Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno sprzedaż samochodu

Featured Replies

Napisano

Temat wałkowany kilka razy ale gdzieś nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś kupuje auto potem zaraz je sprzedaje to urząd skarbowy przy większej ilośći samochodów może się doczepić że zarobek. a jak sytuacja wygląda jeśli ktoś kupuje auta za kwotę powiedzmy 900zl a zaraz sprzedaje za np 500zl? jakie sankcję grożą za takie coś jeśli sprzeda się tak np 3 w miesiącu tym bardziej że to nie zarobek?? confused.gif

Napisano

podatek placisz od zysku. Nie zarabiasz nie tracisz

Napisano

> Temat wałkowany kilka razy ale gdzieś nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś kupuje auto potem zaraz je

> sprzedaje to urząd skarbowy przy większej ilośći samochodów może się doczepić że zarobek. a

> jak sytuacja wygląda jeśli ktoś kupuje auta za kwotę powiedzmy 900zl a zaraz sprzedaje za np

> 500zl? jakie sankcję grożą za takie coś jeśli sprzeda się tak np 3 w miesiącu tym bardziej że

> to nie zarobek??

Umów cywilno-prawnych od tak niskich kwot, nie zgłasza się do Urzędu Skarbowego, zdaje się. To po pierwsze.

Po drugie, podatek od zysku płaci się, gdy jest zysk. A sprzedając ze stratą, zysku nie ma zlosnik.gif

Inna sprawa, gdy ktoś prowadzi działalność i taka sprzedaż, to część większego obrotu autami.

Napisano

> Temat wałkowany kilka razy ale gdzieś nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś kupuje auto potem zaraz je

> sprzedaje to urząd skarbowy przy większej ilośći samochodów może się doczepić że zarobek. a

> jak sytuacja wygląda jeśli ktoś kupuje auta za kwotę powiedzmy 900zl a zaraz sprzedaje za np

> 500zl? jakie sankcję grożą za takie coś jeśli sprzeda się tak np 3 w miesiącu tym bardziej że

> to nie zarobek??

Wydaje mi sie, ze jezeli US namierzy taka dzialalnosc, to kontrole moze podeslac, w koncu nie po to handluje sie autami zeby do kazdego dokladac.

Co innego strata co jakis czas, a co innego notoryczne zanizanie wartosci.

Napisano

> jakie sankcję grożą za takie coś jeśli sprzeda się tak np 3 w miesiącu tym bardziej że to nie zarobek??

US uzna to za prowadzenie działalności gospodarczej. A więc będziesz musiał:

- opłacić ubezpieczenie społeczne i zdrowotne (niezależnie od tego czy działalność przynosi zysk, czy stratę),

- prowadzić dokumentację (KPiR, zarejestrować się w ZUS i GUS), zbierać i wystawiać faktury,

- pewnie będziesz się musiał wytłumaczyć z zaniżania cen sprzedaży, bo US nie wierzy w św. Mikołajów którzy dokładają swoim klientom.

Napisano
  • Autor

> US uzna to za prowadzenie działalności gospodarczej. A więc będziesz musiał:

> - opłacić ubezpieczenie społeczne i zdrowotne (niezależnie od tego czy działalność przynosi zysk,

> czy stratę),

> - prowadzić dokumentację (KPiR, zarejestrować się w ZUS i GUS), zbierać i wystawiać faktury,

> - pewnie będziesz się musiał wytłumaczyć z zaniżania cen sprzedaży, bo US nie wierzy w św.

> Mikołajów którzy dokładają swoim klientom.

Ok. ale jak oni zamierzają to sprawdzić?? Dajmy na to na umowie jest napisane że auto ma uszkodzone drzwi i dlatego jego wartość maleje a nikt nie powiedział że urodziłem się zawodowym kierowcą grinser006.gif i nie mogę uszkodzić kilku aut. a kupujący usterkę może sobie usunąć nawet w ciągu jednego dnia zanim oni w ogóle się skapną że coś jest sprzedane. Jak mogą udowodnić że zaniżam wartość jeśli na umowie jest napisane o uszkodzenie. Przecież to samo z siebie wiadomo że musi być tańszy zlosnik.gif

Napisano

Raz możesz takie coś zrobić, może dwa. Za trzecim razem już cie wezwą do wyjaśnień. Naprawdę nie warto...

