Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tymi zniżkami przy ubezpieczeniach?

Featured Replies

Napisano

Tak się ostatnio zastanawiałem jak to jest z tymi ubezpieczeniami.

Np gdy wylicza się w AXA Direct to trzeba podać kod gdzie najczęściej się trzymać samochód.

I gdy np wpiszemy kod wojewódźtwa podkarpackiego to ubezpieczenia jest tańsze o kilka stówek.

Podczas wypełniania wniosku nie pytają o adres zameldowania. Czyli co mogę mieszkać w Warszawie i podać kod innego miasta i bedę miał tańsze ubezpieczenie?? To jest jakieś nie logiczne smile.gif

Napisano

> Tak się ostatnio zastanawiałem jak to jest z tymi ubezpieczeniami.

> Np gdy wylicza się w AXA Direct to trzeba podać kod gdzie najczęściej się trzymać samochód.

> I gdy np wpiszemy kod wojewódźtwa podkarpackiego to ubezpieczenia jest tańsze o kilka stówek.

> Podczas wypełniania wniosku nie pytają o adres zameldowania. Czyli co mogę mieszkać w Warszawie i

> podać kod innego miasta i bedę miał tańsze ubezpieczenie?? To jest jakieś nie logiczne

no ale samochód masz gdzieś zarejestrowany, i to miejsce podaje się do wyliczenia składki, podajesz te dane do ubezpieczyciela, nie mogą być inne niż deklarowane do wyliczenia tongue.gif

Napisano

> Np gdy wylicza się w AXA Direct to trzeba podać kod gdzie najczęściej się trzymać samochód.

> I gdy np wpiszemy kod wojewódźtwa podkarpackiego to ubezpieczenia jest tańsze o kilka stówek.

> Podczas wypełniania wniosku nie pytają o adres zameldowania. Czyli co mogę mieszkać w Warszawie i

> podać kod innego miasta i bedę miał tańsze ubezpieczenie?? To jest jakieś nie logiczne

inne miasto to raczj nie bardzo - teoretycznie mozna mowic ze sie mieszka gdzie indziej

juz lepiej wybrac kod pocztowy w swoim miescie - ktory jest najtanszy ok.gif

Napisano

> inne miasto to raczj nie bardzo - teoretycznie mozna mowic ze sie mieszka gdzie indziej

Wtedy należy auto przerejestrować - bo ma być zarejestrowane w miejscu zamieszkania (niekoniecznie zgodnym z miejscem zameldowania na pobyt stały - ja tak np. mam).

> juz lepiej wybrac kod pocztowy w swoim miescie - ktory jest najtanszy

Najlepiej ok.gif

Napisano

> Wtedy należy auto przerejestrować - bo ma być zarejestrowane w miejscu zamieszkania (niekoniecznie

> zgodnym z miejscem zameldowania na pobyt stały - ja tak np. mam).

A jak sie udowadnia miejsce zamieszkania w urzedzie? hmm.gif

Napisano

> A jak sie udowadnia miejsce zamieszkania w urzedzie?

Ja np. firmę tam mam i jestem zameldowany na pobyt czasowy - więc zameldowanie na pobyt czasowy wystarczy. W Ustawie PoRD w dziale dotyczącym rejestracji jest mowa o miejscu zamieszkania a nie zameldowania ok.gif

Napisano

> Ja np. firmę tam mam i jestem zameldowany na pobyt czasowy - więc zameldowanie na pobyt czasowy

> wystarczy. W Ustawie PoRD w dziale dotyczącym rejestracji jest mowa o miejscu zamieszkania a

> nie zameldowania

No tak, miejsce pracy lub czasowe zameldowanie to jasna sprawa. Ale imho poza tym nie ma szans na udowodnienie zamieszkania w innym miescie niz zameldowanie - bo tak to kazdy by kombinowal jak zarejestrowac pojazd w "tanszym" wojewodztwie czy miescie jesli chodzi o OC.

