Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[S-Max] Opinie UŻYTKOWNIKÓW potrzebne

Featured Replies

Napisano

Tak mi po głowe chodzi zmiana auta. Nie, stare nie jest złe, zadbane, wyposażone, z mikrym przebiegiem, ale...miałem Zafirę i człowiek się jednak przyzwyczaja do tego powietrza co to nad głową wozi i że bagaże wrzuca do kufra, a nie pieczołowicie dopasowuje jak puzzle. zlosnik.gif

S-Max, kolejny pretendent do objęcia zaszczytnej funkcji dupowozu dla rodzinki "przystojniaka".

Użytkownicy proszeni są o kilka słów na temat modelu. Proszę się nie ograniczać, jednakże kluczowe sa pytania o:

- trwałość zawieszenia przód/tył (z tyłu to zapewne wielowahacz?)

- wystarczającą jednostkę diesla do napędzania tego autobusu + zaobserwowane spalanie (1.8, 2.0?)

- standardowe usterki

- nagżewanie wnętrza w zimie (czy jest tam jakiś quickheat?)

- trwałość sprzęgła+koła dwumasowego

- DPFy (są? jakie? czy procedura czyszczenia jest jakoś sygnalizowana? da się to ew. wyciąć?)

Warsiawiacy

Cy jest jakaś dobra dusza, która ma to to cudo w W-we i udostępniła na 30min., żeby można było (oczywiście za stosowną gratyfikacją) usiąść, powąchać, potrzaskać drzwiami, itp.?

Napisano

> Tak mi po głowe chodzi

Proponuje udać sie do salonu Forda...

Napisano
  • Autor

> Proponuje udać sie do salonu Forda...

Tam nie odpowiedzą na żadne z moich pytań, a model który stoi w salonie będzie po lifcie - mnie stać na rocznik 2007-2009

Napisano

mam przedliftowego smaxa, ale nie diesla, postaram sie jednak pomoc...

> Tak mi po głowe chodzi zmiana auta. Nie, stare nie jest złe, zadbane, wyposażone, z mikrym

> przebiegiem, ale...miałem Zafirę i człowiek się jednak przyzwyczaja do tego powietrza co to

> nad głową wozi i że bagaże wrzuca do kufra, a nie pieczołowicie dopasowuje jak puzzle.

> S-Max, kolejny pretendent do objęcia zaszczytnej funkcji dupowozu dla rodzinki "przystojniaka".

> Użytkownicy proszeni są o kilka słów na temat modelu. Proszę się nie ograniczać, jednakże kluczowe

> sa pytania o:

> - trwałość zawieszenia przód/tył (z tyłu to zapewne wielowahacz?)

zwieszenie jest ok, ale moj jest ujezdzany w szwecji

> - wystarczającą jednostkę diesla do napędzania tego autobusu + zaobserwowane spalanie (1.8, 2.0?)

2.0 benzyna jest wolowaty, ale mi wystarcza

> - standardowe usterki

nie wiem, jakie sa standardowe. w moim czasem siada elektryka, podobno przez ciagle deszcze i wilgoc. konkretnie to elekrtyka szyb, klakson, czesto zarowki.

> - nagżewanie wnętrza w zimie (czy jest tam jakiś quickheat?)

benzyna nagrzewa sie szybko

> - trwałość sprzęgła+koła dwumasowego

n/a

> - DPFy (są? jakie? czy procedura czyszczenia jest jakoś sygnalizowana? da się to ew. wyciąć?)

n/a

pozostale spostrzezenia w kolejnosci, jak sobie przypominalem:

- sprawia wrazenie bardzo solidnego i bezpieczego, zadnych swierszczy czy trzeszczenia.

- porzadna kierownica (z fajnym sterowaniem tempomatem)

- praktyczy podlokietnik z podwojnym schowkiem

- schowki w podlodze

- bardzo przestronny

- trzy srodkowe siedzenia przesuwane i z regulacja kata oparcia

- bagaznikowe siedzenia nadaja sie dla dzieci od 6 (brak isofix) do 150 cm, ewentualnie dorosli do pol godziny

- bagaznik ma za niski prog zaladunku, tzn. przy zlozonych dodatkowych siedzaniach robi sie spadek przy koncu i rzeczy moga wypasc przy otwieraniu klapy

- siedzania 2-go i 3-go rzedu skladane na płasko (poza koncowka wspomniana w punkcie powyzej)

- dobrze sie trzyma drogi

- dosc cichy i komfortowy

- ladny samochod, w moim przypadku idealnie komponuje sie z włascicielem-przystojniakiem. zlosnik.gif

Napisano

> 2.0 benzyna jest wolowaty, ale mi wystarcza

A co jeszcze było z benzynowych silników?

