Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA H kombi diesel czy benzyna

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie smile.gif

Co prawda parę dni temu w innym wątku napisałem że zdecydowałem się na zakup samochodu w Niemczech z silnikiem pod gaz (Z18XE) jednak po przeliczeniu kosztów całej operacji doszedłem do wniosku że mi się to po prostu nie opłaca.

Krótkie obliczenia żeby to zobrazować:

- cena samochodu 7 tys euro (28,7 tys PLN)

- opłaty związane ze sprowadzeniem 3 tys PLN

- marża pośrednika 4 tys PLN

- montaż gazu 3 tys PLN

Suma 38,7 tys za około 7 letni samochód, gdy za 50 tys mogę mieć nowy z silnikiem benzynowym, a za kilka tys więcej z silnikiem diesla...

W każdym razie wracam do poszukiwań w kraju. Niestety z 2 najpopularniejszych silników benzynowych 1.4 wydaję się za słaby, a 1.6 trochę za dużo pali.

W ogóle zastanawiam się nad dieslem. Już mi ktoś wcześniej odpisał że te nowsze silniki z filtrem DPF nie nadają się do miasta, ale czytałem tu i ówdzie że to nie do końca prawda, po prostu wystarczy co jakiś czas przejechać dłuższy odcinek.

Generalnie to mój typowy tygodniowy przebieg:

- 5 razy w tygodniu 8km w mieście ( korki) do pracy i 8 km z powrotem do domu

- około 5-6 razy wyjazdy popołudniowe po 4 km w jedną stronę

- 1-2 razy wyjazd dalej 20km w jedną stronę

Wychodzi około 200 km w tygodniu z czego większość to krótkie odcinki.

Co prawda są to krótkie trasy ale ten codzienny 8 km odcinek do pracy to zajmuje ok 40 min, więc gaz i diesel zdążył by się rozgrzać...Niestety powoli rezygnuje z LPG bo nie ma u nas na rynku wtónym silników pod gaz. Może więc diesel? Ceny benzyniaków i diesli na rynku wtórnym są podobne, a tych drugich jest znacznie więcej jeśli chodzi o kombi. Różnica w spalaniu w mieście wg. komentarzy na autocentrum to 3 l, przy moim przebiegu (10 tys rocznie) to 1800 zł. Prawdopodobnie niedługo będę musiał jeździć więcej ( dodatkowa praca ), także będą większe przebiegi , ale raczej dalej na krótkich odcinkach.

Co myślicie o dieslu w moim przypadku?

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli diesel to w Twoim przypadku zastanowiłbym się nad Z17DTL (1.7 80km), minimum ryzyka jeśli chodzi o eksploatację diesla na takich krótkich odcinkach. ewentualnie Z19DT(L).

Napisano

> Co myślicie o dieslu w moim przypadku?

Brałbym nową benzyne i nie zakładał gazu chybe że planujesz tym autem jeździć do 100 tyś km przebiegu. Wtedy 1.6 Z LPG i świadomość tego że serwis będzie droższy niż zwykle. Diesla bym odpuścił.

Złotego środka nie ma. Kupisz nówkę to masz spokój przez okres gwarancji ale przez 3 lata stracisz z 50 % wartości. Kupisz używkę to możesz zaraz dołożyć pare tysiaków na remonty jeśli nie masz pojęcia o kupowaniu aut.

http://otomoto.pl/skoda-octavia-tour-1-6-lpg-szybki-odbior-C22906464.html

IMHO bardzo rozsądna opcja jeśli nie przeszkadza Ci leciwy wygląd.

Napisano

> Jeśli diesel to w Twoim przypadku zastanowiłbym się nad Z17DTL (1.7 80km),

ale trafić takie auto w dobrym stanie to już nie lada sztuka. W produkcji było bodajże do 2005 rok. Poza tym to 80KM a skoro 1.4 jest dla autora tematu za słaby to chyba nie ma o czym mówić

>ewentualnie Z19DT(L).

Na pewno nie Z19DTL Moc i dynamika na poziomie Z17DTH a spalanie w korkach z 1,5 litra wieksze.

Napisano

> W ogóle zastanawiam się nad dieslem. Już mi ktoś wcześniej odpisał że te nowsze silniki z filtrem

> DPF nie nadają się do miasta, ale czytałem tu i ówdzie że to nie do końca prawda, po prostu

> wystarczy co jakiś czas przejechać dłuższy odcinek.

Spokojnie nadają się też i do miasta. Trzeba tylko trochę poznać specyfikę działania DPF i nie ma problemu.

A dłuższy odcinek to trzeba przejechać nie co jakiś czas, tylko wtedy jak sterownik potrzebuje wypalić DPF. A to też poznasz jeżdżac tym autem. Jest to co prawda trochę upierdliwe, ale da się żyć. waytogo.gif

Napisano

> W ogóle zastanawiam się nad dieslem. Już mi ktoś wcześniej odpisał że te nowsze silniki z filtrem

> DPF nie nadają się do miasta

Bzdura - to opinia ludzi, którzy bezmyślnie korzystają z auta i przerywają procedurę wypalania.

