Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekładnia kierownicy wymiana czy regeneracja

Featured Replies

Napisano

Witam

Najprawdopodobniej przekładnia kierownicy do wymiany lub do regeneracji. Na dziurach hałasuje jak lewe koło jest odciążone przy skręcie w prawo. Może ktoś ma doświadczenia w wymianie lub regeneracji maglownicy. Za regenerowaną chcą 450zł plus demontaż/montaż uszkodzonej razem około 700zł pracy na około 3 godziny.

Napisano

Nie wiem w jakim zakładzie się dowiadywałeś ale na Allegrą są nowe przekładnie TRW za ok 750pln.

Regeneracja z reguły to wymiana na już naprawioną część i w rozliczeniu zostawiasz swoją. Koszt z reguły nie przekracza 500 już z robocizną.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem w jakim zakładzie się dowiadywałeś ale na Allegrą są nowe przekładnie TRW za ok 750pln.

> Regeneracja z reguły to wymiana na już naprawioną część i w rozliczeniu zostawiasz swoją. Koszt z

> reguły nie przekracza 500 już z robocizną.

Nowa TRW kosztuje 1150

regeneracja 450 plus demontaż /montaż zregenerowanej wychodzi

około 700zł w Łodzi

Zdaje sobie sprawę ,że regenerowane są najtańszym kosztem aby zysk był największy jakoś rok gwarancji wytrzyma a później to już problem klienta. Najprawdopodobniej przekładnia hałasuje i będę musiał coś zrobić . Niby tak niema nigdzie luzów a podczas jazdy i skrętu w lewo coś klekocze .

Napisano

TRW JRM407 około 600-700zł (nowa, regenerowana fabrycznie przez TRW, bez końcówek)

Przekładnia Fiata około 1200zł (z końcówkami)

Osobiście zapomniał bym o regeneracji. Różne opinie chodzą o warsztatach które to robią, jak coś to ta JRM407.

Napisano
  • Autor

> TRW JRM407 około 600-700zł (nowa, regenerowana fabrycznie przez TRW, bez końcówek)

> Przekładnia Fiata około 1200zł (z końcówkami)

> Osobiście zapomniał bym o regeneracji. Różne opinie chodzą o warsztatach które to robią, jak coś to

> ta JRM407.

gdzie masz taką przekładnie regenerowaną przez TRW w Łodzi za 600-700zł

Napisano

> gdzie masz taką przekładnie regenerowaną przez TRW w Łodzi za 600-700zł

poszło na priv

Napisano

nie bawil bym sie w regeneracje bo to nie ma sensu jezeli chcesz dluzej pojezdzic autkiem:D regeneracja to tylko odkwaszenie obudowy..i wymiana uszczelniaczy a koszt 350-500zl:D:D:D:D wez nowa bedziesz bardziej zadowolony:D koszty razace ale jezdzisz spokojnie przez xlat:D

Napisano

> nie bawil bym sie w regeneracje bo to nie ma sensu jezeli chcesz dluzej pojezdzic autkiem:D

> regeneracja to tylko odkwaszenie obudowy..i wymiana uszczelniaczy a koszt 350-500zl:D:D:D:D

zgadza się

> wez nowa bedziesz bardziej zadowolony:D koszty razace ale jezdzisz spokojnie przez xlat:D

Regeneracja to koszt 500zł. Jeśli wziąć pod uwagę że dotyczy tylko listwy a gdyby chcieć mieć wszystko nowe trzeba doliczyć drążki i końcówki co w oryginale/TRW tanie nie jest to zbliżamy się do ceny nowej.

Napisano

> TRW nowa nieregenerowana

Było kilka razy. Jak dopytacie sprzedawcy to okaże się że to TRW JRM407 a za tą cenę zwłaszcza bez końcówek drążków się nie opłaca.

Napisano

> Było kilka razy. Jak dopytacie sprzedawcy to okaże się że to TRW JRM407 a za tą cenę zwłaszcza bez

> końcówek drążków się nie opłaca.

co oznacza JRM407? Regenerowana? Poza tym w ogłoszeniu jest mowa, że są już końcówki.

