Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjazd busem do D, CH, CZ - co potrzeba ile kosztuje?

Featured Replies

Napisano

Trasa: Lodz-Zurich-Lodz

Wydaje mi sie ze najrozsadniej pojechac przez: Wroclaw, Gorlitz, Chemnitz, Nurnberg, Helibronn, Stuttgart, Zurich?

google maps

Jakie oplaty wymagania po drodze, te ponizsze sa prawdziwe?

bus 9 osob DMC 3040kg

PL: Viatoll

D: nic?

CH: winietka 40CHF (na 3 miesiace sick.gif)

bus 9 osob DMC 3040kg + przyczepa 750kg

PL: Viatoll

D: ksiazka jazd?

CH: winietka 2x 40CHF, chociaz gdzies wyczytalem ze jak przekracza zestaw 3,5t DMC to trzeba winietke ciezarowa, ale ile toto kosztuje?

Paliwo w D po 6,5zl?

w CH po 6,8zl?

Napisano

> Trasa: Lodz-Zurich-Lodz

> Wydaje mi sie ze najrozsadniej pojechac przez: Wroclaw, Gorlitz, Chemnitz, Nurnberg, Helibronn,

> Stuttgart, Zurich?

A nie lepiej A2 do granicy???

Po co sie meczyc z jazda po PL sick.gif

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej A2 do granicy???

> Po co sie meczyc z jazda po PL

100km dalej, A2 chyba drozej wyjdzie niz A4, a i tak 80km/h czy tu czy tu...

Napisano

W PL na busa do 3,5 T Viatoll nie potrzeba

To samo się tyczy twojego busa z przyczepą lekką.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W PL na busa do 3,5 T Viatoll nie potrzeba

ale mozna - kosztowo na to samo wychodzi a mam jedna zbiorcza note

> To samo się tyczy twojego busa z przyczepą lekką.

pod warunkiem ze zestaw nie przekracza 3500kg DMC zlosnik.gifsick.gif

Napisano

> Wydaje mi sie ze najrozsadniej pojechac przez: Wroclaw, Gorlitz, Chemnitz, Nurnberg, Helibronn,

> Stuttgart, Zurich?

> google maps

trasa może być, najgorszy odcinek w PL do oleśnicy ( krajowa 8).

> Jakie oplaty wymagania po drodze, te ponizsze sa prawdziwe?

> bus 9 osob DMC 3040kg

> PL: Viatoll

> D: nic?

> CH: winietka 40CHF (na 3 miesiace )

> bus 9 osob DMC 3040kg + przyczepa 750kg

> PL: Viatoll

> D: ksiazka jazd?

dotyczy bardziej samochodów w transporcie towarów, tu przyczepka pewnie jako bagażnik będzie. z książką jazd to trochę lipa bo D na raz nie weżmiesz.

> CH: winietka 2x 40CHF, chociaz gdzies wyczytalem ze jak przekracza zestaw 3,5t DMC to trzeba

> winietke ciezarowa, ale ile toto kosztuje?

pow 3,5 tony nie ma winietki. na granicy CH wyrabia się kartę ( coś w podobie do bankomatowej). wjeżdzając do CH trzeba dokładnie podać stan licznika , jeżdzisz po CH ile chcesz. wyjeżdżając z CH skanujesz kartę w terminalu i dokładnie podajesz stan licznika. płacisz za przejechane km. z licznikiem nie ściemniaj bo sprawdzają. wyrobienie karty trwa do 10 min, potrzeba dow rej, kwit ekologii ( jeśli jest) i forma płatności ( karta flotowa, paliwowa, gotówka). stawek za km nie znam, byłem tam tylko 1 raz dużym autem. aaa pow 3,5 zakaz jazdy w godz nocnych ( chyba 22 -5). granice w nocy dlla dużych aut pozamykane. jak się pomieścisz w busa bez ogona to lepiej.

> Paliwo w D po 6,5zl?

> w CH po 6,8zl?

Napisano
  • Autor

> trasa może być, najgorszy odcinek w PL do oleśnicy ( krajowa 8).

ten odcinek akurat znam

> dotyczy bardziej samochodów w transporcie towarów, tu przyczepka pewnie jako bagażnik będzie. z

> książką jazd to trochę lipa bo D na raz nie weżmiesz.

ale konieczna ksiazka? przy przewozie osob? auto jest zarejestrowane jako osobowe

> pow 3,5 tony nie ma winietki. na granicy CH wyrabia się kartę ( coś w podobie do bankomatowej).

> wjeżdzając do CH trzeba dokładnie podać stan licznika , jeżdzisz po CH ile chcesz. wyjeżdżając

> z CH skanujesz kartę w terminalu i dokładnie podajesz stan licznika. płacisz za przejechane

> km. z licznikiem nie ściemniaj bo sprawdzają. wyrobienie karty trwa do 10 min, potrzeba dow

> rej, kwit ekologii ( jeśli jest) i forma płatności ( karta flotowa, paliwowa, gotówka). stawek

> za km nie znam, byłem tam tylko 1 raz dużym autem. aaa pow 3,5 zakaz jazdy w godz nocnych (

> chyba 22 -5). granice w nocy dlla dużych aut pozamykane. jak się pomieścisz w busa bez ogona

> to lepiej.

wydawalo mi sie ze sa zamkniete ale poe 7,5t...

i gdzie mozna te ceny sprawdzic?

