Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mało awaryjne auto do 10tys. segment B lub C

Featured Replies

Napisano

Witam grono

Szukam samochodu, który zastąpi Renault Megane. Duży samochód w trasy mam a to ma być coś na co dzień więc może być coś pokroju Aveo - przyszło mi na myśl właśnie dlatego, że czytałem dużo dobrych opini, podobno ceny części bardzo przystępne a auto mało awaryjne. Jaka jest prawda - tego nie wiem dlatego pytam użytkowników. Ew. może jest jeszcze coś innego w teorii mało awaryjnego, dobrze gdyby auto miało elektryczne szyby, reszta pierdół mnie nie interesuje. Silnik benzynowy bez LPG, w ostateczności jak najmniej skomplikowany diesel. Segment B lub C, rocznik wiadomo im młodszy tym lepiej, na pewno pow. 2000 roku. Myślałem też o Lacetti ale nie wiem czy w tej cenie trafię jakiś nie zajechany egzemplarz. To jak znajdę coś? zlosnik.gif

Napisano

Skoro myslisz o aveo to wyposażenie ci obojetne bo to zwykle golasy. Proponuje wiec coś o wiele lepszego czyli Pande. Poniżej 120-130tyś nic sie tam nie psuje. A potem też pierdoły. No i nie gnije ale to też za wczesnie żeby stwierdzić bo dopiero 9 lat na rynku. Za 10tyś kupisz coś z początku produkcji.

Yariski w tej kasie nie kupisz (nie trupa), Corsy C nie kupuj bo nie ma tym jazdy chyba że większe silniki ale to już nie ta kasa. Polo drogie, fabia - drewniana jazda.

Napisano

> Skoro myslisz o aveo to wyposażenie ci obojetne bo to zwykle golasy. Proponuje wiec coś o wiele

> lepszego czyli Pande. Poniżej 120-130tyś nic sie tam nie psuje. A potem też pierdoły. No i nie

> gnije ale to też za wczesnie żeby stwierdzić bo dopiero 9 lat na rynku. Za 10tyś kupisz coś z

> początku produkcji.

> Yariski w tej kasie nie kupisz (nie trupa), Corsy C nie kupuj bo nie ma tym jazdy chyba że większe

> silniki ale to już nie ta kasa. Polo drogie, fabia - drewniana jazda.

odrzucasz sensowne auta a proponujesz pande - dobre dobre ok.gif

panda jako panaceum dla Lacetti, fabii, corsy hehe.gif

w tej kasie zdecydowanie aveo, getz, corsa

Napisano
  • Autor

> Skoro myslisz o aveo to wyposażenie ci obojetne bo to zwykle golasy. Proponuje wiec coś o wiele

> lepszego czyli Pande.

To chyba musiałbym kupić tą wyścigową wersję ok.gif a za dychę raczej będzie to awykonalne, jeżeli brałbym aveo to tylko z 1.4 16v

Napisano
  • Autor

> odrzucasz sensowne auta a proponujesz pande - dobre dobre

> panda jako panaceum dla Lacetti, fabii, corsy

> w tej kasie zdecydowanie aveo, getz, corsa

punto 1.2 16v 6 biegowe, Fabia 1.4 16v ale to pewnie wykracza poza budżet - zerknąłem w profil więc może będziesz coś wiedział nt. tych aut

Napisano

Dziwne, ale o Astrze G jeszcze nikt nie wspomniał...

Napisano

> odrzucasz sensowne auta a proponujesz pande - dobre dobre

> panda jako panaceum dla Lacetti, fabii, corsy

> w tej kasie zdecydowanie aveo, getz, corsa

Może dlatego że codziennie robie te corsy, fabie i pandy i mam porównanie. Uważasz ze Corsa z silnikiem 1.0 czy 1.2 jest lepsza od pandy? Z której strony? Silnik 1.0 czyli najbardziej nieudana konstrukcja GM w historii która potrafii rozlecieć się po 60tyś, a przeważnie po 100 nie ma już czym jechać. Przecież to kosiarka a nie samochód.

Fabia... cóż, jak jechałeś to wiesz jakie to drewniane auto z drewnianym zawieszeniem i silnikami bez mocy.

Napisano

> Fabia... cóż, jak jechałeś to wiesz jakie to drewniane auto z drewnianym zawieszeniem

Z tym się zgadzam. Matiz ma bardziej komfortowe.

Napisano

> punto 1.2 16v 6 biegowe, Fabia 1.4 16v ale to pewnie wykracza poza budżet - zerknąłem w profil więc

> może będziesz coś wiedział nt. tych aut

zarowno punto 2 jak fabia miałem tylko 8v

z dwóch (nie dla tego ze mam obecnie fabie) wybrałbym zdecydowanie fabie.

lepsze zawieszenie, lepsze wykonanie, wieksza, ale tez wiecej pali, i przede wszystkim nie sypia sie pierdoly jak w fiacie..

