Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA H kombi diesel czy benzyna

Featured Replies

Napisano

> 2400 PLN oszczędności rocznie, może jednak się opłaca...

1. Zapomniałeś doliczyć wyższej ceny przeglądu technicznego - dodatkowo jak założysz instalację do nowego auta to przegląd musisz robić co roku, a nie jak w przypadku samej benzyny.

2. Na benzynę też będziesz wydawał bo zawsze będziesz odpalał z benzyny i dopiero po jakimś czasie instalacja przełączy się na gaz - tym bardziej w zimę.

3. Dodatkowy przegląd instalacji gazowej z wymianą filtrów

4. Teoretycznie częstsza wymiana świec

5. Kontrola/regulacja luzów zaworowych

To tak na szybko

Napisano

> Może jednak założyć

> gaz?

I stracić gwarancję. Odważne założenie dla nowego auta...

>Napisałeś wcześniej że montaż LPG to jak planuje przebieg do 100 tys, dlaczego tak?

Żeby był jakiś rozsądny zwrot z inwestycji. Ja dla oszczędności 2-3 czy 5 tyś bym gazu nie zakładal

> Silnik się zużyje szybciej?

Nie o ile będziesz stosował sie do tego co napisałem wcześniej. Twierdze nawet że zużyje sie mniej

>Ile właściwie teraz kosztuje montaż rozsądnej instalacji?

ok 2,5 tyś

> Z jakimi konkretnie kosztami jeśli chodzi o ten silnik w LPG muszę się liczyć?

> Kalkulacje:

> benzyna:

> 10l/100km -gaz:

> 12l/100km-

> 2400 PLN oszczędności rocznie, może jednak się opłaca...

droższy przegląd rejestracyjny i robiony co rok a nie po 3 latach jak dla nówki benzyny, częstsza wymiana świec zapłonowych, dodatkowe koszty związane z przeglądem gazu i pare innych rzeczy burzą powuyższą kalkulację

Napisano

> tys...Boli mnie tylko to spalanie w mieście 10l...

Dlaczego zakładasz, że aż tyle spali? Taki wynik wydaje mi się cokolwiek przesadzony. Chyba że w skrajnych warunkach (zima?) albo but w podłodze.

k.

Napisano

> p Ale wymaganie od użytkowników nie gaszenia

> auta lub utrzymywania go w zakresie obrotów bo jest jakiś tam filtr;

Zaraz, chwilunia - owszem nie gaszenie auta bo trwa wypalanie jest upierdliwe, ale podobne zalecenia eksploatacyjne są w stosunku do turbo po forsownej jeździe.

Oczywiście można olać wszelkie zalecenia producentów, bo "co tam jakieś ASO będzie ode mnie wymagać" a potem dziwić się, że coś się spierd...

Tak, DPF jest upierdliwy w porównaniu do stanu kiedy go zwyczajnie nie ma, ale z drugiej strony nie ma co demonizować - aktualnie bardziej upierdliwym diwajsem, o którym zadziwiająco nikt jeszcze nie powiedział (nie powiedział, bo nie zajrzał w kolektor dolotowy) jest EGR totalnie zalepiający wszystko sadzą.

I na koniec - to co zamontował Opel na prawdę jest "bezobsługowe" w porównaniu do mokrych FAPów PSA czy VW.

BTW: Ford w instrukcji ogólnikowo wspomina o działaniu i sposobach postępowania z DPFem - liczy na świadomość userów, czy po prostu nie demonizuje problemu z którym ew. przyjdzie mu się zmierzyć w okresie trwania gwarancji?

Napisano

> Ja również jestem świadomy tego badziewia i mi przeszkadza ale muszę z tym żyć

Ty możesz to wywalić - ja nie.

> Bo masz małą popierdułkę a nie DPF. Wypala sie toto pewnie co 150-200 km ale nie dłużej jak 5

> minut.