Napisano

> ten odcinek akurat znam

> ale konieczna ksiazka? przy przewozie osob? auto jest zarejestrowane jako osobowe

może tu : http://www.gitd.gov.pl/content/przepisy-...szczalnej-mas-0

> wydawalo mi sie ze sa zamkniete ale poe 7,5t...

> i gdzie mozna te ceny sprawdzic?

tego nie wiem , może tu http://www.autobahnen.ch/index.php?lg=001&page=014

Napisano
  • Autor

> może tu : http://www.gitd.gov.pl/content/przepisy-...szczalnej-mas-0

> tego nie wiem , może tu http://www.autobahnen.ch/index.php?lg=001&page=014

czyli co? biore taka np caravelke 2,7 z przyczepka campingowa i musze miec ksiazke jazd? ze juz nie wspomne o caravelce 2,9t... - czy moze tamte przepisy dotycza tylko przewozu towarow?

Napisano

Z jazda po CH to do Dziubka uderz.

On tam mieszka na stałe i zdaje się jeszcze ciężarówką jeździ. I chyba ichniejsze przepisy zna najlepiej.

Napisano

ViaToll PL powyżej 3,5 DMC ZESTAWU (bez znaczenia rodzaj samochodu)

Jeżeli to auto OSOBOWE to w D ŻADNYCH książek czy ograniczeń dot czasu jazdy. Jedyne ograniczenia dotyczą prędkości jeżeli z przyczepką.

Ograniczenia jazdy w Europie dotyczą samochodów CIĘŻAROWYCH i nie od 3,5 T (chyba, że z przyczepą)

Napisano

> Jakie oplaty wymagania po drodze, te ponizsze sa prawdziwe?

> bus 9 osob DMC 3040kg

> D: nic?

nic

> bus 9 osob DMC 3040kg + przyczepa 750kg

> D: ksiazka jazd?

(9 łącznie z kierowcą) nie

Na przyszłość, tu jest wszystko jasno i prosto:

"Verordnung zur Durchführung des Fahrpersonalgesetzes

(Fahrpersonalverordnung – FPersV)

Vom 27. Juni 2005 (BGBl. I S. 1882)

Zuletzt geändert am 19. Dezember 2011 (BGBl. I S. 2835)"

> Paliwo w D po 6,5zl?

dziś tankowałem 1,41,

w tygodniu przy autostradzie będzie pewnie 1,50 <=> 1,60

Napisano
  • Autor

> nic

> (9 łącznie z kierowcą) nie

Czyli spokojnie takim busem moge ciagnac w D przyczepe nawet jak zestaw przekroczy 3.5t, bez rzadnych ksiazek jazd ioplat drogowych? Czy moga sie cosprzyczepic jak bym nalawecie ciagnal swoje auto?

w CH rozumien, z musze wykupicoplaty jak dla ciezarowek?

> Na przyszłość, tu jest wszystko jasno i prosto:

> "Verordnung zur Durchführung des Fahrpersonalgesetzes

> (Fahrpersonalverordnung – FPersV)

> Vom 27. Juni 2005 (BGBl. I S. 1882)

> Zuletzt geändert am 19. Dezember 2011 (BGBl. I S. 2835)"

Niestety w niemieckim nie jestem biegly...

> dziś tankowałem 1,41,

> w tygodniu przy autostradzie będzie pewnie 1,50 1,60

No to 6.15....

Napisano

> Czyli spokojnie takim busem moge ciagnac w D przyczepe nawet jak zestaw przekroczy 3.5t, bez

> rzadnych ksiazek jazd ioplat drogowych?

Nie chodzi o DMC ale w pierwszej kolejności o status przewozu. Jeśli jest to pojazd konstrukcyjnie przeznaczony i wyposażony do przewozu maksymalnie 8+1 osób i do tego masz przyczepę np. z bagażem tych osób, to nie podchodzi to pod "FPersV".

Ale jeśli jest to już laweta z autem to kontrola może odebrać to także jako zarobkowy przewóz towarów.

A wtedy obowiązują już regulacje "FPersV".

Czyli w przypadku gdy występuje zarobkowy przewóz towarów (chociażby okazjonalny, jednorazowy) i DMC zestawu łącznie z przyczepą jest powyżej 2,8t i nie przekracza 3,5 t i pojazd nie jest wyposażony w urządzenie rejestrujące (dla tego przdziału tonażowego UE nie nakłada takiego obowiązku), to należy prowadzić tzw. "Fahrtenbuch" czyli książkę jazd a tym samym stosować się do wszystkich postanowień dotyczących czasu jazdy i obowiązkowych przerw i odpoczynków w pracy kierowców.

