Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW bluemotion średnie spalanie 3,2 l/100 km

Featured Replies

Napisano

> Wcale nie. Dla mnie problemem jest, kiedy auto stoi w warsztacie w celu innym, niż przegląd. Co z

> tego, że naprawią ci na gwarancji (chociaż VW robi z tym duże problemy, zobacz wątek na kąciku

> Skody), kiedy przez parę dni jesteś pozbawiony samochodu? Unieruchomienie auta w trasie to też

> nie jest przyjemna rzecz. Nie, dla mnie samochód ma być bezawaryjny przez 100kkm, czyli w

> czasie gwarancji. Nie jestem zwolennikiem jeżdżenia lawetą i wcale mnie nie cieszy, że zrobią

> to za darmo (o ile zrobią), bo mój czas i nerwy są bezcenne.

Zdziebko przesadzasz i demonizujesz. Auta bardziej cierpia z powodu elektorniki, niz mechaniki. I o ile rozumiem Cie, ze auto ma jezdzic a nie stac w serwisie, o tyle nie widze problemu bo: dzwonie, umawiam wizyte, koles odbiera moje auto, podstawia zastepcze - i tyle. A sytuacje, ze ktores auto (nie tylko TSI) sie wysralo w trasie tak, ze sie nie dalo do domu dojechac sa jednak dosc rzadkie. A niestety japonczyki tez sie psuja i sprawiaja problemy (jakies 270751858-jezyk.gif), i IMVHO obecnie nie ma w czym wybierac.

> 1.8 TSI jest przyjemny, chociaż z takiej pojemności ma malutką moc, ale ze względu na awaryjność

> dla mnie też odpada. Może to odosobniony przypadek, ale kolega dolewa litr oleju co 5.000 km

> (auto ma 70kkm). Nie wyobrażam sobie wożenia oleju w bagażniku, więc to nie jest silnik dla

> mnie.

Masz racje 5kkm by mnie wkurzalo. Ja dolewam do Viki jakies 0.5l na 15kkm i uwazam, ze to duzo. Ale jestem w stanie zaakceptowac hehe.gif

Napisano

> Zdziebko przesadzasz i demonizujesz. Auta bardziej cierpia z powodu elektorniki, niz mechaniki. I o

> ile rozumiem Cie, ze auto ma jezdzic a nie stac w serwisie, o tyle nie widze problemu bo:

> dzwonie, umawiam wizyte, koles odbiera moje auto, podstawia zastepcze - i tyle. A sytuacje, ze

> ktores auto (nie tylko TSI) sie wysralo w trasie tak, ze sie nie dalo do domu dojechac sa

> jednak dosc rzadkie. A niestety japonczyki tez sie psuja i sprawiaja problemy (jakies ), i

> IMVHO obecnie nie ma w czym wybierac.

Owszem, ale jest jednak w czym wybierać i nie kupię silnika, o którym powszechnie wiadomo, że to bubel. Wiadomo - wsztystko może się zepsuć, zarówno w japończyku, jak i np. we francuzie, ale jeżeli problemy z TSI są powszechnie znane i VW niewiele robi, żeby to poprawić, a na dodatek zlewa klienta, to ja się trzymam od nich z daleka. Poza tym dopuszczam możliwość, że będę jeździł jednym autem nie 100kkm, tylko 150kkm, a to już 50kkm zrobione poza gwarancją. I nie chcę się pakować w coś ryzykownego.

> Masz racje 5kkm by mnie wkurzalo. Ja dolewam do Viki jakies 0.5l na 15kkm i uwazam, ze to duzo. Ale

> jestem w stanie zaakceptowac

A to w ogóle zauważasz te 0,5 i dolewasz? Jak mam po przeglądzie olej na max, a po 20kkm schodzi do połowy, to nie dolewam, po co?

Napisano

> A to w ogóle zauważasz te 0,5 i dolewasz? Jak mam po przeglądzie olej na max, a po 20kkm schodzi do

> połowy, to nie dolewam, po co?

Nigdy nie wlewam oleju na maksa, a na jakies 75%. Jak ~pol litra zejdzie wlacza mi sie kontrolka niskiego poziomu oleju, a ja nie lubie jak mi sie zarowki bez snesu wypalaja (nawet w zegarach hehe.gif).

A co do 1.8TSI - dlugo szukalem i czytalem po forach roznych marek. IMHO nieodbiega "problematycznoscia" od innych aut ok.gif

Napisano

> Nigdy nie wlewam oleju na maksa, a na jakies 75%. Jak ~pol litra zejdzie wlacza mi sie kontrolka

> niskiego poziomu oleju, a ja nie lubie jak mi sie zarowki bez snesu wypalaja (nawet w zegarach

> ).

