Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozumiecie ten znak

Featured Replies

Napisano

Miejsce akcji

jakiś tekst

jakiś tekst

Gdzie wg. Was mozna wjechać?

jest znak nakazu skrętu w lewo (kropki czarne)

gdzie wg Was mozna wjechać?

kropka różowa jest dla przyzwitosci bo tam wiadomo ze nie mozna zlosnik.gif

była sytuacja z Policją, na razie nie podam jej interpretacji

ale po godzinie udało się dojść do pożyczenia sobie miłego wieczoru i spokojnej służby

286386267-abcd.jpg

post-16227-14352517805486_thumb.jpg

Napisano

IMO wszędzie.

Napisano

> IMO wszędzie.

Jeśli poza różowym, to pełna zgoda. Nakaz skrętu w lewo obowiązuje tylko na najbliższym skrzyżowaniu lub miejscu możliwej zmiany kierunku jazdy - czyli tam, gdzie różowa kropka.

Napisano

> Miejsce akcji

> jakiś tekst

> jakiś tekst

> Gdzie wg. Was mozna wjechać?

> jest znak nakazu skrętu w lewo (kropki czarne)

> gdzie wg Was mozna wjechać?

> kropka różowa jest dla przyzwitosci bo tam wiadomo ze nie mozna

> była sytuacja z Policją, na razie nie podam jej interpretacji

> ale po godzinie udało się dojść do pożyczenia sobie miłego wieczoru i spokojnej służby

jeśli ściśle stosować się prawa to tylko w żółtą zlosnik.gif

Napisano

> jeśli ściśle stosować się prawa to tylko w żółtą

dlaczego?

Napisano

> dlaczego?

tam gdzie jest różowa kropka, żadna droga nie prowadzi. Linie wyznaczają drogę i ona w świetle prawa jest prosta aż do skrzyżowania z żółtą i chyba niebieską kropką gdzie jest pierwszy możliwy skręt w lewo i zgodnie ze znakami należy w lewo czyli w żółtą kropkę skręcić... zlosnik.gif

drogowcy są niekonsekwentni, bo albo powinni linie drogi poprowadzić prosto i postawić znak (nakaz skrętu w lewo) albo poprowadzić drogę w lewo (tak jak jest na obrazku i zlikwidować znak...

Napisano

Według tego oznakowania to w kierunku kropki żółtej, niebieskiej i czerwonej.

Napisano

> tam gdzie jest różowa kropka, żadna droga nie prowadzi.

jak to nie prowadzi? Czy jest tam możliwość zmiany kierunku jazdy?

> Linie wyznaczają drogę i ona w świetle

> prawa jest prosta aż do skrzyżowania z żółtą i chyba niebieską kropką gdzie jest pierwszy

> możliwy skręt w lewo i zgodnie ze znakami należy w lewo czyli w żółtą kropkę skręcić...

nie, pierwsza możliwość wyboru kierunku jazdy jest tam, gdzie różowa kropka (na wprost lub w lewo)

> drogowcy są niekonsekwentni, bo albo powinni linie drogi poprowadzić prosto i postawić znak (nakaz

> skrętu w lewo) albo poprowadzić drogę w lewo (tak jak jest na obrazku i zlikwidować znak...

nie, linie pokazują przebieg drogi z pierwszeństwem i nie mają nic do rzeczy jeśli chodzi o kierunek skrętu...

Napisano

> jak to nie prowadzi? Czy jest tam możliwość zmiany kierunku jazdy?

no to tu jest problem, bo ja tej drogi nie widzę, najwyżej jakiś dojazd dla pojazdów budowy...

> nie, linie pokazują przebieg drogi z pierwszeństwem i nie mają nic do rzeczy jeśli chodzi o

> kierunek skrętu...

czyli muszę w tym miejscy włączyć kierunkowskaz ?

