Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda bez prawa jazdy, ale...

Featured Replies

Napisano

> Ale pierwszy wyrok jest za jazdę pod wpływem a drugi za jazdę bez prawa jazdy

za złamanie sądowego zakazu prowadzenia pojazdów ok.gif

Napisano

> Za jazdę bez uprawnień jest mandat 500 złotych i pewnie pomijając sąd też zostanie nałożony. Czyli

> od policji 500 i info do sądu. Mam w pracy dwóch takich "aniołków" , lepszych i jeżdżących

> bardziej przepisowo kierowców w życiu nie spotkałem

We Francji jeździ mniej więcej 2 miliony kierowców z zatrzymanymi prawami jazdy. Gdy po podaniu tej informacji przez wysokiego rangą policjanta zapytano go, czy nic nie robią, żeby ich wyłapać, odpowiedział - to by było bez sensu, bo to są najbezpieczniejsi kierowcy. Muszą jeździć, bo by z głodu umarli (taksówkarze, rzemieślnicy), a zdając sobie sprawę, że nie są nawet objęci ubezpieczeniem (a dokładniej, ściągnie z nich koszty odszkodowań), jeżdżą przykładniej od policji. zlosnik.gif

Napisano

> Mam w pracy dwóch takich "aniołków" , lepszych i jeżdżących

> bardziej przepisowo kierowców w życiu nie spotkałem

hehe , znam to , jak mi zabrali prawko za punkty , to też te 2 miechy bez prawka jeździłem bardzo przepisowo , tak więc to faktycznie na człowieka działa ,

ale prawko odzyskałem i znów mogę jeździć po mojemu hehe.gif

Napisano

> Jeżeli drugi czyn to wykroczenie to nie wiem gdzie ty widzisz recydywę.

Zgadza się. Jeżeli to było wykroczenie, to nie ma recydywy, dlatego nie chce mi się wierzyć, żeby z tak małym wynikiem tak oberwał. Czuć to agresją w czasie kontroli lub czymś podobnym.

Napisano

> Policja kieruje do sądu informację, że "pan Maliniak złamał sądowy zakaz".

> Dalej to już sąd się bawi.

A sąd to oleje ok.gif

Tam samo jak po pijanemu w nocy zabijesz człowieka ( kierując samochodem) .

Dostajesz mandat i zabiorą Ci prawo jazdy ... i to tyle jeśli chodzi o karę ok.gifok.gif

Sądy u nas to zło i jeśli masz trochę pieniędzy to nic ci nie zrobią no.gif

Napisano

> Zawiasy to dostajesz przy pierwszej rozprawie za jazde po pijaku i zabranie prawka.

> Przynajmniej ja znam taki wyrok.

Mój przypadek:

Pierwszy raz - 1.3 promila

Grzywna 1500,-

3 lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych.

Drugi raz, pół roku po zakończeniu poprzedniego zakazu (czerwiec br.) - 0.8 promila

Grzywna 1000,-

3 lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych

6 miesięcy kary pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata

Chyba rok temu zaszła zmiana w prawie i recydywista dostaje bezwzględnie karę pozbawienia wolności minimum 3 albo 6 miesięcy, nie pamiętam dokładnie.

Jeśli chodzi o uprawnienia i ich cofnięcie, to w moim przypadku było tak, że zostały mi odebrane, a ich przywrócenie było możliwe dopiero po pozytywnym przejściu badań lekarskich i psychologicznych. W przeciwnym wypadku, mimo upływu okresu zakazu prowadzenia pojazdów nie ma możliwości zrobienia prawa jazdy. To znaczy jest możliwość zrobienia kursu jeśli przy odrobinie szczęścia nikt nie sprawdzi, ale już w wydziale komunikacji nie ma możliwości odbioru prawa jazdy i chyba nawet w ośrodku egzaminacyjnym mają informację, że taka osoba nie ma uprawnień.

Z uprawnieniami rodzi się każdy.

Dzięki nim można robić prawo jazdy, bądź poruszać się motorowerem na dowód osobisty.

Przy odebranych uprawnieniach, nawet po okresie zakazu, nie można poruszać się motorowerem.