Napisano

> Może dlatego że codziennie robie te corsy, fabie i pandy i mam porównanie. Uważasz ze Corsa z

> silnikiem 1.0 czy 1.2 jest lepsza od pandy? Z której strony? Silnik 1.0 czyli najbardziej

> nieudana konstrukcja GM w historii która potrafii rozlecieć się po 60tyś, a przeważnie po 100

> nie ma już czym jechać. Przecież to kosiarka a nie samochód.

> Fabia... cóż, jak jechałeś to wiesz jakie to drewniane auto z drewnianym zawieszeniem i silnikami

> bez mocy.

panda 1.2 bedzie demonem?? hehe.gif

dobrze kolego, niech i tak bedzie ok.gif

miałem punto 2 z tym silnikiem i troszke nim zjezdziłem, miałem okazje jezdzic panda - jeeli ktos zmaist nóg ma przykurcze to owszem jest to auto dla niego, a dynamika silnika taka jak w punto przy tej roznicy ze w punto mozne jechac juz wygodniej...

awaryjnosc: powiem tylko tyle ze fabia zdecydowanie bije na głowe punto 2/pande, a roznica polega na tym ze ja byłem posiadaczem tych aut, Ty "robisz je"

Napisano

> [...]

> awaryjnosc: powiem tylko tyle ze fabia zdecydowanie bije na głowe punto 2/pande, a roznica polega

> na tym ze ja byłem posiadaczem tych aut, Ty "robisz je"

Wydaje mi się że skoro do danego mechanika przyjeżdżają statystycznie w jednym tygodniu 3 fabie, 3 corsy, a tylko jedna panda to nie dziwię się że majster mówi to co mówi. Ja mając do wyboru Fabie 1.2, Corsę 1.0 i Pande 1.1/1.2 bez wahania wziąłbym ta ostatnią. drive.gif

Napisano

> Wydaje mi się że skoro do danego mechanika przyjeżdżają statystycznie w jednym tygodniu 3 fabie, 3

> corsy, a tylko jedna panda to nie dziwię się że majster mówi to co mówi. Ja mając do wyboru

> Fabie 1.2, Corsę 1.0 i Pande 1.2 bez wahania wziąłbym ta ostatnią.

PANDA ok.gif

Napisano
  • Autor

Panda odpada bo to zdecydowanie za małe auto, Yarisa mógłbym odkupić zadbanego ale nie podoba mi się wizualnie

Minimum Aveo z silnikiem 1.4 ale chciałbym posłuchać opinii jak z awaryjnością tegoż auta, a może lepiej Lacetti jeżeli jest równie mało awaryjny? niewiem.gif

Widzę jeszcze, że jakby dobrze poszukać można dostać Ibizę z 1.4 75ps.

Auto ma dodatkowo jeszcze jakoś wyglądać zlosnik.gif i powiedzmy, że Ibiza może się podobać, szczególnie w kolorze czerwonym/żółtym na ładnych felgach, Aveo hmm raczej mniej ale w wersji 4d czarny, jakieś łądne felgi - można strawić, może jakieś spostrzeżenia co do posiadaczy w/w aut? oraz ew. jakieś inne typy

Napisano
  • Autor

> palio

dzięki zlosnik.gif ale:

Auto ma dodatkowo jeszcze jakoś wyglądać i powiedzmy, że Ibiza może się podobać, szczególnie w kolorze czerwonym/żółtym na ładnych felgach

Napisano

> Panda odpada bo to zdecydowanie za małe auto, Yarisa mógłbym odkupić zadbanego ale nie podoba mi

> się wizualnie

Panda za mała, a Yaris większy???

Napisano

> panda 1.2 bedzie demonem??

> dobrze kolego, niech i tak bedzie

Gdzie ja napisałem że bedzie demonem ? Po prostu to o wiele wiele bardziej niezawodny silnik niż koszmarny trzycylindrowiec z corsy który rzadko kiedy wytrzymuje 100tyś km.

> miałem punto 2 z tym silnikiem i troszke nim zjezdziłem, miałem okazje jezdzic panda - jeeli ktos

> na tym ze ja byłem posiadaczem tych aut, Ty "robisz je"

No wiec twierdzisz że na jednym przykładzie własnego auta wiesz o nich więcej niż ja, który ma z nimi do czynienia dzień w dzień i słucham bez przerwy ludzi, którzy żalą się i chwalą.

Skoro pandy są takie bee to napisz co takiego się w nich psuje ? Silnik 1.1 i 1.2 są praktycznie nie do zdarcia. Robie firmówki z przebiegiem 350-400tyś który nie słszały jeszcze o remoncie. Jedyne co szkodzi troche temu silnikowi to gaz ale 200tyś i dalej to w miare pracuje... a wiesz ile widziałem zajechanych cors 1.0 z przebiegiem 60-70tyś? Dużo...

I Fabia wcale nie jest większa od Punta 2 w czterech drzwiach, to bardzo podobne auta w środku. Jazda jak dla mnie o wiele przyjemniejsza w punto, zwłaszcza jesli w Fabii jest 1.2 12V, kolejny silnik pracujący jak wirówka.