Napisano

> co oznacza JRM407? Regenerowana?

to symbol TRW, tak te przekładnie są regenrowane fabrycznie przez TRW. W przypadku tej oferty prawdopodobnie w cenę jest już wliczona kaucja, którą w innych sklepach się wyszczególnia i da się odzyskać.

>Poza tym w ogłoszeniu jest mowa, że są już końcówki.

gdzie jest tak napisane? tam jest mowa o drążkach, a jak się dopytasz to się dowiesz, że końcówek drążków brak

Napisano

Wszystkie nowe są regenerowane jeśli się da , bo po co robić nowy odlew kadłubka. Jeśli nie mają kadłubków , robią nowy kadłubek. Ile razy trzeba to pisać , tak samo dwumasy , sprzęgła itd , czy to ori czy to inne grinser006.gif

Ja miałem trw jrm407 z końcówkami , co prawda starą oddałem (taki wymóg by zaoszczędzić ~200zł) , ale przekładnia jak fiat original tylko za pół ceny 270751858-jezyk.gif

W aso też zapewne by chcieli starą , bo zawsze takie rzeczy brali.

Tak więc można brać trw jrm407

Napisano
  • Autor

zamówiłem za 580 zł koszt wymiany 200 zł.

Napisano

> zamówiłem za 580 zł koszt wymiany 200 zł.

I jak tam, wymieniłeś? Stukać przestało?

Napisano

> pytanie>> czy zamowiles na wlasnosc czy stara zdawales? jezeli nozna gdzie zakupiles? allegro?

żeby nie uprawiać kryptoreklamy, wpisz w google JRM407 a na pewno znajdziesz kilka sklepów oferujących tą przekładnię.

Napisano
  • Autor

> I jak tam, wymieniłeś? Stukać przestało?

chciałem ale nie umiem jej wyjąć z samochodu. Przykręcona jest na dwóch śrubach takich około 10 cm. Przeszkadza skrzynia i nie można jej odciągnąć aby wyszedł pionowy drążek od przekładni kierowniczej. Może jakby poluzował sanki od spodu. Zlecę do zakładu który już wymieniał w stilo.

Napisano

Przy jakich przebiegach padają wam te przekładnie? Znam mase ludzi ze stilami powyżej 200tyś i nikt nie narzekał na maglownice.

Napisano
  • Autor

> Przy jakich przebiegach padają wam te przekładnie? Znam mase ludzi ze stilami powyżej 200tyś i nikt

> nie narzekał na maglownice.

150 tyś

Napisano

mi ori po 20kkm yikes.gif na szczęście FIAT uznał reklamacje

Napisano

100tys km auto mialo 5 lat.

Napisano

> Przy jakich przebiegach padają wam te przekładnie? Znam mase ludzi ze stilami powyżej 200tyś i nikt

> nie narzekał na maglownice.

Bo trza ją porządnie smarować co jakiś czas. Trzeba zdjąć mieszki i posprawdzać czy jest smar. Jak już nie ma i jest sucho to jej dni są już policzone.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem przekładnie a stuki nadal są aby było ciekawiej nowa przekładnia TRW jest źle złożona.

Kręcąc kierownicą w lewo kierownica obraca się o 3/4 obwodu koła kierownicy mniej niż kręcąc w prawo. Jutro jadę reklamować przekładnię .

Napisano

> Wymieniłem przekładnie a stuki nadal są aby było ciekawiej nowa przekładnia TRW jest źle złożona.

> Kręcąc kierownicą w lewo kierownica obraca się o 3/4 obwodu koła kierownicy mniej niż kręcąc w

> prawo. Jutro jadę reklamować przekładnię .

Niestety potwierdza to fakt, że warto iść jednak w orginał. U mnie w TRW JRM407 musiałem korygować luz na ślimaku bo fabryka nieco przy luźno oddała na rynek zregenrowaną przekładnię. Pisałem Ci o tym na pw.

Napisano
  • Autor

> Niestety potwierdza to fakt, że warto iść jednak w orginał. U mnie w TRW JRM407 musiałem korygować

Sprawdzę tą która wymontowałem może okazać się lepszą od tej którą kupiłem i zamontowałem.

