Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gniazdo do przyczepy- co to za wynalazek ?

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić gniazdo elektryczne do podłączenia przyczepy. Pasuje do niego zwykła, 7 pinowa wtyczka. Zamówiłem gniazdo według modelu haka, rozebrałem stare a tu zonk.. Zamontowany jest wynalazek jak na zdjęciach. Co to jest ?? Dodatkowe 6 pinów po bokach (niektóre podłączone) + mikrowyłącznik

post-25913-14352518371354_thumb.jpg

Napisano

To nie jest wynalazek, tylko gniazd 13-pinowe, stosowane od wielu lat, szczegolnie na zachodzie Europy. Sa do tego przejsciowki. Glowne zastosowanie to przeczepy kempingowe.

Napisano
  • Autor

> To nie jest wynalazek, tylko gniazd 13-pinowe, stosowane od wielu lat, szczegolnie na zachodzie

> Europy. Sa do tego przejsciowki. Glowne zastosowanie to przeczepy kempingowe.

Zamieszałem ze zdjęciami - teraz chyba jest dobre. To nie jest typowe 13 pinowe gniazdo..

Napisano

> Zamieszałem ze zdjęciami - teraz chyba jest dobre. To nie jest typowe 13 pinowe gniazdo..

Faktycznie, ale juz gdzies takie widzialem. Ciekawe czy poza wygladem rozni sie czyms od 13-pinowego hmm.gif. Jesli nie to bym zakladal standardowa 13.

Napisano

bo tu brakuje jeszcze jednego elementu. Miałem takie coś w lawecie brakuje takiej nakładki z bolcami. dzięki temu możesz podpiać pryczepe pod różne typy gniazd

Napisano
  • Autor

> Faktycznie, ale juz gdzies takie widzialem. Ciekawe czy poza wygladem rozni sie czyms od

> 13-pinowego . Jesli nie to bym zakladal standardowa 13.

Ale ja potrzebuję zwykłe 7 pinowe (takie dostałem od przedstawiciela Westfalii - producenta haka) tylko tych kabli jest trochę za dużo. Pewnie da się dojść który jest do czego ale trochę niepokoi mnie ten microswitch (zwłaszcza, że gniazdo, które przysłali ma odłącznik światła przeciwmgielnego). Napiszę maila do serwisu - zobaczymy co odpowiedzą.

Napisano

> Zamieszałem ze zdjęciami - teraz chyba jest dobre. To nie jest typowe 13 pinowe gniazdo..

A gdzie te zdjecie ?

wink.gif

Napisano

> Ale ja potrzebuję zwykłe 7 pinowe (takie dostałem od przedstawiciela Westfalii - producenta haka)

> tylko tych kabli jest trochę za dużo. Pewnie da się dojść który jest do czego ale trochę

> niepokoi mnie ten microswitch (zwłaszcza, że gniazdo, które przysłali ma odłącznik światła

> przeciwmgielnego). Napiszę maila do serwisu - zobaczymy co odpowiedzą.

Z 13 nie problem zrobic 7, sa gotowe przejsciowki. Wkladasz jedno w drugie i dziala.

Wszystko zalezy jaki samochod, w niektorych z gniazdem 13 sa dodatkowe fukncje, jak wlasnie odlaczanie przeciwmgielnego w aucie, czujnikow parkowania czy chociazby informacji na desce, ze jest wpieta przyczepa.

Napisano
  • Autor

Typowe gniazdo 13 pinowe wygląda tak:

13 pin

Moje w sumie też ma 13 pinów, ale jest inne. I z tym mam problem

Napisano

> Typowe gniazdo 13 pinowe wygląda tak:

> 13 pin

> Moje w sumie też ma 13 pinów, ale jest inne. I z tym mam problem

Poszukaj opisu od takiego 13-pinowego i porownaj (miernikiem) ze swoim, czy odpowiednie napiecia beda na pinach z tym samym numerem.

Pewnie do tego Twojego istnieja jakies przejsciowki, ale ciezkie do zdobycia. Masz zastosowany modul sterujacy do obecnego gniazda??

Napisano
  • Autor

Masz zastosowany modul sterujacy do obecnego gniazda??

Nie wiem. Kupiłem samochód już z hakiem. Muszę poszukać

Napisano

> Muszę wymienić gniazdo elektryczne do podłączenia przyczepy. Pasuje do niego zwykła, 7 pinowa

> wtyczka. Zamówiłem gniazdo według modelu haka, rozebrałem stare a tu zonk.. Zamontowany jest

> wynalazek jak na zdjęciach. Co to jest ?? Dodatkowe 6 pinów po bokach (niektóre podłączone) +

> mikrowyłącznik

to jest gniazdo typu "WeSt"

mozna je kupic np tu: SKLEP

Bosal tez ma to w ofercie: Katalog

LINK

Link2

Link3

tu opis przewodow:

OPIS PRZEWODOW -KLIK

Napisano

> niepokoi mnie ten microswitch (zwłaszcza, że gniazdo, które przysłali ma odłącznik światła

> przeciwmgielnego). Napiszę maila do serwisu - zobaczymy co odpowiedzą.

Mikroswitch jest od wyłączania przeciwmgielnego w samochodzie. Były też wersje z dwoma switchami - jeden od pm a drugi dawał sygnał do bodykompa że przyczepa jest podpięta i bodykomp ma kontrolowac żarówki migaczy i stopu w przyczepie.

Napisano

To jest gniazdo typu "WeSt". Jest jeszcze podobne gniazdo "Multicon". O ile dobrze pamiętam to różnią się rodzajem tych małych styków, w jednym są okrągłe, w drugim płaskie. Czy są jeszcze jakieś różnice to nie wiem.

Oba są stosowane najczęściej w przypadku przyczep kempingowych.

Najlepiej gdybyś si zarejestrował na jakimś forum karawaningowym i tam popytał.

Napisano

> To jest gniazdo typu "WeSt". Jest jeszcze podobne gniazdo "Multicon". O ile dobrze pamiętam to

> różnią się rodzajem tych małych styków, w jednym są okrągłe, w drugim płaskie. Czy są jeszcze

> jakieś różnice to nie wiem.

> Oba są stosowane najczęściej w przypadku przyczep kempingowych.

> Najlepiej gdybyś si zarejestrował na jakimś forum karawaningowym i tam popytał.

przeciez w poprzedniej wiadomosci ma wszystko podlinkowane...

Napisano

> przeciez w poprzedniej wiadomosci ma wszystko podlinkowane...

Nie czytałem całego wątku.