Dokładnie tak i taki DPF mi w ogóle nie przeszkadza.

Napisano

Ale najbardziej mnie częsta wymiana oliwy. O przebiegach 15

> tyś to nawet nie myslę

Powiedz mi jak badasz jakość przepracowanego oleju? Skąd wiesz, że jest rozrzedzony i w jakim stopniu?

Jakim olejem zalewasz?

Napisano

> Ale najbardziej mnie częsta wymiana oliwy. O przebiegach 15

> Powiedz mi jak badasz jakość przepracowanego oleju?

Wcale nie badam. Komputer mi każe wymianiać to wymieniam.

>Skąd wiesz, że jest rozrzedzony i w jakim

> stopniu?

Doklądnie oczywiście tego nie mierzę. Zalewam na 3/4 stanu tak żeby sie kontrolka nie świeciła. Jak bylo troche ponad max wtedy odessałem znów do 3/4 . Tuż przed wymiana przybyło do ok max. Komp wołał o wymianę przy ok 8 tyś, ale z braku czasu wymieniłem przy 10 blush.gif

> Jakim olejem zalewasz?

Poprzedni GM 5w30. Ostatnio Millers 0W40 C3. Teraz mam Castrol EDGE 5W30 C3

Napisano
  • Autor

No dobra moje obliczenia wzięły w łeb...

> Dlaczego zakładasz, że aż tyle spali? Taki wynik wydaje mi się cokolwiek przesadzony. Chyba że w

> skrajnych warunkach (zima?) albo but w podłodze.

> k.

Według opinii zamieszczonych na autocentrum 10l w mieście to norma dla tego silnika....

http://www.autocentrum.pl/spalanie/opel/...15km-2004-2012/

Napisano

> Komp wołał o wymianę przy ok 8 tyś, ale z braku czasu wymieniłem przy 10

Komp analizujący parametry pracy (uruchomienia, itp.) oleju jest w każdej AH?

Napisano

> Komp analizujący parametry pracy (uruchomienia, itp.) oleju jest w każdej AH?

Można włączyć tą funkcję, nazywa się ona Kontrola żywotności oleju. Po skasowaniu inspekcji komputer wylicza zużycie oleju na podstawie ilości uruchomień silnika, czasu jazdy, ilości przerwanych i udanych wypaleń filtra DPF i na tej podstawie podawany jest interwał wymiany oleju.

Napisano

> Komp analizujący parametry pracy (uruchomienia, itp.) oleju jest w każdej AH?

Chyba każdej z Ecoservice Flex . ZTCW można to wyłączyć Opcomem i wtedy wymiana oleju liczy sie w/g rzeczywistego przebiegu

Napisano

> Czyli jest już nas dwóch o podobnym podejściu do DPF...

To już trzech.

Napisano

Takich dwóch jak was trzech to nie ma ani jednego biglaugh.gif

Napisano

> Takich dwóch jak was trzech to nie ma ani jednego

zlosnik.gif

Napisano

> Takich dwóch jak was trzech to nie ma ani jednego

Powiedział ten czwarty smile.gif

Napisano

> Wcale nie badam. Komputer mi każe wymianiać to wymieniam.

> Doklądnie oczywiście tego nie mierzę. Zalewam na 3/4 stanu tak żeby sie kontrolka nie świeciła.

> Jak bylo troche ponad max wtedy odessałem znów do 3/4 . Tuż przed wymiana przybyło do ok

> max. Komp wołał o wymianę przy ok 8 tyś, ale z braku czasu wymieniłem przy 10

> Poprzedni GM 5w30. Ostatnio Millers 0W40 C3. Teraz mam Castrol EDGE 5W30 C3

Nie miałem pojęcia o tej funkcji. Sprawdzę to.

Martwi mnie tylko, że Ci tej oliwy przybywa. Mnie się to nigdy nie zdarzyło.

Zdarzyło się natomiast przerwanie procesu wypalania. Niestety czasem nie zauważę.