Da się taką benzynę bezpiecznie zagazować? zlosnik.gif

Rozważam takiego jako następny po moim Galaxy... hmm.gif

Napisano

> A co jeszcze było z benzynowych silników?

> Da się taką benzynę bezpiecznie zagazować?

> Rozważam takiego jako następny po moim Galaxy...

Chyba jakies 2.5, ale pewien nie jestem.

Fordowskie silniki podobno średnio chodzą na lpg.

Napisano

> Chyba jakies 2.5, ale pewien nie jestem.

ale to już doładowane pewnie?

> Fordowskie silnik podobno średnio chodzą na lpg.

eee....mój staruszek jest fordowski (2.3) - lpg znosi wyśmienicie, no ale to dziadek pamiętający scorpio zlosnik.gif Z nowszą konstrukcją może być inaczej - faktem jest, że S-Max to fajne auto i widzę go jako następcę mojego Galaxa MKII...ale to dopiero jak Galaxy obsłuży budowę domu wink.gif

Napisano

Sam niedawno zastanawiałem się nad kupnem S-MAX'a 1.8 lub 2.0 TDCi

Ludzie bardziej chwalą 2.0 TDCi (od PSA), przedliftowe wersje z polskiego salonu często nie mają DPF, który wymagał dopłat.

Zawieszenie, podobnie jak w Mondeo MK4 - trwałe, komfortowe i dające duże poczucie bezpieczeństwa w prowadzeniu.

Niestety nie słyszałem o tym żeby były jakieś modele wyposażone w grzałkę, która pomagałaby zimą.

Napisano

> Chyba jakies 2.5, ale pewien nie jestem.

> Fordowskie silniki podobno średnio chodzą na lpg.

2,5 T takie jak w focusie ST , kolega ma s-maxa z takim motorem i jezdzi to sympatycznie ale swoje pali ...

Jesli chodzi o naprawy zwiazane z silnikiem jeździ do vovlo bo w fordzie słabo sie na tym znają smile.gif

Napisano

ja pierwszym S-Maxem 2.0tdci 140 km w 3,5 roku przejechalem 160 tys km

Teraz od lutego zrobilem 24 tys km S-Maxem 2,2 tdci 200 km

Ogolnie bardzo fajny samochod i w tych pieniadzach ciezko o lepszy samochod, ktory oferuje tyle miejsca dla pasazerow i bagaz a prowadzi sie jak osobowka. Najlepszy silnik, moim zdaniem, to 2,0tdci wystarczajaco dynamiczny i oszczedny. szukaj 140km odmiany bo to silnik z PSA a byly tez silniki fordowskie 130km ze starego mundka. Wszystkie S-Maxy 2.0 tdci z manualem z polskiego salonu pozbawione byly DPFa, sciagane z niemiec mialy filtr.

Jak najbardziej polecam ten samochod u mnie w rodzinie sa juz 3 szt. i szykuje sie jeszcze jedna sztuka:)

Napisano

Od 2 lat ujeżdżam 2.0 TDCi z manulaem (przyjechal z Francji)

> ...

> sa pytania o:

> - trwałość zawieszenia przód/tył (z tyłu to zapewne wielowahacz?)

Nic sie nie dzieje

> - wystarczającą jednostkę diesla do napędzania tego autobusu + zaobserwowane spalanie (1.8, 2.0?)

jak pisalem wyzej. Jezdzi sie bardzo przyjemnie i w miare oszczednie. Na trasie do Chorwacji i z powrotem spalił średnio 6,7 L/100km (full bagażu + klima)

Przy jezdzie 80-90 pali niewiele wiecej niz 5 L/100

> - standardowe usterki

hmmm, niech sobie przypomne... aha, wymienilem 2 razy żarówki w swiatlach mijania

> - nagżewanie wnętrza w zimie (czy jest tam jakiś quickheat?)

