Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

10 kkm na czerwonych valtekach ....

Featured Replies

Napisano

> W silnikach z wtryskiem wielopunktowym full-group i metalowym kolektorem 2 gen. bardzo często jest

> mniej awaryjna i łatwiej da się ją wyregulować.

Nawet w takim F3R z Renówek dużo lepiej pracowała dobra II generacja od IV na Valtekach. A to jest prosty silnik. Jeśli silnik miał metalowy kolektor to lepiej było tam zapakować dobrą II generacje od kiepskiej IV.

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie. Może jeździć znakomicie tylko mieć wysokie zużycie paliwa.

To samo w sobie przeczy... Za duzo paliwa / za malo powietrza i nigdy nie bedzie jezdzic znakomicie...

Gdy mi zalewalo corse na monowtrysku, to zanim wkrecila sie na obroty byla strasznie mulowata, za to pozniej istny szatan zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Znowu czytasz to co chcesz przeczytać. "Sięga nawet 40 %" nie równa się "jest 40 %". Przeczytaj

> dokładnie a potem formułuj tezy. I pogadaj z kolegą Norasem - opisze Ci te 40% na własnym

> przykładzie.

No to noras do tablicy ...

Bedzie te 40 % czy nie bedzie ... smile.gif

Napisano

> Niekoniecznie. Może jeździć znakomicie tylko mieć wysokie zużycie paliwa.

Masz na myśli klasyczną sondę skokową?

Z resztą, jaka by nie była, to porządny gazownik najpierw robi diagnostykę auta na benzynie a dopiero potem, gdy wszystko jest OK, montuje i stroi instalację gazową.

Napisano

> Z resztą, jaka by nie była, to porządny gazownik najpierw robi diagnostykę auta na benzynie a

> dopiero potem, gdy wszystko jest OK, montuje i stroi instalację gazową.

Umówmy się - porządny gazownik nie montuje czerwonych Waldemarów smile.gif Choć to dalej jest podstawowy kit AC. Mimo że ich najważniejsi partnerzy robią głównie na Hanach. Które wychodzą niewiele drożej a jakościowo stanowią przepaść.

Napisano

> Umówmy się - porządny gazownik nie montuje czerwonych Waldemarów

A druciarz nie ma hamowni, a od tego zaczęła się część wątku z sondą. smile.gif

>Mimo że ich najważniejsi partnerzy robią głównie na Hanach. Które wychodzą niewiele drożej

> a jakościowo stanowią przepaść.

To na pewno. Osobiście też jestem zdania, że lepiej jednak trochę dołożyć. Kilka listew Valteka kalibrowałem i wiem, jakie rozjazdy potrafią mieć te wtryski. W ogóle idea ustawiania ich w ten sposób jest dla mnie przeciwieństwem słowa precyzja. Z drugiej strony, jak komuś służą, to cieszę się jego szczęściem.

Napisano

> A druciarz nie ma hamowni, a od tego zaczęła się część wątku z sondą.

Fakt. Cud jak w ogóle ma jakąś sondę czy choćby uniwersalny komputer.

> To na pewno. Osobiście też jestem zdania, że lepiej jednak trochę dołożyć.

Różnica w cenie Hana->Waldemary jakieś 300 zł dla 4 cyl. Bak benzyny. W stosunku do oszczędności jakie uzyskujemy jeżdżąc na gazie to śmieszna kwota. Przy czym Hany wytrzymują znacznie dłużej, więc jeśli doliczymy wizyty w serwisie, kalibrację itp to ta różnica się niweluje. No chyba że ktoś montuje do Matiza i jeździ wokół komina. Tylko wtedy śmieszny jest sam montaż gazu. Ale kto bogatemu zabroni...

> Z drugiej strony, jak komuś służą,

> to cieszę się jego szczęściem.

Ja też. Tylko wypisywanie historii w rodzaju jakie to one są świetne i po co przepłacać jest co najmniej nadużyciem. I bardziej w tym celu się produkuję. Bo przepłacili to oni - jeśli coś poprawnie jeździ na czerwonych Waldemarach, to pojedzie równie dobrze jeśli nie lepiej na II generacji. Która jest tańsza w zakupie, eksploatacji i obsłudze serwisowej. Jedynym problemem jest plastikowy kolektor ale zwykle w autach, które na tym jeżdżą kosztuje śmieszne pieniądze.