Czasem mi ubędzie ale to jak cisnę extremalnie pedał w podłogę. Natomiast przy normalnej jeździe [do 140-160 km/h] stan jest wzorowy.

Zalewam Mobil ESP Formula 5w30, który jest ponoć longlife.

Na dzień dzisiejszy właśnie mam komplet do wymiany bo już przeleciałem kolejne 20000.

Normalnie wymieniam co 15000 ale tu jakoś przelatałem.

Nie mogę dokładnie odnieść się do Twojego przypadku, gdyż nie jeżdżę może w aż tak krótkich dystansach i to jeszcze w korkach - jak wspomniałeś.

Do i z pracy ok 20km cisnę autostradą a w między czasie śmigam po mieście, więc jazda mieszana. Mój Z10DT lubi rozpocząć proces wypalania DPF najczęściej kiedy zjeżdżam z tego w/w odcinka autostrady. Denerwuje mnie czasem, gdyż czekam pod blokiem aż skończy. Jak nie zauważę na kompie podwyższonego spalania to zdarza mnie się wyłączyć silnik. Następnie jak otworzę drzwi to czuję 'zapach' wypalania i nie jestem nigdy pewien czy skończył, czy może faktycznie przerwałem ten proces.

Ogólnie nic się nie dzieje. Przestałem zwracać na to szczególną uwagę.

Choć badam stan oleju bardzo często.

Osobiście do DPF nie mam żadnych zastrzeżeń i w przyszłości nie zawaham się kupić samochodu z tym wynalazkiem. Oczywiście o ile nie zepsują tego konstruktorzy zlosnik.gif

Ostatecznie zawsze mogę to wyciąć i dorzucić 40 koni u tunera ale nie mogę się przełamać, gdyż strasznie lubię mój DPF zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego zakładasz, że aż tyle spali? Taki wynik wydaje mi się cokolwiek przesadzony. Chyba że w

> skrajnych warunkach (zima?) albo but w podłodze.

> k.

Moja bez butowania pali ok 8l/100km w jezdzie mieszanej 50/50 miasto/trasa, przy zalozeniu, ze tym miastem jest Białystok.

Napisano

> Martwi mnie tylko, że Ci tej oliwy przybywa. Mnie się to nigdy nie zdarzyło.

U mnie oleju też nigdy nie przybywa - chyba, że przerwę wypalanie to wiadomo. Jazda głównie miejska.

Napisano

Przez 3 lata miałem Astre II z 1.7 cdti 80KM przejechałem nią ok 100 000 km praktycznie bezproblemowo smile.gif i sprzedałem z przebiegiem ponad 320 000km.

Obecnie od prawie 2 miesięcy mam A III z prawie tym samym silnikiem 1.7 cdti ale juz 101KM Z17DTH bez dpf czy innego filtra smile.gif

Autko fajne, mało pali, cykl mieszany miasto trasa mam 5,5l/100km robie wprawdzie dużo kilometrów czasem ponad 3000 miesięcznie. Moge polecić autko z tym silnikiem, demon prędkości to nie jest, ale całkiem miło sie tym jedzie... po wirusie można uzyskać ok 120KM bez ryzyka, że cos sie popsuje smile.gif

poszukałbym dobrze wyposażonej nawet rok starszej, ale np z NAVI i pełnym kompem smile.gif

Napisano

> Kompromisem byłby 1,7 dth z 2007 (bez dpf). Nominalnie 101 KM, po wirusie 130KM. Jeżdzi fajnie i

> nie rujnuje kieszeni za paliwo. U mnie - 6,7 litra w jeździe miejskiej (wawa krótkie odcinki)

> w miarę dynamicznej.

> Jednak trafić, taki egzemplarz niezajeżdżony, to ruletka.

