Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo - zwracajcie uwagę na szczęki hamulcowe!

Featured Replies

Napisano

Witam

W związku z usterką tylnych hamulców w Aveo sąsiadki chciałbym zaapelować do wszystkich o kontrolę szczęk hamulcowych w tych autach. Ale po kolei.

Zdarzenie miało miejsce 100m od domu, przy niewielkiej prędkosci - najpierw huk, potem pisk, lekkie obrócenie auta od osi drogi i zatrzymanie auta (zaduszenie silnika). Auta nie dało się zepchnąć na pobocze, dwóch facetów nie było w stanie pomóc kobiecie stojącej na środku drogi, przed wjazdem do zatoczki autobusowej. Tyle miałem informacji, kobieta była zdenerwowana i nie dało się wyciągnąć innych szczegółów. Po przyjeździe na miejsce stwierdziłem poprawną pracę silnika i zablokowane tylne lewe koło. Auto odpaliłem i po paru próbach ruszenia udało się doczłapać na pobocze. Później laweta i mechanik.

Werdykt - odkleiły się okładziny szczęk hamulcowych i zablokowały koło. Co ciekawe w drugim kole okładziny były na szczękach, ale po lekkim poruszeniu palcami (!) również odpadły. Tak więc na 4 szczęki wszystkie 4 okładziny były w zasadzie odklejone. Auto z 2004 r. ok. 60kkm nalatane, okładziny grube, niezużyte. Na szczękach widać ślady korozji od strony okładzin, więc proces degradacji odbywał się najprawdopodobniej już długo. To tej pory nie było problemu z hamulcami, nic nie tarło, ręczny działał dobrze, siła hamowania na przeglądach OK.

W trosce o swoje bezpieczeństwo sprawdzajcie/wymieniajcie szczęki regularnie, gdyż sam wiek szczęk ma tutaj duże znaczenie (postępująca z czasem korozja) a cały proces odbywa się bezobjawowo. Strach pomyśleć co by było gdyby koło zablokowało się przy prędkościach wyższych...

Jak dostanę stare szczęki w swoje łapy - wrzucę Wam zdjęcia.

Napisano

Jeśli to nie jest jednostkowy przypadek to trzeba by zebrać to gdzieś na forach i do UOKIK. Powinno skończyć się akcją przywoławczą, bo żartów nie ma z hamulcami.

Napisano

> Werdykt - odkleiły się okładziny szczęk hamulcowych i zablokowały koło.

Standardowa sprawa w Daewoo.

Miałem to w espero, kolega miał w Lanosie. Kolejna rzecz, w której Chevrolety powtarzają zachowania znane z DU.

Napisano

> To się nadaje do Urzędu Ochrony Konsumentów

> Mnie kiedyś w ASO zmienili klocki z przodu, bo podobno odkleiła okładzina.

Ale jak odklei się okładzina z klocka to nic się nie stanie. okładzina wypadnie. Miałem tak w Renault zlosnik.gif

Gorzej z bębnem, bo tam nie ma gdzie wypaść i aż prosi się o zablokowanie

Napisano

> Jeśli to nie jest jednostkowy przypadek to trzeba by zebrać to gdzieś na forach i do UOKIK. Powinno

> skończyć się akcją przywoławczą, bo żartów nie ma z hamulcami.

Ale niestety z hamulcami to problem ma wiele firm

W moim byłym renault dwa razy odkleiły się okładziny ze szczęk. Oryginalne po około 30kkm i wymienione w ASO po około 60kkm.

A co ciekawe (dla tych co powiedzą, że to dlatego, że to francuskie autko) były to w obu przypadkach szczęki Bosch hehe.gif

Poza tym, gdyby to stało się na gwarancji to jeszcze coś moglibyśmy ugrać.

Ale po tylu latach to wszystko może się już dziać...

Napisano

Na fanklubie chevroleta, już kiedyś o tym mówili, foto odklejonej okładziny:

d2df851e018417aemed.jpg

Źródło -http://fanklub.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=664

Napisano

> Na fanklubie chevroleta, już kiedyś o tym mówili, foto odklejonej okładziny:

> Źródło -http://fanklub.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=664

Jak dla mnie to wygląda na przegrzaną ta szczęka. Pani na pewno spuściła ręczny?

Napisano

> Jak dla mnie to wygląda na przegrzaną ta szczęka. Pani na pewno spuściła ręczny?