Jeżeli na obrotach jałowych chwilowe zużycie paliwa wynosi od ok. 2,5 do ok. 3,5l/h zamiast standardowych od 0,4 do 0,7l/h (mowa o 1.7cdti) to trwa procedura wypalania i nie powinno się jej przerywać.

Motory 1.7 (nie wiem czy wszystkie, czy tylko z17dtj/dtr) mają mały DPF, który wypala się dość szybko - do ok. 5min na jałowym, w ruchu znacznie szybciej. Minusem małego filtra jest jego częstsze oczyszczanie, nawet co 200-250km w warunkach miejskich, przy małych przebiegach i warunkach zimowych.

> Co prawda są to krótkie trasy ale ten codzienny 8 km odcinek do pracy to zajmuje ok 40 min, więc

> gaz i diesel zdążył by się rozgrzać...Niestety powoli rezygnuje z LPG bo nie ma u nas na rynku

Wiele CDTIków ma quickheat'a - ciepłe powietrze leci praktycznie od razu, a i motor łapie tem. roboczą dość szybko.

Napisano

> ale trafić takie auto w dobrym stanie to już nie lada sztuka. W produkcji było bodajże do 2005

> rok. Poza tym to 80KM a skoro 1.4 jest dla autora tematu za słaby to chyba nie ma o czym

> mówić

No ale niuton sporo wyższy, na poziomie 1.8. Tak były do 2005 roku te silniczki, jak ktoś chce diesla do miasta, czy krótkie odcinki to wg mnie warto poszukać, nawet pomyśleć nad chipem w przyszłości, a auto pozbawione DPFa i turbo o zmiennej geometrii, więc najbardziej newralgiczne rzeczy są z miejsca wykluczone.

Napisano

A może Astra H z 1.7 100KM (Z17DTH).

Też dość dynamicznie daje się tym jeździć, a i awaryjny zbytnio nie jest.

Napisano

> A może Astra H z 1.7 100KM (Z17DTH).

> Też dość dynamicznie daje się tym jeździć, a i awaryjny zbytnio nie jest.

Ten silnik jest dobry, aczkolwiek trzeba mieć na uwadze żeby pojeździć trochę ostrzej, aby kierownice się nie zapiekły.

Napisano
  • Autor

> Jeśli diesel to w Twoim przypadku zastanowiłbym się nad Z17DTL (1.7 80km), minimum ryzyka jeśli

> chodzi o eksploatację diesla na takich krótkich odcinkach. ewentualnie Z19DT(L).

> ale trafić takie auto w dobrym stanie to już nie lada sztuka. W produkcji było bodajże do 2005

> rok. Poza tym to 80KM a skoro 1.4 jest dla autora tematu za słaby to chyba nie ma o czym

> mówić

> Na pewno nie Z19DTL Moc i dynamika na poziomie Z17DTH a spalanie w korkach z 1,5 litra wieksze.

> No ale niuton sporo wyższy, na poziomie 1.8. Tak były do 2005 roku te silniczki, jak ktoś chce

> diesla do miasta, czy krótkie odcinki to wg mnie warto poszukać, nawet pomyśleć nad chipem w

> przyszłości, a auto pozbawione DPFa i turbo o zmiennej geometrii, więc najbardziej

> newralgiczne rzeczy są z miejsca wykluczone.

Faktycznie silnik rzadko spotykany, w tej chwili na otomoto nie mogę znaleźć ani jednego. Niewątpliwie jego wadą jest jeszcze wiek - był produkowany do 2005 roku, a liczę na to że za około 25 tyś kupię auto z 2007/2008 roku.

> Brałbym nową benzyne i nie zakładał gazu chybe że planujesz tym autem jeździć do 100 tyś km

> przebiegu. Wtedy 1.6 Z LPG i świadomość tego że serwis będzie droższy niż zwykle. Diesla bym

> odpuścił.

> Złotego środka nie ma. Kupisz nówkę to masz spokój przez okres gwarancji ale przez 3 lata stracisz

> z 50 % wartości.

> http://otomoto.pl/skoda-octavia-tour-1-6-lpg-szybki-odbior-C22906464.html

> IMHO bardzo rozsądna opcja jeśli nie przeszkadza Ci leciwy wygląd.

Skoda Octavia mi się nie podoba, szczególnie wnętrze. Nowego raczej nie kupię, z tym samym silnikiem mogę kupić za połowę ceny z 2007/2008 roku więc po co przepłacać....Tak jak napisałeś przy kupnie nowego jest bardzo duża utrata wartości.....

>Kupisz używkę to możesz zaraz dołożyć pare tysiaków na remonty jeśli nie masz

> pojęcia o kupowaniu aut.

Spokojnie sprawdzę gruntownie samochód w jakimś warsztacie.

Nurtuje mnie sprawa LPG i silnika 1,6, z jednej strony wszędzie piszecie że się nie nadaje do LPG ( czytałem tłumaczenie w innych wątkach), ale przecież ten silnik (Z16XEP) był oferowany z fabrycznym gazem....

> A może Astra H z 1.7 100KM (Z17DTH).

> Też dość dynamicznie daje się tym jeździć, a i awaryjny zbytnio nie jest.

Niestety silnik produkowany do 2006 roku...