Napisano

> czyli muszę w tym miejscy włączyć kierunkowskaz ?

raczej tak, analogicznie na jak drodze z łamanym pierwszeństwem hmm.gif

Napisano

> no to tu jest problem, bo ja tej drogi nie widzę, najwyżej jakiś dojazd dla pojazdów budowy...

i tak ze zdjęcia lotniczego już to widzisz 270751858-jezyk.gif

> czyli muszę w tym miejscy włączyć kierunkowskaz ?

oczywiście, przecież skręcasz w lewo. Zresztą tak pokazuje znak.

Napisano

> no to tu jest problem, bo ja tej drogi nie widzę, najwyżej jakiś dojazd dla pojazdów budowy...

A widzisz tam jakiś zakaz ruchu czy inne oznakowanie? Bo asfalt ma długość tak na oko powyżej 20 metrów, czyli to są normalne drogi twarde. A oznakowanie jest kompletnie do bani.

Napisano

> A widzisz tam jakiś zakaz ruchu czy inne oznakowanie? Bo asfalt ma długość tak na oko powyżej 20

> metrów, czyli to są normalne drogi twarde. A oznakowanie jest kompletnie do bani.

dlaczego jest do bani?

Napisano

> oczywiście, przecież skręcasz w lewo. Zresztą tak pokazuje znak.

możesz to napisać nawet 70 razy ale nie zastąpi to merytoryki....

ja ze zdjęcia lotniczego widzę, jak prawa krawędź drogi zawija się w lewo i prosto dalej nie ma nakreślonych żadnych linii wyznaczających jakąkolwiek drogę.... więc sobie jadę prosto a jedynie kierownicą kręcę, bo to droga zakręca a nie ja.

Napisano

> możesz to napisać nawet 70 razy ale nie zastąpi to merytoryki....

> ja ze zdjęcia lotniczego widzę, jak prawa krawędź drogi zawija się w lewo i prosto dalej nie ma

> nakreślonych żadnych linii wyznaczających jakąkolwiek drogę.... więc sobie jadę prosto a

> jedynie kierownicą kręcę, bo to droga zakręca a nie ja.

a) Autor wątka dał też link do Google Street View, możesz sobie to skrzyżowanie dokładnie obejrzeć w naturze.

b) Nie muszą istnieć żadne nakreślone linie wyznaczające drogę. Wystarczy że jest jezdnia asfaltowa.

Napisano

Wg mnie można wjechać w czerwoną i niebieską. Inna sprawa, że powinno się unikać takich niejednoznacznych/trudnych oznaczeń - widać już na forum, że zdania są różne.

Napisano

> możesz to napisać nawet 70 razy ale nie zastąpi to merytoryki....

czyli nie włączasz kierunkowskazu na łamanym pierwszeństwie?

> ja ze zdjęcia lotniczego widzę, jak prawa krawędź drogi zawija się w lewo i prosto dalej nie ma

> nakreślonych żadnych linii wyznaczających jakąkolwiek drogę.... więc sobie jadę prosto a

> jedynie kierownicą kręcę, bo to droga zakręca a nie ja.

"jadę prosto, a jedynie kierownicą kręcę..." - i kto tu o merytoryce mówi. To w końcu jedziesz prosto, czy skręcasz? Zadam proste pytanie - zmieniasz kierunek jazdy w tym przypadku, czy nie?

Napisano

> Wg mnie można wjechać w czerwoną i niebieską. Inna sprawa, że powinno się unikać takich

> niejednoznacznych/trudnych oznaczeń - widać już na forum, że zdania są różne.

ok, zaproponuj lepsze oznakowanie ok.gif

Napisano

> czyli nie włączasz kierunkowskazu na łamanym pierwszeństwie?

na skrzyżowaniu tak, na łuku drogi do której dochodzą jakieś boczne drogi i dróżki nie...

p.s. o jaki kąt musi zakręcać droga z pierwszeństwem, aby trzeba było używać kierunkowskazu, 10,45,90 ? zawsze się nad tym zastanawiałem...

