Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niech mnie ktoś kopnie w .... OT

Featured Replies

Napisano

Ludzieeeeeeeeeeeeeeeee

ratujcieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Szukając C4GP albo C8 natrafiłem na ................

Lancie Phedre ... Wg sprzedawcy to jest to samo

co C8 tylko maska z przodu jest trochę inna i

lampy z tyłu. Czy to jest prawda?????????????

Pomocy pomocy! Warto się w coś takiego pchać ????

Bardziej konkretnie np taki egzemplarz:

Phedra

Z zewnątrz nawet nieźle wygląda, w środku beznadziejnie,

ale się przyzwyczaję yikes.gif

Da się tym jeździć? Da się to serwisować za rozsądne piniundze? Są do tego części? (pasuje wszystko od C8 -

mechanika, akcesoria itp???) Co to w ogóle jest warte ????????????????? Jakieś typowe mankamenty, bolączki ????

No i kto to potem ode mnie odkupi za 5 lat ????

Najlepiej od razy dajcie mi w mlot.gif albo kara.gif

AL

Napisano

Fajna ma utrate wartosci icon_eek.gif

Komisy na Modlinskiej, omijalbym szerokim lukiem sick.gif

Napisano

Fiat i PSA w ramach Sevel Nord:

- Fiat Ulysse mk I i mkII,

- Lancia Zeta/Phedra,

- Peugeot 806/807

- Citroen Evasion/C8.

Auta identyczne generacjami czyli Ulysse mkI, Zeta, 806 i Evasion oraz Ulysse mkII, Phedra, 807, C8. wink.gif

Były/są jeszcze inne modele, ale temat odnosi się do tej cześci współpracy.

Napisano
  • Autor

> Fajna ma utrate wartosci

C8 podobnie kosztują ... Poza tym pewnie jest wypadkowa ..

> Komisy na Modlinskiej, omijalbym szerokim lukiem

Coś więcej niż urban legends ???

Bo najchętniej to ja bym omijał wszystkie komisy, ale

wtedy musiałbym czaić się na auto z 5 lat ...

AL

Napisano

. . . . co do wnętzra to faktycznie wygląda dziwacznie - te zegary na podszybiu icon_eek.gif. Kwestia gustu i jak napisałeś przyzwyczajenia.

Zastanawiam się tylko czy ewentualna eksploatacja nie będzie tańsza w przypadku Cytrynki ? Lancia nie należy chyba do najtańszych pozycji.

Napisano

> C8 podobnie kosztują ... Poza tym pewnie jest wypadkowa ..

> Coś więcej niż urban legends ???

> Bo najchętniej to ja bym omijał wszystkie komisy, ale

> wtedy musiałbym czaić się na auto z 5 lat ...

> AL

Kiedys sie przejechalem poogladac auta w tamtych okolicach i od tego czasu juz tam wiecej nie zagladalem grinser006.gif

Ale ja mam ogolnie alergie na komisy i handlarzyok.gif

Napisano
  • Autor

> Fiat i PSA w ramach Sevel Nord:

> - Fiat Ulysse mk I i mkII,

> - Lancia Zeta/Phedra,

> - Peugeot 806/807

> - Citroen Evasion/C8.

> Auta identyczne generacjami czyli Ulysse mkI, Zeta, 806 i Evasion oraz Ulysse mkII, Phedra, 807,

> C8.

> Były/są jeszcze inne modele, ale temat odnosi się do tej cześci współpracy.

No właśnie, ale czy klocki z nalepką Lancia mają extra wady

w porównaniu do C8/807/Ullysse albo zalety hmm.gif ???

AL

Napisano

> No właśnie, ale czy klocki z nalepką Lancia mają extra wady

> w porównaniu do C8/807/Ullysse albo zalety ???

> AL

Nie, po prostu wśród tych czterech modeli Lancii wyprodukowano najmniej - były też pozycjonowane jako najbardziej luksusowe.

Napisano

> Ludzieeeeeeeeeeeeeeeee

> ratujcieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

> Szukając C4GP albo C8 natrafiłem na ................

> Lancie Phedre ... Wg sprzedawcy to jest to samo

> co C8 tylko maska z przodu jest trochę inna i

> lampy z tyłu. Czy to jest prawda?????????????

> Pomocy pomocy! Warto się w coś takiego pchać ????

> Bardziej konkretnie np taki egzemplarz:

> Phedra

> Z zewnątrz nawet nieźle wygląda, w środku beznadziejnie,

> ale się przyzwyczaję

> Da się tym jeździć? Da się to serwisować za rozsądne piniundze? Są do tego części? (pasuje wszystko

> od C8 -

> mechanika, akcesoria itp???) Co to w ogóle jest warte ????????????????? Jakieś typowe mankamenty,

> bolączki ????