Napisano

> jednym slowem lepiej regenerowac w jakims warsztacie niz kupic ta jrm?

Najlepiej w aso kupić oryginał smile.gif

Napisano
  • Autor

> jednym slowem lepiej regenerowac w jakims warsztacie niz kupic ta jrm?

Jeżeli trafisz na uczciwe zregenerowaną to tak. Ja wracam do swojej starej przekładni którą chciałem zastąpić Regenerowaną TRW , którą oddaje do sklepu.

Wziąłem swoją starą przekładnie i zawiozłem do oceny w dwóch warsztatach regenerujących przekładnie w Łodzi.

Ocena pierwszego fachowca listwa dobra ale ma luz na uszczelniaczach koszt regeneracji 450 zł. czas pracy 2 godziny

Ocena drugiego fachowca listwa w porządku luzów nie ma jak Pan chce za 60 zł wymienię osłony gumowe , przeczyszczę nasmaruję i może Pan montować do samochodu czas pracy 20 minut. Jak powiedział tak zrobił. Przekładnia niby stara a jak nowa.

Uważajcie na fachowców bezwzględnie trzymajcie się zasady bardzo ograniczonego zaufania.

Napisano

> Ocena drugiego fachowca listwa w porządku luzów nie ma jak Pan chce za 60 zł wymienię osłony gumowe

> , przeczyszczę nasmaruję i może Pan montować do samochodu czas pracy 20 minut. Jak powiedział

> tak zrobił. Przekładnia niby stara a jak nowa.

> Uważajcie na fachowców bezwzględnie trzymajcie się zasady bardzo ograniczonego zaufania.

Ale z drugiej strony jeśli faktycznie masz luzy (a przy tym przebiegu to dość prawdopodobne) to ten drugi mógł zarobić łatwe pieniądze bo takie nasmarowanie i wymiana osłon to może dać chwilowy efekt poprawy podobnie jak podkręcenie śrubki ślimaka.

Napisano
  • Autor

Jak się okazało po zdjęciu przekładni przekładnia luzów nie miała i niema. Przekładnia żeby hałasować musi mieć wyczuwalne luzy na drążkach. Ta nie ma . Cały czas coś stuka przy skręcie w prawo jak wjadę z równej drogi np. na trylinkę czy coś podobnego. Po wymianie przekładni na rzekomo dobrą stuki były takie same jak przed wymianą przekładni.

Wymieniłem już

Wahacz

łącznik stabilizatora

łożyska koła

łożyska amortyzatora

końcówki drążków

Napisano

A jak tam gumy na stabilizatorze?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A jak tam gumy na stabilizatorze?

> Pozdrawiam BAS

Witam

Luzów nie ma. Może przegub zewnętrzny?

Napisano

> Witam

> Luzów nie ma. Może przegub zewnętrzny?

A jak sprawdzic czy przekladania halasuje?

Ja mam jakies male stuki, gdzies w okolicach lewego kola, nie wiem co to, przestalem sie tym przejmowac.

Sa ciche, szczegolnie slyszalne na prostej i malych wertepkach..

Takie gluche popukiwanie, ale ciche..

Napisano

> Może przegub zewnętrzny?

Raczej by cykał w skręcie a nie stukał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A jak sprawdzic czy przekladania halasuje?

Wleźć pod autko i szarpać za drążki, jeśli jest luz to...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam

> Luzów nie ma. Może przegub zewnętrzny?

Możliwe. Do tego może być też przegub wewnętrzny lub... o dziwo luz na zacisku hamulcowym a dokładnie na jarzmie w prowadnicy.

Napisano

> Możliwe. Do tego może być też przegub wewnętrzny lub... o dziwo luz na zacisku hamulcowym a

> dokładnie na jarzmie w prowadnicy.

Jarzma wymienialem ostatnio, mialy straszne luzy, walilo zdrowo:)

Napisano

> Jarzma wymienialem ostatnio, mialy straszne luzy, walilo zdrowo:)

Kupiłeś używki czy masz może źródło nowych?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.