Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes ML

Featured Replies

Napisano

Witam

Przypaliłem się ostatnio na starego Mietka ML, coś takiego jak tu

http://moto.allegro.pl/piekny-mercedes-ml-430-4x4-skora-navi-full-zobacz-i2709063030.html

Ceny tych autek są w miare przystępne, ktoś moze wie jak tam z awariami, są jakieś nie polecane silniki i które motorki są najlepsze ? Jak sprawuje się tam automat ? I jeszcze najważniejsze pytanko, KOROZJA, czy jest problemem nagminnym. Wszelkie info odnośnie tych autek mile widziane smile.gif

Napisano

Ogólnie ceny tych samochodów dlatego są takie, bo są one wzorem ZAWODNOŚĆI marki Mercedes.

Mój mechanika ma takiego jednego na pokładzie i sypie się w tym samochodzie non stop wszystko, a rdza - tak, też występuje w ilościach sporych.

Napisano

> Witam

> Przypaliłem się ostatnio na starego Mietka ML, coś takiego jak tu

jak ten czas leci. Parę lat temu się człowiek zachwycał, a teraz wygląda jak tani chińczyk shocked.gif

Odnośnie Twojego pytania - pomijając już awaryjność, pamiętaj, że utrzymanie takiego auta jest dość drogie. Weź np. komplet opon albo elementy zawieszenia.

O zużyciu paliwa nie piszę, bo pewnie masz to skalkulowane.

Napisano

> jak ten czas leci. Parę lat temu się człowiek zachwycał, a teraz wygląda jak tani chińczyk

No właśnie. Niby minęło tylko 13 lat, a ta deska wygląda po prostu archaicznie facepalm%5B1%5D.gif Jakoś BMW z tamtych lat "trzymają się" lepiej.

19-1.jpg

Dramat icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

Teraz smigam Nissanem Y61 więc wiem co to jest duże zużycie paliwa cool.gif Chyba nic już więcej nie pali ( mam na mysli autka na gnojówke )

Taki mietek to jednak ładne autko jest, jak na swoje lata smile.gif

Napisano

> jak ten czas leci. Parę lat temu się człowiek zachwycał, a teraz wygląda jak tani chińczyk

Nie przesadzajmy, nadal na ulicy robi wrazenie nie mniejsze niz X5 ok.gif

Napisano

> No właśnie. Niby minęło tylko 13 lat, a ta deska wygląda po prostu archaicznie

Klasyczna decha Mercedesa z lat 80-tych XX wieku.

mar00ha

Napisano

> No właśnie. Niby minęło tylko 13 lat, a ta deska wygląda po prostu archaicznie Jakoś BMW z

> tamtych lat "trzymają się" lepiej.

> Dramat

Mnie sie taka deska podoba - wyglada prawie jak idealna deska czyli ta z W210 ok.gif

MERCEDESBENZE-Klasse-W210--medium-1077_1.jpg

DSC02051.JPG

Napisano
  • Autor

Panowie gusta , gustami, każdy ma swoje. Jak tam jest z jakoscią wykończenia i usterkowość, które silniki są dobre a które unikać. A moze lepiej dozbierać i BMW X5 poszukać fajnego ?

Napisano

> BMW X5 w podobnym roczniku cena x2 skątś się jednak to wzieło.

Zawsze sa dwie strony medalu...

Wcale nie jestem pewien czy gdybym rozważał zakup jednego z tych dwu to nie wybrałbym 2x tańszego wkalkulowując koszty napraw....

Napisano
  • Autor

Masz racje, bo kupując autko powiedzmy za 22 tysi to mam jeszcze zaoszczedzone powiedzmy drugie 22 tysi i wątpię abym tyle wydał na naprawy, a w BMW też się pewnie cos posypie.

Napisano

> Masz racje, bo kupując autko powiedzmy za 22 tysi to mam jeszcze zaoszczedzone powiedzmy drugie 22

> tysi i wątpię abym tyle wydał na naprawy, a w BMW też się pewnie cos posypie.

Dokładnie, lepiej kupic auto za 20 tys i go naprawic "pod siebie" ze wiesz co masz, niz kupic za 40 tys (ten sam rocznik) i liczyc ze sie nie popsuje.

Napisano

> A moze lepiej dozbierać i BMW X5 poszukać fajnego ?

To sporo trzeba dozbierać wink.gif

Napisano

> Nie przesadzajmy, nadal na ulicy robi wrazenie nie mniejsze niz X5

Wiem ze to nie na temat ale czy nie przesadzasz z tym robieniem wrażenia?

Napisano
  • Autor

> Wiem ze to nie na temat ale czy nie przesadzasz z tym robieniem wrażenia?