Bardzo jestem zadowolony z tego silnika smile.gif i jest to dobry kompromis pomiedzy osiagami a spalaniem, niedługo może swoją oddam na wirusowanie na ok 120KM i to powinno jej już dużo dać zlosnik.gif

Ja bym może poszukał z rok starszej, ale np z dobrym wyposażeniem na pokładzie.

Napisano
  • Autor

> Bardzo jestem zadowolony z tego silnika i jest to dobry kompromis pomiedzy osiagami a spalaniem,

> niedługo może swoją oddam na wirusowanie na ok 120KM i to powinno jej już dużo dać

> Ja bym może poszukał z rok starszej, ale np z dobrym wyposażeniem na pokładzie.

Szukam, szukam cały czas ale w pomorskim ceny są z kosmosu...Auta z przebiegami 150-160 tys. km chodzą w granicach 28 tys złotych, z przebiegiem poniżej 100 tys. km powyżej 30 tys złotych.... oslabiony.gif

Napisano

> Szukam, szukam cały czas ale w pomorskim ceny są z kosmosu...Auta z przebiegami 150-160 tys. km

> chodzą w granicach 28 tys złotych, z przebiegiem poniżej 100 tys. km powyżej 30 tys

> złotych....

Mi się udało wyrwać Astrę z kraju 1,9 CDTI silnik Z19DTH 2006r kombi, przebieg 170kkm za 22000tyś, koników przydało by się może i więcej ale jestem bardzo zadowolony. A przyznam że też się zarzekałem żadnego diesla tylko bena i gaz. Pali w jeździe mieszanej lekko ponad 6l da się wytrzymać.

Napisano

> Mi się udało wyrwać Astrę z kraju 1,9 CDTI silnik Z19DTH 2006r kombi, przebieg 170kkm za 22000tyś,

> koników przydało by się może i więcej ale jestem bardzo zadowolony. A przyznam że też się

> zarzekałem żadnego diesla tylko bena i gaz. Pali w jeździe mieszanej lekko ponad 6l da się

> wytrzymać.

Zmienisz zdanie jak zaczniesz inwestować w swój Z19DTH. Z punktu widzenia ekonomii, te silniki nie wypadają najlepiej. Z moich własnych doświadczeń wynika, że padające sterowniki silnika, wadliwe klapy wirowe w kolektorze dolotowym, przedwczesne zużycie koła dwumasowego czy awarie skrzyni biegów M32 nie są niczym dziwnym. A koszty tych napraw są w większości dotkliwe.

Do tego z czasem dochodzą ciężkie do usunięcia problemy z odpalaniem, tzn. auto odpala, ale trzeba dłużej kręcić.

Napisano

Witam

Możesz rozwinąć temat ciężkiego odpalania. Właśnie mam takie objawy, że auto ciężko odpala. Czasem trzeba dwa razy kręcić.

Napisano

> Witam

> Możesz rozwinąć temat ciężkiego odpalania. Właśnie mam takie objawy, że auto ciężko odpala. Czasem

> trzeba dwa razy kręcić.

No właśnie problem w tym, że ciężko ustalić przyczynę tych problemów. Na pewno nie pomaga wymiana świec żarowych, wtryskiwaczy, zaworu EGR, klap wirowych. Być może przyczyną jest rozrusznik, ale mało kto go naprawia skoro jeszcze kręci.

Do kolekcji awarii w 1.9 cdti można dodać padające jak muchy alternatory i zawory EGR.

Napisano

> No właśnie problem w tym, że ciężko ustalić przyczynę tych problemów. Na pewno nie pomaga wymiana

> świec żarowych, wtryskiwaczy, zaworu EGR, klap wirowych. Być może przyczyną jest rozrusznik,

> ale mało kto go naprawia skoro jeszcze kręci.

> Do kolekcji awarii w 1.9 cdti można dodać padające jak muchy alternatory i zawory EGR.