Napisano

> No tak, miejsce pracy lub czasowe zameldowanie to jasna sprawa. Ale imho poza tym nie ma szans na udowodnienie zamieszkania w innym miescie niz zameldowanie - bo tak to kazdy by kombinowal jak zarejestrowac pojazd w "tanszym" wojewodztwie czy miescie jesli chodzi o OC.

Póki co - obowiązek meldunku istnieje, więc jeżeli gdzieś się mieszka - tzn. poza miejscem stałego zameldowania - należy się zameldować na pobyt stały. Z jednej strony - upierdliwe, z drugiej są czasem jakieś korzyści - np. tańsze ubezpieczenia jak w tym przypadku.

Napisano

> No tak, miejsce pracy lub czasowe zameldowanie to jasna sprawa. Ale imho poza tym nie ma szans na

> udowodnienie zamieszkania w innym miescie niz zameldowanie - bo tak to kazdy by kombinowal jak

> zarejestrowac pojazd w "tanszym" wojewodztwie czy miescie jesli chodzi o OC

dobre zlosnik.gif

no to powiem Ci, ze pare lat placilem podatki w innym miejscie niz bylem zameldowany robiac tylko jedna rzecz - wypelnilem nip-3. Podatki tez rozliczasz wg miejsca zamieszkania a nie zameldowania.

Nikt niczego nie weryfikuje bo nie musi.

W normalnym kraju za dowod zamieszkania wystarcza dowolny rachunek. U nas raczej bez problemu przeszlaby umowa najmu mieszkania.

Idziesz do UK i mowisz co chcesz zrobic. I niech urzad sie poci jak sporobowac wyslac Cie na drzewo

Napisano

> Póki co - obowiązek meldunku istnieje, więc jeżeli gdzieś się mieszka - tzn. poza miejscem stałego

> zameldowania - należy się zameldować na pobyt stały. Z jednej strony - upierdliwe, z drugiej

> są czasem jakieś korzyści - np. tańsze ubezpieczenia jak w tym przypadku.

wystarczy, ze co 3 dzien bedziesz spal pod innym adresem i nie musisz sie meldowac zlosnik.gif

Napisano

> dobre

> no to powiem Ci, ze pare lat placilem podatki w innym miejscie niz bylem zameldowany robiac tylko

> jedna rzecz - wypelnilem nip-3. Podatki tez rozliczasz wg miejsca zamieszkania a nie

> zameldowania.

> Nikt niczego nie weryfikuje bo nie musi.

> W normalnym kraju za dowod zamieszkania wystarcza dowolny rachunek. U nas raczej bez problemu

> przeszlaby umowa najmu mieszkania.

> Idziesz do UK i mowisz co chcesz zrobic. I niech urzad sie poci jak sporobowac wyslac Cie na drzewo

Czyli co, biore umowe najmu mieszkania i moge na tej podstawie przerejestrowac samochod? A nie musi byc moj adres w dowodzie rejestracyjnym zgodny z adresem w dowodzie osobistym?

Napisano

> Czyli co, biore umowe najmu mieszkania i moge na tej podstawie przerejestrowac samochod? A nie musi

> byc moj adres w dowodzie rejestracyjnym zgodny z adresem w dowodzie osobistym?

DO masz wg zameldowania. Dowod rejestracyjny wg miejsca zamieszkania. To samo dotyczy podatkow.

Problem w tym, ze nasze cudowne wladze wiedza, ze obowiazek meldunkowy zlewa rowno znaczna czesc naszego spoleczenstwa ale nic z tym nie robi. W miedzyczasie reszta ustaw poszla troche do przodu i ulatwia zycie. A ze to sie kupy nie trzyma...

Druga sprawa, ze co UK to inna interpretacja przepisow. Jeden zarejestruje, drugi zarejestruje ale po awanturze a trzeci powie, ze nie bo nie.

Napisano

> Czyli co, biore umowe najmu mieszkania i moge na tej podstawie przerejestrowac samochod?