Dlaczego mialby przesadzać ? Gdy widze np. Antare to mnie nie wzrusza, ale jak zobacze takiego starego ML to napewno oko zawiesze smile.gif

Napisano

> No właśnie. Niby minęło tylko 13 lat, a ta deska wygląda po prostu archaicznie Jakoś BMW z

> Dramat

nie sadzę zlosnik.gif

2707823683_4.jpg

19-1.jpg

Napisano

> Mnie sie taka deska podoba - wyglada prawie jak idealna deska czyli ta z W210

facepalm%5B1%5D.gif Jay, przestan hehe.gif bo oplulem monitor

Co do ML-a decha wyglada okropnie, ale nie zuzywa sie a fotele sa mega komfortowe.

Jezdzilem kiedys 2,7 auto, samochod wywarl na mnie pozytywne wrazenie. Kolega ma juz go z 8mcy i wymienil tylko swiece zarowe.

Napisano

> Wiem ze to nie na temat ale czy nie przesadzasz z tym robieniem wrażenia?

Nowe SUVy nie robia takiego wrazenia jak np. stary ML czy stare X5 ok.gif Tak samo jak nadal stara S-klasa W140 robi wrazenie na ulicy i niewazne ze kosztuje o wiele mniej niz popularne auta kompaktowe jakich pełno na ulicach. To klasyka, tak jak ML wlasnie ok.gif

mercedes-w140-s-class-autodeluxe.jpg

Napisano

> Jay, przestan bo oplulem monitor

Ale co? Dla mnie taka decha jak w W210 to ideał, prosto i czytelnie. Czego trzeba wiecej? niewiem.gif

Chyba ze Tobie bardziej sie podoba decha np. 208 - dla mnie to dramat no.gif:

Peugeot-208-interior.jpg

Napisano
  • Autor

Poszperałem troche w necie na temat rdzy w tych fajnych klasykach i wyszło że MB mają z tym nie maly problem i to mnie troche zniechęca.

Czemy tak renomowana firma jaK MB ma takie problemy z perforacją nadwozia ?

Napisano

> Poszperałem troche w necie na temat rdzy w tych fajnych klasykach i wyszło że MB mają z tym nie

> maly problem i to mnie troche zniechęca.

> Czemy tak renomowana firma jaK MB ma takie problemy z perforacją nadwozia ?

Dlatego moze warto jednak przyjrzec sie X5. Chociaz ja np. choruje na cos mało klasycznego - Touarega ok.gif

Napisano

> Ale co? Dla mnie taka decha jak w W210 to ideał, prosto i czytelnie. Czego trzeba wiecej?

> Chyba ze Tobie bardziej sie podoba decha np. 208 - dla mnie to dramat :

Z jednej strony lubie "startreka" na desce ale z drugiej wole cos bezawaryjnego. niewiem.gif

Ale decha w starym mercu mnie oslabia. Podobnie bmw i audi, niby wszystko ergonomiczne i przemyslane ale w takiej a4 nic sie nie zmienilo az do 2007roku.

Napisano

> Poszperałem troche w necie na temat rdzy w tych fajnych klasykach i wyszło że MB mają z tym nie

> maly problem i to mnie troche zniechęca.

> Czemy tak renomowana firma jaK MB ma takie problemy z perforacją nadwozia ?

Wiesc niesie, ze gdyby nie okulary, stara Ckalsa itp z tych rocznikow to dzis juz by nie bylo mercedesa. zlosnik.gif

Napisano

> Z jednej strony lubie "startreka" na desce ale z drugiej wole cos bezawaryjnego.

> Ale decha w starym mercu mnie oslabia. Podobnie bmw i audi, niby wszystko ergonomiczne i

> przemyslane ale w takiej a4 nic sie nie zmienilo az do 2007roku.

Ja wiem ze zbyt malo nowosci powoduje ze auto zostaje "w tyle" na tle konkurencji, ale - jak cos jest dobre, to po co ulepszac wink.gif

Napisano

> Witam

> Przypaliłem się ostatnio na starego Mietka ML,

jak szukałem poprzedniego auta też rozważałem ML

odpadł ze względu na złą opinię nawet u jihadowcóe marki MB

kupiłem Grand Cherokee

w podobnym budżecie miałem młodsze i fajniejsze auto waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Jest jeszcze jeden problem w tych starych klasykach, znalezienie dobrego egzęplaża. Wszystkie od starych dziadków już zostały z niemcowni przytargane i sprzedane

Napisano
  • Autor

> jak szukałem poprzedniego auta też rozważałem ML

> odpadł ze względu na złą opinię nawet u jihadowcóe marki MB

> kupiłem Grand Cherokee

> w podobnym budżecie miałem młodsze i fajniejsze auto

jepa powiadasz, są fajne bo moją centralny mechanizm różnicowy

Napisano

Pamiętam jak się na to auto czekało po zamówieniu nawet kilka miesięcy wink.gif Jakość zweryfikowała rynek. Mimo tego to auto mi się podobało i nadal podoba. Szkoda że mercedesy z tamtych lat potrafią rdzewieć i to w przypadku wielu modeli.

