Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lasery na drogach

Featured Replies

Napisano

Nie bardzo wiem na jaki kącik się to nadaje więc daję na ogólny (modów prosze o wyrozumiałość)

Pomyslowośc ludzi z Azji zaczyna chyba sięgać niebezpiecznego poziomu - laserowa lampka na rower i

Ładnych pare lat temu modne były wskaźniki laserowe, którymi dzieciaki potrafiły świecić ludziom po oczach shocked.gif A wiadomo że laser moze uszkodzic wzrok. Szczególnie chiński bez homologacji. A co bedzie, jak rowerzysta jadący przed samochodem wieczorem czy w nocy gdy źrenice sa rozszerzone da kierowom po oczach" taka lampką? przeciez może się ona odchylić ...Aż strach pomyśleć shocked.gif

Napisano

> da kierowom po oczach" taka lampką? przeciez może się ona odchylić ...Aż strach pomyśleć

Niestety jest tez tania...

Napisano

Dzięki za reklamę. Zamówiłem 3 sztuki. A brak refleksji nie jest uleczalny.

Napisano

> Ładnych pare lat temu modne były wskaźniki laserowe, którymi dzieciaki potrafiły świecić ludziom po

> oczach A wiadomo że laser moze uszkodzic wzrok. Szczególnie chiński bez homologacji. A co

> bedzie, jak rowerzysta jadący przed samochodem wieczorem czy w nocy gdy źrenice sa rozszerzone

> da kierowom po oczach" taka lampką? przeciez może się ona odchylić ...Aż strach pomyśleć

boje_sie.gifboje_sie.gif co tam laser w rowerze boje_sie.gifboje_sie.gif bmw chce wprowadzić laserowe przednie lampy boje_sie.gifboje_sie.gif dresiarze wypalą nam wszystkim oczy boje_sie.gifboje_sie.gif

Napisano
  • Autor

> co tam laser w rowerze bmw chce wprowadzić laserowe przednie lampy dresiarze wypalą nam

> wszystkim oczy

nie porównuj firmowych produktów posiadających homologację, z chińskicm badziewiem zlosnik.gif

opis

Quote:

The three lasers (A) are mounted in a triangular pattern and shine onto small mirrors (B) which redirect the beams into a lens ©. Within the lens is yellow phosphorus, which when excited by the blue lasers, emits intense white light. That light is directed by the lens to the reflector (D), which bounces the white light back 180 degrees and out onto the road ahead.

- z tymi lampkami rowerowymi to ma to chyba tylko wspólne slowo 'laser' grinser006.gif

Napisano

> ...Aż strach pomyśleć

nie jest bardziej szkodliwe niż zenony świecące po oczach więc nie panikuj buu.gif

Napisano

> nie porównuj firmowych produktów posiadających homologację, z chińskicm badziewiem

On właśnie m. innymi dlatego, ze to chińskie badziewie, ma za mało mocy by zrobić krzywdę.

Napisano
  • Autor

> On właśnie m. innymi dlatego, ze to chińskie badziewie, ma za mało mocy by zrobić krzywdę.

mam nadzieję smile.gif

Ale z drugiej strony do takich wynalazków może się przyczepić Policja zlosnik.gif

Napisano

> nie jest bardziej szkodliwe niż zenony świecące po oczach więc nie panikuj

Niestety nie masz racji. Chińskie wskaźniki laserowe zwłaszcza te o mocy wiekszej niz 5mW sa wstanie wypalic trwałą "dziurę" w nabłonku swiatloczułym

Napisano

Na początku filmu widać, jak dwóch pierwszych rowerzystów jedzie bez włączonej przedniej lampki. Nie wiem, czy oni w ogóle je mają. No, ale jest laaaser no.gif.

Napisano

> mam nadzieję

> Ale z drugiej strony do takich wynalazków może się przyczepić Policja

A na jakiej podstawie mogłaby się przyczepić?

Napisano

> A na jakiej podstawie mogłaby się przyczepić?