> No i kto to potem ode mnie odkupi za 5 lat ????

> Najlepiej od razy dajcie mi w albo

> AL

to samo co najpopularniejszy 807 czy też występująca w sporej ilości C8. Czy da się serwisować za rozsądne pieniądze nie wiem, ja wszystko robię sam i jestem zadowolony. Tej Lancii pewnie nie weźmie na warsztat spec od włoszczyzny. U speców od francuzów też może być śmiesznie bo pewne rozwiązania są fiatowskie a inne zupełnie z kosmosu. Do Lancii używanych części blacharskich będziesz miał mniej, choć tył powinien być identyczny z Ulysse.

Aha, ja swoją C8 kupiłem tylko dlatego, że nie mogłem znaleźć Lancii a cytryna miała (jak rzadko) wyposażenie godne Phedry.

Napisano

> Z zewnątrz nawet nieźle wygląda, w środku beznadziejnie,

> ale się przyzwyczaję

Z zwenątrz rzeczywiście, nie najgorzej, ale srodek yikes.gifyikes.gif!!! tragedia! Ja bym się raczej nie przyzwyczaił.

Napisano
  • Autor

> Z zwenątrz rzeczywiście, nie najgorzej, ale srodek !!! tragedia! Ja bym się raczej nie przyzwyczaił.

Wiem, wiem, z żona nie mógłbym mim jeździć, co najwyżej

z kolegą z pracy 270635636-JUMP2.gifhahaha.giflizak.gifshhh.gif

AL

Napisano

> Z zwenątrz rzeczywiście, nie najgorzej, ale srodek !!! tragedia! Ja bym się raczej nie

> przyzwyczaił.

ale o co chodzi wam z tym środkiem. Przecież jest praktycznie taki sam:

Peugeot-807-2-243040.jpg

807

zdj%C4%99cia-z-2002-model-citroen-c8-nb23817.jpg

C8

5.jpg

phedra

Fiat-Ulysse_2002_800x600_wallpaper_05.jpg

ulysse

Z tego co widzę w Lancii jest alcantara, która jest imho najfajniejszą możliwą tapicerką do samochodu (miałem lancię kappę z tą tapicerką)

Napisano

> Z tego co widzę w Lancii jest alcantara, która jest imho najfajniejszą możliwą tapicerką do

> samochodu (miałem lancię kappę z tą tapicerką)

Jako wlasciciel C8 z alkantara i Ulysse z normalnym welurem potwierdzam ze alkantara to najlepsza mozliwa tapicerka do samochodu. Ja mam jasna, ta niebieska w prezentowanej Phedrze powinna byc jeszcze lepsza - mniej sie brudzi.

Co do modelu to nie ma sie czego obawiac. Phedra mechanicznie nie rozni sie od C8/807. Silniki i elektryka sa z PSA - kazdy mechanik od francuzow bedzie potrafil to naprawic. Eksploatacyjnie to samo - powinno byc jak inne Vany z grupy. Ja np Ulyssesa serwisuje u mechanika zajmujacego sie tylko francuzami. Ostatnio zdarzyla sie wymiana silnika - od P 607.

Jedyna minus eksploatacji to malo miejsca pod maska, jest problem zeby dotrzec do niektorych rzeczy - ale to jest tak samo w C8 i Phedrze.

Co do tego egzemplarza to moze byc poleasingowy - na co wskazuje rocznik. Zdarzaly sie firmy ktore braly Vany. Cena dosc niska - ja za moje C8 ktore tez mialo 3 lata placilem ~53 tys.

Z zauwazonych szczegolow widze ze nie ma elektrycznych siedzen - co jest dziwne jak na Phedre. Warto by sprawdzic z dodatkowych rzeczy czy ma Webasto - niektore sprowadzane moga nie miec (ale nie wiem jak Phedra).

Dodatkowo nie ma poprzeczek na dachu.

Napisano

> Ostatnio zdarzyla sie wymiana silnika - od P 607.

co się stało z silnikiem ?

2.2.biturbo ma ksiażkowo fajne parametry, ale rozumiem że 2x turbo, to 2x wiekszy kłopot niz z jednym turbo ?

ktoś poza ASO umie "ogarnąć" ten silnik ?

Napisano

> co się stało z silnikiem ?

> 2.2.biturbo ma ksiażkowo fajne parametry, ale rozumiem że 2x turbo, to 2x wiekszy kłopot niz z

> jednym turbo ?