Chyba wszystkie diesle maja dogrzewania elektryczne, tak ze w zimie ciepelko leci po 1 minucie. A jak nie ma dogzewania to ma webasto

> - trwałość sprzęgła+koła dwumasowego

nie mam DFP (a auto z Francji). 2masa zyje i chyba ma sie dobrze

Zona nie chce slyszec o innym aucie smile.gif Kolejny tez ma byc Maksio

Napisano

Kawał dużego auta, a prowadzi sie zgrabnie jak normalna osobówka.

Ogólnie chyba nie ma konkurencji, bo albo jest mniejsza (klasa C-maxa), albo większa (klasa Galaxy).

Mi się tym dobrze jechało - jakbym miał dużą rodzinę to chętnie bym zanabył.

Napisano
  • Autor

> Od 2 lat ujeżdżam 2.0 TDCi z manulaem (przyjechal z Francji)

6 biegów?

Jak z głośnością przy 120-130 na autostradzie?

> Nic sie nie dzieje

> jak pisalem wyzej. Jezdzi sie bardzo przyjemnie i w miare oszczednie. Na trasie do Chorwacji i z

> powrotem spalił średnio 6,7 L/100km (full bagażu + klima)

Hmm...sporo. Moje wyniki do tej pory to max. 6,1 (kombi z boxem, 120km/h tempomacie), a w tym roku bez boxa 5,5/100 no i trochę szybciej.

> hmmm, niech sobie przypomne... aha, wymienilem 2 razy żarówki w swiatlach mijania

Wydłubać reflektor trzeba?

> Chyba wszystkie diesle maja dogrzewania elektryczne, tak ze w zimie ciepelko leci po 1 minucie.

ok.gif To jest genialna sprawa.

> nie mam DFP (a auto z Francji). 2masa zyje i chyba ma sie dobrze

ok.gif

> Zona nie chce slyszec o innym aucie Kolejny tez ma byc Maksio

Jak z wygodą na stołkach w 3cim rzędzie?

Napisano

> Hmm...sporo. Moje wyniki do tej pory to max. 6,1 (kombi z boxem, 120km/h tempomacie), a w tym roku

> bez boxa 5,5/100 no i trochę szybciej.

Nie przesadzasz trochę? spineyes.gif

Ile ma palić 1.7 tonowe (na sucho) auto, z dop. masą całkowitą 2.4 tony? cfaniaczek.gif

Napisano

> Nie przesadzasz trochę?

> Ile ma palić 1.7 tonowe (na sucho) auto, z dop. masą całkowitą 2.4 tony?

3 litry zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie przesadzasz trochę?

> Ile ma palić 1.7 tonowe (na sucho) auto, z dop. masą całkowitą 2.4 tony?

Bez kozery powiem - sześć zlosnik.gif

Napisano

> 6 biegów?

Tak,

> Jak z głośnością przy 120-130 na autostradzie?

przy 115-120 km/h jest 2 krpm. Głośniej dzieciaki halasują niz auto smile.gif

A tak na serio, to nie mam porownania do innych diesli (benzyn). Moim zdaniem jest bardzo przyjemnie

> Hmm...sporo. Moje wyniki do tej pory to max. 6,1 (kombi z boxem, 120km/h tempomacie), a w tym roku

> bez boxa 5,5/100 no i trochę szybciej.

Na takiej samej trasie? Nie ma co porownywac, inne auta, inne masy, opony ... Moim zdaniem to całkiem przyzwoity wynik. Zreszta generalnie jest duza roznca w spalaniu czy jedzie sie 120 czy 130. No i czy 120/130 licznikowe, czy GPS

> Wydłubać reflektor trzeba?

2 srubki i relfekotr w garsci. Robi sie to jedna reka i z zamknietymi oczami smile.gif

> To jest genialna sprawa.

tez lubie to dogrzewanie.

Za to na minus trzeba przyznac wydajnosc klimy. Jednak auto ma duza kubature i nie tak latwo jest je schlodzic od razu

> Jak z wygodą na stołkach w 3cim rzędzie?

dzieciakom pasuje. Ja przejechalem sie raz z tylu przez 100 km i szalu nie bylo. Raczej trzeba zalozyc, ze 3ci rzad jest do krotkich wycieczek bez duzej liczby bagazu.

Napisano

moj kolega z pracy mial S-Maxa i juz podobno 3 silnik w srodku zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.