> Spokojnie nadają się też i do miasta. Trzeba tylko trochę poznać specyfikę działania DPF i nie ma

> problemu.

> A dłuższy odcinek to trzeba przejechać nie co jakiś czas, tylko wtedy jak sterownik potrzebuje

> wypalić DPF. A to też poznasz jeżdżac tym autem. Jest to co prawda trochę upierdliwe, ale da

> się żyć.

> Bzdura - to opinia ludzi, którzy bezmyślnie korzystają z auta i przerywają procedurę wypalania.

> Jeżeli na obrotach jałowych chwilowe zużycie paliwa wynosi od ok. 2,5 do ok. 3,5l/h zamiast

> standardowych od 0,4 do 0,7l/h (mowa o 1.7cdti) to trwa procedura wypalania i nie powinno się

> jej przerywać.

> Motory 1.7 (nie wiem czy wszystkie, czy tylko z17dtj/dtr) mają mały DPF, który wypala się dość

> szybko - do ok. 5min na jałowym, w ruchu znacznie szybciej. Minusem małego filtra jest jego

> częstsze oczyszczanie, nawet co 200-250km w warunkach miejskich, przy małych przebiegach i

> warunkach zimowych.

> Wiele CDTIków ma quickheat'a - ciepłe powietrze leci praktycznie od razu, a i motor łapie tem.

> roboczą dość szybko.

Pierwsze pozytywne opinie o dieslach jakie tutaj widzę...Hmm 5 minut co kilkaset kilometrów to wydaje się niewiele....Jeśli chodzi o diesla to zastanawiam się właśnie nad 1.7 , jak napisałem wyżej liczę na samochód z 2007-2008 roku czyli właśnie celuje w silnik Z17DTJ, Z17DTR i ewentualnie od 2008 Z17DTJ (ecoflex). Możecie przybliżyć wady i zalety poszczególnych modeli? smile.gif

Przebieg będzie prawie na pewno ( no chyba że od dziadka z garażu... wink.gif ) powyżej 100kkm, w wielu artykułach piszą właśnie że z takim przebiegiem trzeba się spodziewać kosztownych napraw...

Napisano

> Nurtuje mnie sprawa LPG i silnika 1,6, z jednej strony wszędzie piszecie że się nie nadaje do LPG (

> czytałem tłumaczenie w innych wątkach), ale przecież ten silnik (Z16XEP) był oferowany z

> fabrycznym gazem....

Tego silnika sie nie poleca bo wiekszość userów to druciarze i jeżdżą póki auto nie stanie. jeśli będizesz:

1. Kontrolował luz zaworów co ok 30-40 tyś km (ok 100 zł)

2. Regulował luz w razie potrzeby czyli wykosztujesz sie na wymianę szklanek

3. Będziesz świadomy powyższego i zaakceptujesz związane z tym zwiekszone koszty i niedogodności

to możesz spokojnie zakładać LPG i nic sie nie stanie.

Opel już nie oferuje gazu do tego silnika właśnie z uwagi na to że dołożyli sporo grosza do napraw głowicy i zaworów.

> Z17DTR i ewentualnie od 2008 Z17DTJ (ecoflex). Możecie przybliżyć wady

Dla mnie istotną wadą jest system wtrysku Denso a nie Bosch. Jak sie sypnie wtryskiwacz co wcale nie jest czymś niespotykanym to sorki ale szykuj worek kasy

Z17DTH z osprzętem Boscha był pod tym względem zdecydowanie lepszy.

btw

W korkach DPF w 1.9 wypala mi sie co 350-400 km..Ten w Z17DTJ jest ponoć połowę mniejszy wiec wypla sie częściej ale krócej

Napisano

Kompromisem byłby 1,7 dth z 2007 (bez dpf). Nominalnie 101 KM, po wirusie 130KM. Jeżdzi fajnie i nie rujnuje kieszeni za paliwo. U mnie - 6,7 litra w jeździe miejskiej (wawa krótkie odcinki) w miarę dynamicznej.

Jednak trafić, taki egzemplarz niezajeżdżony, to ruletka.

Napisano

> Kompromisem byłby 1,7 dth z 2007...

> Jednak trafić, taki egzemplarz niezajeżdżony, to ruletka.

W Polsce to IMHO nierealne. Ale u Niemców możliwe Z tym że cena w Polsce na gotowo była by w granicach 35 tyś i auto było by co najmniej 5 tyś droższe od najdroższych polskich "igieł" prosto od dziadka z Niemiec wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tego silnika sie nie poleca bo wiekszość userów to druciarze i jeżdżą póki auto nie stanie. jeśli

> będizesz:

> 1. Kontrolował luz zaworów co ok 30-40 tyś km (ok 100 zł)

> 2. Regulował luz w razie potrzeby czyli wykosztujesz sie na wymianę szklanek

> 3. Będziesz świadomy powyższego i zaakceptujesz związane z tym zwiekszone koszty i niedogodności

> to możesz spokojnie zakładać LPG i nic sie nie stanie.

> Opel już nie oferuje gazu do tego silnika właśnie z uwagi na to że dołożyli sporo grosza do napraw

> głowicy i zaworów.

