Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I stało się

Featured Replies

Napisano

Witam,

I stało się, dzisiaj rano wyjeżdżam dzisiaj rano z osiedla, i nagle coś gruchnęło, walnęło w silniku. Silnik coś terkocze, że tak powiem, brak mocy, i po naciśnieciu w gaz dymi.

Pacjent Xsara Picasso 2.0HDi z 2004, przejechane 180 tys.

Silnik normalnie odpala. Czyżby turbina powiedziała 30.GIFangryfire.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> I stało się, dzisiaj rano wyjeżdżam dzisiaj rano z osiedla, i nagle coś gruchnęło, walnęło w

> silniku. Silnik coś terkocze, że tak powiem, brak mocy, i po naciśnieciu w gaz dymi.

> Pacjent Xsara Picasso 2.0HDi z 2004, przejechane 180 tys.

> Silnik normalnie odpala. Czyżby turbina powiedziała

> Pozdrawiam

Jak był tu wątek o dieslach to nie masz się co martwić bo naprawy nie są drogie i bardziej opłacalne niż w benzyniakach grinser006.gif

Jak u mnie padła turbina to słyszałem taki inny dźwięk z pod maski jak turbina się włączała takie bzyczenie ok.gif był słabszy ale dało się jechać ok.gif

a wąż z turbiny nie spadł ? bo jak znowu mi spadł kiedyś to wtedy silnik był słabiutki

Napisano
  • Autor

> Jak był tu wątek o dieslach to nie masz się co martwić bo naprawy nie są drogie i bardziej

> opłacalne niż w benzyniakach

> Jak u mnie padła turbina to słyszałem taki inny dźwięk z pod maski jak turbina się włączała takie

> bzyczenie był słabszy ale dało się jechać

> a wąż z turbiny nie spadł ? bo jak znowu mi spadł kiedyś to wtedy silnik był słabiutki

U mnie dźwięk jest taki jakby coś gruchotało, jak patrzyłem to wąż nie spadł żaden. Pacjent dzisiaj popołudniu jedzie do mechanika

Napisano
  • Autor

Autko od rana w warsztacie, turbina sprawna można powiedzieć uffff, lecz niestety okazało się, że nie ma w ogóle kompresji na jednym z cylindrów.

Zaczęli rozbierać silnik i ściągać głowicę angryfire.gif

Ech pechowy miesiąc się zaczął

Pozdrawiam

Napisano

> Autko od rana w warsztacie, turbina sprawna można powiedzieć uffff, lecz niestety okazało się, że

> nie ma w ogóle kompresji na jednym z cylindrów.

> Zaczęli rozbierać silnik i ściągać głowicę

Zapytam dość przewrotnie - pewien jesteś przebiegu auta?

Napisano
  • Autor

> Zapytam dość przewrotnie - pewien jesteś przebiegu auta?

Pewności nigdy nie ma, lecz wszystkie papiery, które posiadam z ASO z Belgii (sprowadzane autko) wskazują, że się zgadza.

Napisano

> Zapytam dość przewrotnie - pewien jesteś przebiegu auta?

A jaki przebieg ma znaczenie. Znam auta które po 400 000 wyglądają jak te po 100 i znam gościa który trzyletnie mondeo zajeździł na śmierć.

Napisano

> A jaki przebieg ma znaczenie. Znam auta które po 400 000 wyglądają jak te po 100 i znam gościa

> który trzyletnie mondeo zajeździł na śmierć.

Słuszna uwaga. Szwagier kupił teraz kilkuletnie T-5 z przebiegiem 450 000 a auto utrzymane idealnie. Wolał kupić z takim przebiegiem niż to samo kręcone do 180 kkm. Przynajmniej wie czego może się spodziewać.

Napisano
  • Autor

Witam,

I jest diagnoza i wycena naprawy angryfire.gif

Przeskoczył rozrząd, zawory dostały po dupie i koniec jazdy.

Do wymiany, komplet rozrządu z pompą wody, planowanie głowicy, uszczelka pod głowicę, uszczelniacze wtrysków, powyginanie dźwignie zaworowe, dolne koło pasowe i jeszcze planowanie głowicy.

Koszt na dzień dzisiejszy to 3150 z robocizną i częściami + kwota za planowanie głowicy.