> "jadę prosto, a jedynie kierownicą kręcę..." - i kto tu o merytoryce mówi.

czymś innym jest zmiana kierunku jazdy w sensie geograficznym a czymś innym pojechanie inaczej niż prowadzą linie na drodze.... wg.mnie zlosnik.gif

Napisano

> ok, zaproponuj lepsze oznakowanie

łamane pierwszeństwo i znaki zakazu wjazdu na tych ślepych wlotach icon_rolleyes.gif

mamy wtedy legalny skręt w lewo, zawracanie, a na te pseudo place/drogi jest zakaz

malowanie takie jak jest ok.gif

może ciągła krawędziowa hmm.gif

Napisano

> na skrzyżowaniu tak, na łuku drogi do której dochodzą jakieś boczne drogi i dróżki nie...

przyjrzałem się jeszcze temu skrzyżowaniu na streetview - i faktycznie w rzeczywistości wrzucanie na nim kierunkowskazu jest przesadą. Ale jeśli trzymać się ściśle litery prawa, to powinno się tak robić.

> p.s. o jaki kąt musi zakręcać droga z pierwszeństwem, aby trzeba było używać kierunkowskazu,

> 10,45,90 ? zawsze się nad tym zastanawiałem...

wg Dz.U 2003.220.2181 znak "nakaz skrętu w lewo (lub prawo)" należy stosować, gdy styczne do osi dróg przecinają się pod kątem większym niż 20 stopni. w przeciwnym przypadku stawia się znak "nakaz jazdy na wprost". Więc biorąc to pod uwagę kierunkowskazu powinno się użyć wtedy, gdy mamy do czynienia ze skrętem...

> czymś innym jest zmiana kierunku jazdy w sensie geograficznym a czymś innym pojechanie inaczej niż

> prowadzą linie na drodze.... wg.mnie

wg ustawodawcy również - dlatego mowa jest o zmianie kierunku lub zmianie pasa 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wg Dz.U 2003.220.2181 znak "nakaz skrętu w lewo (lub prawo)" należy stosować, gdy styczne do osi

> dróg przecinają się pod kątem większym niż 20 stopni.

szacun grinser006.gif

ale nadal nie jestem pewien czy to "na wprost" może zostać uznane jako droga a wiec to coś za skrzyżowanie... ale biorę na wiarę...

Napisano
  • Autor

Wjechalismy w pole gdzie jest niebieska kropka

policjant stwierdził ze należy można pojechać w kierunku czerwonej i żółtej kropki

tam gdzie jest różowa i niebieska nie mozna wjechać

argumentował to takim sposobem ze znak obowiązuje do skrzyżowania czyli do opuszczenia go drogą z czerwoną kropką

na pytanie czy mozna w lewo w żółta powiedział że tak

jak się go spytałem to czemu to nie jest znak nakaz w lewo i prosto nie potrafił odpowiedzieć jednoznacznie albo nie chciał

jak się go spytałem czy to oznacza ze mam jeździć w kółko to powiedzial tez ze nie zlosnik.gif

teraz doczytałem defnicję znaku C4

Zobowiązuje kierującego do jazdy w lewo za znakiem; znak ten może być umieszczony na przedłużeniu osi drogi (jezdni) lub na samej jezdni. Znak obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy

czyli kierunek juz zmieniłem i dalej mogę robić co chcę lewo prawo i prosto

mamrotał coś też ze ten parking o prawo to jest teren skrzyżowania i tez nie wolno tu parkować, bo to jest skrzyżowanie yikes.gif

nie wiem czy wystarszył się wniosku do sądu i sam juz nie wierzył w to mówi, czy nie chcialo mu sie pisać

Napisano

Też bym nie odpuścił, mimo że prosto jest ślepa uliczka ale można tam wjechać (łamiąc przepis) jak i jest możliwość jechać w prawo (łamiąc przepis) to jest już dla mnie skrzyżowanie i znak nakaz jazdy w lewo tyczy się właśnie tego niby skrzyżowania, przynajmniej dla mnie i takiej wersji bym się trzymał przed niebieskimi.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.