Wszystko jasne smile.gif

> Dla mnie istotną wadą jest system wtrysku Denso a nie Bosch. Jak sie sypnie wtryskiwacz co wcale

> nie jest czymś niespotykanym to sorki ale szykuj worek kasy

> Z17DTH z osprzętem Boscha był pod tym względem zdecydowanie lepszy.

> btw

> W korkach DPF w 1.9 wypala mi sie co 350-400 km..Ten w Z17DTJ jest ponoć połowę mniejszy wiec wypla

> sie częściej ale krócej

> Kompromisem byłby 1,7 dth z 2007 (bez dpf). Nominalnie 101 KM, po wirusie 130KM. Jeżdzi fajnie i

> nie rujnuje kieszeni za paliwo. U mnie - 6,7 litra w jeździe miejskiej (wawa krótkie odcinki)

> w miarę dynamicznej.

> W Polsce to IMHO nierealne. Ale u Niemców możliwe Z tym że cena w Polsce na gotowo była by w

> granicach 35 tyś i auto było by co najmniej 5 tyś droższe od najdroższych polskich "igieł"

> prosto od dziadka z Niemiec

Napisałeś o osprzęcie Z17DTR i Z17DTJ (ecoflex),a jak się plasuje w tej stawce "zwykły" Z17DTJ (nie-ecoflex), też Denso? Apropos silnika Z17DTH to dziwna sprawa, wg wikipedii niemieckiej był produkowany do 2006 roku, ale na otomoto jest dużo samochodów z lat 2007- z silnikami diesla 1,7 101 km 74kW

Np:

http://otomoto.pl/opel-astra-1-7-cdti-C24570343.html

http://otomoto.pl/opel-astra-i-wlasciciel-salon-pl-C25905397.html

http://otomoto.pl/opel-astra-1-7cdti-kombi-diesel-2008-C25769228.html

Albo te wszystkie samochody mają Z17DTH, albo inny silnik a sprzedawcy zaniżają moc silnika... ?! smile.gif

Napisano

> Wszystko jasne

> Napisałeś o osprzęcie Z17DTR i Z17DTJ (ecoflex),a jak się plasuje w tej stawce "zwykły" Z17DTJ

> (nie-ecoflex), też Denso?

Też denso

>Apropos silnika Z17DTH to dziwna sprawa, wg wikipedii niemieckiej

> był produkowany do 2006 roku,

No to w wiki jest błąd. Produkcja do połowy 2007 ale ZTCW to nawet później były specjalne wypusty dla klientów flotowych

Poza tym na rynku niemieckim podaje sie datę I rejestracji a ni edatę produkcji wiec często auto z kwietnia/maja może być wyprodukowane w poprzednim roku

Napisano
  • Autor

> Też denso

> No to w wiki jest błąd. Produkcja do połowy 2007 ale ZTCW to nawet później były specjalne wypusty

> dla klientów flotowych

> Poza tym na rynku niemieckim podaje sie datę I rejestracji a ni edatę produkcji wiec często auto z

> kwietnia/maja może być wyprodukowane w poprzednim roku

Dzięki za tą informację 20.GIF Poszukałem jeszcze trochę i trafiłem na http://opelastra24.eu.interia.pl/ tutaj twierdzą że produkowali z Z17DTH w latach 2004-2010.

Nietstety u mnie w pomorskim rozsądnych ofert jak na lekarstwo.

Co myślisz o tej ofercie?

http://otomoto.pl/opel-astra-plichta-dealer-1-7-cdti-kombi-C24993616.html

Spróbuję trochę ponegocjować, jakby zeszli z 3 tyś w dól to chyba warto, co?

Napisano

> Co myślisz o tej ofercie?

Jak dla mnie słaba oferta ale tylko dlatego że gustuje w autach starszych ale lepiej wyposażonych. Auto bez dupogrzałki w siedzeniu dla mnie nie istneje. Nie wiem jak te roczniki z takim wyposażeniem kosztują wiec ciężko mi sie odniesć do cen. Nie liczyłbym jednak na 3 tyś obniżki.

Może dostaniesz te opony gratis co są niby do września i rabat 900 zł. Zanim coś zdecyujesz to poproś o VIN sprawdzimy datę produkcji i wyposażenie. Sprzedawca mógł z rozmysłem wpisać 100KM bo to sugeruje silnik DTH a nie DTJ/DTR.

btw

ZTCW to do tej pory nikt nie ogarnął tematu usunięcia DPF z 1.7DTJ/DTR

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie słaba oferta ale tylko dlatego że gustuje w autach starszych ale lepiej wyposażonych.

> Auto bez dupogrzałki w siedzeniu dla mnie nie istneje. Nie wiem jak te roczniki z takim

> wyposażeniem kosztują wiec ciężko mi sie odniesć do cen. Nie liczyłbym jednak na 3 tyś

> obniżki.

> Może dostaniesz te opony gratis co są niby do września i rabat 900 zł. Zanim coś zdecyujesz to

> poproś o VIN sprawdzimy datę produkcji i wyposażenie. Sprzedawca mógł z rozmysłem wpisać 100KM

> bo to sugeruje silnik DTH a nie DTJ/DTR.

