Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie kierownicy GSX 600F

Featured Replies

Napisano

Przede wszystkim witam,

mam pewien problem z motocyklem, przy określonym przedziale prędkości (70-80km/h) bije kierownica,strach puścić, bo z małego bicia robi się większe i większe.

Pacjent jak w temacie. Moto kiedyś przeleciało przez niewysoki krawężnik i zatrzymało się pionowo w ogrodzeniu z drutu kolczastego. Bez większych szkód, tylko rysy na plastikach i koło po krawężniku minimalnie odgięte dwa ranty.

Koło wyprostowane, wyważone bez tarcz i opony - ok (na wyważarce)

Z oponą - ok (na wyw.)

Z oponą i tarczami ok (na wyw.)

Po czym założyłem na moto i duuupa, bije dalej. Myślę podmienię oponę - bez zmian.

Dobra, pożyczę koło od kolegi - bez zmian... Moje koło+ośka kolegi - bez zmian.

Po drodze wymieniłem olej w lagach, bo jedna ciekła, myślałem, że może to. Niestety bez zmian.

Czy ktoś kompetentny mógłby mi pomóc w zlokalizowaniu problemu? Koło wydaje mi się, że wyeliminowałem, łożysko główki ramy jest jak sądzę ja i znajomi, którzy się znają na tym ok. Luzów nie ma w zawieszeniu przednim, tylnym też.

Jeszcze nie wyważałem tylnego koła i ogólnie nie ogarniałem tyłu, ale na wahaczu luzu nie ma.

Bardzo bym prosił o pomysły wszelkiej maści, może coś wspólnie wytropimy, bo sam już prawie się załamałem.

Ja na 100% obstawiałem koło przednie, zakres prędkości i rodzaj bicia za tym przemawiał, ale na innym kole jest to samo. A u kolegi nie bije.

Napisano

> Przede wszystkim witam,

> mam pewien problem z motocyklem, przy określonym przedziale prędkości (70-80km/h) bije

> kierownica,strach puścić, bo z małego bicia robi się większe i większe.

> Pacjent jak w temacie. Moto kiedyś przeleciało przez niewysoki krawężnik i zatrzymało się pionowo w

> ogrodzeniu z drutu kolczastego. Bez większych szkód, tylko rysy na plastikach i koło po

> krawężniku minimalnie odgięte dwa ranty.

> Koło wyprostowane, wyważone bez tarcz i opony - ok (na wyważarce)

> Z oponą - ok (na wyw.)

> Z oponą i tarczami ok (na wyw.)

> Po czym założyłem na moto i duuupa, bije dalej. Myślę podmienię oponę - bez zmian.

> Dobra, pożyczę koło od kolegi - bez zmian... Moje koło+ośka kolegi - bez zmian.

> Po drodze wymieniłem olej w lagach, bo jedna ciekła, myślałem, że może to. Niestety bez zmian.

> Czy ktoś kompetentny mógłby mi pomóc w zlokalizowaniu problemu? Koło wydaje mi się, że

> wyeliminowałem, łożysko główki ramy jest jak sądzę ja i znajomi, którzy się znają na tym ok.

> Luzów nie ma w zawieszeniu przednim, tylnym też.

> Jeszcze nie wyważałem tylnego koła i ogólnie nie ogarniałem tyłu, ale na wahaczu luzu nie ma.

> Bardzo bym prosił o pomysły wszelkiej maści, może coś wspólnie wytropimy, bo sam już prawie się

> załamałem.

> Ja na 100% obstawiałem koło przednie, zakres prędkości i rodzaj bicia za tym przemawiał, ale na

> innym kole jest to samo. A u kolegi nie bije.

Ja bym profilaktycznie wymienił łożysko główki, lub przynajmniej lekko dociągnął i zobaczył czy coś się zmieni.

Napisano
  • Autor

Widzisz, luzów niby nie ma, ale nie zaszkodzi...

Napisano

> mam pewien problem z motocyklem, przy określonym przedziale prędkości (70-80km/h) bije

> kierownica,strach puścić, bo z małego bicia robi się większe i większe.

> Pacjent jak w temacie. Moto kiedyś przeleciało przez niewysoki krawężnik

> A u kolegi nie bije.

Bicie pojawiło się po owym krawężniku?