Może do braku homologacji? niewiem.gif

Napisano

> A na jakiej podstawie mogłaby się przyczepić?

zagrożenia zdrowia innych użytkowników drogi?

Napisano

> Niestety nie masz racji. Chińskie wskaźniki laserowe zwłaszcza te o mocy wiekszej niz 5mW sa

> wstanie wypalic trwałą "dziurę" w nabłonku swiatloczułym

Od przypadkowego trafienia w oko na ułamek sekundy?

Napisano

> A od kiedy jest potrzebna?

Tak sobie teoretyzuję. Jestem laikiem. Nie powinno to być dopuszczone do sprzedaży/ montażu na pojeździe w Polsce?

Napisano

> Od przypadkowego trafienia w oko na ułamek sekundy?

Sprawdzisz osobiście?

Napisano

> Od przypadkowego trafienia w oko na ułamek sekundy?

Pytanie z cyklu czy walniecie mlotkiem w palec bardzo boli... zlosnik.gif

istotne sa dwie kwestie:

1. moc lasera.

2. Co to znaczy ułamek sekundy.

Jestem sobie w stanie wyobrazić sytuacje w których nic się nie stanie i sytuacje w których ktoś straci część pola widzenia....na maginesie - nieodwracalnie

Napisano

> Nieraz sprawdziłem.

prawdziwy z Ciebie T-1000

Ciekawe że np do kliniki okulistycznej w Lublinie co roku trafia kilku madrych inaczej z trwałym uszkodzeniem wzroku.. nie mieli szczęscia?

Napisano

> prawdziwy z Ciebie T-1000

> Ciekawe że np do kliniki okulistycznej w Lublinie co roku trafia kilku madrych inaczej z trwałym

> uszkodzeniem wzroku.. nie mieli szczęscia?

Jeśli sie świeci sobie albo komuś specjalnie z kiludziesieciu cm to można wzrok uszkodzić. Nie przez przypadkowe musniecie z kilku metrów.

Napisano

niewiem albo ja mam problemy ze wzrokiem albo te lasery swieca w dol, co niby mial bym sie klasc na drodze zeby mi w oczy poswiecili no prsze bez przesady screwy.gif

Napisano

> niewiem albo ja mam problemy ze wzrokiem albo te lasery swieca w dol, co niby mial bym sie klasc na

> drodze zeby mi w oczy poswiecili no prsze bez przesady

A jak rowerzysta bedzie jechal na jednym kole?? zlosnik.gif miedzy poieszymi tak jak ci kolesie od stunt-u zlosnik.gif

Napisano

> A jak rowerzysta bedzie jechal na jednym kole?? miedzy poieszymi tak jak ci kolesie od stunt-u

na filmiku jest pokazane jak jechal i dalej pod rowerem byly linie, tylko troszke rozchodzily sie na boki

Napisano

> Jeśli sie świeci sobie albo komuś specjalnie z kiludziesieciu cm to można wzrok uszkodzić. Nie

> przez przypadkowe musniecie z kilku metrów.

napiszę ogólnie o laserze.

wszystko jest kwestią energii.

slajd 11, prezentacja pierwsza z googla

Napisano

> napiszę ogólnie o laserze.

> wszystko jest kwestią energii.

> slajd 11, prezentacja pierwsza z googla

Slajd 15-16 dość na ten temat mówi. I do tego można porównać to z mocą chińskich zabawek i ich zdolnościami destrukcji.

Napisano

Wybacz ale...

W jaki sposób testowałeś na sobie przypadkowe muśniecie z kilku metrów?

Bo to IMO tak jak postrzelić się z łuku w plecy....

A poza tym czy laser min. nie charakteryzuje się spójną wiązką króra niezaleźnie od odległości ma taką samą moc? (OK wiem że w prózni.. ale w powietrznu na li;ku metrach rozpraszanie i pochłananie można IMO zaniedbać)

Napisano

> niewiem albo ja mam problemy ze wzrokiem albo te lasery swieca w dol, co niby mial bym sie klasc na

> drodze zeby mi w oczy poswiecili no prsze bez przesady

A jak się np przewróci albo zatrzyma i położy rower?