> btw

> ZTCW to do tej pory nikt nie ogarnął tematu usunięcia DPF z 1.7DTJ/DTR

Stety niestety, ale oferta jest już nieaktualna...Ja taki wymagający jeśli chodzi o różne udogodnienia aż nie jestem smile.gif Mało ofert jest w pomorskim i zauważyłem że w porównaniu do południa Polski są wyższe ceny, nie wiem z czego to wynika... Mam tutaj jeden zaufany warsztat gdzie dokładnie by mi sprawdzili samochód, nie mam za to pomysłu jak sprawdzić gdybym musiał ( a pewnie będę musiał) jechać na dalekie południe...

Znalazłem jeszcze to:

http://otomoto.pl/opel-astra-1-7-cdti-100-km-salon-pl-C26287568.html

Biały, to może auto flotowe?:) Jeżeli przebieg oryginalny, to chyba niekoniecznie jest minus...

Napisano

A tu szukałeś auta Opel G2

Napisano

> Kompromisem byłby 1,7 dth z 2007 (bez dpf). Nominalnie 101 KM, po wirusie 130KM. Jeżdzi fajnie i

> nie rujnuje kieszeni za paliwo. U mnie - 6,7 litra w jeździe miejskiej (wawa krótkie odcinki)

> w miarę dynamicznej.

Dokladnie taki silniczek mam 1.7 bez DPF'a uzytkuje juz ponad 3 lata i zlego slowa nie moge powiedziec... a glownie uzytkowalem przez te 3 lata w miescie (mialem 10 minut w korkach do roboty wink.gif) oraz raz czy dwa w tygodniu wypad za miasto (max 30 km) ...

Napisano

> W Polsce to IMHO nierealne. Ale u Niemców możliwe Z tym że cena w Polsce na gotowo była by w

> granicach 35 tyś i auto było by co najmniej 5 tyś droższe od najdroższych polskich "igieł"

> prosto od dziadka z Niemiec

hmmm a ostatnio sie zastanawialem czy za swojego(koncowka 2006r) te 22 tys zl wezme ... chyba troche przesadzone te 35 tys zl wink.gif?

Napisano

> troche przesadzone te 35 tys zl ?

Auto z linka kosztuje u Niemca 28 tyś . Dołóż opłaty i koszty sprowadzenia z pośrednikiem to nie wiem czy w 35 sie zmieścisz. Auta u nas są tańsze niż za Odrą. Nawet te salonowe polskie bo dołuje je cena szrotów które są kupowane za półdarmo, klepane czy z korygowanym licznikiem. Żaden polski handlarz nie kupi normalnego auta na zachodzie bo by dużo dołożył do interesu. Musi sie dostosować do rynku i im gorszego ale tańszego paździerza kupi tym szybciej go u nas sprzeda bo da niższą cenę.

Ja wychodzę z założenia że w Polsce można kupować tylko auta które były kupowane tu jako nowe.

Napisano
  • Autor

> A tu szukałeś auta Opel G2

Dzięki! smile.gif Poczytałem trochę o zasadach tego systemu i wszystko wydaje się w porządku, tylko ceny trochę wywindowane...

Samochody z mojej okolicy :

- słabe wyposażenie, przebieg jak na tą cenę mógłby być niższy

http://g2.pl/samochod.php?idsamochodu=78167

- ten wydaje się odpowiedni dla mnie, nie wiem czy to ja przesadzam czy cena trochę wysoka

http://g2.pl/samochod.php?idsamochodu=78232

> Dokladnie taki silniczek mam 1.7 bez DPF'a uzytkuje juz ponad 3 lata i zlego slowa nie moge

> powiedziec... a glownie uzytkowalem przez te 3 lata w miescie (mialem 10 minut w korkach do

> roboty ) oraz raz czy dwa w tygodniu wypad za miasto (max 30 km) ...

Już jestem prawie zdecydowany na ten silnik, no chyba że znajdę jakąś super okazję z innym silnikiem.... smile.gif

> Ja wychodzę z założenia że w Polsce można kupować tylko auta które były kupowane tu jako nowe.

Też ograniczam swoje poszukiwania do krajowych auto od pierwszego właściciela...

Napisano

Nie odrzucaj od razu z definicji silników 1.9 np właśnie Z19DT.

Nie bój się DPFa, w oplu to działa bezobsługowo jeśli sprawny.

Będziesz zadowolony.

Napisano

> Nie bój się DPFa, w oplu to działa bezobsługowo jeśli sprawny.

Potwierdzam.

Większosc mitów o DPF wytwarzaja ludzie nie mający o nim pojęcia w praktyce. W rzeczywistości znając jego działanie nie ma z nim problemu.

Napisano

DPF jest to układ "specjalnej troski" podnoszący koszty eksploatacji. Jeżdząc w korkach i krótkich trasach jak autor wątku nie ma bata by sie zmieścił miedzy wymianami oleju co 10 tyś. Mi już komp 2 razy kazał co 8 tyś bo auto prawie nie wyjeżdzało z poranno popołudniowej zakorkowanej Warszawy. O takich szczegółach jak rozcieńczanie oleju ropą to nawet nie wspominam. Takie smarowanie to fajny sposób na zajechanie turbo. Wzrost spalania który powoduje wypalanie DPFa Opel szacuje w 1.9 na 0,2 litra na setkę. Ja uważam że 0,5 litra to chyba w jeździe miejskiej za mało.

