Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki Olej do CC 1,2 16v Turbo

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie auto posiada turbinke od bardzo niedawna jeszcze nie dostal nowego oleju co polecacie ?? (chlodnica oleju jak cos jest zamontowana)

Napisano

Też się podepnę pod temat.

Czy zwykły 5w40 wystarczy?

Zastanawiam się jeszcze nad 5w50 powinien mieć niezłe parametry przy rozruchu jak i pod obciążeniem.

Napisano

ja zalałem gulf 5w50 który jest full syntetykiem w cenie 100-130pln

Planuje zmieniać co 3000-4000km

Napisano

> Jak w temacie auto posiada turbinke od bardzo niedawna jeszcze nie dostal nowego oleju co polecacie

> ?? (chlodnica oleju jak cos jest zamontowana)

10w60 daje rade i z hydrauliką nie ma problemu.

Napisano

> Jak w temacie auto posiada turbinke od bardzo niedawna jeszcze nie dostal nowego oleju co polecacie

> ?? (chlodnica oleju jak cos jest zamontowana)

Ja polecam valvoline 10w60:)

Napisano

> Ja polecam valvoline 10w60:)

Również polecam, w 8VT ma problemu :D

Napisano

Ja polecam i valvo i LM zlosnik.gif

Napisano

PÓŁSYNTETYK sick.gif

Napisano

> PÓŁSYNTETYK

wlasnie, lepi 5w50

Napisano

> Też się podepnę pod temat.

> Czy zwykły 5w40 wystarczy?

Tak wink.gif a jak kogoś stać to liqui moly racetech 10w60 , najlepszy do turbo jeśli chodzi o trzymanie parametrów czy tez odprowadzanie ciepła.

Napisano

> PÓŁSYNTETYK

Zalalem LM 10w60 i mi sie silnik rozciekl zlosnik.gif

Napisano

> Zalalem LM 10w60 i mi sie silnik rozciekl

to akurat świadczy o silniku a nie oleju grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Ja olej juz zakupilem bylem dzisiaj w markiecie i trafi mi sie w promocji castrol edge sport 10w60 100PLN wiec CC chyba taki dostanie..

Napisano

> Ja olej juz zakupilem bylem dzisiaj w markiecie i trafi mi sie w promocji castrol edge sport 10w60

> 100PLN wiec CC chyba taki dostanie..

Zaraz Ci wyskoczą, że Castrol Edge to straszne g., ale się nie przejmuj, ja też na nim jeździłem przez jakiś czas, potem się przesiadłem na Castrola 10w40, bo nie widzę różnicy w tych gęstościach w sumie, ale tak czy siak, póki zmieniasz i dasz o silnik powinno być dobrze ok.gif

Napisano

w szesnastce jeździłem na castrolu 10w60... teraz od jakiegoś czasu na motulu...

Napisano

> Ja olej juz zakupilem bylem dzisiaj w markiecie i trafi mi sie w promocji castrol edge sport 10w60

> 100PLN wiec CC chyba taki dostanie..

Małe OT...Powiedz w jakim markecie bo może inni skorzystają zlosnik.gifok.gif Ja do ósemki n/a od 3ech lat leję ten olej i nie zauważyłem skutków ubocznych ok.gif

Napisano
  • Autor

Markiet Real w Nowym Saczu byly tylko 2 szt jedna ja zanabylem..

Napisano

> Markiet Real w Nowym Saczu byly tylko 2 szt jedna ja zanabylem..

Tak więc nie ma co liczyć na promocję hehe.gifok.gif

Napisano

> Zaraz Ci wyskoczą, że Castrol Edge to straszne g., ale się nie przejmuj, ja też na nim jeździłem

> przez jakiś czas, potem się przesiadłem na Castrola 10w40, bo nie widzę różnicy w tych

> gęstościach w sumie, ale tak czy siak, póki zmieniasz i dasz o silnik powinno być dobrze

Ja jestem ciekaw jak zobaczyłeś różnicę gęstości w tych olejach.

przy temp otoczenia ich parametry są podobne,różnice zaczynają się przy temp roboczych czyli powyżej 100stopni.

Czy używałeś obu i wiesz jakie jest ciśnienie oleju, w tych samych warunkach w temp roboczych,w obu przypadkach?

Do Karana --o ile dobrze pamiętam to 10w60 to pełny syntetyk.Chyba od wszystkich producentów.

Napisano

> Ja jestem ciekaw jak zobaczyłeś różnicę gęstości w tych olejach.

> przy temp otoczenia ich parametry są podobne,różnice zaczynają się przy temp roboczych czyli

> powyżej 100stopni.

A przeczytałeś dokładnie do napisałem? Że właśnie nie zauważyłem żadnej, więc dałem sobie siana z laniem dwa razy droższego.

Napisano

> to akurat świadczy o silniku a nie oleju

Moze i tak ale silnik mam juz 3 lata, nie wiem jaki mial przebieg jak go kupilem zlosnik.gif

Teraz na zime go wyciagam i zmieniam wszystkie uszczelniacze wink.gif

Napisano

> Ja jestem ciekaw jak zobaczyłeś różnicę gęstości w tych olejach.

> przy temp otoczenia ich parametry są podobne,różnice zaczynają się przy temp roboczych czyli

> powyżej 100stopni.

> Czy używałeś obu i wiesz jakie jest ciśnienie oleju, w tych samych warunkach w temp roboczych,w obu

> przypadkach?

> Do Karana --o ile dobrze pamiętam to 10w60 to pełny syntetyk.Chyba od wszystkich producentów.

10w60 castrol i valvo to polsyntetyki wink.gif

Napisano

> A przeczytałeś dokładnie do napisałem? Że właśnie nie zauważyłem żadnej, więc dałem sobie siana z

> laniem dwa razy droższego.

No właśnie przeczytałem.

Dlatego się pytam jak to stwierdziłeś.

To nie złośliwość lub coś takiego.

A nie napisałeś w jaki sposób to zauważyłeś.

Pytam bo sam muszę zaraz wybrać olej.

A różnica może być jeszcze nie zauważalna np w postaci wolniejszego starzenia się tego oleju pod wpływem wysokiej temp.

Po to w końcu został stworzony.

Wszyscy producenci określają ten olej jako pełny syntetyk.

Wiem że to się czasem(często) mija z prawdą.Ale wydaję mi się że ta klasa oleju to właśnie pełny syntetyk a nie pół syntetyk z dodatkami syntetycznymi.(mogę się mylić oczywiście)

Napisano

> 10w60 castrol i valvo to polsyntetyki

Castrol to syntetyk (tyle że HC), no chyba że was stać to możecie zakupić 10W60 ale TWS to już full syntetyk zlosnik.gif

Napisano

a co myslicie o przesiadce z 10w60 na 5w50 lub 5w40 ? Bedzie dolozona chlodniczka oleju wiec bedzie duzo lepsza wymiana ciepla a silnik bedziem ial "lzej"

Napisano

> a co myslicie o przesiadce z 10w60 na 5w50 lub 5w40 ? Bedzie dolozona chlodniczka oleju wiec

> bedzie duzo lepsza wymiana ciepla a silnik bedziem ial "lzej"

Ja mam zamiar przejsc z LM 10w60 na LM 5w40 ale dopiero po zalozeniu chlodnicy oleju zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.