Akurat alternator i EGR też są nie najmocniejszym punktem 1.7 cdti

Napisano

> Akurat alternator i EGR też są nie najmocniejszym punktem 1.7 cdti

To prawda, choć w przypadku EGR nie ma awarii na taką skalę jak w silnikach Fiata.

Napisano

> Bardzo jestem zadowolony z tego silnika i jest to dobry kompromis pomiedzy osiagami a spalaniem,

> niedługo może swoją oddam na wirusowanie na ok 120KM i to powinno jej już dużo dać

> Ja bym może poszukał z rok starszej, ale np z dobrym wyposażeniem na pokładzie.

Mocy nigdy nie za dużo.

Silnik bezproblemowo ogarnia 130KM i 300 Nm. Zero problemów. A jeździ naprawdę fajnie, przy 6,5 litrach paliwa po warszawskich korkach.

Napisano

> Mocy nigdy nie za dużo.

> Silnik bezproblemowo ogarnia 130KM i 300 Nm. Zero problemów. A jeździ naprawdę fajnie, przy 6,5

> litrach paliwa po warszawskich korkach.

Kwestia czasu kiedy swoją wezme na wirusa... co prawda 3 lata przejeździłem mając 80KM i teraz 100KM w zupełnosci mi wystarczy, ale kusi mnie podniesienie jej mocy własnie tak do 120KM.

Narazie po mieście i troche w trasie mam spalanie w granicach 5.6l/100km zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A co powiesz na to:

> http://moto.allegro.pl/opel-astra-1-7-cdti-cosmo-plus-szklany-dach-navi-i2705477259.html

Oczywiście wygląda super smile.gif W pierwszym poście napisałem, dlaczego skreśliłem samochody sprowadzane, obecnie patrze tylko na krajowe od pierwszego właściciela. Tutaj firma daje pisemną gwarancję przebiegu... nie wiem co o tym myśleć, mógłby się ktoś obeznany wypowiedzieć? Może w Belgii jest taniej niż w Niemczech, ale i tak muszą zapłacić za sprowadzenie i jeszcze coś zarobić... confused.gif

Napisano

Takie auto kosztuje u Niemców ok 4,- 4,5 tyś ojro wiec nie muszą kręcić licznika by na tym zarobić. Gwarancję pisemną możesz olać bo jest bez wartości. podobno w ASo można już sprawdzić w czasie przeglądu za dodatkową opłatęą historię serwisowaniaauta w sieci europejskiej ASO Opla

Napisano

Jeśli chodzi o alternator to wymieniałem łożyska i sprzęgiełko. EGR zawiesił się zimą, ale gruntowne mycie pomogło i na razie działa. Martwi mnie to ciężkie odpalanie.

Napisano
  • Autor

> Takie auto kosztuje u Niemców ok 4,- 4,5 tyś ojro wiec nie muszą kręcić licznika by na tym

> zarobić. Gwarancję pisemną możesz olać bo jest bez wartości. podobno w ASo można już sprawdzić

> w czasie przeglądu za dodatkową opłatęą historię serwisowaniaauta w sieci europejskiej ASO

> Opla

W takim razie to mit że używane auta na zachodzie są droższe, bo u nas taki samochód (z salonu w polsce, pierwszy właściciel) kosztowałby około 30 tys złoty czyli nieco ponad 7 tys euro... smile.gif

Napisano

>Tutaj firma daje pisemną gwarancję

> przebiegu... nie wiem co o tym myśleć, mógłby się ktoś obeznany wypowiedzieć?

Teoretycznie kupując od firmy z fakturą masz ochronę ustawową na niezgodność przedmiotu z umową (o ile kupujesz jako osoba fizyczna a nie na firmę) - podkreślam teoretycznie. Gdyby samochód okazał się totalną kupą, teoretycznie możesz domagać się: naprawy, obniżenia ceny, odstąpienia od umowy.