No w takim przypadku to tak ok.gif

> A co do 1.8TSI - dlugo szukalem i czytalem po forach roznych marek. IMHO nieodbiega

> "problematycznoscia" od innych aut

No to w takim razie znam odosobniony przypadek. A z rozrządem tam nic się nie dzieje (jak w 1.2 i 1.4)?

Napisano

> No w takim przypadku to tak

> No to w takim razie znam odosobniony przypadek. A z rozrządem tam nic się nie dzieje (jak w 1.2 i

> 1.4)?

Z forum pamietam tylko jednego kolesia (nie z UK), ktoremu sie sypalo wszystko, w tym rozrzad powiedzial papa w 1.8TSI. Z trzy przypadki zarcia oleju, i jeden gdzie problem rozwiazano w ASO. Zdecydowanie wiecej jest na Columbusa, czy elektryke foteli, niz problemy z silnikiem.

Jak bylem na etapie szukania auta, patrzylem na np. forum Forda, Mazdy i kaliber problemow byl podobny. Chociaz wiadomo, ze Mondkow jezdzi x-razy wiecej niz 6 czy Sup'ow ok.gif

Napisano

Wlasnie 3 tygodnie temu mialem takie auto wynajete na poludniu Hiszpanii. Auto uzywalem przez 9 dni i zrobilem nim okolo 1700 kilometrow. W momencie odebrania auto mialo przebieg 3600 km. Jazda raczej nie oszczedna, sporo na autostradzie z predkosciami miedzy 130 a 160 km/h, teren jest dosc gorzysty, wiec autko lekko nie mialo. Do tego troche tez w korkach postalem.

Srednie spalanie za 1700 km wyszlo 5.6 litra przy normalnej jezdzie bez oszczedzania plus klima wlaczona nonstop. Dla mnie wynik swietny !!!

Gdy jechalem jednego dnia tak na luzaku kolo 80- 90 km/h boczna droga srednie spalanie pokazalo sie 4.5 litra.

Auto faktycznie ekonomiczne, tylko mocy troche brakuje. No ale moglbym sie poswiecic jesli chodzi o osiagi na rzecz takiego spalania.

Napisano
  • Autor

Tylko, ze to nie to auto. Ty miałeś raczej golfa poprzedniej generacji cięższe i dużo mniej ekonomiczne, a na pewno nie tego golfa z tytułu wątku. Moim zdaniem wyniki takie sobie.

Napisano

I bardzo mi się nie podoba charakterystyka tego silnika, taki

> "symulator diesla", gdzie do 2.000 obrotów nic się nie dzieje, potem kop, a po 4.500 znowu nic

> się nie dzieje.

hmm.gifhmm.gif

Akurat 1.4 TSI jest z kompresorem i turbiną itam w zasadzie dzieje się dużo od 2000 do 7000 więc nie bardzo wiem o czym piszesz.

z10847095X.jpg

Napisano

O jakim w ogóle aucie mowa, bo nie widzę Golfa z takim średnim spalaniem, a myślałem że o niego chodzi hmm.gif

Nowe Clio 1.5 dci ma mieć 3,2l średnio to wiem, a VW który ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> O jakim w ogóle aucie mowa, bo nie widzę Golfa z takim średnim spalaniem, a myślałem że o niego

> chodzi

> Nowe Clio 1.5 dci ma mieć 3,2l średnio to wiem, a VW który ?

Bo go jeszcze nie ma w sprzedaży. Dopiero będzie lada moment. Golf bluemotion 1,6 110 KM diesel.

Napisano
  • Autor

> I bardzo mi się nie podoba charakterystyka tego silnika, taki

> Akurat 1.4 TSI jest z kompresorem i turbiną itam w zasadzie dzieje się dużo od 2000 do 7000 więc

> nie bardzo wiem o czym piszesz.

I należy dodać ze charakterystyka na drodze poniżej 2000 rpm jest całkiem inna niż na tym wykresie.

Napisano

> I należy dodać ze charakterystyka na drodze poniżej 2000 rpm jest całkiem inna niż na tym wykresie.

Jest lepsza, bo na wykresie jakieś pierdoły są.