Z drugiej strony nawet sami policjanci chyba nie znają różnicy, ponieważ zostałem zatrzymany na motorowerze po okresie zakazu, ale bez zrobionych badań, czyli bez uprawnień.

Pan policjant powiedział, że nie mogę prowadzić nawet motoroweru, bo w bazie widnieje, że mam zakaz.

Pokazałem mu kopię wyroku, z którego wynikało, że zakaz minął i mnie puścił, ale wydaje mi się, że po prostu nie miał jasno podane w bazie, że chodzi o brak uprawnień.

Napisano

> Po czym wyszło 1,3 promila?

Pół godziny po spożyciu 0,4l wódki 40%.

Waga 70 kg, wzrost 185 cm

Ale nie ma sensu się tym sugerować, bo każdy inaczej reaguje.

Napisano

> A sąd to oleje

> Tam samo jak po pijanemu w nocy zabijesz człowieka ( kierując samochodem) .

> Dostajesz mandat i zabiorą Ci prawo jazdy ... i to tyle jeśli chodzi o karę

Żeby stosowanie prawa było takie proste. hehe.gif

> Sądy u nas to zło i jeśli masz trochę pieniędzy to nic ci nie zrobią

Znam osobiście kilka osób, które mają więcej niż "trochę" pieniędzy, a mimo tego wesoło pierdzą w pasiak za różne grzechy.

Napisano

> Straciłem już nadzieję, że zobaczę w tym wątku prawidłową odpowiedź.

ja też. jak widać u nas kazdy zna się wybitnie na prawie, to takie bazarowe polskie polactwo, nie wiem, ale się wypowiem, moze akurat trafię, z reguły trafiają jak g..... o ściane...

Napisano

> Na początek 500zł za jazdę bez uprawnień. Możliwe jest też odholowanie samochodu na koszt

> właściciela.

> Potem na pewno surowa grzywna + drugi wyrok w zawieszeniu. Do sądu, który wydał pierwszy wyrok

> idzie informacja o złym prowadzeniu się skazanego i może wtedy nastąpić odwieszenie pierwszego

> wyroku.

> Jazda w czasie zakazu jest przestępstwem i odpowiada się za nią z Kodeksu Karnego z art. 244. Wyrok

> jest odnotowywany w Rejestrze Skazanych.

> Nie warto.

no oczywiście, że sie nie warto, nie opłaca się, w dobie wszechobecnych kamer, fotoradarów i innych. ty możesz jechać ok, ale pani się zagapi na światła i cię puknie z tyłu i wzywa policjajów i już masz wyrok w kieszeni za nie stosowanie się do sądowego zakazu.

Napisano

> Wyjaśniłem chyba jasno.

> 500 za prowadzenie samochodu bez uprawnień.

> Potem sprawa w sądzie za złamanie zakazu sądowego.

> Gdzie tu masz "za to samo"?

czyli jednym czynem wypełnił dyzpozycję 2 przepisów i za dwa dostanie. Nie ma uprawnień mandat, złamał sądowy zakaz - wyrok. a wszyscy tu twierdzą, że to sądzenie to takie porste i byle kundel może to robić. co to za problem se usiąść i młotkiem w pulpit walić...?

Napisano

> Ale pierwszy wyrok jest za jazdę pod wpływem a drugi za jazdę bez prawa jazdy. Czy rzeczywiście

> sądy traktują to jako podobne przestępstwo? Chciałbym poznać opinię praktyków (z obojętnej

> strony barykady) a nie teorię.

nie to dwa różne przestępstwa, tylko kto podał nie ten paragraf: stosuje się tu art. 75 par. 2 k.k. czy li sąd może odwisić jak skazany rażaco naruszył prawo wo okresie próby. Czy wuazasz, że poppełnienia kolejnego przestępstwa to nie jest rażace naruszenie prawa? bo moim zdaniem jest.