Napisano

Być może wybite są bieżnie łożysk główki ramy. Luz nie będzie wyczuwany, ale kierownica nie będzie się obracać płynie, bez zacinania. Najpierw unieść przód i ocenić jakość obrotu kierownicy i ew. wymienić łożyska, o ile rama motocykla jest ok...

Napisano

Witam.

Jesteś pewien, że bicie kierownicy pochodzi z przedniego koła ?

Felgi w GSF-ie są "pancerne". Podobnie jak cała rama. Sprawdzałem osobiście zlosnik.gif

Zweryfikuj lagi. Może się skrzywiły. Zdejmij koło i zweryfikuj czy obydwie dają taki sam "opór" przy wsuwaniu i wysuwaniu.

Bicie kierownicy od główki ramy -> moje łożyska były w stanie agonalnym, ale z moto się nic nie działo, poza uczuciem "samopochylenia w zakręcie" i ciężkiej pracy kierownicy.

Zweryfikował bym połączenia ramy, czy coś się nie poluzowało. To, że ucieka przednie koło, może być tylko konsekwencją "pracy ramy".

Zweryfikuj tylne koło, ośkę, tłumik drgań czy nie "strzelił".

Napisano
  • Autor

> Bicie pojawiło się po owym krawężniku?

Widzisz, krawężnik zaliczył mój kolega - poprzedni właściciel, Ja wziąłem moto świadomy tego zjawiska, ale jak napisałem, myślałem, że to felga, w której w jednym miejscu były delikutaśnie rozgięte ranty (lub opona).

W sensie myślę, że po krawężniku.

Zobaczę główkę ramy, kwestia jeszcze jednej rzeczy, czy mogą mieć wpływ łożyska przedniego koła? Przypominam, że na innym kole moto zachowywało się tak samo, także dla mnie wyklucza to koło.

Postaram się sprawdzić to, o czym napisaliście, tylko czasu znajdę i napiszę co i jak.

Napisano

> Widzisz, krawężnik zaliczył mój kolega Ja wziąłem moto świadomy tego

> zjawiska,

Szeroko uśmiechnij się do kolegi, od którego wziąłeś do prób koło i...

podmień całe lagi zlosnik.gif tak, wiem, dużo roboty, ale co Ci pozostaje?

Na pocieszenie dodam, że mój skuterek też czasem złapie shimmy niewiem.gif

Jeżeli nie znajdziesz żadnej oczywistej przyczyny, to pozostanie Ci założenie amortyzatora skrętu.

Napisano

Dokręć lub najlepiej wymień łożysko główki ramy. Po wymianie dokręć z odpowiednim momentem.

Jak nie pomoże będziesz dalej szukał.

Napisano
  • Autor

Lagi całe miałem rozebrane tydzień temu,- olej i uszczelniacze wymieniłem, wszystko z nimi ok.

Zobaczę to łożysko, chociaż sprawdzałem i ja i inni i powinno być dobrze, chociaż nie dokręcałem, bo wydawałoby się, że nie ma potrzeby, brak luzów, oporu na kiero.

Wrzuciłem wątek, ponieważ zastanawia mnie, czy np. tył motocykla może takie rzeczy wyczyniać, że czuć z przodu... przecież nawet gdyby łańcuch był źle naciągnięty (krzywo), to moto by skręcało samo a nie tak machało kiero.

Czytałem na kilku forach o tym problemie, zazwyczaj opona lub felga. Tu jakaś hydrozagdka.

Będę informował jak tylko będę miał czas o postępach.

Ale już zmulony jestem tym grzebaniem:)

Napisano

> Wrzuciłem wątek, ponieważ zastanawia mnie, czy np. tył motocykla może takie rzeczy wyczyniać, że

> czuć z przodu... przecież nawet gdyby łańcuch był źle naciągnięty (krzywo), to moto by

> skręcało samo a nie tak machało kiero.

> Czytałem na kilku forach o tym problemie, zazwyczaj opona lub felga. Tu jakaś hydrozagdka.

> Będę informował jak tylko będę miał czas o postępach.

> Ale już zmulony jestem tym grzebaniem:)

W VFR miałem tak, że z powodu źle wyważonego tylnego koła dawało się wibracje właśnie z przodu. Działo się to przy wyższych prędkościach, powiedzmy od 100 km/h i im szybciej tym było gorzej.