Napisano

> Dramat

Te zegary to chyba najlepszy element tego auta.

Wygladaja dobrze, jak przystalo na samochod dla powaznych ludzi, a nie dzieci.

Napisano

> Kolega ma juz go z 8mcy i

> wymienil tylko swiece zarowe.

Normalnie szczyt bezawaryjności. grinser006.gif

Napisano

Zobaczcie sobie w którym roku wprowadzono do produkcji ML model W163 i porównajcie nowoczesność do innych konstrukcji z tamtego okresu to się okaże że nie ma na co narzekać. Jeśli porównujemy ceny ML i X3 to trzeba porównywać auta z tych samych roczników a jest to dość trudne ponieważ X3 weszło do oferty w 2003 a ML przestał być oferowany w 2005. Miłośnicy nowoczesności niech sobie porównają X3 z modelem W164 to się okaże, że BMW to relikt przeszłości w prowadzeniu podobny do dostawczaka typu Lublin a nie nowoczesna osobówka klasy premium wink.gif

ML już na etapie projektowania miał być prosty i łatwy w naprawach. Być może bali się, że serwisy w USA (kraj produkcji i główny rynek zbytu zarazem) sobie nie poradzą z naprawami, ponieważ BMW w modelu X3 dokładnie powtórzyło ten manewr (do liftu w 2006 stary kluczyk i np. panel klimy z E46).

Samochód jest naprawdę mało awaryjny. Elektryka psuje się sporadycznie i głównie są to efekty działania wody na moduły (zalania przypadkowe i po naprawach blacharskich). Z mechaniki często poprawek wymaga zawieszenie w autach których kierowcy zapominają że ML to nie jest prawdziwa terenówka.

Zdecydowanie polecam samochody z automatyczną skrzynią biegów. Stosowano jedynie skrzynie typu 722.6 czyli 5-biegowe elektroniczne nie sprawiające dużych problemów i spotykane w wielu innych modelach.

Jeśli chodzi o silnik to poleciłbym sprawdzone 2.7CDI R5 natomiast odradziłbym 400CDI V8. Silniki benzynowe V8 430 i 500 nie są złe, ale jeśli ktoś zwraca uwagę na koszty to pozostałbym przy dobrze sprawdzonym silniku 320. Motor 230 R4 jest nie do zajechania, ale zdecydowanie za słaby do tego auta.

Ogólnie polecam samochody od roku modelowego 2003 ponieważ poprawiono w nich m.in. sterowanie napędem i wiele innych rzeczy a także mają bogatsze wyposażenie w standardzie (jeśli dobrze pamiętam to chyba np. ksenony).

Napisano

> Ale co? Dla mnie taka decha jak w W210 to ideał, prosto i czytelnie. Czego trzeba wiecej?

Od wczoraj tu jesteś że zadajesz takie pytania? Ludzie lubią choinki z tysiącem nikomu na nic nie potrzebnych światełek. Za to wskaźnik temperatury już jest zbędny.

Co do tytułowego MB - do mojego mechanika przyjeżdża jeden. Gość usunął wszelkie ogniska rdzy i zabezpieczył porządnie. Do tego ponaprawiał wszystko, co nosiło ślady zużycia. Trochę w niego włożył ale jeździ i jest zadowolony. Ma którąś z benzyn (chyba tą najmniejszą).

Napisano

> Wszelkie info odnośnie tych autek mile widziane

Wszystko zależy na jaki trafisz egzemplarz. Mój mechanik ma taki samochód, ale szukał intensywnie pół roku zwiedzając co weekend Polskę wzdłuż i wszerz. Ostatnio pytałem jak się sprawuje i stwierdził, że przez ostatni rok zmieni olej, hamulce i jeździ dalej.

Generalnie te modele to woły robocze, służą do tyrania na długich trasach, do pewnego momentu są niezniszczalne ale po przekroczeniu tej granicy ich zakup to finansowe harakiri.

Ponieważ wierzę w cuda i okazje, zakładam, że ten konkretny model ma nalot poniżej 400k km.

Napisano

> Ponieważ wierzę w cuda i okazje, zakładam, że ten konkretny model ma nalot poniżej

400k km.

No przecież napisane jest że 192735 km

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.