> ktoś poza ASO umie "ogarnąć" ten silnik ?

silnik wymienialem w starym - Ulysse ma "zwykle" 2.2HDI 130km i niestetu "wystawil kopyto". zdarza sie.....

w nowym przy przebiegu 110 tys w silniku nic sie do tej pory nie dzialo (ja przejechalem ok 30 tys), wiec nie wiem jak mechanicy traktuja ten silnik. nie powinno byc tragedii - fachowcy od francuzow powinni go znac bo byl tez np w C5. wlasnie sie wybieram na diagnostyke do lokalnego "magika" wiec sie przekonam.

osiagi sa fajne nie tylko ksiazkowo - jezdzi sie rewelacyjnie, przyspiesza dynamicznie od 1500 do 5000 obrotow.

eksploatacja jest niestety drozsza niz reszty diesli w C8 - np filtr paliwa zamiennik kosztuje ~300zl vs. 500zl ASO. to samo z dwumasa itp. ale przyjemnosc jazdy to wynagradza.

ze szczegolow to np. C8 z biturbo ma inne hamulce przednie, tzreba wiedziec co kupowac, ale generalnie nie ma problemu z dostepnoscia czesci na zamowienie.

Napisano

ten no, paliwa kosztuje 200zl z zamiennika w detalu wink.gif

Napisano

> ale o co chodzi wam z tym środkiem. Przecież jest praktycznie taki sam:

> 807

> C8

> phedra

> ulysse

> Z tego co widzę w Lancii jest alcantara, która jest imho najfajniejszą możliwą tapicerką do

> samochodu (miałem lancię kappę z tą tapicerką)

Z takich drobnych szczegółów: Lancia ma srebrne przyciski panelu klimy i lubią się one z czasem wycierać co nie występuje w innych z czworaczków.

Lancia ma też alcantarę na desce i parapecie pod szybą. Może to łapać kurz i szmatką tego nie przetrzesz tak łatwo, więc niby jakieś utrudnienie. Dodatkowo niebieska barwa tkaniny wygląda jak dla mnie ohydnie. Ale jest też wielka zaleta- parapet w mojej cytrynie odbija się od szyby przedniej i wkurza, w Lancii tego nie powinno być.

Napisano

> ten no, paliwa kosztuje 200zl z zamiennika w detalu

no, to prawie 300zl :-D a tak na powaznie kupowalem w zeszlym roku a wymiana jest chyba co 60kkm. da sie przezyc.

z ciekawszych rzeczy czeka mnie serwis na 120kkm - czyli wypadaloby zrobic rozrzad i uzupelnic fap. patrzac na ceny np. pompy wody i porownujac ze starym HDI zastanawiam sie czy w nowym robia je z dodatkiem jakiegos zlota smile.gif

jedynie Dolz byl w jakichs normalnych cenach

generalnie balem sie kupowac 2.2 biturbo ze wzgledu na mala popularnosc - po 1.5 roku moge smialo polecic ten silnik. ciekawe tylko dlaczego w chyba 2009 wywalili biturbo i zrobili z niego zwykle turbo i 204 konie?

Napisano

> ale o co chodzi wam z tym środkiem. Przecież jest praktycznie taki sam:

> 807

> C8

> phedra

> ulysse

No, i do tych pozostałych tez nic mnie nie przekona...

Napisano
  • Autor

> No, i do tych pozostałych tez nic mnie nie przekona...

Widzę, że temat poszedł w kierunku gustów, ale mi bardziej

chodziło o to, czy rzeczywiście (tak jak sugerują mechanicy)

lepiej się nie pchać w takie niszowe rozwiązanie, bo części

mało i drogie i nie każdy naprawi (czy C8 to niszowe

auto ???? - jeśli ile to prawda, że Phedra/C8/Ullysse/807 z ostatniej produkcji

(po lifcie) tj 2008-2009 , różnią się tylko przetłoczeniem

maski, światłami przód/tył i kolorem/kształtem zegarów,

to Phedra nie powinna się różnić w utrzymaniu od C8 ..

AL

Napisano

> Z takich drobnych szczegółów: Lancia ma srebrne przyciski panelu klimy i lubią się one z czasem

> wycierać co nie występuje w innych z czworaczków.

> Lancia ma też alcantarę na desce i parapecie pod szybą. Może to łapać kurz i szmatką tego nie

> przetrzesz tak łatwo, więc niby jakieś utrudnienie. Dodatkowo niebieska barwa tkaniny wygląda

> jak dla mnie ohydnie. Ale jest też wielka zaleta- parapet w mojej cytrynie odbija się od szyby

> przedniej i wkurza, w Lancii tego nie powinno być.

jak kurz złapie to się odkurzy tak jak siedzenie wink.gif Chodziło mi po głowie kupno tego wynalazku jakiś czas temu ale w końcu żona powiedziała, że nie będzie autobusem jeździć wink.gif

Napisano

> No, i do tych pozostałych tez nic mnie nie przekona...

cool, mowa była o tym czym się różni lancia w środku od c8/807/ulysse

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.