Masakra sciana.gif

Napisano

> Witam,

> I jest diagnoza i wycena naprawy

> Przeskoczył rozrząd, zawory dostały po dupie i koniec jazdy.

> Do wymiany, komplet rozrządu z pompą wody, planowanie głowicy, uszczelka pod głowicę, uszczelniacze

> wtrysków, powyginanie dźwignie zaworowe, dolne koło pasowe i jeszcze planowanie głowicy.

> Koszt na dzień dzisiejszy to 3150 z robocizną i częściami + kwota za planowanie głowicy.

> Masakra

shocked.gifshocked.gifshocked.gif

kup "nowy" silnik.

Napisano

> Witam,

> I jest diagnoza i wycena naprawy

> Przeskoczył rozrząd, zawory dostały po dupie i koniec jazdy.

> Do wymiany, komplet rozrządu z pompą wody, planowanie głowicy, uszczelka pod głowicę, uszczelniacze

> wtrysków, powyginanie dźwignie zaworowe, dolne koło pasowe i jeszcze planowanie głowicy.

> Koszt na dzień dzisiejszy to 3150 z robocizną i częściami + kwota za planowanie głowicy.

> Masakra

yikes.gifyikes.gif

zastanawiałbym się nad drugim silnikiem

Napisano
  • Autor

> zastanawiałbym się nad drugim silnikiem

Biorę taką opcję pod uwagę, jutro się dowiem ile za przekładkę wezmą jak im dostarczę drugi silnik.

Masakra na maksa

Napisano

> zastanawiałbym się nad drugim silnikiem

A jaka masz gwarancje, ze to co kupisz bedzie OK?

Napisano
  • Autor

> A jaka masz gwarancje, ze to co kupisz bedzie OK?

Dokładnie to przemówiło nad naprawą tego co mam a nie nad zakupem i wymianą.

Po podliczeniu kosztów zakupu, wymiany silnika i wymiany od razu rozrządu i innych podstawowych rzeczy kwota wychodzi prawie ta sama.

Naprawa rozpoczęta autko ma być zmontowane jeszcze w tym tygodniu i wrócić do mnie a ja będę lżejszy o kilkaset stówek.

Napisano

> Dokładnie to przemówiło nad naprawą tego co mam a nie nad zakupem i wymianą.

> Po podliczeniu kosztów zakupu, wymiany silnika i wymiany od razu rozrządu i innych podstawowych

> rzeczy kwota wychodzi prawie ta sama.

> Naprawa rozpoczęta autko ma być zmontowane jeszcze w tym tygodniu i wrócić do mnie a ja będę

> lżejszy o kilkaset stówek.

BTW. Ile jeszcze bylo kkm do wymiany rozrzadu?

Ja swoje poprzednie dci kupilem od firmy, i tam kilka sztuk tez nie dojechalo do planowego 120kkm...

Napisano
  • Autor

> BTW. Ile jeszcze bylo kkm do wymiany rozrzadu?

> Ja swoje poprzednie dci kupilem od firmy, i tam kilka sztuk tez nie dojechalo do planowego

> 120kkm...

Jak kupowałem dostałem papiery z których wynikało że rozrząd był wymieniany jak było 125 tys (wpis w książce serwisowej jest wraz z pieczątkami z ASO Belgia, autko stamtąd sprowadzone), więc albo dałem się nabrać na ten wpis, albo miałem strasznego pecha.

Miałem 180 tyś jak rozrząd przeskoczył.

Napisano

U mnie też rozrząd był wymieniany na 100 tyś. Kupiłem auti ze 120 tys na liczniku i dla pewności sprawdziłem rozrząd. No cóż, wymieniono tylko pasek rozrządu a napinacz (pordzewiały) i cieknąca pompa wody zostały na miejscu. Ehhh majstrowie z zagranicy wymieniają sam pasek ... Szczęśliwie jest już nowy rozrząd ...

Napisano

> A jaka masz gwarancje, ze to co kupisz bedzie OK?

A jaką ma że ten co złożą pojeździ dłuzej? Inna sprawa że za te 3000zł moze kupić z 3 silniki wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj autko mam dostać już naprawione.

Planowanie głowicy koszt 380 zł mi krzyknęli, szlifowanie gniazd zaworowych jeszcze zrobili i uszczelnienie gniazd.

Napisano

Gdzie to jest robione?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.