Myślę, że komplet dokumentów: faktura zakupu + pisemna gwarancja przebiegu w razie totalnej wtopy dały by duże podstawy do dochodzenia swoich praw przed sądem. Oczywiście teoretycznie wink.gif, bo zapewne niechciałbyś korzystać z takiej możliwości.

Jeżeli wydębisz VIN od sprzedawcy, dobre dusze na bezwypadkowe.net rozkodują Ci go i udostępnią historę serwisową auta. ok.gif

Napisano

> Takie auto kosztuje u Niemców ok 4,- 4,5 tyś ojro wiec nie muszą kręcić licznika by na tym

> zarobić. Gwarancję pisemną możesz olać bo jest bez wartości. podobno w ASo można już sprawdzić

> w czasie przeglądu za dodatkową opłatęą historię serwisowaniaauta w sieci europejskiej ASO

> Opla

Moglbys pokazac kilka takich Astr za 4kEUR?

Bo zerknalem na mobile.de i raczej blizej 6 trzeba szykowac...

Pomijam kilka najtanszych egzemplarzy z 1 strony wynikow, bo to szrot, tak samo jak i u nas sick.gif

Napisano

> W takim razie to mit że używane auta na zachodzie są droższe, bo u nas taki samochód (z salonu w

> polsce, pierwszy właściciel) kosztowałby około 30 tys złoty czyli nieco ponad 7 tys euro...

Piszac taki masz na mysli trgo diesla ze szklanym dachem z 2008r.?

Ja to co w podpisie kupilem niedawno w PL od dealera za niewiele ponad to o czym piszesz (do tego mam jeszcze gwarancje i fakture, ktora zakup jeszcze bardziej oplacalnym czyni).

Wiem, ze benzyniak tanszy bedzie itd., ale wydaje mi sie, ze za uzywane Astry H troche drogo ludziska se licza.

Napisano

> Pomijam kilka najtanszych egzemplarzy z 1 strony wynikow, bo to szrot, tak samo jak i u nas

Ty pomijasz a handlarz nie. Chyba nie sądzisz że ktoś kupując takie auto za 6 tyś ojro jeszcze u nas na tym zarobi.

Handlarz który bierze dużo może nawet poniżej 4 tyś wyjąć flotowe kombi 1.7 z 2008 roku. Dlatego myśle że ta cena może być realna u nas. Mała korekta licznika i będzie igła od dziadka smile.gif

Napisano

> Ty pomijasz a handlarz nie. Chyba nie sądzisz że ktoś kupując takie auto za 6 tyś ojro jeszcze u

> nas na tym zarobi.

> Handlarz który bierze dużo może nawet poniżej 4 tyś wyjąć flotowe kombi 1.7 z 2008 roku. Dlatego

> myśle że ta cena może być realna u nas. Mała korekta licznika i będzie igła od dziadka

Trupa to pewnie da sie kupic za 4000 grinser006.gif

Ale jak ktos chce dobre auto dla siebie, to niestety takie w DE sa niejednokrotnie drozsze niz u nasok.gif

Z tego wzgledu, nawet bym nie patrzyl na sprowadzane egzemplarze...

Napisano

Jak fabrycznie było 80KM, to chyba masz dmuchawkę bez geometrii. Nie wiem czy da się aż 120KM confused.gif

Napisano

> Jak fabrycznie było 80KM, to chyba masz dmuchawkę bez geometrii. Nie wiem czy da się aż 120KM

Zmienna geometria nie wpływa na moc, tylko na dokładność doboru ciśnienia doładowania.

Napisano

> Zmienna geometria nie wpływa na moc, tylko na dokładność doboru ciśnienia doładowania.

A czy dmuchawka z VTG w Astrz H nie jest wieksza / wydajniejsza ? Może stąd wieksza moc?

Napisano

> Co myślicie o dieslu w moim przypadku?

Imho odpuść.

