Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat oponowy, Kawsaki Tengai.

Featured Replies

Napisano

W motocyklu mam mocno zużyte Miecheliny T66. Takie już były założone jak kupiłem.Po jednym wyjeździe na nich w teren zaliczyłem 2 gleby jadąc przez błoto i piach i wiem, że bez kostki się nie obejdzie. Tylko teraz tak z praktyki warto mieć dwa komplety kół: typowy asfalt i typowy offroad. Czy jeden komplet uniwersalnych typu TKC80 lub Michelin T63.

Bardziej ciągnie mnie w teren (leśne, polne drogi), ale to pierwszy moto i po czarnym też muszę się naumieć.

Napisano

u Olka była ostatnio promocja na Trelleborg z homologacją FIM... ale na tym to ty raczej nie polatasz po czarnym...

u mnie do crossówki malyna wink.gif

Napisano

> Bardziej ciągnie mnie w teren (leśne, polne drogi), ale to pierwszy moto i po czarnym też muszę się

> naumieć.

Na takie założenia brałbym TKC80, ewentualnie MCE KAROO.

Napisano

ontinental TKC 80

wink.gif

Napisano
  • Autor

Ostatnio pojeździłem trochę po asfalcie i pierwsze co postanowiłem kupić to kask pełny, bo szczękowy otwarty + gogle = głośno i zimno > 80 km/h. Wybór padł na uzywke HJC R-PHA 10, jest już w drodze. Następnie bedę na spokojnie szukał opon i będą to na 99% TKC80 tylko ich cena trochę powala, ale do wiosny mam czas.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nie wytrzymałem do wiosny i zamówiłem komplet TKC grinser006.gif Rozmawiałem z kilkoma sprzedającymi i ciekawostka, że te opony praktycznie nie mozna ustrzelić jako leżakowane. Czyli sa ok.gif

Napisano

> Nie wytrzymałem do wiosny i zamówiłem komplet TKC Rozmawiałem z kilkoma sprzedającymi i

> ciekawostka, że te opony praktycznie nie mozna ustrzelić jako leżakowane. Czyli sa

I znikają w oczach zlosnik.gif

Napisano

ja u siebie mam na przod tkc80 tył mitas E-09

Napisano

Jak już zjesz w pół sezonu te TKC to zerknij na Heidenau.

Trochę tańsze a dość dobrze się sprawują. W necie pewnie znajdziesz sporo negatywnych opinii o modelu K-60 (u mnie skończyły się przy przebiegu sporo wyższym niż 30kkm - znaczy tył).

Jaką mają przyczepność? IMHO dobrą.

Leff może napisać jak lataliśmy w Lublinie na Honda Fun&Safety (jeszcze Luterq chyba był wtedy i jeśli dobrze kojarzę to LMB?)

Heidenau ma też opony typowo do off, jak te się spisują tego już nie wiem.

W sobotę zrzucam tylne koło i następnie zawożę do Huberta (motogumy.pl) na zrzucenie starego heidenau K-60 i założenie nowego K-60 Scout (jeszcze fajniejszy bieżnik wink.gif )

Napisano
  • Autor

> Jak już zjesz w pół sezonu te TKC to zerknij na Heidenau.

Chciałbym mieć tyle czasu na jazdę, ile myślisz, że będę miał.

Niech się zużywają, dla mnie świeżaka ważne jest aby się kleiły, a jak sie poduczę to coś twardszego wezmę.

Napisano

> Chciałbym mieć tyle czasu na jazdę, ile myślisz, że będę miał.

> Niech się zużywają, dla mnie świeżaka ważne jest aby się kleiły, a jak sie poduczę to coś

> twardszego wezmę.

Piszesz, że musisz też nauczyć się na czarnym.

Bierz pod uwagę, że TKC80 nie będzie miała takiej przyczepności jak Heidenau (K60 czy K60 Scout).

Heidenau jest oponą uniwersalną, ale bardziej kierowaną na asfalt i szutry - OK, po piachu, błocie itp też przejedziesz, ale raczej nie tak pewnie jak na TKC80 (inny rodzaj bieżnika).

Zastanów się czy więcej będziesz latał po piachach i błocie, czy może szutry i czarne.

Ja K60 polecam z czystym sumieniem. Na czarnym bardzo ładnie się klei, na mokrym też bardzo dobrze się spisuje (a dużo przejeździłem podczas opadów), przy niskich temperaturach (tak poniżej 6 st C) też daje radę.

Na TKC podczas deszczu na czarnym i przy niskich temperaturach już nie będzie tak fajnie.

To takie moje przemyślenia i nie trzeba się za bardzo sugerować ok.gif