Sprawdź - może to jest to samo.

Napisano

> ... przecież nawet gdyby łańcuch był źle naciągnięty (krzywo), to moto by

> skręcało samo a nie tak machało kiero.

>

Nie koniecznie ponieważ łańcuch wyciąga się nierównomiernie i w niektórych położeniach będzie dłuższy a w innych krótszy.

Jeśli naciągniemy go w dłuższym miejscu, do tego dodamy jakiś luz na łożyskowaniu wahacza to tylne koło będzie nam regularnie wężykowało co przecież przeniesie się na cały motocykl!

Napisano
  • Autor

Byłem dziś w garażu pod kątem przepatrzenia tyłu. Od nowa naciągnąłem łańcuch. Niestety jest już na tyle zużyty, że naciąg ma na ostatniej kresce stanu, a i jego przyleganie do zębatki tylnej podlega dyskusji.

Po całej procedurze odpaliłem moto na centralnej nóżce i wbiłem bieg. Im większą prędkość uzyskiwałem, tym bardziej łańcuch szarpał motocyklem... i to nie wydaje mi się normalne... słychać go już (bardziej ze strony przedniej zębatki - ?bo mniejsza?), może już jest na maksa rozciągnięty i te drgania przenoszą się na moto? Naprawdę szarpanie jak chu chu wie skąd.

Napisano

Kolego masz typowy objaw krzywej półki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego masz typowy objaw krzywej półki

Kurde, ale on nie leżał nawet...jak w krzakach się zatrzymał, to sakwy blokowały, półka by strzeliła o krawężnik? W Anglii są 3-4 centymetrowe krawężniki... a przez taki moto przeleciało.

Napisano

Miałem tak w Burgmanie z potężnym kufrem Givi Maxia E52. Zdejmowałem kufer i problem ustępował grinser006.gif

Napisano

> Im większą prędkość

> uzyskiwałem, tym bardziej łańcuch szarpał motocyklem... i to nie wydaje mi się normalne...

Pomijając zużycie w Twoim przypadku to na postoju, na centralce, każdy (nawet nowy) łańcuch na uruchomionym silniku, na 1 lub 2 biegu będzie szarpał i stukał o 'peryferia'...

Wg mnie droga eliminacji powinna być taka (z racji, że moto wjechało na krawężnik):

- opona,

- felga,

- łożyska i oś koła,

- tarcze hamulcowe,

- stan lag,

(rozumiem, że wszystko co powyżej zostało sprawdzone)...

Następnie:

- łożyska główki ramy oraz bieżnie (stan ramy) oraz stan półek.

Należy pamiętać, że półki dość łatwo się 'poddają', nawet przy niegroźnych kolizjach. Dodatkowo, tego typu usterki jest dość ciężko zdiagnozować.

- Uszkodzenia tylnej części motocykla, ew. obecność akcesoriów.

Ktoś wspomniał o kufrze, a mi przypomniała się historia z serwisu w którym pracowałem. Otóż kilka lat temu dość znaczny klient (wybitny chirurg, czy ktoś tam) poczuł, że musi poprawić swoje image kupując w salonie nowy, drogi motocykl typu cruiser. Po zakupie ów klient władował kilka pensji Kowalskiego w cały zestaw akcesoriów. W niedługim czasie wrócił do serwisu z reklamacją, że motocykl wpada (jak to określił) drgania synchroniczne, że to mu źle robi na stan jego kolan, że on się na tym zna i, że założy nam sprawę (temat ciągnął się tygodniami, a testowy model faktycznie nie miał tej przypadłości).

Cały salon, serwis i wszyscy znajomi królika rozkładali ręce, wykonywali jazdy próbne. Nic. Drgania cały czas były, żadne regualcje nie przynosiły efektu. Aż w końcu któregoś dnia do serwisu wszedł handlowiec, który nie był zbyt techniczny. Zaczął oglądać motocykl i zasugerował mechanikom, aby pojazd nieco odchudzić. Pozdejmowano z niego sakwy, piórniki, szybę, całą masę frędzli, oparcie, uchwyty na kubki, flagę i inne pierdoły. Jak się Większość pewnie domyśla to była przyczyna (nieoriginalne, wielkie i ciężkie akcesoria). Kończąc wywód warto rozpoczynać poszukiwania od typowo banalnych tematów...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.