Z perspektywy 3 lat jazdy 1.9 z DPF uwazam że źle wybrałem silnik. Dynamika 120KM w niczym nie rekompensuje istotnie wiekszego spalania niż w 1.7 Gdybym teraz szukał auta to zdecydowanie byłby to sprzęt z Z17DTH oczywiście bez DPFa i wirusem na 130 KM. Wyszło by taniej niż zakup 1.9 przy mniejszym spalaniu i porównywalnej dynamice.

Napisano

> Gdybym teraz szukał auta to zdecydowanie byłby to sprzęt z Z17DTH oczywiście bez DPFa i wirusem na 130 KM. Wyszło by

> taniej niż zakup 1.9 przy mniejszym spalaniu i porównywalnej dynamice.

Tak jak napisałeś, to najlepsza opcja przy zakupie Astry H. Autko w trasie pięknie jedzie, utrzymując spalanie na poziomie 5-6 litrów. Imho DTH z 2007 roku, (bez dpf) to ostatnia Asterka godna uwagi, przeznaczona do jazdy w mieście.

Jeźdzę często nową astrą z 2011 z 110KM dieslem, i muszę przyznać że kultura pracy silnika jest nieporównywalna na korzyść nowszej - tylko ten nieszczęsny DPF frown.gif. Co ciekawe ta nowsza jest bez wirusa, a zbiera się nie gorzej niż moja DTH.

Kupić takie DTH, niezajeżdżone auto, to wielka sztuka, wręcz niemożliwe.

Użytkuję takie auto, kupione od pierwszego uzytkownika, ale po 130 tyś (przebieg autentyczny), turbinka zaczyna gwizdać na zimnym frown.gif. A mialo być takie idealne! Salonowe.

Mam nadzieję, że do wiosny styknie, a potem czeka mnie regeneracja. Profilaktycznie dodałem ceramizer do oleju. Ciekaw jestem efektu confused.gif.

Napisano

> Bzdura - to opinia ludzi, którzy bezmyślnie korzystają z auta i przerywają procedurę wypalania...

A skad mam wiedziec jakie jest chwilowe zuzycie, jak nie mam komputera? Obroty tez sa wyzsze?

Napisano

> Nie bój się DPFa, w oplu to działa bezobsługowo jeśli sprawny.

Jeszcze sprawny... To jedynie kwestia czasu, kiedy trzeba sięgnąć do kieszeni. oslabiony.gif

Cudów nie ma. Bogata mieszanka w silniku, to wcześniej lub później, kłopoty dla użytkownika.

Napisano

> Bzdura - to opinia ludzi, którzy bezmyślnie korzystają z auta i przerywają procedurę wypalania.

Myślnie czy bezmyślnie: samochód jest dla Ciebie czy Ty dla samochodu? Są naprawdę auta, gdzie DPF daje ludziom solidnie w kość. Nie wiem czy Astra jest takim autem - ale tak naprawdę opinię od DPF-ie można sobie zbudować samemu korzystając ze swojego trybu jazdy - wtedy wychodzi szydło z worka. Dlatego jak polecisz komuś auto z DPF-em i się okaże, że to taki egzemplarz jak mojego znajomego, który po prostu nie daje mu normalnie jeździć po mieście i twoja opinia przestanie się liczyć, dlatego najlepiej mówić ludziom otwarcie co jest dla nich najlepsze nie wdając się w niepotrzebną polemikę twierdzeniem, że "ludzie to debile, nie umieją jeździć autami z DPF, ja mam i nic się nie dzieje".

Napisano

DPF, czy bez DPF...jak ktoś jeździ delikatnie po mieście i tylko po mieście, to każdy turbodiesel, będzie za****y sadzą, a wiadomo że ta szkodzi. Można jeździć po mieście ale od czasu do czasu trzeba dać też w palnik temu autu.

Znajomy ma Mondeo mk3 2.0 TDCI (jaka wersja to nie wiem, 115 lub 130km w każdym razie), auto użytkowane jedynie w mieście, jak go wziąłem od niego pewnego razu to obfite czarne bąki przestał puszczać daleko za Warszawą (znajomy z Warszawy jest) na A2, po powrocie zupełnie nie to auto.

Napisano

> A skad mam wiedziec jakie jest chwilowe zuzycie, jak nie mam komputera? Obroty tez sa wyzsze?

Tak. O jakieś 125 patrząc na obrotomierz.

Poza tym na postoju nie równo pracuje i czuć spaloną gumę z wydechu

Napisano
  • Autor

Kolejne pytania smile.gif

1. Czy silnik Z17DTH zawsze występuje bez filtra DPF?

2. Czy po numerze VIN można sprawdzić czy jest DPF?

3. Znacie jakieś sensowne dekodery VIN? Sprawdzałem kilka i na razie jedyny który jako tako działa to http://www.unitcat.ru/opel/

Napisano

> 1. Czy silnik Z17DTH zawsze występuje bez filtra DPF?

nie

> 2. Czy po numerze VIN można sprawdzić czy jest DPF?

tak, lub po naklejce z vinem na progu po stronie pasażera.

