Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Motorówka - zmieniłem sprężyny z przodu w JTD

Featured Replies

Napisano

Hej

Jako, że pękła mi sprężyna z przodu, wymieniłem sprężyny i amorki na nowe.

Sprężyny kupiłem KYB a amorki jakieś niefirmowe.

Po założeniu wszystkiego z Stilo zrobiła mi się motorówka. W lusterku wstecznym zamiast drogi widzę asfalt. W prześwit pomiędzy kołem 15" a błotnikiem mieści się cała dłoń(około 10-11 cm). Silnik JTD, sprężyny dobierane z katalogu IC, amorki również. Górne mocowanie zmontowane poprawnie tzn wycięciem i wypustką ustawione tak jak mocowanie dolne do zwrotnicy.

Co to może być?

Zmieniłem juz nawet sprężyny z tyłu na nowe i tylko troszkę sie poprawiło.

Napisano

troche cierpliwości.. niedlugo opadną i będziesz narzekał, że za nisko..

Napisano

Oj zibi zibi , tyle wątków o sprężynach do stilo a Ty z takim zapytaniem grinser006.gif

Stilo się podnosi , za 3 miechy opadnie ,ale i tak będzie w miarę wysoko by nie trzeć w koleinach.

Śmigaj i nie marudź wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> troche cierpliwości.. niedlugo opadną i będziesz narzekał, że za nisko..

Ja się zastanawiałem nad zakupem -30mm więc wiesz.

Napisano

> Ja się zastanawiałem nad zakupem -30mm więc wiesz.

no i zle zrobiles, że tego nie uczynileś.

Napisano
  • Autor

> Oj zibi zibi , tyle wątków o sprężynach do stilo a Ty z takim zapytaniem

> Stilo się podnosi , za 3 miechy opadnie ,ale i tak będzie w miarę wysoko by nie trzeć w koleinach.

> Śmigaj i nie marudź

Wszystkie z przed roku przeczytalem i wiem, że opadnie, ale może cos źle zrobiłem. Rozumiem 1cm no max 2 cm ale nie 5cm w górę. Ja jestem przyzwyczajony do opuszczania samochodów w dół a nie podnoszenia.

Mam jeszcze jedno podejrzenie ale to sprawdzę za jakies 2 godz. Nie wiem czy talezyk sprężyny nie jest wyzej w tych amorkach co mam w porównaniu do serii, którą mialem 10 lat.

Napisano

Talerzyk sprężyny raczej nie podniesie wozidła , może jedynie zrobić wkurzające piski jak się źle ustawi.

Zrób fotę z linijką między oponą a nadkolem się zobaczy jak wygląda. Też mogę zmierzyć ile mam tam po ponad roku od montażu.

Napisano

Spokojnie, każdy tak ma, pojeździsz tydzień i wróci do normy, pojeździsz pół roku i '-30' nie będzie Ci potrzebne 270751858-jezyk.gif

Jeśli jakimś cudem Ci nie siądą to z chęcią się zamienię na takie które siadły, mam ich pod dostatkiem rotfl.gif

ps. chyba sam wymieniałeś, bo wszyscy 'mechanicy' wkładają spręzyny na odwrót 270751858-jezyk.gif

ps.2 u mnie przed i po:

dsc09622lt.jpg

dsc09632x.jpg

Napisano

Patrze na foty waszych aut z zdziwieniem i przerażeniem jak to wysoko siedzi po wymianie... ja miałem zmieniane sprężyny pojedyczno (po pęknięciach) w odstępie ~2 lat i auto nie było krzywo!!! osiadanie jeśli było to minimalnie... wręcz nie zauważalne, sprężyny wymieniało ASO na co to nie wiem, widać na to co trzeba grinser006.gif

Napisano

Faktycznie poszedł do góry i to zdrowo

dla przykładu pokaże Ci moje "obniżenie FK Germany" które okazało się wadliwe - odesłane i pieniądze zwrócone smile.gif

um3ahp.jpg

Proszę się nie śmiać, teraz jest tak jak miało być -35 smile.gif

Napisano

boje_sie.gifpanic.gifboje_sie.gif

Ja wiem ze zima idzie i snieg... ale WTF ! icon_eek.gif

mspanc

Napisano
  • Autor

> Spokojnie, każdy tak ma, pojeździsz tydzień i wróci do normy, pojeździsz pół roku i '-30' nie

