Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężarek (odważnik) na rurze wydechowej- po co ???

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie . Dzisiaj rano wyjechałem z garażu i na podłodze na środku garażu znalazłem gumowo-stalowy ciążarek który odpadł od auta. Okazało się że odpadł od rury wydechowej . Poprostu był tam sklejony (zgrzany) na specjalnej nóżce i nic po za tym. Wisiał sobie tam poprostu jako balast . Pytanie tylko -Po co? Jaką rolę on tam pełnił? Czy jest on tam konieczny . Jakoś nie zauwżyłem żadnej różnicy w jeździe i pracy silnika. Czy ktoś wie co to takiego??? Samochód to Megane II 1.5 dci. Specjalnie pisałem na ogólnym kąciku bo więcej może ludzi będzie wiedziało co z tym zrobić. Pozdrawiam.

Napisano

Ja miałem taki przy środkowym tłumiku w lagunie z 2000 r.

Jak kupiłem nowy tłumik to nie było gdzie przykręcić i leży w garażu. Brak odważnika nic nie zmienił.

Napisano

> gumowo-stalowy ciążarek. Okazało się że odpadł od rury wydechowej .

> Poprostu był tam sklejony (zgrzany) na specjalnej nóżce

Na nóżce... metalowo-gumowy... nie jest to przypadkiem jakiś odbojnik?

Napisano

Czasami dają jako tłumik drgań żeby rura się nie trzęsła

Napisano
  • Autor

> Na nóżce... metalowo-gumowy... nie jest to przypadkiem jakiś odbojnik?

Nie na pewno nie wieszak . Sprawdziłem wczołgując się pod auto. Bardziej mi to właśnie wygląda na jakiś balast przeciw wibracjom czy coś w tym stulu - jest to poprostu kawałek żelaza oblany gumą bez jakichkolwiek wieszaków czu uchwytów i widać tylko miejsce gdzie był przyklejony. Jest poprostu ciężki jak się weźmie w rękę .

Napisano

> Czasami dają jako tłumik drgań żeby rura się nie trzęsła

Dokładnie - dzięki ciężarkowi wydech nie wpada w rezonans, a dokładniej mówiąc rezonans będzie występował przy innych obrotach, pewnie takich jakich nie da się osiągnąć w tym pojeździe.

Napisano

> Dokładnie - dzięki ciężarkowi wydech nie wpada w rezonans, a dokładniej mówiąc rezonans będzie

> występował przy innych obrotach, pewnie takich jakich nie da się osiągnąć w tym pojeździe.

Czyli mamy typowe"leczenie syfa pudrem" - zamiast poprawnie zaprojektować układ wydechowy, konstruktor już po fakcie (bo znowu mu nie wyszło) stosuje jakieś zastępcze rozwiązania zwiększające masę samochodu. Takim firmom dziękujemy i idziemy do mądrej konkurencji zlosnik.gif

Napisano

> Czyli mamy typowe"leczenie syfa pudrem" - zamiast poprawnie zaprojektować układ wydechowy,

> konstruktor już po fakcie (bo znowu mu nie wyszło) stosuje jakieś zastępcze rozwiązania

> zwiększające masę samochodu. Takim firmom dziękujemy i idziemy do mądrej konkurencji

Ta i kupujemy lanosa smirk.gif

Napisano

> Czasami dają jako tłumik drgań żeby rura się nie trzęsła

jeszcze z czymś takim się nie spotkałem smile.gif ale młody jestem i się nie znam 270751858-jezyk.gif