Jak mu lampka odpadnie?

Napisano

> Wybacz ale...

> W jaki sposób testowałeś na sobie przypadkowe muśniecie z kilku metrów?

> Bo to IMO tak jak postrzelić się z łuku w plecy....

> A poza tym czy laser min. nie charakteryzuje się spójną wiązką króra niezaleźnie od odległości ma

> taką samą moc? (OK wiem że w prózni.. ale w powietrznu na li;ku metrach rozpraszanie i

> pochłananie można IMO zaniedbać)

Ja do siebie sam nie strzelałem tylko we mnie strzelano. A odległość powoduje nie tylko rozproszenie wiązki ale niemożność precyzyjnego utrzymania tego w celu. BTW zajrzyj do pdfa podlinkowanego powyżej.

Napisano

> A jak się np przewróci albo zatrzyma i położy rower?

> Jak mu lampka odpadnie?

To umrą wszyscy w promieniu ooniee.gif 50 km.

Napisano

> rozproszenie wiązki ale niemożność precyzyjnego utrzymania tego w celu. BTW zajrzyj do pdfa

> podlinkowanego powyżej.

Chodzi ci o informację że 1mW/cm2 ogniskuje się do mocy 100 mW/cm2? i że może spowoidować trwałe uszkodze4nie plamki i slepotę centralną?

Zgadzam się że nia każde "muśniecie" jest jednakowo groźne..

Ale to nie powód żeby twierdzić że jest to bezpieczne...

Napisano

> Jeśli sie świeci sobie albo komuś specjalnie z kiludziesieciu cm to można wzrok uszkodzić. Nie

Brednie. Za mała moc. poza tym w tych lampkach wiązka nie jest punktowa, tylko liniowa, więc jest jakieś 100 x słabsza niż punktowa.

Napisano

> Brednie. Za mała moc.

Znasz moc tego ustrojstwa?

> jakieś 100 x słabsza niż punktowa.

Nie krępuj się napisz że 10000x mniejsza...

Napisano

> Chodzi ci o informację że 1mW/cm2 ogniskuje się do mocy 100 mW/cm2? i że może spowoidować trwałe

> uszkodze4nie plamki i slepotę centralną?

> Zgadzam się że nia każde "muśniecie" jest jednakowo groźne..

> Ale to nie powód żeby twierdzić że jest to bezpieczne...

To jest powód. Tylko trzeba rozumieć co się czyta.

Napisano

> To jest powód. Tylko trzeba rozumieć co się czyta.

Oraz to co się pisze...

Powiedz czego w takim razie nie rozumiem?

Napisano

> A jak się np przewróci albo zatrzyma i położy rower?

> Jak mu lampka odpadnie?

a jak w samochodzie dojdzie do samozaplonu i wybuchnie? boje_sie.gif no prosze Cie bez przesady to nie boma atomowa

Napisano

> Oraz to co się pisze...

> Powiedz czego w takim razie nie rozumiem?

Niestety nie znam stanu Twojego umysłu. Nie mam zdolności telepatycznych. Ale jestem prawie pewien, że elektrowni atomowych tez się boisz.

Napisano

> Znasz moc tego ustrojstwa?

> Nie krępuj się napisz że 10000x mniejsza...

Nie krępuję się. Normalnie plamka wskaźnika laserowego ma około 1 mm średnicy.

Na obrazkach widać, że wiązka idzie przez pryzmat i jest rozciągana na około 1-2 m. Czyli geometrycznie moc takiej wiązki w punkcie spada 1000 - 2000 razy (1 m = 1000 mm)

Proste.

Napisano

> Znasz moc tego ustrojstwa?

Znam maksymalną moc, jaką może mieć taki laser aby spełniać normy. W Chinach też są urzędy kontroli i szybko by wycofali coś niebezpiecznego ze sprzedaży.

