Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lasery na drogach

Featured Replies

Napisano

> 5 sekund z allegro

Stary. Ja Ci znalazłem wielokrotnie mocniejsze od tej popierdółki.

Napisano

> 5 sekund z allegro

Racja. Cofam się do jamki.

Aczkolwiek nawet taka dioda laserowa rozproszona na linie 2m x 1 mm daje bardzo małe punktowe natężenie.

Napisano

> bedzie, jak rowerzysta jadący przed samochodem wieczorem czy w nocy gdy źrenice sa rozszerzone

> da kierowom po oczach" taka lampką? przeciez może się ona odchylić ...Aż strach pomyśleć

troche nie wiem o co ci chodzi.. lampki oswietlaja szose zaznaczaja "obszar" rowerzysty.. wiec.... chyba dobra idea

a jak kierowca samochodu na tyle glupi by polozyc sie na jezdni i czekac az marker trafi go w oko to...to moze i dobrze ze mu wzrok uwali bo takich idiotow na za kolkiem nie trzeba

Napisano

> 5 sekund z allegro

ten laser ma z 10mW, zwykłe oszustwo

Napisano

> mam nadzieję

> Ale z drugiej strony do takich wynalazków może się przyczepić Policja

z drugiej strony taki "marker" doskonale oznaczy rowerzyste i nie za bardzo wiem jak mogloby to oslepic kierowce i trafic w jego rozszerzona zrenice....

Napisano

> Na początku filmu widać, jak dwóch pierwszych rowerzystów jedzie bez włączonej przedniej lampki.

> Nie wiem, czy oni w ogóle je mają.

Widać w Korei nie ma takiego wymogu ok.gif

> No, ale jest laaaser .

Fajny zlosnik.gif Prawie jakby z własną ścieżką rowerową jeździli rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> niestety mocne lasery są drogie.

ale mozna zrobic samemu laser do cięcia plastiku za grosze elektroda tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Widać w Korei nie ma takiego wymogu

> Fajny Prawie jakby z własną ścieżką rowerową jeździli

OK, no to założmy że zamawiam takie lampki u Chińczyka i sprzedaję na Allegro. Czy będę musiał dlugo czekać na wezwanie od odpowiedniej instytucji jak się sprawa nagłośni?

BTW na Allegro sporo ludzi sprzedaje latarki z ładowarką sieciową - przykład

Z tego co mi wiadomo, to WSZELKIE urządzenia podłaczane do sieci 230V MUSZĄ miec certyfikat CE. Chińczycy na żądanie importera przysyłaja takie certyfikaty, jednak są to przeważnie jakieś bezwartościowe dokumenty, np. badania zostały wykonane w jakims instytucie w Chinach czy u jakiegoś Doktora Genza GmbH. I niech teraz ktos zostanie porazony pradem przez taką ładowarkę (vide sprawa kobiety, która spaliła sobie twarz) - od razu wkracza prokurator. A i bez żadnego wypadku ktoś może zażądać certyfikatu CE. Sprowadzasz z Chin - jesteś importerem towaru spoza UE i odpowiadasz za certyfikat. nie masz? kara będzie surowa frown.gif

Napisano

> A jak się np przewróci albo zatrzyma i położy rower?

Myślę, że ktoś nad tym pomyślał. Wyłącznik reagujący na przechylenie to nie jest towar dostępny tylko w promach kosmicznych.

Napisano

> Myślę, że ktoś nad tym pomyślał. Wyłącznik reagujący na przechylenie to nie jest towar dostępny

> tylko w promach kosmicznych.

Jeszcze raz napiszę - te lampki z diodą laserową nie mają punktowego skupienia !!!

Dlatego aby zrobić sobie kuku w oczko trzeba by patrzeć z odległości kilku cm.

Wraz ze wzrostem odległości moc punktowa spada TYSIĄCE razy na metr.

Jak ktoś nie wierzy, to niech sobie policzy. Prosta geometria.