> 3. Znacie jakieś sensowne dekodery VIN?

Opel EPC zlosnik.gif

Napisano

W jakimś sensie masz rację, ale też trzeba mieć świadomosc, że nowoczesne diesle wszystkie mają i filtry sadzy i turbiny i inne duperele uprzykrzające życie i nic sie na to nie poradzi. Trzeba sie do tego przystosować, bo odwrotu nie ma. To samo zaczyna się dziać z benzyną. Popatrz jaie cuda sie pojawiają. 120-130 koni z 1.2-1.4 pojemności - niby ekologia do tego zmusza. A za kilka lat ci "szczęśliwi" benzyniarze też będą mieli kłopoty z tymi swoimi silniczkami.

Technika idzie złym kierunku, oczywiście moim zdaniem.

Jedyne wyjście to kupowanie samochodów z lat 80-tych. Proste i tanie w naprawach.

Napisano

> A skad mam wiedziec jakie jest chwilowe zuzycie, jak nie mam komputera? Obroty tez sa wyzsze?

Silnik inaczej pracuje, ma bardziej basowy dźwięk.

Napisano

> Myślnie czy bezmyślnie: samochód jest dla Ciebie czy Ty dla samochodu?

Z uwagi na styl jazdy i przebiegi wg tych opinii jestem w grupie podwyższonego ryzyka, a DPF już dawno powinien być do wymiany - niestety, a raczej stety wbrew opinii wykreowanej prze redaktorów poczytnych pism, DPF nie przeszkadza mi w typowo miejskim użytkowaniu auta, być może dlatego że jestem świadomym jego użytkownikiem.

Tak naprawdę 1/10 wypaleń filtra powoduje, że muszę poczekać przed wyłączeniem silnika aż procedura ulegnie zakończeniu, pozostałe wypalenia zachodzą "gdzieś" w ruchu miejskim i nie są w żaden sposób uciążliwe.

Napisano

Czyli jest już nas dwóch o podobnym podejściu do DPF...

Napisano

> DPF nie przeszkadza mi w typowo miejskim użytkowaniu auta, być

> może dlatego że jestem świadomym jego użytkownikiem.

Ja również jestem świadomy tego badziewia i mi przeszkadza ale muszę z tym żyć

> Tak naprawdę 1/10 wypaleń filtra powoduje, że muszę poczekać przed wyłączeniem silnika aż procedura

> ulegnie zakończeniu,

Bo masz małą popierdułkę a nie DPF. Wypala sie toto pewnie co 150-200 km ale nie dłużej jak 5 minut. IMHO to lepsze niż rzadsze ale dłuższe oczyszczanie. W 1.9 jest to grubsza sprawa bo jak sie zacznie to trwa 10 minut a moze też nawet i dłużej. Jak mnie złapie tuż przed zakończeniem jazdy to wiem że proces sie nie skończy prawidłowo bo jak stanę to po 2 minutach i tak sie z automatu wyłączy. Ale najbardziej mnie angryfire.gifczęsta wymiana oliwy. O przebiegach 15 tyś to nawet nie myslę

Napisano

przepraszam Cię bardzo, ale budowanie opinii na podstawie jednego egzemplarza jest niemiarodajne. Jeśli ktoś jest jakimś półgłówkiem motoryzacyjnym, który nie wie co gdzie i kiedy zastosować - to zdaje się, że przede wszystkim są to producenci aut. Eksperymentowali i eksperymentują (również będą eksperymentować) na użytkownikach swoje rozwiązania, bo działają pod presją czasu/otoczenia/ekologów/pieniędzy/rozwiązań technicznych/terminów - Bóg jeden wie czego jeszcze. Krótko mówiąc - czasem chcą wiedzieć lepiej co lepsze dla użytkownika. Mogę przytoczyć przynajmniej pięć wypadków z mojego otoczenia, które mówią o nietrafności DPF-a, również tyle samo o jego znakomitej sprawdzalności. Ale wymaganie od użytkowników nie gaszenia auta lub utrzymywania go w zakresie obrotów bo jest jakiś tam filtr; a jeśli tego nie zrobimy - narażamy się na kosztowny serwis - to jest przegięcie. W końcu w tym momencie cały trud w to co zwie się ekologia i również ekonomia szlag trafia. To jest główny i niezaprzeczalny zarzut w stosunku do filtra DPF w samochodzie - owszem - są korzyści, dla niektórych jest on wręcz transparentny, ale mówmy otwarcie o tym, że czasami sprawia pewien kłopot i trzeba o tym mówić, choćby dlatego, żeby sprawić, żeby podpalić ogon producentom, aby to rozwiązanie uczynili doskonalszym.

Napisano

> turbinka zaczyna gwizdać na zimnym

Mam 192000 km przebiegu (oryginalnego) i też jest lekki gwizd na zimnym, lecz jak tylko się rozgrzeje jest normalnie. Żadnych skutków ubocznych tego gwizdania nie ma. Auto ma moc taką jak powinno, przy stałej jeździe na 3000 czy 4000 obr/min nie wywala żadnych błędów turbiny. Z tego co czytałem na innym forum astry to TTTM. Według mnie nie ma co się przejmować, tylko jeździć. U mnie ta astra służy głównie na trasy, bo po mieście jeżdżę drugą i moim zdaniem jest to bardzo fajne auto.