Ja kupiłem moją AH pracując 75 km od domu. Wtedy 17CDTI był doskonałym rozwiązaniem a po wirusie wręcz idealnym. Zmieniłem pracę i mam teraz do niej kilometrów 3-4. Kupując auto teraz brałbym gaz. Tym bardziej, że na obniżkę cen ON nie ma co liczyć. Nie licz też na to, że w zimie będziesz miał w mieście ciepło w samochodzie, chyba że ogrzewanie elektryczne albo webasto dołożysz. Jak "pałujesz" to się ładnie grzeje ale na niskich obrotach czy na światłach momentalnie stygnie. Ten silnik ma taką sprawność energetyczną, że żeby go zagrzać trzeba naprawdę dać mu pojechać a tego w zakorkowanym szczytem mieście się nie osiągnie.

Napisano

> A czy dmuchawka z VTG w Astrz H nie jest wieksza / wydajniejsza ? Może stąd wieksza moc?

Turbosprężarka w silniku Z17DTL jest projektowana na zakres mocy 12-56KM, a Z17DTH na 20-90 spineyes.gif

Maksymalny stosunek ciśnienia określony przez producenta turbosprężarki dla słabszego silnika to 2,2 i 2,9 dla mocniejszego.

Napisano

> Turbosprężarka w silniku Z17DTL jest projektowana na zakres mocy 12-56KM, a Z17DTH na 20-90

> Maksymalny stosunek ciśnienia określony przez producenta turbosprężarki dla słabszego silnika to

> 2,2 i 2,9 dla mocniejszego.

Jakie tam są w końcu turbinki? Chodzi mi o Z17DTH i Z17DTL, w pierwszym jest Mitsubishi TD03v VNT, w drugim natomiast Garrett GT1544, znajduję sprzeczne informacje na temat turbosprężarek w tych silnikach. Znowu w Hondzie Civic 1.7 i-CTDi jest GT1749v...

Napisano

> Jakie tam są w końcu turbinki? Chodzi mi o Z17DTH i Z17DTL, w pierwszym jest Mitsubishi TD03v VNT,

> w drugim natomiast Garrett GT1544, znajduję sprzeczne informacje na temat turbosprężarek w

> tych silnikach. Znowu w Hondzie Civic 1.7 i-CTDi jest GT1749v...

Z17DTL - Mitsubishi (MHI) TD025M-06T-2.3 (wastegate).

Z17DTH - Mitsubishi (MHI) TD03L4-07T VG (VNT).

P702DH Honda - Garrett GT1749V (VNT).

Turbosprężarka montowana w silniku Z17DTL jest taka sama, jak ta montowana w Astrze G/Corsie C wraz z silnikiem Y17DT (75KM).

Napisano

Dzięki ok.gif

W sumie szkoda, że nikt nie pomyślał na wsadzeniem GT1749v do AH, z tego co widzę chodzi to w mocniejszych motorach.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie kupując od firmy z fakturą masz ochronę ustawową na niezgodność przedmiotu z umową (o

> ile kupujesz jako osoba fizyczna a nie na firmę) - podkreślam teoretycznie. Gdyby samochód

> okazał się totalną kupą, teoretycznie możesz domagać się: naprawy, obniżenia ceny, odstąpienia

> od umowy.

> Myślę, że komplet dokumentów: faktura zakupu + pisemna gwarancja przebiegu w razie totalnej wtopy

> dały by duże podstawy do dochodzenia swoich praw przed sądem. Oczywiście teoretycznie , bo

> zapewne niechciałbyś korzystać z takiej możliwości.

> Jeżeli wydębisz VIN od sprzedawcy, dobre dusze na bezwypadkowe.net rozkodują Ci go i udostępnią

> historę serwisową auta.

To wszystko prawda, oczywiście najlepiej gdyby nic się działo, bo to zawsze stracony czas, nerwy i pieniądze. Jestem z Gdańska, więc w tym konkretnym przypadku (Warszawa) miałbym trochę daleko żeby jeździć z ewentualnymi reklamacjami...