> będzie Ci potrzebne

> Jeśli jakimś cudem Ci nie siądą to z chęcią się zamienię na takie które siadły, mam ich pod

> dostatkiem

> ps. chyba sam wymieniałeś, bo wszyscy 'mechanicy' wkładają spręzyny na odwrót

> ps.2 u mnie przed i po:

Wymienialem sam tzn kolega Ettore mi pomagał bo sam bym ze sprezyna nie dał rady.

Jak nie opadnie to chętnie się zamienię.

Napisano

> Patrze na foty waszych aut z zdziwieniem i przerażeniem jak to wysoko siedzi po wymianie... ja

> miałem zmieniane sprężyny pojedyczno (po pęknięciach) w odstępie ~2 lat i auto nie było

> krzywo!!! osiadanie jeśli było to minimalnie... wręcz nie zauważalne, sprężyny wymieniało ASO

> na co to nie wiem, widać na to co trzeba

Może te oryginalne sprężyny w ASO po prostu siadają dobrze?

Te wszystkie zamienniki to jakieś dziwne są...

Napisano

Mialem to samo, po miesiacu troche siadly ale dalej dosyc wysoko Przynajmniej nie szuram oslana po koleinach.

Napisano

> Może te oryginalne sprężyny w ASO po prostu siadają dobrze?

> Te wszystkie zamienniki to jakieś dziwne są...

Tak mi się właśnie wydaje, szczególnie że nie miałem zmienianych 2 sprężyn na raz tylko w odstępie ~2 lat... i wszystko było ok, auto nie jeździło przechylone

Napisano

Ale miazga grinser006.gif Pewnie silnik wyjąłeś do tego zdjęcia i nas tu wkręcasz 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ale miazga Pewnie silnik wyjąłeś do tego zdjęcia i nas tu wkręcasz

Już wiem 001.gif, faktycznie wyjąlem coś z komory silnika i może dlatego stoi coś wysoko. sciana.gif

Tym czymś jest osłona akumulatora, bo mi padł ostatnio ale czy ona może aż tyle ważyć ? 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Załóż osłonę i sprawdź wpysk.gif Albo śmigaj , wstępne opadnięcie jest szybkie więc po 2tyg powinno lepiej wyglądać. Jak nie zapomnę to zrobię fotkę swego dziś , zmierzę też może środek nadkola do ziemi ile cm jest.

Napisano

> Ja wiem ze zima idzie i snieg... ale WTF !

> mspanc

nowy trend w tjuningu... antygleba yikes.gif

Napisano

boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gif

zalozyles kola 13 cali rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

czy tylko tak wyglada

Napisano
  • Autor

> Ja mam 70cm od ziemi do środka nadkola

ja mam 71,5 cm

Napisano

> ja mam 71,5 cm

To masz gites , u mnie nie wygląda to aż tak źle bo mam 195/65/15 gumy grinser006.gif chyba ,że ten 1.5cm robi taką różnicę hmm.gif

Napisano

> To masz gites , u mnie nie wygląda to aż tak źle bo mam 195/65/15 gumy chyba ,że ten 1.5cm robi

> taką różnicę

też masz kolego takie koła ? bo wydają się mniejsze jakieś takie ?

Napisano
  • Autor

> też masz kolego takie koła ? bo wydają się mniejsze jakieś takie ?

Ja mam 195/65r15

Napisano

A ile wysokości jest między nadkolem a oponą ?

Ja mam 7cm , i jeszcze raz zmierzyłem od ziemi to 68,5cm , poprzedni pomiar był przy kałuży więc lipniejszy grinser006.gif

Napisano

Rzeczywiście wysoko to stoi, ja po wymianie amorków miałem nieznacznie wyżej, no ale fakt, że Ty jeszcze sprężyny wymieniłeś. Może niebawem dam na sprzedaż swój gwint to jak coś będziesz mógł obniżyć auto 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nowy trend w tjuningu... antygleba

chyba ze to springi z ducato zlosnik.gif