Napisano

> Raz możesz takie coś zrobić, może dwa. Za trzecim razem już cie wezwą do wyjaśnień. Naprawdę nie

> warto...

Ciebie wezwali ?

Napisano

> Ok. ale jak oni zamierzają to sprawdzić??

To Ty musisz się tłumaczyć. US wyda decyzję, a Ty będziesz przekonywał WSA, że jesteś takim dobrym wujkiem, że rozdajesz tanio samochody, ewentualnie takim niedorajdą, że kupujesz rozbijasz i sprzedajesz.

Owszem, urzędnicy w PL nie należą gremialnie do Mensy, ale jeszcze nie doszliśmy do poziomu zatrudniania w urzędach szympansów.

Napisano

> Ciebie wezwali ?

Chłopaki sobie tak dorabiali na wiosce. Pisali na umowie sprzedaży taką samą kwotę za jaką kupili żeby nie płacić dochodowego. Pare aut tak sprzedali nic nie płacąc oprócz ppc. Po kilku miesiącach dostali wezwanie. Oczywiście nie przyznali sie ile im przysuneli zaległego podatku itd ale tego typu działalności od razu zaprzestali a wieść niesie że do dziś to spłacają przysyłając przelewy z UK gdzie teraz robią. A to nie było wiecej niż 4, 5 aut, tyle że żadnego nie mieli dłużej niż 2 miesiące.

I nawet nikt nie musi cię zakapować, wydział komunikacji zgłasza każda transakcje do US, jak sie uzbiera 2-3 auta w ciągu krótkiego okresu u jednego obywatela to pewnie im się tam zapala czerwona lampka i po biznesie.

Napisano

> Ciebie wezwali ?

Moj brat kiedys beknal za tego typu dzialalnosc.

Skonczylo sie jakas tam znosna kara + rejestracja DG w postaci komisu (nie chcial zrezygnowac z obrotu autami).

Napisano

> I nawet nikt nie musi cię zakapować, wydział komunikacji zgłasza każda transakcje do US, jak sie

> uzbiera 2-3 auta w ciągu krótkiego okresu u jednego obywatela to pewnie im się tam zapala

> czerwona lampka i po biznesie.

jesteś pewien że WK zgłasza do US cokolwiek ?

to raczej Ty masz zgłosić, kiedyś WK sprawdzał pieczątkę z US na umowie, a dziś niewiem.gif

Napisano

Jestem pewien, podczas rejestracji auta pani często sie nawet pyta do ktorego urzędu przynależymy jesli w danym mieście jest wiecej niż jeden US.

Napisano

> Jestem pewien, podczas rejestracji auta pani często sie nawet pyta do ktorego urzędu przynależymy

> jesli w danym mieście jest wiecej niż jeden US.

Dzis rejestrowalem auto i we wniosku jedna z rubryk byla przynaleznosc do US.

Napisano

> Dzis rejestrowalem auto i we wniosku jedna z rubryk byla przynaleznosc do US.

Na stronie mokotowskiego wydziału komunikacji jest do pobrania wniosek o rejestracje i nic o US tam nie ma.

Napisano

> Na stronie mokotowskiego wydziału komunikacji jest do pobrania wniosek o rejestracje i nic o US tam

> nie ma.

Widocznie wszyscy z mokotowa nalezą do jednego US i nie ma potrzeby. Ewentualnie urzednik zapyta bo ma takie pole w formularzu w komputerze do wypelniania. Widziałem jak mi wpisywała babka przy rejestracji.

Napisano

> Widocznie wszyscy z mokotowa nalezą do jednego US i nie ma potrzeby. Ewentualnie urzednik zapyta bo

> ma takie pole w formularzu w komputerze do wypelniania. Widziałem jak mi wpisywała babka przy

> rejestracji.

jak widać co WK to obyczaj, ja się nigdy nie spotkałem z pytaniem o US w 3-ch różnych WK

Napisano

> jak widać co WK to obyczaj, ja się nigdy nie spotkałem z pytaniem o US w 3-ch różnych WK

Ja bym nawet nie udzielał takiej informacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.