Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja Zaciskow hamulcowych tyl

Featured Replies

Napisano

Hej, regenerowal ktos ostatnio zaciski hamulcowe tylne?

zastanawiam sie jaki jest koszt takie zabawy i na ile to jest skuteczne

ostatnio pan diagnosta stwierdzil ze mam za slaby hamulec reczny

Napisano

co do kosztów Ci nie powiem dokladnie bo robił mi kolega. zestaw naprawczy ~30zł z sklepach. mi za robotę wziął 20zł, ale myśle że raczej napewno musisz spodziewać się wiecej smile.gif

ja zregenerowane zaciski mam ponad rok i spokój. w tym jedną zimę smile.gif

pzdr

Napisano

> Hej, regenerowal ktos ostatnio zaciski hamulcowe tylne?

> zastanawiam sie jaki jest koszt takie zabawy i na ile to jest skuteczne

> ostatnio pan diagnosta stwierdzil ze mam za slaby hamulec reczny

Właśnie zostałem zmuszony życiem do takiej zabawy. Jak się okazało gumowa osłona na jednej z prowadnic zacisku pękła wpuszczając na niego wodę. Ten w konsekwencji zardzewiał i znieruchomiał totalnie.

Jak na razie kosztowało mnie to 25zł za zestaw naprawczy, jutro będzie drugi dzień roboty (z powodu braku części), kupę nerwów i chyba z tonę rzuconego mięsa na zapieczone śruby i ślizgające się śruby. Dojdzie jeszcze płynu hamulcowego, bo musiałem odkręcić całkowicie jeden z zacisków.

Napisano

> Właśnie zostałem zmuszony życiem do takiej zabawy. Jak się okazało gumowa osłona na jednej z

> prowadnic zacisku pękła wpuszczając na niego wodę. Ten w konsekwencji zardzewiał i

> znieruchomiał totalnie.

> Jak na razie kosztowało mnie to 25zł za zestaw naprawczy, jutro będzie drugi dzień roboty (z powodu

> braku części), kupę nerwów i chyba z tonę rzuconego mięsa na zapieczone śruby i ślizgające się

> śruby. Dojdzie jeszcze płynu hamulcowego, bo musiałem odkręcić całkowicie jeden z zacisków.

mi mechanior na dzien dobry zaspiewal 150 zeta, plus do tego powiedzial ze moze byc tloczek do wymiany..a w koncu wyszlo mnie to 30 zeta za zestaw gumek i paczke fajek dla kumpla co mi to robil..a bylo to jakis czas temu..kolo sie grzalo..a teraz jest spokoj wink.gif

Napisano

A ja mam pytanie - co rozumiecie mówiąc regeneracja?

Wymiana gumek, czy wymiana bebechów?

Gumki wymienicie sobie sami na kolanie.

Bebechy już nie tak łatwo 270751858-jezyk.gif

p.s.

po co regenerować jeśli tylko źle łapie?

przyczyn nierównego łapania hamulca ręcznego może być wiele:

-naciągnięte linki

-uszkodzony pancerz = korozja wewnętrzna = opory

-zapowietrzony hamulec

-błędnie odpowietrzany układ hamulcowy

-uszkodzona sprężyna odciągająca przy jarzmie (samoregulator ustawił sie w innej pozycji)

Rozkręcanie to ostateczność - przynajmniej ja tak robię - szkoda mi czasu.

Napisano

> Rozkręcanie to ostateczność - przynajmniej ja tak robię - szkoda mi czasu.

no jak masz do wydania 800 zł za zacisk lub regeneracja za 150 zł to co wybierzesz?? zlosnik.gif

ja miałem właśnie taki dylemat, tylko x2 bo oba były do wymiany (ASO nie regeneruje, bo nie ma ricambi zestawów naprawczych, a za rzemiosło odpowiedzialności nie wezmą) W końcu zrobiłem u normalnego mechanika regeneracje na rzemiośle.

U mnie wszystkie inne przyczyny zostały wyeliminowane, po regeneracji (wymianie gumek i smarowaniu tego co ma być nasmarowane od 1,5 roku spokój.

Napisano

> ja miałem właśnie taki dylemat, tylko x2 bo oba były do wymiany (ASO nie regeneruje, bo nie ma

> ricambi zestawów naprawczych, a za rzemiosło odpowiedzialności nie wezmą) W końcu zrobiłem u

> normalnego mechanika regeneracje na rzemiośle.

> U mnie wszystkie inne przyczyny zostały wyeliminowane, po regeneracji (wymianie gumek i smarowaniu

> tego co ma być nasmarowane od 1,5 roku spokój.

Ale też nie działał Ci ręczny czy tradycyjnie blokowało w czasie jazdy?

Napisano

> Ale też nie działał Ci ręczny czy tradycyjnie blokowało w czasie jazdy?

zacisk nie pracował w pełnym zakresie, serwis wyeliminował problem od linki. W czasie jazdy koło popiskiwało, a raz mi się zdarzyło, że po jeździe jakieś 3 km z przyblokowanym kołem dopiero odpuścił (w nocy stał na ręcznym, mrozów nie było).

Napisano

procz gumek wymienilbym tez tloczki:D oryginalne lubia gnic:D i sie latwo blokuja jak syf naleci....zakupilem alu nowe i posmarowalem tutela "D spokoj lizak.gif

Napisano
  • Autor

> Hej, regenerowal ktos ostatnio zaciski hamulcowe tylne?

> zastanawiam sie jaki jest koszt takie zabawy i na ile to jest skuteczne

> ostatnio pan diagnosta stwierdzil ze mam za slaby hamulec reczny

musze sprecyzowac:

- linka chodzi luzno, jest OK

- sila hamowania przy hamowaniu noga jest OK

jedyne co to zaciagniecie recznego nie dziala jak powinno, pozapiekala sie ta wajcha do ktorej jest linka podlaczona

narazie duzo wd40, i zaciagam, spuszczam i obstukuje mlotkiem zeby popuscil do konca, z kazdym takim cykem dziala lepiej, wiec chyba sam sobie poprostu go rozruszam i bedzie ok, bo dlugo byl nie zaciagany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.