Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto kupować świece 2 elektrodowe?

Featured Replies

Napisano

Wg epera do mojej Bravy wystarczą świece 1 elektrodowe. Ale np NGK w swoim katalogu proponuje 2 elektrodowe. Warto płacic 2 razy wiecej za coś takiego? Co to daje?

Napisano

> Wg epera do mojej Bravy wystarczą świece 1 elektrodowe. Ale np NGK w swoim katalogu proponuje 2

> elektrodowe. Warto płacic 2 razy wiecej za coś takiego? Co to daje?

NGK jest przereklamowane zlosnik.gif

Poszukaj mojego posta o ukruszonej porcelance. wink.gif

Na championach zrobiłem już 50kkm i dalej działają poprawnie wink.gif Koszt 9zł szt zlosnik.gif

Napisano

> Wg epera do mojej Bravy wystarczą świece 1 elektrodowe. Ale np NGK w swoim katalogu proponuje 2

Ja w tej chwili mam u siebie założone oryginalne świece FIAT-a, które akurat pochodzą od NGK i mają 2 elektrody i nie narzekam, poprzednio miałem zamienniki NGK i specjalnej różnicy nie zauważyłem.

Napisano

sprawdź dokładnie bo świece powinieneś mieć identyczne jak w OE, jak miałeś jednoelektrodowe to takie zakładaj. Większa ilość elektrod przedłuża żywotność świecy.

A Ci co chwalą się że latają na zwykłych świeczkach 50kkm i więcej nieświadomie katują swoją instalację elektryczną która odpłaci im szybszym padnięciem kabli lub cewki.

Napisano
  • Autor

>sprawdź dokładnie bo świece powinieneś mieć identyczne jak w OE, jak miałeś jednoelektrodowe to takie zakładaj. Większa ilość elektrod przedłuża żywotność świecy.

Miałem 2 elektrodowe. Ale to nie były świece założone w fabryce tylko przez poprzedniego własciciela. Wg epera powinny być 1 elektrodowe.

> A Ci co chwalą się że latają na zwykłych świeczkach 50kkm i więcej nieświadomie katują swoją

> instalację elektryczną która odpłaci im szybszym padnięciem kabli lub cewki.

Hmm. Tak na chłopski rozum to jak jest 2 razy więcej przerw do przeskoku iskry to wlasnie przy swiecach 2 elektrodowych instalacja musi się wiecej napracowac?

Napisano

nie chce mi się szukać, ale ztcp w zembowiczu albo w instrukcji, oprócz championa, są podane też ngk 2 elktrodowe.

Napisano

> Miałem 2 elektrodowe. Ale to nie były świece założone w fabryce tylko przez poprzedniego

> własciciela. Wg epera powinny być 1 elektrodowe.

Załóż wg OE czyli EPERa

> Hmm. Tak na chłopski rozum to jak jest 2 razy więcej przerw do przeskoku iskry to wlasnie przy

> swiecach 2 elektrodowych instalacja musi się wiecej napracowac?

No nie smile.gif Odległość między elektrodami na 2 elektrodówce zmniejsza się wolniej niż przy 1dno elektrodówce bo iskra zawsze przeskoczy tam gdzie mniejsza przerwa.

Napisano

> Miałem 2 elektrodowe. Ale to nie były świece założone w fabryce tylko przez poprzedniego

Przecież jak byk w instrukcji jest, że ma być dwuelektrodowa!

Napisano

Nie wiem, co to za eper, ale u mnie w 1.6 oryginalnie siedzą dwuelektrodowe i co lepsze były to świece Fiata robione przez NGK. W moich rękach od ponad 90 kkm zakładane NGK i wymieniane co 25 kkm.

Napisano

> Nie wiem, co to za eper, ale u mnie w 1.6 oryginalnie siedzą dwuelektrodowe i co lepsze były to

> świece Fiata robione przez NGK. W moich rękach od ponad 90 kkm zakładane NGK i wymieniane co

> 25 kkm.

więc miałem rację że mają być 2 elektrodowe....

btw. nie przesadzasz z tymi 25kkm ? Teraz wymieniałem świeczki (NGK nr.26) które miały nakulane chyba z 50kkm i jeździły bez problemowo...myślę że 40kkm to jest taki spokojny termin wymiany świec...

Napisano

> więc miałem rację że mają być 2 elektrodowe....

> btw. nie przesadzasz z tymi 25kkm ? Teraz wymieniałem świeczki (NGK nr.26) które miały nakulane

> chyba z 50kkm i jeździły bez problemowo...myślę że 40kkm to jest taki spokojny termin wymiany

> świec...

40 kkm to jest chyba w instrukcji . Przy lpg skracam przebieg świec o 40% i wymieniam co 25 kkm. Za każdym razem odstęp na elektrodach był powiększony. Środkowa elektroda się nadpala.

Ja zresztą mam tak, że wszystko zmieniam częściej np. rozrząd co 30-35 kkm, filtry lpg co 10 kkm, opony co 20 kkm, klocki co 10-20 kkm. Przez 90 kkm mam już czwarty komplet tarcz hamulcowych zlosnik.gif

Napisano

> Instrukcja sobie, eper sobie?

> klik

pod tym numerem ,masz NGK BKR5EZ. Swieczka ta wystepowala sporadycznie w rocznikach 99-01, glownie z automatyczna skrzynia...