Od 1200 jedzie ale lekko jeszcze się męczy, od 1500-1600 już "czuć", że jedzie ok.gif

Napisano

> Bo go jeszcze nie ma w sprzedaży. Dopiero będzie lada moment. Golf bluemotion 1,6 110 KM diesel.

To szczerze powiem, że jestem targetem.

Kupić i niech sobie jeździ z 8 lat, praca-dom, wakacje itd.

A na weekendy i na po południa jakąś zabawkę mieć ok.gif

Napisano

> To szczerze powiem, że jestem targetem.

> Kupić i niech sobie jeździ z 8 lat, praca-dom, wakacje itd.

> A na weekendy i na po południa jakąś zabawkę mieć

EDIT:

Doczytałem, że ma być z manualną skrzynią, a szkoda bo DSG by się przydało zlosnik.gif

I w sumie temat znowu będzie się rozbijał o cenę zakupu, bo 1.4 TSI 140KM ze średnim 5,0l/100km to też rewelacja, a jednak benzyna, jednak te 30KM więcej i jest DSG jeśli ktoś potrzebuje hmm.gif

Ok. 2l różnicy czyli tak jak teraz jest ok. 10-12zł/100km

Napisano
  • Autor

> EDIT:

> Doczytałem, że ma być z manualną skrzynią, a szkoda bo DSG by się przydało

> I w sumie temat znowu będzie się rozbijał o cenę zakupu, bo 1.4 TSI 140KM ze średnim 5,0l/100km to

> też rewelacja, a jednak benzyna, jednak te 30KM więcej i jest DSG jeśli ktoś potrzebuje

> Ok. 2l różnicy czyli tak jak teraz jest ok. 10-12zł/100km

A gdzie czytaleś? Myśle ze realnie to jednak 2,5 -3 litry różnicy. Kwestia jak i gdzie kto będzie jeździł.

Napisano

> A gdzie czytaleś? Myśle ze realnie to jednak 2,5 -3 litry różnicy. Kwestia jak i gdzie kto będzie

> jeździł.

Na stronie VW są dane.

Aktualnie realnie spritmonitor pokazuje, że różnica jest max. 2l i myślę, że tak nadal będzie.

Oczywiście kibicuję, żeby była większa, ale czas pokaże.

Napisano
  • Autor

> Na stronie VW są dane.

Nie mogę znaleźć.

> Aktualnie realnie spritmonitor pokazuje, że różnica jest max. 2l i myślę, że tak nadal będzie.

> Oczywiście kibicuję, żeby była większa, ale czas pokaże.

Podają dla wersji 1,4 ACT dsg 140KM średnie spalanie 4,7l/100 km. Cena bazowa wersji highline ponad 100 tys. Pln

Może faktycznie różnica będzie na poziomie dwóch litrów.

Napisano

> Nie mogę znaleźć.

O DSG chyba pytałeś w tym bluemotion, teraz zajarzyłem grinser006.gif

przykładowo tu

Ale VAG do tych najbardziej oszczędnych modeli, chyba nigdy nie wkładał DSG,

bo tam są wydłużone przełożenia.

Tak samo jest w Greenline u Skody hmm.gif

Napisano

KLIK

A pisałeś, że lancer nie ma bezpośredniego wtrysku, a jadać dodatkowo ma zmienne fazy rozrządu.

Pomimo tego , że ma o 20 koni więcej niż tsi 122, to ma gorsze osiągi i więcej pali, a więc w czym ten silnik jest lepszy od tsi?

Piszesz tak o tsi jakby się psuły zanim zostały wyprodukowane. Kwestia rozrządu jest raczej marginalna, a ludzie wielokrotnie sami sobie wkręcają awarie. Mnie też się wydawało, że rozrząd coś się zaczyna psuć. Podjechałem do salonu i odpalili mi tsi z przebiegiem 180km i dźwięk był taki sam.

W przypadku vw diesel jest mimo wszystko mało opłacany ze względu na różnicę w cenie zakupu między benzyną. Jeżeli nowe tsi będą jeszcze bardziej oszczędne od obecnych , to po prostu będzie pięknie!

Napisano

> KLIK

> A pisałeś, że lancer nie ma bezpośredniego wtrysku, a jadać dodatkowo ma zmienne fazy rozrządu.

Lancer 1.8 NIE MA bezpośredniego wtrysku hehe.gif Auto Świat i wszystko jasne hahaha.gif

> Pomimo tego , że ma o 20 koni więcej niż tsi 122, to ma gorsze osiągi i więcej pali, a więc w czym ten silnik jest lepszy od tsi?

Porównaj masy pojazdów smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.