Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA H kombi diesel czy benzyna

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Z takim profilem jazdy jaki masz w zupełności wystarczy Astra III z silnikiem 1.4. i LPG

> Skoro jeżdzisz głownie w korkach - 8 km w 40 minut - to mocniejszy silnik na nic sie nie

> przyda. Diesel w korkach zimą będzie porażką chyba że trafisz auto z QuickHeat. W innym

> przypadku zaczniesz wozić kuchenkę gazową by sie ogrzać. Różnica w ogrzewaniu między

> benzyniakiem a dieslem jest kolosalna. Astra 1.4 będzie najtańsza w zakupie i jest dobra do

> gazu. Nie wiem jaki motor masz w F-ce ale pewnie też nie jakąś 100 konną rakietę. Znajdź

> takie auto w swojej okolicy u jakiegoś dealera i sie przejedź. Będziesz wiedział czy starczy

> mocy.

Chyba wpadliśmy na ten sam pomysł, od ostatniego postu chodzi mi to po głowie smile.gif Właściwie wystarczy mi hatchback ( mam w rodzinie już jeden "duży" samochód). Nie wiem czy do takiego małego silnika opłaca się zakładać gaz, z drugiej strony aż tak mało nie pali (wg raportów na autocentrum 9 litrów w mieście, w zime nawet 10l). Mankamentem jest też to że ma kosmiczne ceny smile.gif Na otomoto w pomorskim z ostanich 14 dni jest kilka ofert: 2010 rok, małe przebiegi ( zwykle poniżej 50 tys), ale cena 35-41 tys PLN sprawia że taka inwestycja wg mnie jest mało opłacalna, bo nowy hatchback z nieszczęsnym paliwożernym silnikiem 1,6 kosztuje 44 tys PLN, a niedługo pewnie zejdzie do 40 tys PLN...Szkoda że już nie produkują z silnikiem 1,4 to bym nową kupił.

Jest jeszcze Astra IV, ale nie wiem czy zejdzie w okolice 45 tys ( z 60 tys obecnie)? zlosnik.gif W taki samochód mógłbym zainwestować i pojeździć przez powiedzmy następne 10 lat smile.gif Jak teraz kupię Astre H to za 5 lat będzie już trochę z innej epoki ( jak Astra II obecnie)...

> btw

> Polska robi sie republiką radarową. Niedługo i 100KM to będzie az nadto by sie nie nadziać na

> jakieś foto z tajniackiego auta ITD

Masz rację, ale jakiś poziom mocy musi być smile.gif Teraz jeżdzę Astrą F 1,4 60KM i jestem troche zawalidrogą smile.gif Nie upieram się przy mocy powyżej 100KM, te 90KM by mi wystarczyły...

> A co myślisz o Dacii Duster? Silnik 1.6 dobrze sie gazuje i można nawet zamówić nówkę z gazem.

> Silnik diesla 1.5 po zmianie jakiś czas temu osprzętu wtryskowego na Boscha jest w/g mojego

> znajomego mechanika z ASo Renault mało awaryjny i jednocześnie wyjątkowo oszczędny.

Generalnie to samochód terenowy, a ja w teren jeżdzę odświętnie smile.gif Opony pewnie są droższe i widzę na autocentrum że spalanie też wcale nie małe, ale przede wszystkim to ta marka jakoś do mnie nie przemawia, lepiej bym się czuł w Oplu smile.gif

Z segmentu w którym szukam jest jeszcze Megane... Megane II odpychało mnie wyglądem, ale widze że III niczego sobie, musze o niej poczytać, żeby wyrobić sobie zdanie smile.gif

> Gdybym miał pokonywać 8km w 40 minut to bardzo poważnie rozważałbym przesiadkę na rower. Jeżeli

> tylko nie trzeba np. odwozić dziecka do przedszkola...

> k.

Dzieci, żony na razie nie ma smile.gif Oczywiście ta trasa do pracy i z powrotem to uproszczenie, bo nierzadko trzeba po pracy gdzieś pojechać, coś załatwić itp itd...

Napisano

> Jak fabrycznie było 80KM, to chyba masz dmuchawkę bez geometrii. Nie wiem czy da się aż 120KM

fabrycznie 80KM mialem w A G i 3 lata tak przejechalem.... teraz mam juz A III i fabrycznie mam 101 dlatego sie zastanawiam by tą troche zawirusować smile.gif

Napisano

> fabrycznie 80KM mialem w A G i 3 lata tak przejechalem.... teraz mam juz A III i fabrycznie mam 101

> dlatego sie zastanawiam by tą troche zawirusować

To nie zastanawiaj się, tylko to zrób! To auto potrzebuje 130 KM/300Nm, jak żaba dżdżu.

Napisano

> Zmienisz zdanie jak zaczniesz inwestować w swój Z19DTH. Z punktu widzenia ekonomii, te silniki nie

> wypadają najlepiej. Z moich własnych doświadczeń wynika, że padające sterowniki silnika,

> wadliwe klapy wirowe w kolektorze dolotowym, przedwczesne zużycie koła dwumasowego czy awarie

> skrzyni biegów M32 nie są niczym dziwnym. A koszty tych napraw są w większości dotkliwe.

> Do tego z czasem dochodzą ciężkie do usunięcia problemy z odpalaniem, tzn. auto odpala, ale trzeba

> dłużej kręcić.

Może to i prawda co piszesz za krótko mam ten samochód żeby się aż tak dokładnie wypowiadać. Ale wychodzę z założenia że póki się nie stanie to dane zdarzenie jest czysto hipotetyczne. Na potwierdzenie w/w mam to, że kiedy kupowałem 9 letniego Lanosa wszyscy znajomi mnie straszyli, że korańczyk, że badziewie że tylko będę wkładał, dzięki Bogu i partii Lani przejechał już ze mną 135000 razem ma 250000 i teraz wozi mojego syna. A co będzie z Astrą? Pożyjemy zobaczymy - czyli wszelkie gdybanie można sobie o kant tyłka rozbić zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

I jak udało się coś znaleźć? Jeśli nie może warto zainteresować się tą sztuką ?? . Prawie rok temu kupiłem u tego sprzedawcy swoją Astrę. W większości są to samochody, którymi jeździła bankowa kadra managerska. Bazując na moich doświadczeniach mogę zdecydowanie polecić - u mnie przez ostatnich 12 miesięcy (jakieś 25kkm) z autem nie działo się nic - wymieniłem jedynie 2 razy olej + pakiet startowy filtry, świece itd.

Napisano
  • Autor

> I jak udało się coś znaleźć? Jeśli nie może warto zainteresować się tą sztuką ?? . Prawie rok temu

> kupiłem u tego sprzedawcy swoją Astrę. W większości są to samochody, którymi jeździła bankowa

> kadra managerska. Bazując na moich doświadczeniach mogę zdecydowanie polecić - u mnie przez

> ostatnich 12 miesięcy (jakieś 25kkm) z autem nie działo się nic - wymieniłem jedynie 2 razy

> olej + pakiet startowy filtry, świece itd.

Fajna oferta, szukam jednak z silnikiem Z17DTH ( nie ma DPF i mniej pali)...

Przeglądałem jeszcze samochody konkurencyjnych marek i muszę napisać że jestem pod wrażeniem Megane III. Zbiera u mnie same plusy no i cena - nowy 46 tys, a taki dobrze wyposażony około 50 tys. Liczę na model z 2008-2009 roku za około 30 tys... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.