Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i pierdut. Odliczenia VATu od kombi nie będzie.

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj brat usłyszał w TV, że odliczanie VATu z eksploatacji samochodu i z paliwa będzie na tych samych warunkach co w tym roku - czyli tylko ponad 50% musi mieć przestrzeń ładunkowa.Nie ma co liczyć na zakup samochodu z kratką i odpowiednią ładownością a przy tym odliczeniu podatku. sick.gif

Napisano
  • Autor

> Ale kiedy nie będzie?

Miało wejść, że samochód z kratką, który ma ładowność większą niż 550 kg przy 5 osobowym samochodzie będzie miał możliwość odliczenia VAT.

Ustawa która jest aktualnie, jest niezgodna z unijnymi przepisami.

Napisano

Czyli trzeba przerobić na bankowóz

Napisano

Czytalem gdzies wczoraj, ze od 2014 maja zamiar zrobic na wszystkie auta do DG przy kupnie 50% VAT nie wiecej niz 8tys, a potem 50% z paliwa*.

Jezeli dobrze artykul zczailem, bo jakis pogmatwany mi sie wydal.

Napisano

> Czytalem gdzies wczoraj, ze od 2014 maja zamiar zrobic na wszystkie auta do DG przy kupnie 50% VAT

> nie wiecej niz 8tys, a potem 50% z paliwa*.

> Jezeli dobrze artykul zczailem, bo jakis pogmatwany mi sie wydal.

Podaj linka, to spróbujemy to rozgryźć zlosnik.gif

Napisano

Też to tak zrozumiałem. Złodzieje,

Pojąć nie mogę, co ich tak te auta bolą. Sprzętu komputerowego czy mebli mogę nakupić za pierdylion zł i cały VAT odliczę, ale od auta - nie.

Socjaliści, psia ich matka.

Napisano

> Też to tak zrozumiałem. Złodzieje,

> Pojąć nie mogę, co ich tak te auta bolą. Sprzętu komputerowego czy mebli mogę nakupić za pierdylion zł i cały VAT odliczę, ale od auta - nie.

> Socjaliści, psia ich matka.

Samochód do luksus a poza tym możesz jeździć w berecie z antenką Starem z wunglem i problemu nie będzie wink.gif

Napisano

> Sprzętu komputerowego czy mebli mogę nakupić za pierdylion

> zł i cały VAT odliczę,

To tylko kwestia czasu... zlosnik.gif

Napisano

> poza tym możesz jeździć w berecie z antenką

Ja mam inne ubranie robocze - trochę pedalskie, ale cóż - na rozporządzenie nie poradzę.

Napisano

> Ja mam inne ubranie robocze - trochę pedalskie, ale cóż - na rozporządzenie nie poradzę.

Miniówka i szpilki? wink.gif BTW ubranie robocze też nie jest kosztem (przy jednoosobowej DG) screwy.gif

Napisano

Dlatego kupiłem sobie starego 2 osobowego dostawczaka smile.gif Sam się zastanawiam dlaczego tak długo z tym czekałem, bo wyszło że teraz się bryka cały czas przydaje smile.gif

BTW. Byłem wczoraj u tłumikarza bo mi Seat lekko pierdział, gość mówi... "kiedyś oryginalne tłumiki muszą zacząć pierdzieć" a ja boje_sie.gif i mówię Panie to auto ma 16 lat i 230kkm przejechane, a Pan mówi że tłumiki oryginalne... Pamiętam jak miałem Punto to taka sama usterka wystąpiła po 2 latach, a tu 16...

Do tego wyszło że to na łączeniach rur coś puściło, 40 zł i kawałek nowej rurki załatwił sprawę, a same tłumiki dalej mają się dobrze smile.gif

Napisano

> Ustawa która jest aktualnie, jest niezgodna z unijnymi przepisami.

ale oczywiście, Tusk co prawda nie mówił ile i komu "na kolanach robił", ale oficjalnie odtrąbił sukces że w Brukseli się zgodzili na jakiś czas przymknąć oko i pozwolić dorobić do budżetu...

Napisano
  • Autor

> Czytalem gdzies wczoraj, ze od 2014 maja zamiar zrobic na wszystkie auta do DG przy kupnie 50% VAT

> nie wiecej niz 8tys, a potem 50% z paliwa*.

50% sick.gif

Czytałem wczoraj artykuł, w którym pisali, że każdy przedsiębiorca, będzie płacił podatek od użytkowania samochodu służbowego w dni wolne od pracy, zgodnie ze stawką wypożyczalni samochodowej hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Pojąć nie mogę, co ich tak te auta bolą. Sprzętu komputerowego czy mebli mogę nakupić za pierdylion

> zł i cały VAT odliczę, ale od auta - nie.

Noedługo powiedzą, że w telefonach komórkowych możesz możesz korzystać z internetu, bo taniej będzie i zniosą odpis vatu ze sprzętu komputerowego sick.gif

Napisano

> Pojąć nie mogę, co ich tak te auta bolą. Sprzętu komputerowego czy mebli mogę nakupić za pierdylion

> zł i cały VAT odliczę, ale od auta - nie.

Policz sobie ile paliwa sprzedaje się rocznie i jakie "straty" dla budżetu były jak można było odliczać VAT od paliwa (a to się o to głównie rozchodzi).

Meble i inne pierdoły to sobie przy tych wielkościach możesz wsadzić .... zlosnik.gif

Napisano

> 50%

> Czytałem wczoraj artykuł, w którym pisali, że każdy przedsiębiorca, będzie płacił podatek od

> użytkowania samochodu służbowego w dni wolne od pracy, zgodnie ze stawką wypożyczalni

> samochodowej

Tez cos takiego czytalem, moze nawet to samo, ale wynikalo z niego cos innego: ze obecnie kierowca powinien placic podatek od stawki jak za wypozyczenie, a laskawe panstwo chce jakas stala kwote wymyslic (ponoc sporo nizsza).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.