Tak.

> A nie musi byc moj adres w dowodzie rejestracyjnym zgodny z adresem w dowodzie osobistym?

A dlaczego by musiał być? W DO wpisywany jest adres stałego zameldowania, w DR adres zamieszkania - mogą to być dwie całkiem różne miejsca.

Napisano

> DO masz wg zameldowania. Dowod rejestracyjny wg miejsca zamieszkania. To samo dotyczy podatkow.

> Problem w tym, ze nasze cudowne wladze wiedza, ze obowiazek meldunkowy zlewa rowno znaczna czesc

> naszego spoleczenstwa ale nic z tym nie robi. W miedzyczasie reszta ustaw poszla troche do

> przodu i ulatwia zycie. A ze to sie kupy nie trzyma...

> Druga sprawa, ze co UK to inna interpretacja przepisow. Jeden zarejestruje, drugi zarejestruje ale

> po awanturze a trzeci powie, ze nie bo nie.

Jeszcze pytanie co na to Policja - bo slyszalem ze lubia sie czepiac gdy osoba ta sama, ale ma rozne adresy w DO i DR.

Napisano

> Jeszcze pytanie co na to Policja - bo slyszalem ze lubia sie czepiac gdy osoba ta sama, ale ma rozne adresy w DO i DR.

Pytali mnie trzykrotnie kiedy auto przerejestruję - odpowiadałem zgodnie z prawdą, że nigdy, sugerowałem zapoznanie się z przepisami, których przestrzegania wymagają i tyle smile.gif

Napisano

> Jeszcze pytanie co na to Policja - bo slyszalem ze lubia sie czepiac gdy osoba ta sama, ale ma

> rozne adresy w DO i DR.

no na to ze Policja przepisow nie zna to juz nic sie nie poradzi zlosnik.gif

Napisano

> No tak, miejsce pracy lub czasowe zameldowanie to jasna sprawa. Ale imho poza tym nie ma szans na

> udowodnienie zamieszkania w innym miescie niz zameldowanie - bo tak to kazdy by kombinowal jak

> zarejestrowac pojazd w "tanszym" wojewodztwie czy miescie jesli chodzi o OC.

ale nie jest to warunek koniczny. Koledze udalo sie zarejestrowac auto w miejscu zamieszkania, bez meldunku na podstawie umowy najmu (brak meldunku w pl) wink.gif.

Skoro z UM przechodzi to ciekaw jestem jak z TU.

Napisano

> ale nie jest to warunek koniczny. Koledze udalo sie zarejestrowac auto w miejscu zamieszkania, bez

> meldunku na podstawie umowy najmu (brak meldunku w pl) .

> Skoro z UM przechodzi to ciekaw jestem jak z TU.

TU patrzy w dowód rejestracyjny.

Napisano

> TU patrzy w dowód rejestracyjny.

ale w dowodzie nie jest wpisane gdzie auto przebywa, mysle, ze zalezy to od TU. W link4 spotkalem sie ze zadaja podania kody gdzie auto najdluzej przebywa (nie zaleznie od miejsca zamieszkania czy rejestracji auta). podobnie w allianz, podawalem kod gdzie auto parkuje w nocy a gdzie w dzien.

Napisano

> ale w dowodzie nie jest wpisane gdzie auto przebywa, mysle, ze zalezy to od TU. W link4 spotkalem

> sie ze zadaja podania kody gdzie auto najdluzej przebywa (nie zaleznie od miejsca zamieszkania

> czy rejestracji auta). podobnie w allianz, podawalem kod gdzie auto parkuje w nocy a gdzie w

> dzien.

Część TU (np. AXA) również żąda podania miejsca parkowania w dzień/w nocy, ale ryzyko szacują na bazie danych z DR, bo ich również wymagają w polisie.

Napisano

> Część TU (np. AXA) również żąda podania miejsca parkowania w dzień/w nocy, ale ryzyko szacują na

> bazie danych z DR, bo ich również wymagają w polisie.

