Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne odgłosy przy hamowaniu na śniegu...

Featured Replies

Napisano

Na Podlasiu mieliśmy dziś dosyć obfite opady śniegu. To moja pierwsza zima z nowym autem i niestety wraz z nią zauważyłem bardzo niepokojące hałasy przy hamowaniu. W miejscach gdzie było szczególnie ślisko podczas hamowania z przodu auta dochodził dziwny metaliczny odgłos, jakby brzęczenie podczas wciskania hamulca. Podejrzewam że ma to jakiś związek z układem ABS. Ciężko mi stwierdzić czy koła się blokowały czy też nie, autem rzucało nieco po drodze ale mogła to być zasługa letnich opon.Takiego dźwięku nigdy wcześniej nie słyszałem nawet podczas ostrzejszego hamowania. Podczas dzisiejszej przejażdżki było też wiele miejsc gdzie ABS włączał się ale bez tego dźwięku, dźwięk pojawiał się tylko w najbardziej wyślizganych miejscach.

Pierwsze poszukiwania w Internecie wskazują na pompę ABS. Czy spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem?

Napisano
  • Autor

> Takie terkotanie ?

ciężko mi to nazwać, coś jakby ocieranie metalu o metal, czasem trochę jakby brzęczenie...

Napisano

Terkotanie ABS-u może być połączone z brzęczeniem na koniec. Miewałem tak w niektórych autach. Jeśli poślizgi kół były bardzo krótkie to mogło być tylko brzęczenie.

Pozdrawiam.

Napisano

Masz ESP?

Napisano
  • Autor

> Masz ESP?

Tak, mam ESP. Jeśli jest to problem z ABS lub ESP to chyba powinna zapalić się kontrolka?

Napisano

> ABS się włączał.

Też obstawiam włączający się ABS. Nie zawsze jest efekt "wibrującego pedału", w niektórych autach pedał nie odbija, tylko jest terkotanie pod maską.

Napisano

> Tak, mam ESP. Jeśli jest to problem z ABS lub ESP to chyba powinna zapalić się kontrolka?

W ABS niekoniecznie, ale ESP tak

Napisano

> Tak, mam ESP. Jeśli jest to problem z ABS lub ESP to chyba powinna zapalić się kontrolka?

A czy w czasie tego terkotania pali się ikonka poślizgu?

Napisano

ale to nie jest problem ABS i ESP a objaw działania/ Przy ABS nie będzie nić mrugać, przy ASR/ESP kontrolka powinna mrugać w momencie działania.

Napisano
  • Autor

> A czy w czasie tego terkotania pali się ikonka poślizgu?

wydaje mi się że nie, ale dziś się upewnię.

Napisano

Tu nie ma co kombinować. Tak zachowuje się ABS na śniegu i każdy słysząc to po raz pierwszy jest zdziwiony. Zignoruj.

k.

Napisano

> wydaje mi się że nie, ale dziś się upewnię.

Jeżeli zapala się kontrloka poślizgu, to terkotanie pod maską to jak najbardziej normalny objaw działającego ESP ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tu nie ma co kombinować. Tak zachowuje się ABS na śniegu i każdy słysząc to po raz pierwszy jest

> zdziwiony. Zignoruj.

> k.

Zignorowałbym, gdyby to nie było aż tak głośne. Jeździłem innymi autami z ABS po śniegu i nigdy czegoś takiego nie słyszałem.

Napisano

To bardzo poważny problem ......

i skutek reform polskiej edukacji

sciana.gif

Napisano

> przy ASR/ESP

> kontrolka powinna mrugać w momencie działania.

w focusie nic nie mruga jesli ESP dziala

tylko przy dzialaniu ASR miga kontrolka

Napisano

Również wczoraj i dziś miałem podobny efekt. Na letnich oponach. Moim zdaniem to efekt działania ABS-u. Przy małej szybkości nie było reakcji na pedale hamulca, Przy większych (~ >40) pedał kopał w stopę. Kilka razy zadziałał ESP (zaświeciła kontrolka), bez efektów dźwiękowych.

Napisano

Czasami przyczyną głośnej pracy hydrauliki ESP bywa złe mocowanie zespołu albo trzeba lekko skorygować poprowadzenie przewodów hamulcowych aby nie dotykały do metalowych osłon itp. Gwoli formalności przypominam także, że w samochodach z ESP ważna jest regularna wymiana płynu hamulcowego co 2-3 lata (od nowości po okresie jaki zaleca producent, później po okresie jaki zaleci warsztat dokonujący wymiany).

Napisano

> Na Podlasiu mieliśmy dziś dosyć obfite opady śniegu. To moja pierwsza zima z nowym autem i niestety

> wraz z nią zauważyłem bardzo niepokojące hałasy przy hamowaniu. W miejscach gdzie było

> szczególnie ślisko podczas hamowania z przodu auta dochodził dziwny metaliczny odgłos, jakby

> brzęczenie podczas wciskania hamulca. Podejrzewam że ma to jakiś związek z układem ABS. Ciężko

> mi stwierdzić czy koła się blokowały czy też nie, autem rzucało nieco po drodze ale mogła to

> być zasługa letnich opon.Takiego dźwięku nigdy wcześniej nie słyszałem nawet podczas

> ostrzejszego hamowania. Podczas dzisiejszej przejażdżki było też wiele miejsc gdzie ABS

> włączał się ale bez tego dźwięku, dźwięk pojawiał się tylko w najbardziej wyślizganych

> miejscach.

> Pierwsze poszukiwania w Internecie wskazują na pompę ABS. Czy spotkał się ktoś z Was z podobnym

> problemem?

ABS - mnie się ten dźwięk podoba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.