Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimy sie dławi... wasze typy.

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Jest sobie silniczek K3-VE 1,3 VVTi. Żadnych błędów z komputera, wszystko sobie śmiga ale kiedy jest zimny, tzn. tuż po odpaleniu, kiedy szybko się doda gazu (także na luzie) to się dławi. Przygazówka i się dławi. Nie zdycha całkiem. Po prostu ma chwile przerwy w pracy. Normalnie jak stara WueFeMka ;-)

Wystarczy, że złapie chociaż trochę temperatury i jest OK. Mam wrażenie, że po rozgrzaniu między 3 a 4krpm. tez ma muła przy przyspieszaniu ale może tak jest zestrojony?

Znajomy mechanik mówi, że może pompa paliwa się nie wyrabia bo po rozruchu więcej paliwa wtryski dają, ale wtedy chyba na wysokich obrotach też nie dawałaby rady?

Ja stawiam albo na czujnik temperatury albo VVTi. Może na zimnym, gęstszym oleju coś nie daje rady ale on jeździ na 5W30, który nawet zimny jest prawie jak woda a dławi się już na 1krpm kiedy VVTi jeszcze nie działa. But w podłogę i buuu z wolnych obrotów. Przy delikatnym operowaniu gazem wszystko OK chociaż da się wyczuć mułowatość w tym zakresie.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam.

Napisano

witam i ja mam podobny problem w lanosie 1.5 16v przez pierwsze chwile zmula tak po 1,5min pracy silnika już jest ok, cuda wianki robione tyle,że widzę że w chłodne dni ten problem jest mniejszy,bardziej w upalne dni jak postoi na słońcu.Jak przełączy na gaz w ciepłe dni zaraz po odpaleniu to idealnie wystarczy wrócić na benzynę i lipa.Wtryski wykluczam bo to dopiero 10kkm na gazie zrobione i czasem też smigam sobie na benzynie trochę. confused.gif

Napisano

> witam i ja mam podobny problem w lanosie 1.5 16v przez pierwsze chwile zmula tak po 1,5min pracy

> silnika już jest ok, cuda wianki robione tyle,że widzę że w chłodne dni ten problem jest

> mniejszy,bardziej w upalne dni jak postoi na słońcu.Jak przełączy na gaz w ciepłe dni zaraz po

> odpaleniu to idealnie wystarczy wrócić na benzynę i lipa.Wtryski wykluczam bo to dopiero 10kkm

> na gazie zrobione i czasem też smigam sobie na benzynie trochę.

Gaz Ci mapy benzynowe rozłożył. Zrób reset ECU, pojeździj trochę na benzynie żeby złapał nowe korekty i jedź na regulacje gazu. Powinno pomóc.

Napisano

> Gaz Ci mapy benzynowe rozłożył. Zrób reset ECU, pojeździj trochę na benzynie żeby złapał nowe

> korekty i jedź na regulacje gazu. Powinno pomóc.

w stagu 300 też tak się dzieje?

Napisano

> w stagu 300 też tak się dzieje?

Instalacja nie ma znaczenia. Zresztą Stag w instrukcji pisze, że co 5000 km należy przejeździć bak benzyny. Myślisz że po co?

Napisano

> w stagu 300 też tak się dzieje?

W stagu tym bardziej, regulacja tej instalki to jaja do kwadratu, mnożniki , mapki, a i tak jak ustawisz to co się wepniesz lapkiem to co innego pokazuje.

Stag ma bardzo liche korekcje po ciśnieniu, temp. itp, wystarczy, że dasz kilka razy but.gif i ciśnienie spadnie na reduktorze i już mapy się rozjeżdżają w kosmos.

Napisano

> W stagu tym bardziej, regulacja tej instalki to jaja do kwadratu, mnożniki , mapki, a i tak jak

> ustawisz to co się wepniesz lapkiem to co innego pokazuje.

> Stag ma bardzo liche korekcje po ciśnieniu, temp. itp, wystarczy, że dasz kilka razy i ciśnienie

> spadnie na reduktorze i już mapy się rozjeżdżają w kosmos.

hmm czyli co olać ?jeździć tak jak jest bo skoro tak się dziej nie będę upierdliwym gościem w zakładzie gdzie mi gazowano auto!

Napisano

> hmm czyli co olać ?jeździć tak jak jest bo skoro tak się dziej nie będę upierdliwym gościem w

> zakładzie gdzie mi gazowano auto!

Według mnie skoro wszyscy przed montażem zapewniają, że będzie Git Malina, a nie jest powinno się drążyć temat do bólu.

Napisano
  • Autor

Dobrze wiedzieć coś na temat autek zagazowanych ale mój nie ma gazu... ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

> Dobrze wiedzieć coś na temat autek zagazowanych ale mój nie ma gazu... ;-)

> Pozdrawiam.

Ale reset ECU możesz spróbować zrobić. Nic nie kosztuje a jak nawet nie pomoże to i nie zaszkodzi.

Napisano
  • Autor

> Ale reset ECU możesz spróbować zrobić. Nic nie kosztuje a jak nawet nie pomoże to i nie zaszkodzi.

Był resetowany przy okazji innej dłubaniny.

Napisano
  • Autor

> Jak bym dokładnie przebadał sondy lambady

Nie chciałem o tym wspominać... Pierwsza na kolektorze może szwankować. Ma łączony oryginalna łączówką kabelek ale zdarzyło się raz zbyt duże napięcie sondy i raz zbyt duża rezystancja na grzałce. Może być słaby kontakt. Sonda Denso do tego modelu tyle, że bez wtyczki.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie chciałem o tym wspominać... Pierwsza na kolektorze może szwankować. Ma łączony oryginalna

> łączówką kabelek ale zdarzyło się raz zbyt duże napięcie sondy i raz zbyt duża rezystancja na

> grzałce. Może być słaby kontakt. Sonda Denso do tego modelu tyle, że bez wtyczki.

> Pozdrawiam.

W takim razie napraw to/ wymień sondę. Objawy powinny ustąpić jak ręką odjął.

Napisano
  • Autor

> W takim razie napraw to/ wymień sondę. Objawy powinny ustąpić jak ręką odjął.

Problem w tym, że to już druga, nowa sonda. Poprzednia była z oryginalna wtyczką i było tak samo.

Pozdrawiam.

Napisano

> Problem w tym, że to już druga, nowa sonda. Poprzednia była z oryginalna wtyczką i było tak samo.

> Pozdrawiam.

Wykręć katalizator i sprawdź czy jest drożny. Miałem podobne cuda wianki do czasu przejścia silnika w tryb awaryjny. Okazało się, że katalizator fizycznie się posypał. Ciśnienie wykruszyło monolit. Po zrobieniu wydmuszki z kata auto odżyło. Pacjent to Felicia 1,3 MPi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.