Czyli reasumujac jest to kolejne pytanie typu: jak czesto auto bedzie jezdzic za granice albo ile jest glownych kierowcow grinser006.gif

Napisano

> Czyli reasumujac jest to kolejne pytanie typu: jak czesto auto bedzie jezdzic za granice albo ile

> jest glownych kierowcow

Oczywiście oraz czy ma pan/pani dzieci poniżej 18./26. roku życia i w jakim wieku są. zlosnik.gif

Napisano

To jeszcze dorzuć do tego bezsensowny podział na pojemności silnika.

Sprawiedliwiej by było jak by stawki zależały od szkodowości delikwenta i ilości mandatów jakie płaci a nie od tego gdzie ma zarejestrowany samochód.

Napisano

> ale w dowodzie nie jest wpisane gdzie auto przebywa

W DR jest adres zamieszkania właściciela i najczęściej to jest brane pod uwagę przez TU.

Napisano
  • Autor

> Część TU (np. AXA) również żąda podania miejsca parkowania w dzień/w nocy, ale ryzyko szacują na

> bazie danych z DR, bo ich również wymagają w polisie.

no chyba nie do konca tak jest bo jak wypelniasz wniosek to obliczaja Ci stawke na podstawie tego jak powiesz gdzie parkujesz auto a nie wedlug DR

Napisano

> no chyba nie do konca tak jest bo jak wypelniasz wniosek to obliczaja Ci stawke na podstawie tego

> jak powiesz gdzie parkujesz auto a nie wedlug DR

Tak jak napisałem w poście, który cytowałeś - wszystko zależy od danego TU.

Napisano

> W DR jest adres zamieszkania właściciela i najczęściej to jest brane pod uwagę przez TU.

Swietnie ale to ma sie nijak do tego gdzie auto przebywa w dzien i nocy o co pytaja TU.

Napisano

> Swietnie ale to ma sie nijak do tego gdzie auto przebywa w dzien i nocy o co pytaja TU.

Ale pytali o adres (ulica/miasto) czy o to czy będzie garażowane/na ulicy/parking strzeżony ?

Napisano

> Swietnie ale to ma sie nijak do tego gdzie auto przebywa w dzien i nocy o co pytaja TU.

Niewszystkie.

Napisano

> Ale pytali o adres (ulica/miasto) czy o to czy będzie garażowane/na ulicy/parking strzeżony ?

Pytają zarówno o adres, jak i rodzaj miejsca parkowania.

Napisano

> To jeszcze dorzuć do tego bezsensowny podział na pojemności silnika.

Ten czynnik z roku na rok traci swoje istotne znaczenie przy ocenie ryzyka ubezpieczeniowego. Większość TU obecnie używa bardzo skomplikowanych algorytmów i z tego co widzę np. największe znaczenie mają czynniki, składające się na doświadczenie kierowcy. drive.gif Bardziej od poj. auta chyba istotna jest jego moc. Przykład: Ostatnio liczyłem znajomemu ubezpieczenie na 3 litrowego Mercedesa S z początku lat 90-tych. Za OC wyszło mu 380 zł rocznie, a mieszka w "drogiej" strefie poznańskiej. yikes.gif

Ten klamot pomimo dużej poj. ma "tylko" 140km co przy jego masie delikatnie mówiąc nie robi z niego rakiety.

Uważam, że z oceną ryzyka na bazie otrzymanych mandatów to świetny pomysł ok.gif Oczywiście nie chodzi mi tu o mandaty za parkowanie, czy przekroczenie prędkości o 10 km/h.

Zapewne pozytywnie wpłynęło by to na bezpieczeństwo oraz obniżyłoby koszty ubezpieczenia bezpiecznym kierowcą. Problem polega chyba na tym, że firmy ubezpieczeniowe nie dostaną dostępu do baz danych Policji ze względu na ochronę danych osobowych - szkoda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.