W przypadku jeśli DMC zestawu >3,5t, pojazd musi być wyposażony w urządzenie rejestrujące czas pracy.

Innymi słowy niemcy obniżyli u siebie granicę rejestracji czasu pracy oraz przestrzegania obowiązkowych przerw i odpoczynków już dla zestawów od 2,8t.

> Czy moga sie cosprzyczepic jak bym nalawecie ciagnal

> swoje auto?

Jeśli przekonasz kontrolę że jest twoje lub nie jest to przewóz zarobkowy to możesz bez książki.

Generalnie jesli jedziesz z lawetą z autem i masz dokument, np. umowę zakupu auta na ciebie albo dokumenty potwierdzające rejestrację albo wyrejestrowanie (też na ciebie), to jest to prywatny przewóz i nie podlega regulacjom "FPersV" i nie będzie żadnego problemu z przekonaniem kontroli.

> Niestety w niemieckim nie jestem biegly...

Nie szkodzi, masz na przyszłość źródło prawa i możesz zawsze kogoś poprosić o przetłumaczenie i wyjaśnienie a nie słuchać odpowiedzi "słyszałem że..." lub "kolega mojego kolegi jechał i nic..."

> No to 6.15....

Zawsze przed wyjazdem możesz sprawdzić ceny na stacjach np. tu: bieżące ceny na stacjach w D lub bezpośrednio na stronach stacji sieci.

Napisano

> Wydaje mi sie ze najrozsadniej pojechac przez: ...Zurich...?

Uważaj szczególnie w kantonie Zürich na prędkość, nawet nie próbuj przekraczać o 1 km/h (w mieście za to jest 40CHF) , kary są drakońskie.

Od przekroczenia >16 km/h może być już sąd i można wrócić z długami i bez auta.

Napisano

> dziś tankowałem 1,41,

> w tygodniu przy autostradzie będzie pewnie 1,50 1,60

To bardzo ciekawe - wiadomo, może zależeć od regionu. Ale w Austrii paliwo jest na poziomie cen polskich, więc Niemcy tankują tutaj a nie u siebie. Tak samo jak Słowacy czy Czesi tankują w Polsce czy Austrii.

Napisano
  • Autor

> Uważaj szczególnie w kantonie Zürich na prędkość, nawet nie próbuj przekraczać o 1 km/h (w mieście

> za to jest 40CHF) , kary są drakońskie.

> Od przekroczenia >16 km/h może być już sąd i można wrócić z długami i bez auta.

Jestem przyzwyczajony do jezdzenia z tacho,poztym nie mam potrzeby sie spieszyc, ale dziekuje za zwrocenie uwagi.

Napisano

> To bardzo ciekawe - wiadomo, może zależeć od regionu. Ale w Austrii paliwo jest na poziomie cen

> polskich, więc Niemcy tankują tutaj a nie u siebie. Tak samo jak Słowacy czy Czesi tankują w

> Polsce czy Austrii.

Jak sądzisz, czy Bawarczyk, mieszkaniec przygranicznych terenów, pojedzie przy okazji kilka, kilkanaście km zatankować paliwo do Austrii, czy 700km do Dortmundu bo będzie jeszcze o 10-15 centów taniej?

Napisano
  • Autor

> To bardzo ciekawe - wiadomo, może zależeć od regionu. Ale w Austrii paliwo jest na poziomie cen

> polskich, więc Niemcy tankują tutaj a nie u siebie. Tak samo jak Słowacy czy Czesi tankują w

> Polsce czy Austrii.

Bede jechal przez D do CH wiec chcac niechcac bede musial zatankowac w D bo w CH jest jeszcze drozej.

Napisano

> Nie chodzi o DMC ale w pierwszej kolejności o status przewozu.

Tu bym się nie zgodził...

O konieczności rejestracji czasu pracy mówi dyrektywa UE nr 561 i dotyczy wyłącznie samochodów ciężarowych (DMC samochodu lub zestawu pow. 3,5 T) i autobusów (pow. 8-miu miejsc pasażerskich).

Zestaw samochód OSOBOWY + przyczepa (bez względu na jej rodzaj) nie podlega pod w/w. Nawet w przypadku przewozu zarobkowego.

Pozostaje wciąż samochodem osobowym nie podlegającym kontroli w zakresie czasu pracy kierowcy.

Nawet niemiecka wersja językowa mówi wyraźnie o samochodach Gueterbefoerderungen czyli przystosowanych do przewozu towarów (nie pasażerów)

Oryginał:

http://www.bag.bund.de/SharedDocs/Downlo...publicationFile

Napisano

> ten odcinek akurat znam

Przemęczyć się do Oleśnicy. Tam wskakujesz na S8->A8->A4. Do granicy jedziesz autostradą. Do Oleśnicy można też inaczej. Tu masz rozważania jak z centralnej Polski trafić do Wrocławia. W zasadzie odwrotnie, ale to wszystko jedno zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.