Napisano
  • Autor

> Panda za mała, a Yaris większy???

też mały, szczególnie z tyłu bo z przodu powodów do narzekań naprawdę nie ma- jest szerszy od Pandy i nie ma tej wielkiej środkowej konsoli, która drastycznie zmniejsza miejsce na nogi. Ja Megankę traktuję bo w istocie tak jest jako mniejsze auto zlosnik.gif dlatego nie chciałbym z rozstawem osi i szerokością schodzić jakoś drastycznie w dół, lekko tak ale nie przesadnie. A Pandę poleciłem już teściowi więc jeżeli będę miał jakieś pytania co do tego auta pozwolę sobie uderzyć do Ciebie ok.gif

Napisano

Nie miej mnie za jakiegoś wielkiego wielbiciela Pandy, po prostu w tej kwocie to najlepsze co można kupić w tej klasie jeśli chodzi o rocznik i awaryjność (przynajmniej jeśli chodzi o auta z którymi mam do czynienia). Aveo nie oceniam bo jeździłem raz czy dwa i nie mam zdania.

Napisano

> Nie miej mnie za jakiegoś wielkiego wielbiciela Pandy, po prostu w tej kwocie to najlepsze co można

> kupić w tej klasie jeśli chodzi o rocznik i awaryjność (przynajmniej jeśli chodzi o auta z

> którymi mam do czynienia). Aveo nie oceniam bo jeździłem raz czy dwa i nie mam zdania.

przerabiałem ten temat z moją zona.gif

panda jest zła bo nie jest ładna i koniec.

a teraz jak przyszło w clio wymienic rozrząd,hamulce... to rura zmiekła bo do pandy czesci tańsze i rozrządu nie trzeba wymieniac po zakupie.

Napisano

> Gdzie ja napisałem że bedzie demonem ? Po prostu to o wiele wiele bardziej niezawodny silnik niż

> koszmarny trzycylindrowiec z corsy który rzadko kiedy wytrzymuje 100tyś km.

> No wiec twierdzisz że na jednym przykładzie własnego auta wiesz o nich więcej niż ja, który ma z

> nimi do czynienia dzień w dzień i słucham bez przerwy ludzi, którzy żalą się i chwalą.

> Skoro pandy są takie bee to napisz co takiego się w nich psuje ? Silnik 1.1 i 1.2 są praktycznie

> nie do zdarcia. Robie firmówki z przebiegiem 350-400tyś który nie słszały jeszcze o remoncie.

po drodze wymieniajac mase czesci eksploatacyjnych padajacych własnie w fiatach typu alternatory, silniki wycieraczek itd. hehe.gif

druga sprawa co to za wyczyn w dzisiejszych czasach 300-400 tys zrobic??

> Jedyne co szkodzi troche temu silnikowi to gaz ale 200tyś i dalej to w miare pracuje... a

> wiesz ile widziałem zajechanych cors 1.0 z przebiegiem 60-70tyś? Dużo...

> I Fabia wcale nie jest większa od Punta 2 w czterech drzwiach, to bardzo podobne auta w środku.

mialem i jedno i drugie, fabia jest wieksza koniec kropka.

to co nie miescilo sie w punto miesci sie w fabii.

fabia - drewniane zawieszenie?? sztywne tak-zdecydowanie pewniej sie prowadzi to tez fakt, powiem wiecej 150 tys w fabi zawias nic nie ruszany, 2 dni temu robiony przeglad wszystko ok, nic nie stuka nic nie puka. w punto 120 tys zawias padl.

punto - zawieszenie kanapowe miekkie, bardziej miekkie ale tez mniej przewidywalne.

> Jazda jak dla mnie o wiele przyjemniejsza w punto, zwłaszcza jesli w Fabii jest 1.2 12V,

> kolejny silnik pracujący jak wirówka.

Napisano

Mało awaryjne..... Corolla E11 FL. Nie ma nudniejszego, ale tez i bardziej niezawodnego samochodu z przełomu 99/00.

Ale naszukasz się dobrego i zadbanego egzemplarza. Choć warto. Silnik 1.6 pozwoli na tanią jazdę po dodaniu LPG, wersja VVTi (1.4) jakoś nie bardzo się lubi z podtlenkiem.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> rozrządu nie trzeba wymieniac po zakupie.

będę przerabiał niebawem temat Pandy, w moim wypadku sie podoba zlosnik.gif o co chodzi z tym rozrządem? cool.gif

Napisano

> będę przerabiał niebawem temat Pandy, w moim wypadku sie podoba o co chodzi z tym rozrządem?

silniki do jesieni 2003r są bezkolizyjne, więc zrywa się bez stresu wink.gif

Napisano

> silniki do jesieni 2003r są bezkolizyjne, więc zrywa się bez stresu

hmm... wg mnie chyba do wiosny 2007. Poznasz to po rodzaju korka olejowego w głowicy. Jak wciskany to bezkolizyjny, jak wkręcany to kolizyjny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.