Napisano

> a jak w samochodzie dojdzie do samozaplonu i wybuchnie? no prosze Cie bez przesady to nie boma

> atomowa

Wiesz, jak ktoś napisał że nie widzi sensu jazdy okrągły rok na światłach bo dane statystyczne nie potwierdzają wzrostu bezpieczeństwa to został niemal zaszczuty...

Pisano nawet "że lepiej wydać 500 milionów złotych niż miała by zginąć jedna osoba...

Sek w tym że wcale nie wiadomo czy światła w dzień okrągły rok kogokolwiek uratowały a po drugie kluczowe jest słowo LEPIEJ - bo mozna te pieniądze wydać lepiej...

Co do bomby atomowej - nie wydaje Ci się że porównaie cokolwiek przesadzone?

Nie mówimy o broni masowego rażenia tylko o strzale z lasera w oko...

A jeżeli to takie fajne i bezpieczne to dlaczego policja ścigała "dowcipnisiów" świecących w kilku kilometrów pilotom w trakcie lądowania...

Napisano

> Niestety nie znam stanu Twojego umysłu. Nie mam zdolności telepatycznych.

Najpierw piszesz że czegoś nie rozumiem a jak pytam czego usiłujesz być obraźliwy...

Argumenty się skończyły?

>Ale jestem prawie pewien,

> że elektrowni atomowych tez się boisz.

Tu intuicja Cie zawiodła... Jestem zwolennikiem...

Z powodów racjonalnych...

Napisano

> Najpierw piszesz że czegoś nie rozumiem a jak pytam czego usiłujesz być obraźliwy...

> Argumenty się skończyły?

Argumenty zostały zaprezentowane. Dalsze bicie piany mnie nie interesuje.

> Tu intuicja Cie zawiodła... Jestem zwolennikiem...

> Z powodów racjonalnych...

ale przecież może wybuchnąć.

Napisano

> Znam maksymalną moc, jaką może mieć taki laser aby spełniać normy.

Sek w tym czy je spełnia

i jakie normy...

>W Chinach też są urzędy kontroli

> i szybko by wycofali coś niebezpiecznego ze sprzedaży.

Naprawdę w to wierzysz?

A dlaczego na allegro były lasery zapalające na filmikach zapałki?

Fake?

czy też produkowali je np w Hondurasie?

Napisano

> Argumenty zostały zaprezentowane. Dalsze bicie piany mnie nie interesuje.

Wiec na koniec pozwoliłeś sobie na "zart" o stanie mojego umysłu? facepalm%5B1%5D.gif

Gratuluję

> ale przecież może wybuchnąć.

Może,

natomiast

rozpatrując liczbę zgonów w przeliczeniu na produkcję energii elektrycznej jest kilkaset raz bardziej bezpieczna....

Napisano

> Sek w tym czy je spełnia

> i jakie normy...

> Naprawdę w to wierzysz?

> A dlaczego na allegro były lasery zapalające na filmikach zapałki?

> Fake?

> czy też produkowali je np w Hondurasie?

Patrz http://allegro.pl/mocny-laser-rgy-140mw-profi-gwar-d2d-warszawa-i2630936784.html

Ci goście muszą mieć już na sumieniu nie tylko zapałki.

Napisano

> Sek w tym czy je spełnia

> i jakie normy...

> Naprawdę w to wierzysz?

> A dlaczego na allegro były lasery zapalające na filmikach zapałki?

> Fake?

Pokaż mi dowód, że takie lasery były dostępne jako urządzenia do powszechnego użytku i świeciły na zewnątrz. Bo w nagrywarce Blue Ray taki mocny laser to standard, ale nie jest on w miejscu, do którego się zagląda.

Napisano

ja tam widzę plusy takiego laseru w rowerze;) lepiej widać jak ominąć takiego rowerzyste..... A co do szkodliwości , laser skierowany jest w ziemie , dodatkowo jest rozproszony smile.gif .... i nie sądzę ,żeby ktoś od tego oślepł. Szukacie dziury w całym

Napisano

> Pokaż mi dowód, że takie lasery były dostępne jako urządzenia do powszechnego użytku i świeciły na

> zewnątrz.

5 sekund z allegro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.