Napisano

U mnie też po rozgrzaniu jest ok. Auto jedzie, nie ma żadnych błędów, i byłbym bardzo zadowolony gdyby TTTM.

Gwizd to wibracja wirnika, pewnie wynikająca ze zwiększonego luzu na ułożyskowaniu. Po cichu mam nadzieję, że ceramizer wypełni ten ubytek.

Wiem, wiem, ze to naiwne, ale koszt 60 zł to wydatek do zaakceptowania. Na razie, staram się bardzo delikatnie naciskać pedał przyspieszenia, do czasu rozgrzania dmuchawki i zaniku dźwięku. Liczę się jednak, ze sporym wydatkiem na wiosnę na jej regenerację.

Napisano

> Suma 38,7 tys za około 7 letni samochód, gdy za 50 tys mogę mieć nowy z silnikiem benzynowym, a za

za 39 tys masz możliwość kupienia siedmiolatka o nieznanej przesłości z przebiegiem około 200 tys. Aktualnie nowe AH można kupić poniżej 46 ( 1,6 klima automat ). cena jeszcze spadnie kończą produkcję AH i po styczniu będą chcieli pozbywać się ich z salonów do tego dojdzie wyprzedaż rocznika. Przy twoich min przebiegach czy benzyna czy diesel będą się mulić z tym że doprowadzenie do odmulenia benzyny jest tańsze. Ja osobiście poczekałbym do stycznia i brał nowy będziesz mieć samochód na 10 lat bez większych problemów a w razie czego większość mechaników sobie z nim poradzi.

Napisano
  • Autor

> Aktualnie nowe AH można kupić poniżej 46 ( 1,6 klima automat ). cena jeszcze spadnie kończą

> produkcję AH i po styczniu będą chcieli pozbywać się ich z salonów do tego dojdzie wyprzedaż

> rocznika.

Gdzie masz takie ceny? smile.gif Na otomoto najtańsza Astra H kombi jest za 50 tys...

Napisano
  • Autor

> W salonie np: http://opel.dixi-car.pl/opel-astra-classic-iii-cennik.htm

Faktycznie Astra H kombi 1,6 115KM benzyna 47 tys....

Jak myślicie kiedy będą największe promocje? Po Nowym Roku?

Należę do jednej z tych grup zawodowych co mogą dostać zniżkę więc może jeszcze by mi coś dodali. Jakby zeszli z ceną do 40 tys to chyba nie opłaca się kupować używanego 4-5 latka za 30 tys...Boli mnie tylko to spalanie w mieście 10l... sick.gif

Napisano

> Jakby zeszli z ceną do 40 tys to chyba nie opłaca się kupować używanego 4-5 latka za 30

> tys...Boli mnie tylko to spalanie w mieście 10l...

Przypuszczam że w tym roku mogą opuścić jeszcze 1-2kzł. Większej obniżki mógłbyś oczekiwać gdzieś na wiosnę, tylko wtedy będzie już bardzo kiepski wybór wersji wyposażenia....

k.

Napisano

> Faktycznie Astra H kombi 1,6 115KM benzyna 47 tys....

W zeszłym roku w styczniu dawali 10 tyś rabatu od cen katalogowych. Teraz katalogowo Astra III Caravan 1.6 kosztuje 51 tyś wiec 40 tyś w styczniu może być realne zwłaszcza u dealera ktoremu brakuje obrotu. W tym roku sprzedaż jest podobno katastrofalna. Rozmawiałem ze znajomym sprzedawcą i twierdzi że tak źle to jeszcze nie było . To na 100% wpłynie na ceny i może za około 4 dychy dostaniesz nawet auto w pakiecie Edition i w metaliku.

Napisano
  • Autor

> W zeszłym roku w styczniu dawali 10 tyś rabatu od cen katalogowych. Teraz katalogowo Astra III

> Caravan 1.6 kosztuje 51 tyś wiec 40 tyś w styczniu może być realne zwłaszcza u dealera ktoremu

> brakuje obrotu. W tym roku sprzedaż jest podobno katastrofalna. Rozmawiałem ze znajomym

> sprzedawcą i twierdzi że tak źle to jeszcze nie było . To na 100% wpłynie na ceny i może za

> około 4 dychy dostaniesz nawet auto w pakiecie Edition i w metaliku.

Ale jak rozwiązać problem tego wysokiego spalania? 10l w mieście to za dużo.... Może jednak założyć gaz? Napisałeś wcześniej że montaż LPG to jak planuje przebieg do 100 tys, dlaczego tak? Silnik się zużyje szybciej? Ile właściwie teraz kosztuje montaż rozsądnej instalacji?

Z jakimi konkretnie kosztami jeśli chodzi o ten silnik w LPG muszę się liczyć?

Kalkulacje:

benzyna:

10l/100km ->1000l/ 10 000 km/rok -> około 6 tys PLN

gaz:

12l/100km->1200/10000km/rok -> około 3600 tys PLN

2400 PLN oszczędności rocznie, może jednak się opłaca...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.