Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia automatyczne w autach klasy C poprzedniej dekady

Featured Replies

Napisano

Niedługo będę kupował mamie jakieś auto klasy kompakt z ekonomicznym silnikiem benzynowym i automatyczną skrzynią. Cena do około 20 tys zł. O potencjalnych autach mam sporo wiedzy, ale mało wiem o automatach w nich stosowanych.

Które marki wkładały słabe skrzynie, których trzeba unikać (np. CVT w Focusach), a które automaty mają dobrą opinię?

W grę wchodzą praktycznie wszystkoe marki:

- grupa VAG

- Opel

- PSA

- japońce

- koreańce

- włoszczyzna

Napisano

Część japońców i koreańców miała fajną skrzynię INVECS-II opracowaną przez Mitsubishi wraz z Porsche - skomputeryzowany hydrokinetyk o dość przyjemnej charakterystyce (tj. nie ma szarpania charakterystycznego dla typowego starego automatu) i z opcją sekwencyjnej zmiany biegów.

Co do reszty - nie wiem smile.gif Jeśli chodzi o auta z automatem - poza INVECS-em jeździłem jeszcze Renault 19 z trzybiegowym, "głupim" hydrokinetykiem, który zajmował się głównie kopaniem w oparcia siedzeń wink.gif oraz VAG-iem z DSG.

Napisano

> W grę wchodzą praktycznie wszystkoe marki:

> - grupa VAG

Tiptronic. Taka sobie skrzynia, może być, typowy automat poprzednich pokoleń.

> - japońce

Poza klasycznymi hydrokinetycznymi można w tej cenie trafić już na CVT. Skrzynia inne niż wszystkie wink.gif Jednym się podoba, innym nie, zupełnie inna filozofia działania niż hydrokinetyczne, manualne czy zautomatyzowane typu DSG. Mnie się podoba. Musisz się przejechać i ocenić sam. CVT Mitsubishi jest niezawodna, ale pod warunkiem, że regularnie wymienia się olej w skrzyni (co 90kkm, nie wiem jak w starszych modelach, wymiana jest dosyć droga, sam olej kosztuje ok. 1000 zł) i uzytkownik pilnuje chłodnicy skrzyni. W niektórych modelach jest dosyć niefortunnie zamontowana przy błotniku i się brudzi. Jeżeli regularnie się ją czyści (normalnie Karcherem), to wszystko jest OK, jak się zaniedba, to dochodzi do przegrzania i awarii. CVT jest właściwie nienaprawialna, niestety.

Napisano
  • Autor

> Tiptronic. Taka sobie skrzynia, może być, typowy automat poprzednich pokoleń.

> Poza klasycznymi hydrokinetycznymi można w tej cenie trafić już na CVT.

W jakich autach tego segmentu oprócz Lancera i Focusa można taką skrzynię spotkać?

Napisano

> W jakich autach tego segmentu oprócz Lancera i Focusa można taką skrzynię spotkać?

grupa VAG z swoim multitronic - to także cvt

Napisano

> grupa VAG z swoim multitronic - to także cvt

To ta skrzynia na której niejednego Burka powieszono?

CVT to chory wynalazek. Kiedyś myślałem tak tylko na podstawie filmików na YT. Rzeczywisty przejazd rozwiał resztkę nadziei na zmianę przekonań.

Napisano

> To ta skrzynia na której niejednego Burka powieszono?

tak o niej mowa - moja aktualnie sie remontuje :/

Napisano
  • Autor

> CVT to chory wynalazek. Kiedyś myślałem tak tylko na podstawie filmików na YT. Rzeczywisty przejazd

> rozwiał resztkę nadziei na zmianę przekonań.

Mojej mamie to wszystko jedno- byle do przodu jechało i mało paliło zlosnik.gif

Napisano

> W jakich autach tego segmentu oprócz Lancera i Focusa można taką skrzynię spotkać?

jeżdziłem kiedyś CVT z opcją ręcznej zmiany biegów w rover 200. Z silnikiem 1.8 Zbierało się to jakoś, ale wrażenia z jazdy podobne do jazdy skuterkiem 270751858-jezyk.gif -> Mi osobiście nie podpasowała ta skrzynia.

Napisano

> Niedługo będę kupował mamie jakieś auto klasy kompakt z ekonomicznym silnikiem benzynowym i

> automatyczną skrzynią. Cena do około 20 tys zł. O potencjalnych autach mam sporo wiedzy, ale

> mało wiem o automatach w nich stosowanych.

> Które marki wkładały słabe skrzynie, których trzeba unikać (np. CVT w Focusach), a które automaty

> mają dobrą opinię?

> W grę wchodzą praktycznie wszystkoe marki:

> - grupa VAG

> - Opel

> - PSA

> - japońce

> - koreańce

> - włoszczyzna

opel ladowal do swoich aut Aisin - bardzo wytrzymale i tanie w ewentualnej naprawie automaty

Napisano

> jeżdziłem kiedyś CVT z opcją ręcznej zmiany biegów w rover 200. Z silnikiem 1.8 Zbierało się to

> jakoś, ale wrażenia z jazdy podobne do jazdy skuterkiem -> Mi osobiście nie podpasowała ta

> skrzynia.

CVT to najlepsza skrzynia z jaką jeździłem. Płynność jazdy nieosiągana nigdzie indziej. Co prawda było to w Murano 3.5 V6.

Nie słychać by te skrzynie się sypały nawet w 10-letnich Murano. Ostatnio sporo było pisane o CVT w wątku o nowym Lancerze.

Napisano

> - japońce

Honda Civic EU8, rocznik 2004, pięciodrzwiowe żelazko

silnik 1.6

klasyczna skrzynia automatyczna o 4 przełożeniach

autem śmiga moja teściowa, generalnie jest bardzo zadowolona,

no, może z dwoma wyjątkami: auto jest dosyć niskie i po mieście pali około 9 litrów

w trasie spalanie jest mniejsze, przy czym to spalanie jest przy jeździe dosyć dynamicznej - teściowa wolno nie jeździ

skrzynia prosta, eksploatacja tania, generalnie polecam

Napisano
  • Autor

> opel ladowal do swoich aut Aisin - bardzo wytrzymale i tanie w ewentualnej naprawie automaty

w Astrze III?

Napisano

> w Astrze III?

tak ale tylko w 1.8 16V jest dobra sprawdzona czterobiegowa skrzynia AF 17, dobrą używkę można kupić za 500zł (dlaczego tak tanio - bo się nie psują zlosnik.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.