Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.9 JTDM 120KM przerywa przy 2000 obr/min

Featured Replies

Napisano

Witam

Silnik montowany w wielu samochodach różnych marek dlatego postanowiłem zapytać w tym miejscu ;-)

Zauważyłem że silnik w moim Sedici jest trochę mułowaty do 2000 obr/min i niekiedy raz może dwa razy w tygodniu jakby go coś przydławiło na 2 i 3 biegu przy ok. 2000 obrotów, przydławi (przerwie) na sekundę może dwie później idzie jak rakieta najczęściej występuje to jak jest ciepło na dworze teraz ostatnio prawie w ogóle, wydaje mi się jakby też gorzej palił rano ale tylko jak jest zimny, mam interfejs sprawdzałem wielokrotnie, błędów brak, jedyne co jeszcze nie zrobiłem to odczyt parametrów podczas jazdy ale że błąd jak na razie występuje bardzo rzadko trudno jeździć cały czas z komputerem w aucie frown.gif

Może ktoś kiedyś miał podobny problem lub gdzieś o tym czytał

z góry dzięki za pomoc.

Napisano

> EGR.

Potwierdzam ojciec miał to samo w swoim CDI

Napisano

EGR albo cos z VNT czyli np: podcisnieniowym sterowaniem gruchy.

Najlepiej zlogowac auto, zobaczyc kiedy oraz jak turbo wstaje i czy nie przycina sie EGR.

Napisano

> Może ktoś kiedyś miał podobny problem lub gdzieś o tym czytał

Miałem to samo.

Czyszczenie pianką do kominków EGRa, razem z rurkami dolotowymi i wejściem w kolektor dodoltowy

Po tej operacji zakładasz zaślepkę

Napisano

> Po tej operacji zakładasz zaślepkę

niestety nie w kazdym JTDM/MJ to dziala. Probowalem to zrobic w sluzbowym Doblo 1.9 MJ 105KM (3 latek, 90pare kkm) i niestety porazka. Po paruset km zapalil sie check, czyszczenie ani nawet wymiana EGR na nowy nie pomogly - ciagle dostawalem "P0401 - niedostateczny przeplyw ukladu recyrkulacji". W koncu wymontowalem (zaslepke, nie lampke check smile.gif) bo mi koledzy truli ze ciagle lampka po oczach bije

Napisano

> niestety nie w kazdym JTDM/MJ to dziala. Probowalem to zrobic w sluzbowym Doblo 1.9 MJ 105KM (3

> latek, 90pare kkm) i niestety porazka. Po paruset km zapalil sie check, czyszczenie ani nawet

> wymiana EGR na nowy nie pomogly - ciagle dostawalem "P0401 - niedostateczny przeplyw ukladu

> recyrkulacji". W koncu wymontowalem (zaslepke, nie lampke check ) bo mi koledzy truli ze

> ciagle lampka po oczach bije

W 1.9MultiJet zakłada się zaślepkę z trzema dziurkami. Przy całkowitym zaślepieniu aby nie wyskakiwał na zegarach check trzeba wyciąć EGR programowo w ECU auta.

Napisano

> niestety nie w kazdym JTDM/MJ to dziala.

Nie wiem bo mam Opla 1.9 , ale zaslepka z dziurkami taka sama jak w podanym linku, kupowana w ASO Fiat jako rozwiazanie szarpania JTD 1.9 8V.

U mnie pomogło

Napisano

> W 1.9MultiJet zakłada się zaślepkę z trzema dziurkami. Przy całkowitym zaślepieniu aby nie

> wyskakiwał na zegarach check trzeba wyciąć EGR programowo w ECU auta.

wiem, i zalozylem wlasnie te z 3 dziurami. Niestety mialo byc ok, niestety nie jest.

Napisano

> wiem, i zalozylem wlasnie te z 3 dziurami. Niestety mialo byc ok, niestety nie jest.

Wyłączyć w sofcie OGR'a, zaślepić, zapomnieć.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> wiem, i zalozylem wlasnie te z 3 dziurami. Niestety mialo byc ok, niestety nie jest.

Mi sie nowy EGR po zablaszkowaniu "ułożył" po chyba 500 km. Na początku byłem zawiedziony i już miałem blaszkę usunąć ale na szczęscie nie miałem kiedy. Jak chcesz sie pozbyć kłopotu to usuń EGR z softu silnika i po temacie.

Napisano
  • Autor

Witam

Wszystkim dzięki za rady, we wtorek jestem umówiony na czyszczenie EGRa, będę gadał z mechanikiem w sprawie zaślepki, na razie mi powiedział że nie zawsze trzeba, a jeżeli to wszystko nie pomoże to wybiorę się do kolegi CINEK_ ale to dopiero w przyszłym roku albo jak się mu pogorszy.

Jeszcze raz dzięki smile.gif

Właśnie za to lubię to forum, każdy doradzi bez zbędnych komentarzy smile.gif

Napisano

> Mi sie nowy EGR po zablaszkowaniu "ułożył" po chyba 500 km. Na początku byłem zawiedziony i już

> miałem blaszkę usunąć ale na szczęscie nie miałem kiedy. Jak chcesz sie pozbyć kłopotu to

> usuń EGR z softu silnika i po temacie.

po temacie może i tak ale za darmo tego nikt nie zrobi.

Napisano

EGR łatwo zweryfikować fizycznie, wystarczy wstawić nawet tymczasową zaślepkę z jakiejś cienkiej blachy. Z tym że trzeba się liczyć że wywali błąd(choć nie koniecznie, może ktoś to testował w 120). Jednak pozwala to szybko określić czy problem powoduje EGR.

Jak nie EGR, następne w kolejce do sprawdzenia są szczelność układu dolotowego, sterownie podciśnieniowe turbiny i przepływka.

Napisano

> po temacie może i tak ale za darmo tego nikt nie zrobi.

nowy EGR 4 stówki, i tak co 50 tyś kkm

Wywalenie EGRa 6 stówek i spokój na zawsze.

Napisano

> Witam

> Wszystkim dzięki za rady, we wtorek jestem umówiony na czyszczenie EGRa, będę gadał z mechanikiem w

> sprawie zaślepki, na razie mi powiedział że nie zawsze trzeba, a jeżeli to wszystko nie pomoże

> to wybiorę się do kolegi CINEK_ ale to dopiero w przyszłym roku albo jak się mu pogorszy.

tracisz czas i pieniądze na te pierdoły z egr-em , jechać do cinka wywalić ze softu , zaślepić i cieszyć się z lepszej reakcji na gaz

Napisano

> nowy EGR 4 stówki, i tak co 50 tyś kkm

> Wywalenie EGRa 6 stówek i spokój na zawsze.

niby tak, jednak ja bym najpierw wyczyścił EGR to można zrobić za darmo (nie licząc własnego czasu i brudnych rąk). Przy prawie 200kkm nastrukanych EGR czyściłem raz i na90% jestem pewien że jego zasyfienie spowodowane było nieszczelnością układu dolotowego i nieprawidłowym działem przepływomierza.

Napisano
  • Autor

> tracisz czas i pieniądze na te pierdoły z egr-em , jechać do cinka wywalić ze softu , zaślepić i

> cieszyć się z lepszej reakcji na gaz

Wiem ale nawet nie mam za bardzo kiedy do niego pojechać z drugiej strony koniec roku święta itp. brak dodatkowych funduszy, a jak już się do niego wybiorę to zaraz za jednym razem pozbędę się EGR i DPF.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.