Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Małe, 4 drzwiowe, dla matki z dwójką małych dzieci

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako, że mamy dwójkę małych dzieci pora pomyśleć o zamianie Seicenta małżonki na coś większego i praktyczniejszego.

Nowy nabytek ma spełniać następujące warunki

- 4 drzwi

- sporo miejsca w środku ale jednocześnie auto musi być małe na zewnątrz - co by łatwo było parkować

- benzyna (roczny przebieg 10-12 tys km do tego większość w mieście)

- niezawodne

- minimalne wyposażenie - wspomaganie, klimatyzacja, elektryczne sterowanie szybami. Jak będzie coś więcej nie wygonimy sprzedającego wink.gif

- mile widziana możliwość zainstalowania LPG

- budżet : do 20 tys PLN plus 2 tys na pakiet startowy

Na dzień przyszły mi do głowy następujące propozycje

- Honda Jazz - jeździłem tym jakiś czas temu i było ok.gif. Ponoć bardzo niezawodne autko.

- Nissan Note - nie wiem czy się zmieścimy w budżecie

- Ford Fusion - ponoć najbardziej niezawodny z Fordów

Czy macie jakieś typy, propozycje?

Napisano

> - benzyna (roczny przebieg 10-12 tys km do tego większość w mieście)

> - mile widziana możliwość zainstalowania LPG

Chyba nie ma sensu zakladac LPG przy takich rocznych przebiegach.

Napisano

> Chyba nie ma sensu zakladac LPG przy takich rocznych przebiegach.

Ewentualnie kupić z LPG, ale to czasem loteria hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba nie ma sensu zakladac LPG przy takich rocznych przebiegach.

Owszem ale gdyby przebiegi roczne wzrosły to już by się opłacał - chce mieć możliwość w razie czego

Napisano

> - Honda Jazz - jeździłem tym jakiś czas temu i było . Ponoć bardzo niezawodne autko.

Wielkie w środku, ale mi się nie podoba zlosnik.gif. Wadą jest to, że jest to stary model

> - Nissan Note - nie wiem czy się zmieścimy w budżecie \

Jeśli się uda kupić, to polecam (z własnego doświadczenia). Zaletą jest to, że jest to aktualny model

> - Ford Fusion - ponoć najbardziej niezawodny z Fordów

Słyszałem o problemach z korozją

Napisano
  • Autor

> Ewentualnie kupić z LPG, ale to czasem loteria

Zdecydowanie bez instalacji - nie wiadomo jak to działa i czy nie trafię na jakąś minę, z którą będę walczył przez lata sick.gif

Napisano

> Zdecydowanie bez instalacji - nie wiadomo jak to działa i czy nie trafię na jakąś minę, z którą

> będę walczył przez lata

No też o tym właśnie mówię ok.gif Astrę G poleciłbym, ale nie wiem czy nie za duża.

Napisano
  • Autor

> No też o tym właśnie mówię Astrę G poleciłbym, ale nie wiem czy nie za duża.

Za duża

Z Opli to ewentualnie Meriva ale odrzuca mnie estetyka - to auto projektował chyba człowiek posługujący się siekierą sick.gif

Napisano
  • Autor

> Dozbieraj parę PLN i bierz nową "starą" pandziochę z klimą.

Małżonka twierdzi, że za mała a jak wiadomo z takim zleceniodawcą nie ma co dyskutować wink.gif

Napisano

IMO Jazz, przy identycznych warunkach jak opisane Koleżanka jest wprost zachwycona tym autem!

Napisano

> Za duża

> Z Opli to ewentualnie Meriva ale odrzuca mnie estetyka - to auto projektował chyba człowiek

> posługujący się siekierą

Fakt, też się przymierzałem wiosną ok.gif

Napisano

> Z Opli to ewentualnie Meriva ale odrzuca mnie estetyka

Dokładnie to miałem zaproponować. Niestety, wszystkie ople tego czasu projektował ktoś o polocie niemieckiego drwala.

Chyba nie ma innych vanów na platformie klasy B - pojawiają sie teraz.

Napisano

> Dokładnie to miałem zaproponować. Niestety, wszystkie ople tego czasu projektował ktoś o polocie

> niemieckiego drwala.

> Chyba nie ma innych vanów na platformie klasy B - pojawiają sie teraz.

Jeszcze jest Fiat Idea, to chyba ten sam segment.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jest Fiat Idea, to chyba ten sam segment.

Tyle, że to stara konstrukcja na bazie punto II - zakończyli produkcję gdzieś koło 2005/2006? hmm.gif

Napisano

Witam.

Może "hultaj" I10/I20 ?

Ciotka zakupiła taki wynalazek w zeszłym roku. Nowy, klima/elektryka za 30999zł. Więc używany dwulatek powinien się zmieścić w budżecie.

Drzwi otwierają się niemalże pod kątem 90 stopni, a więc nie ma najmniejszych problemów z załadunkiem.

Napisano

1,5 roku temu za niewiele większą kwotę mój tato kupił lacetti hatchback pachnący jeszcze nowością w benzynce. Uważam, że spełnia wszystkie Wasze oczekiwania. Autko ma 4 drzwi, z zewnątrz jest niewielkie, ale w środku miejsca jest bardzo dużo. Na tylnej kanapie mam wrażenie, że jest bardziej obszernie jak w moim kombi. Wspomaganie, klima, elektryka, ABS i poduchy są w standardzie i ta zaleta najważniejsza, że auto będzie młode i z niewielkim przebiegiem. Niektóre salony jeszcze sprzedawały niedawno takie autka pokazowe. Nasz miał przebieg ok. 10kkm cool.gif

Napisano

> Tyle, że to stara konstrukcja na bazie punto II - zakończyli produkcję gdzieś koło 2005/2006?

Produkowany nadal, chyba juz tylko w Brazylii. W 2007 roku zostal wycofany z oferty u nas.

Napisano

Jazz, Micra (nowa), Modus, Note, Premacy, Mazda 2.

A tak naprawdę, to każde autko kompaktowe pokroju Twojego Focusa spokojnie spełni wymagania.

Napisano
  • Autor

> Jazz, Micra (nowa), Modus, Note, Premacy, Mazda 2.

> A tak naprawdę, to każde autko kompaktowe pokroju Twojego Focusa spokojnie spełni wymagania.

Kompakty owszem spełniają wymagania ale żona źle się czuje w tak długim aucie. Woli coś krótszego, dobrze oszklonego i z wysoką pozycją za kierownicą - czyli mikro van byłby idealny.

Muszą pooglądać Modusa z bliska. Pytanie tylko jak z bezawaryjnością hmm.gif

Napisano

> Kompakty owszem spełniają wymagania ale żona źle się czuje w tak długim aucie. Woli coś krótszego,

> dobrze oszklonego i z wysoką pozycją za kierownicą - czyli mikro van byłby idealny.

To może agila/r-wagon? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> To może agila/r-wagon?

Pooglądamy - w sumie pojawiło się sporo propozycji.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi!

Napisano

> Jako, że mamy dwójkę małych dzieci pora pomyśleć o zamianie Seicenta małżonki na coś większego i

> praktyczniejszego.

Hyundai Getz.

Do niedawna sam używałem, a też mam dwójkę małych dzieci. Wielu mówi, że jest niezawodny, ja też tak twierdzę. Polecam.