Napisano

> No to noras do tablicy ...

Chodzi wam o moją cudowną instalację z Alaską i Waldemarami w Rezzo ????

Jeśli tak - to nie wiem, czy było 40% strat, ale auto nie jeździło (Vmax - licznikowe 160 km/h) i paliło 16 l LPG/100 km.

Napisano
  • Autor

> Chodzi wam o moją cudowną instalację z Alaską i Waldemarami w Rezzo ????

> Jeśli tak - to nie wiem, czy było 40% strat, ale auto nie jeździło (Vmax - licznikowe 160 km/h) i

> paliło 16 l LPG/100 km.

No to rzeczywiscie cos nie halo smile.gif

Z drugiej strony nie sadze, zeby w rezzo byl jakis mega wymagajacy silnik - moze po prostu z gazownika dupa ?

U mnie dzis stuknelo 12kkm na waldemarach i serio nic niepokojacego nie widze...

W weekend podepne kabel i zobacze jak mapy wygladaja...

Napisano

> No to rzeczywiscie cos nie halo

> Z drugiej strony nie sadze, zeby w rezzo byl jakis mega wymagajacy silnik - moze po prostu z

> gazownika dupa ?

Nawet na pewno: Alaska do paliwożernego silnika 2.0 - smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nawet na pewno: Alaska do paliwożernego silnika 2.0 -

Myslalem, ze 1.6 - tam by dala rade smile.gif

Napisano

> Myslalem, ze 1.6 - tam by dala rade

U mnie w 1,6 103HP klękała o jakieś 0,4 bara na WOT - czyli nie dawała rady.

Napisano

> Z drugiej strony nie sadze, zeby w rezzo byl jakis mega wymagajacy silnik

Tu się okazało, że pozory mylą i kilku gazowników wywaliło się na tym.

Silnik wygląda jak Nubira czy Leganza i oni go tak potraktowali - ale on tylko tak wygląda, bo elektronika jest inna (EOBD).

> moze po prostu z gazownika dupa ?

I to nie jednego. Po tym doświadczeniu wiem, że w Krakowie z LPG tylko do p. Burdy - jak do niego auto trafiło, problem został rozwiązany.

> U mnie dzis stuknelo 12kkm na waldemarach

Bo czerwone nie są złe. Ale w Rezzo by nie dały rady, więc poszły żółte, które trwałość mają żenującą.

Co 10 kkm był check, i lejący wtryskiwacz - w końcu poszły won i przyszły waldemary typ 34. Auto zostało na AK i ponoć nadal na nich jeździ bezproblemowo.

Napisano
  • Autor

> U mnie w 1,6 103HP klękała o jakieś 0,4 bara na WOT - czyli nie dawała rady.

Z ta alaska to chyba tez jest roznie. Wiem, ze np. passat b5fl 2.0 8v 115KM spokojnie na tym jezdzi i nie ma za duzych spadkow cisnienia.

Napisano

> Z ta alaska to chyba tez jest roznie. Wiem, ze np. passat b5fl 2.0 8v 115KM spokojnie na tym jezdzi

> i nie ma za duzych spadkow cisnienia.

Z drugiej strony 100 konne Lanosy ją wykładają. Jeden z kolegów miał problemy z mocniejszym modelem Alaski, czyli Artic w Evandzie 2.0, która ma chyba 133 KM.

Napisano

> Z drugiej strony 100 konne Lanosy ją wykładają.

Bo przecież nie chodzi o moc, a paliwożerność. Silniki DU należą do paliwożernych, wiec nic dziwnego że 100 KM Lanosa pije tyle co 120 KM z innego auta.

Napisano

> Z drugiej strony 100 konne Lanosy ją wykładają. Jeden z kolegów miał problemy z mocniejszym modelem

> Alaski, czyli Artic w Evandzie 2.0, która ma chyba 133 KM.

AC pisze że do 95 max.

Napisano

To chyba teraz, bo zanim te jaja wyszły, wszyscy bazowali na info producenta, czyli 140 KM. smile.gif

Napisano

> To chyba teraz, bo zanim te jaja wyszły, wszyscy bazowali na info producenta, czyli 140 KM.

Od dawna. Tylko żaden druciarz tego nie czytał lub nie chciał czytać. Zresztą zawsze można ustawić przełączanie przy większym obciążeniu na benzynę. Wtedy spoko obsłuży te 140 KM zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.