Raczej nie pani, z tego co mi wiadomo - Pan, cytat:

Quote:

Panowie mi w sobotę wieczorem oderwała się okładzina ze szczęki z lewej strony i koło staneło DĘBA! dobrze że nie jechałem za szybko.

Te fabryczne szczęki to totalny chłam więc jak możecie w miarę możliwości to nie czekajcie i wymieniajcie na jakieś inne bo taka przykra niespodzianka może spotkać każdego w najbardziej nieoczekiwanym momencie tym bardziej że jest to już któryś przypadek z kolej.

Dodam tylko że lepiej jest zrobić na jeszcze sprawnym układzie hamulcowym niż potem na zablokowanym. Dwie godziny się szarpałem aby zdemontować zablokowany na amen bęben.

Napisano

> Jak dla mnie to wygląda na przegrzaną ta szczęka. Pani na pewno spuściła ręczny?

A dla mnie to wygląda to na korozję do której klej nie chciał trzymać okładziny oslabiony.gif

Napisano

Miałem coś takiego w Lanosie na oryginalnych szczękach, ale auto miało wtedy już 7 lat.

Napisano

> Standardowa sprawa w Daewoo.

> Miałem to w espero, kolega miał w Lanosie. Kolejna rzecz, w której Chevrolety powtarzają zachowania

> znane z DU.

Ja w Nexii i w Nubirze.

Pozdrawiam

Napisano

> Standardowa sprawa w Daewoo.

> Miałem to w espero, kolega miał w Lanosie. Kolejna rzecz, w której Chevrolety powtarzają zachowania

> znane z DU.

O to, to! ok.gif

Napisano

> ale auto miało wtedy już 7 lat.

Autor wątku pisze: Auto z 2004 r.

Czyli ma już 8 lat - więc standard dla DU.

Napisano

> Witam

> W związku z usterką tylnych hamulców w Aveo sąsiadki chciałbym zaapelować do wszystkich o kontrolę

> szczęk hamulcowych w tych autach. Ale po kolei.

Uprzejmie nadmieniam, że niemal identyczną sytuację opisałem dość obszernie w swoim poście z dn. 01.08. 2011 r.

Okazało się wówczas, że problem jest dość powszechnie znany.

Moje auto miało wówczas niecałe 4 lata (!!!).

Oczywiście przyłączam się do apelu kolegi, bo ktoś może nie mieć farta i nie opanuje auta przy takim "wybryku".

EDIT: Ooo - tutaj:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post285207461

• 2 tygodnie później...
Napisano

No tak, widzę że "duchy przeszłości" nadal straszą odklejającymi się okładzinami hamulcowymi. Zwracam uwagę, że to samo może dotyczyć klocków - ja swoich oryginalnych już bym nie założył pomimo że okładzina nie jest jeszcze całkiem zużyta.

Zerknąłem na znany portal aukcyjny i zastanawiam się co kupić w zamian? "Oryginalne koreańskie" chyba sobie podarujemy, są jeszcze oryginalne? FSO? no a z zamienników to jakies polskie firmy Kampol oraz 2x od nich droższe TRW i 2-3x droższe ATE. Jakieś sugestie? Opinie? Szczególnie chodzi o tę polską firmę.

Dla potomności zapodam numery szczęk:

OE: 93740252 zastąpiony przez 96473229

ATE: 03.0137-0472.2

REMSA: 4208.00

TRW: GS8760

BOSCH: 0 986 487 714

Jeszcze Tomex 2193 - z klockami tej firmy mam pozytywne doświadczenia.

Napisano
  • Autor

A więc zobaczyłem to na własne oczy, oto zdjęcia (sorki za jakość - komórka oczywiście):

f95a91054acf3a31med.jpg

07da4136d3906d9amed.jpg

12557f2a539103dfmed.jpg

Napisano

> A więc zobaczyłem to na własne oczy, oto zdjęcia (sorki za jakość - komórka oczywiście):

Ewidentnie wina technologii produkcji. Albo źle dobrano materiały (wygląda jakby reagowały ze sobą powodując korozję, albo źle przygotowano powierzchnię metalowej części (brud). Tak czy siak jeśli to oryginalne szczęki to zainteresował bym tą sprawą UoKiK i chevrolet polska. A na miejscu posiadaczy aveo ze szczękami starszymi niż 3-4 lata natychmiast bym wymieniał szczęki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.