Napisano

> Ja sie spotkałem z taką sytuacją ( PRAKTYKA NIE TEORIA )

> delikwenta zatrzymali na cyku zabrali prawko

> po pewnym czasie około pół roku znowu go zatrzymali na cyku

> za trzecim razem poszedł za kraty na pół roku ( nie karany wcześniej)

> Nie dostał zawiasów

a ile razby chciałbyś, aby sąd dawał szansę takiemu bezczelnemu typowie? jakby "zabił" kogoś to forumowa brać od razu mówiłaby o "mordercy umyśłny, zbrodniarzu jednym", a jak ktoś na cyku jeździ i mu się udaje to tak sobie patrzę na to i widze, że u niektórych jest li tylko lekko skrywany podziw i pochwała... za trzecim razem poszeł do ancla i dobrze... przy takim podejściu to nie ma się co dziwic, ze amber godl miał 8 wyrokó w zawiasach i było ok (choc akurat tam można było to zrobić).

Napisano

> Może 0.22mg? Ale to i tak podchodzi pod wykroczenie, a nie przestępstwo. Ostro z nim pojechali.

> Na pewno miał tak mało??

rażąco naruszył porządek prawny. i tyle, nie musiało być przestępstwo, wystarczyło wykroczenie, gdyby napluł na chodnik to pewno bym mu nie odiwsili, ale jak zrobił to samo co poprzednio z tym, że "w mniejszym zakresie" to poszedł słusznie siedzieć.

Napisano

> Odwieszenie mogło nastąpić na podstawie art. 75 par. 2 kk, zgodnie z którym "Sąd może zarządzić

> wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności

> gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia

> grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych".

> Tylko kwestia skąd te 1.5 roku, które "dołożyli".

> Za rażące naruszenie porządku prawnego można również poczytać naruszenie norm kodeksu wykroczeń.

z pewnością chodzi o połłtora roku kolejnego zakazu prowadzenia pojazdów. bo przy wykroczeniach wymierza się je w miesiącach i latach, nie więcej jak do 3 lat taki zakaz można orzec, a przy przestępstwach do 10 lat lub dożywotnio.

Napisano

> A sąd to oleje

> Tam samo jak po pijanemu w nocy zabijesz człowieka ( kierując samochodem) .

> Dostajesz mandat i zabiorą Ci prawo jazdy ... i to tyle jeśli chodzi o karę

> Sądy u nas to zło i jeśli masz trochę pieniędzy to nic ci nie zrobią

mlot.gifnono.giffacepalm%5B1%5D.gif

gdzie są ci sędziowie, którzy od byle łacha za to, że ma kasę biorą ją i za zabicie człowiek dają mandat? no gdzie? masz dowody? to na prokuraturę won!!! a jak nie to przestać piep.... głupoty, bo obrazasz całe rzesze uciciwie pracującch sędzió, którzy robią dobra robote... a ciekawe bo tu mieliśmy już dwa przykłady, jak to pijoki poszły w dyby, bo notorycznie jeździły na cyku i co? akoś ich skazali konsekwentnie!

Napisano
  • Autor

> za złamanie sądowego zakazu prowadzenia pojazdów

Tak czy inaczej to dwa różne wykroczenia.

Napisano

> Tak czy inaczej to dwa różne wykroczenia.

Złamanie zakazu jest przestępstwem. Bądźmy precyzyjni.

Ale generalnie to tak.

Napisano
  • Autor

> Złamanie zakazu jest przestępsenwem. Bądźmy precyzyjni.

> Ale generalnie to tak.

Jak zwał tak zwał, ale masz rację. Co do meritum - dalej nie wiem czy jazda (nie jazda po pijanemu, nie spowodowanie dzwona, sama jazda) bez odebranego prawka grozi poważnymi konsekwencjami.

Napisano

> Jak zwał tak zwał, ale masz rację. Co do meritum - dalej nie wiem czy jazda (nie jazda po pijanemu,

> nie spowodowanie dzwona, sama jazda) bez odebranego prawka grozi poważnymi konsekwencjami.

podsumowując: grozi wyrokiem karnym - o ile wcześniej miałeś orzeczony sądowy zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych i mandatem za prowadzenie pojazdu bez uprawnień. a jesli nie miałeś wcześniej wyroku to dostaniesz tylko mandat za prowadzenie pojazdu bez uprawnień.