> Piszac taki masz na mysli trgo diesla ze szklanym dachem z 2008r.?

> Ja to co w podpisie kupilem niedawno w PL od dealera za niewiele ponad to o czym piszesz (do tego

> mam jeszcze gwarancje i fakture, ktora zakup jeszcze bardziej oplacalnym czyni).

> Wiem, ze benzyniak tanszy bedzie itd., ale wydaje mi sie, ze za uzywane Astry H troche drogo

> ludziska se licza.

Według mnie kupiłeś po bardzo dobrej cenie smile.gif Ja dalej szukam i zaczyna mnie już ogarniać irytacja, ceny są ( jak dla mnie) za wysokie....

> Imho odpuść.

> Ja kupiłem moją AH pracując 75 km od domu. Wtedy 17CDTI był doskonałym rozwiązaniem a po wirusie

> wręcz idealnym. Zmieniłem pracę i mam teraz do niej kilometrów 3-4. Kupując auto teraz brałbym

> gaz. Tym bardziej, że na obniżkę cen ON nie ma co liczyć. Nie licz też na to, że w zimie

> będziesz miał w mieście ciepło w samochodzie, chyba że ogrzewanie elektryczne albo webasto

> dołożysz. Jak "pałujesz" to się ładnie grzeje ale na niskich obrotach czy na światłach

> momentalnie stygnie. Ten silnik ma taką sprawność energetyczną, że żeby go zagrzać trzeba

> naprawdę dać mu pojechać a tego w zakorkowanym szczytem mieście się nie osiągnie.

Nie ma po prostu żadnej alternatywy do tego silnika... Benzyniak jest tylko w wersji 1,6 , która pali za dużo, a opłacalność LPG w tym przypadku jest dyskusyjna ( patrz kilka postów wstecz)...

Wcześniej brałem pod uwagę Forda Focusa II, ale pali jeszcze więcej...

Rozglądam się jeszcze za innymi samochodami ( niekoniecznie musi być kombi), ale na razie nie mam pomysłu...

Napisano

> na razie nie mam

> pomysłu...

Z takim profilem jazdy jaki masz w zupełności wystarczy Astra III z silnikiem 1.4. i LPG

Skoro jeżdzisz głownie w korkach - 8 km w 40 minut yikes.gifpad.gif - to mocniejszy silnik na nic sie nie przyda. Diesel w korkach zimą będzie porażką chyba że trafisz auto z QuickHeat. W innym przypadku zaczniesz wozić kuchenkę gazową by sie ogrzać. Różnica w ogrzewaniu między benzyniakiem a dieslem jest kolosalna. Astra 1.4 będzie najtańsza w zakupie i jest dobra do gazu. Nie wiem jaki motor masz w F-ce ale pewnie też nie jakąś 100 konną rakietę. wink.gif Znajdź takie auto w swojej okolicy u jakiegoś dealera i sie przejedź. Będziesz wiedział czy starczy mocy.

btw

Polska robi sie republiką radarową. Niedługo i 100KM to będzie az nadto by sie nie nadziać na jakieś foto z tajniackiego auta ITD wink.gif

A co myślisz o Dacii Duster? Silnik 1.6 dobrze sie gazuje i można nawet zamówić nówkę z gazem. Silnik diesla 1.5 po zmianie jakiś czas temu osprzętu wtryskowego na Boscha jest w/g mojego znajomego mechanika z ASo Renault mało awaryjny i jednocześnie wyjątkowo oszczędny.

Napisano

> Skoro jeżdzisz głownie w korkach - 8 km w 40 minut - to mocniejszy silnik na nic sie nie

> przyda.

Gdybym miał pokonywać 8km w 40 minut to bardzo poważnie rozważałbym przesiadkę na rower. Jeżeli tylko nie trzeba np. odwozić dziecka do przedszkola...

k.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.