Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dętka do opony bezdętkowej?

Featured Replies

Napisano

panowie - mam problem. proszę raczej o poradę, niż teksty w stylu "nie bądź sknerą i zabójcą na drodze".

po raz PIERWSZY w mojej działalności za kółkiem (kilkanaście lat) złapałem tzw. kapcia (panę, flaka etc.). jest uszkodzenie opony BRIDGESTONE TURANZA ECOPIA 205/55 R16, produkcja 1211.

uszkodzenie jest od strony wewnętrznej koła, blisko rantu. wg gumiarza nie ma szans naprawiać. OK.

myślę więc nad założeniem dętki, bo bieżnik tak jak opona - prawie nowy.

dobrze myślę, czy nie? jest sens tak robić czy nie? koło oczywiście na tył.

jeśli nie, to pozostaje szukać używki w podobnym stanie, ale szanse na tą są jak "5" w totka smile.gif

uszkodzenie przy rancie, od strony wewnętrznej koła

20120918uszkodzonekolob.jpg

tu widać dokładniej miejsce. dolna strzałka jest NIEWAŻNA !!

20120918uszkodzonekolob.jpg

jeśli uważacie, że to profanacja to OK. nie ma tematu i szukam używki ok.gif

Napisano

Spokojnie dętka i jeździsz dalej. Nawet z przodu ok.gif.

Napisano

ktoś kiedyś pisał na ak (w temacie kół do żuka o ile się nie mylę) że opony bezdętkowe są z jakiejs takiej chropowatej gumy i ponoć po dłuższym czasie dętka ma się uszkodzic/pokaleczyć.

Ja jednak u siebie mam takie kombinacje w przyczepach czy traktorze i od lat nic złego się z tym nie dzieje.

Napisano

Ja u siebie mam dętkę w jednym kole, bo gumiarze nie umieli znaleźć, czemu raz w tygodniu powietrze potrafiło zejść zlosnik.gif

W Twoim przypadku niech gumiarz dobrze obejrzy, czy konstrukcja opony w środku nie jest uszkodzona.

Jeśli jest OK, to niech wsadza dętkę.

Napisano

> opony bezdętkowe są z jakiejs

> takiej chropowatej gumy i ponoć po dłuższym czasie dętka ma się uszkodzic/pokaleczyć.

ja tak miałem w tavrii - co chwilę przecierały się dętki i dopiero po ich całkowitym wyjęciu wizyty u gumiarza się skończyły (oryginalne opony były bezdętkowe i nie wiem po co wkładali te dętki)

Napisano
  • Autor

dzięki za zainteresowanie i porady

jeszcze przemyślałem sprawę:

1) dętka - niższy koszt, "inne" koło, nie wiem, na 100% czy nie jest uszkodzony kord, który mógłby uszkodzić dętkę

2) opona używka (pod warunkiem, że 100% sprawna) - 100% bezpieczeństwa, koło takie jak pozostałe w sensie bezdętkowe, trochę jeżdżę w trasach z rodziną.

znalazłem i zakupiłem używkę w prawie identycznym stanie, jak pozostałe.

Napisano

> dzięki za zainteresowanie i porady

> jeszcze przemyślałem sprawę:

> 1) dętka - niższy koszt, "inne" koło, nie wiem, na 100% czy nie jest uszkodzony kord, który mógłby

> uszkodzić dętkę

> 2) opona używka (pod warunkiem, że 100% sprawna) - 100% bezpieczeństwa, koło takie jak pozostałe w

> sensie bezdętkowe, trochę jeżdżę w trasach z rodziną.

> znalazłem i zakupiłem używkę w prawie identycznym stanie, jak pozostałe.

I to chyba jest najlepsze rozwiązanie. Będziesz mieć przynajmniej opony na jednej osi o tej samej masie

Napisano
  • Autor

prawda.

cenowo nie ma porównania: opona + montaż ok. 200 PLN, dętka + montaż ?

ale psychicznie się lepiej czuję.

Napisano

> ...mam takie kombinacje w przyczepach czy traktorze...

To właśnie najlepsze zastosowanie dla dętek!

Pozdrawiam.

Napisano

> ja tak miałem w tavrii - co chwilę przecierały się dętki i dopiero po ich całkowitym wyjęciu wizyty

> u gumiarza się skończyły (oryginalne opony były bezdętkowe i nie wiem po co wkładali te dętki)

Miałem dokładnie tak samo. Raz w tygodniu wizyta u "gumiarza".

Napisano

> To właśnie najlepsze zastosowanie dla dętek!

> Pozdrawiam.

W przypadku starszych aut, których felgi nie są przystosowane do opon bezdętkowych też się stosuje takie rozwiązanie ok.gif

A odnośnie przecierania się dętek: dobry gumiarz powinien użyć talku do opon, wtedy możliwość przetarcia dętki znacznie spada. Jak ktoś zakłada "na sucho" to potem są takie efekty... smirk.gif

Napisano

> A odnośnie przecierania się dętek: dobry gumiarz powinien użyć talku do opon, wtedy możliwość

> przetarcia dętki znacznie spada. Jak ktoś zakłada "na sucho" to potem są takie efekty...

a myślisz że co robiliśmy? daliśmy łatkę i hop do opony? sypane było talkiem aż miło i nic te podchody nie dawały;

Napisano

> a myślisz że co robiliśmy? daliśmy łatkę i hop do opony? sypane było talkiem aż miło i nic te

> podchody nie dawały;

No cóż, najwyraźniej taki zabieg w 100% nie zabezpiecza przed przecieraniem się dętek... icon_rolleyes.gif

Napisano

> ja tak miałem w tavrii - co chwilę przecierały się dętki i dopiero po ich całkowitym wyjęciu wizyty

> u gumiarza się skończyły (oryginalne opony były bezdętkowe i nie wiem po co wkładali te dętki)

Pamiętasz jak wygląda felga Tavrii?

286311182-ko%B3otavria.jpg

Sama obręcz jest dość słaba w porównaniu z pełną felgą. Dętka byłą swego rodzaju zabezpieczeniem na polskie drogi. W swojej Tavrii nie miałem problemu z przecierającymi się dętkami.

Napisano

> No cóż, najwyraźniej taki zabieg w 100% nie zabezpiecza przed przecieraniem się dętek...

Jeśli oplot wewnętrzny jest uszkodzony to dętki będą się od niego przecierać. Lekarstwem jest nowa opona lub ponowna wulkanizacja jej wnętrza. Tak by zakryć uszkodzone miejsce. Temat przerabiałem lata świetlne temu w rometowskiej motorynce. Po przebiciu dętki prowadziłem motorek kilka km na kapciu. Efektem było wyodrębnienie się włókien we wnętrzu opony. Do czasu zakupu nowej opony wymieniłem kilka przetartych dętek. Po zakupie nowej opony problem zniknął.

Napisano
  • Autor

oponę w baaardzo podobnym stanie do uszkodzonej zakupiłem. niestety sku... na allegro nie brakuje facepalm%5B1%5D.gif i...

20120921001.jpg

z przymusu założyłem już zimówki palacz.gif

Napisano

> oponę w baaardzo podobnym stanie do uszkodzonej zakupiłem. niestety sku... na allegro nie brakuje

> i...

> z przymusu założyłem już zimówki

To powinieneś tu zareklamować tego "uczciwego" sprzedawcę, no i oczywiście podzielić się spostrzeżeniami w postaci negatywa i opisu sytuacji na allegro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.