Napisano

> W Chinach też są urzędy kontroli

> i szybko by wycofali coś niebezpiecznego ze sprzedaży.

zdjemij różowe okulary rotfl.gif

Normalnie tekst mnie rozwalił...w czasach gdy nawet chińskie zabawki dla dzieci bywają niebezpieczne dla zycia, ty walisz takim tekstem....

Obudź się.

Reszta dyskusji mnie nie interesuje, ale jak to wejdzie do użytku to pewnie głośno się stanie dopiero po tym jak ktoś komuś zrobi krzywdę, i nie chodzi mi nawet o trwałe uszkodzenie wzroku, tylko o chwilowe zaburzenie widzenia przez silne skupione światło....weź poświeć sobie latarką w oczy w nocy, to przez chwilę nic nie widzisz...i teraz wyobraź sobie jadącego kierowcę wykonującego jakiś manewr na drodze.....

Napisano

> zdjemij różowe okulary

> Normalnie tekst mnie rozwalił...w czasach gdy nawet chińskie zabawki dla dzieci bywają

> niebezpieczne dla zycia, ty walisz takim tekstem....

> Obudź się.

> Reszta dyskusji mnie nie interesuje, ale jak to wejdzie do użytku to pewnie głośno się stanie

> dopiero po tym jak ktoś komuś zrobi krzywdę, i nie chodzi mi nawet o trwałe uszkodzenie

> wzroku, tylko o chwilowe zaburzenie widzenia przez silne skupione światło....weź poświeć sobie

> latarką w oczy w nocy, to przez chwilę nic nie widzisz...i teraz wyobraź sobie jadącego

> kierowcę wykonującego jakiś manewr na drodze.....

A przypomnij sobie, jaki jest finał w Chinach takich afer. Ostatnio za szkodliwe zabawki i skażone mleko kilka osób dostało tam czapę, ku smutkowi naszych rodzimych obrońców praw człowieka.

Napisano

> A przypomnij sobie, jaki jest finał w Chinach takich afer. Ostatnio za szkodliwe zabawki i skażone

> mleko kilka osób dostało tam czapę, ku smutkowi naszych rodzimych obrońców praw człowieka.

jasne kolego, ale sprawy wychodzą już po fakcie, nie ma żadnej prewencji itp.

btw. głównie chodziło mi o olśnienie i konsekwencje tego.

Napisano

> Myślę, że ktoś nad tym pomyślał. Wyłącznik reagujący na przechylenie to nie jest towar dostępny

> tylko w promach kosmicznych.

Jestem skłonny przyjąć wyjasnienie że moc jest zbyt mała zeby spowodować trwałe nastepstwa - choć dostanie laserem po oczach w nocy to nic przyjemnego.......

Ale jakoś nie przekonuje mnie teoria że to coś ma czujnik połozenia... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A przypomnij sobie, jaki jest finał w Chinach takich afer. Ostatnio za szkodliwe zabawki i skażone

> mleko kilka osób dostało tam czapę, ku smutkowi naszych rodzimych obrońców praw człowieka.

Takie cos by się i u nas przydało ok.gif, bo Europa zwyczajnie głupieje sick.gif

Ale to temat na inna dyskusję

Napisano

> Jestem skłonny przyjąć wyjasnienie że moc jest zbyt mała zeby spowodować trwałe nastepstwa - choć

> dostanie laserem po oczach w nocy to nic przyjemnego.......

Taką kreską nie olśnisz kogoś nawet z 3 metrów.

To nie jest wiązka skupiona, tylko rozprasza się liniowo.

Zrób sobie eksperyment - zaświeć sobie w oko z 100 m wskaźnikiem laserowym - poczujesz to jako coś nieprzyjemnego, bo taka wiązka jest skupiona i podobnie oślepia z 1 m jak ze 100.

Potem spójrz w kreskę poziomicy laserowej z 3 metrów. Nie oślepi cię nawet na chwilę.

A na koniec jeszcze jedna sprawa - światło czerwone nie powoduje olśnienia - z tego względu światłem czerwonym oświetla się np mostek na okrętach, aby można było szybko przejść do patrzenia w ciemności bez olśnienia..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.