Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podświetlenie rozdzsielczej vectra b

Featured Replies

Napisano

witam

problem jest w tablicy rozdzielczej i reszcie światełek które nie działają

podświetlenie działa tylko na wybijanych kilometrach i wyświetlaczu komputera

pare razy w nocy zauważyłem jak podświetlenie odpaliło na pół sekundy przy rozruchu samochodu

bezpieczniki są dobre a przed rozkręceniem całości wole zapytać bo może to nie liczniki a ktoś już miał coś takiego

Napisano

Nie bardzo rozumiem z czym problem. A przypadkiem żarówki w liczniku nie są popalone? U mnie w Omedze już wiekszość popadała.

Napisano
  • Autor

tablica nie pali pokrętła nawiewu i świateł też nie podświetlone

tablica nieraz odpali na pół sekundy jak kręce silnikiem to wiem chociaż że podświetlenie jest niebieskie

Napisano

> Nie bardzo rozumiem z czym problem. A przypadkiem żarówki w liczniku nie są popalone? U mnie w

> Omedze już wiekszość popadała.

pewnie nie masz tego modułu do systemu skandynawskiego. Światełka włączają się po uruchomieniu silnika, ale nie włączają zegarów i tylnej tablicy

Napisano

> wiem chociaż że podświetlenie jest

> niebieskie

a tam nie było przypadkiem w oryginale zwykłych żółtych żarówek? Weź to rozbierz, pewnie masz przerobione na LEDy. Robiłem kiedyś coś takiego w Astrze, lut puścił i najpierw mrugało, a potem zgasło i zapalało się tylko na wybojach i czasami przy odpalaniu.

Napisano

> tablica nie pali pokrętła nawiewu i świateł też nie podświetlone

> tablica nieraz odpali na pół sekundy jak kręce silnikiem to wiem chociaż że podświetlenie jest

> niebieskie

Zainteresowałbym się włącznikiem świateł.

Napisano

Najlepiej zacząć od najprostszej rzeczy, czyli sprawdzenia żarówek, czy są całe wink.gif

Napisano
  • Autor

poprzedni poprzedniego właściciela tej drezyny poprzerabiał wszystko na niebiesko i wstawił xenony

Napisano

> tablica nie pali pokrętła nawiewu i świateł też nie podświetlone

> tablica nieraz odpali na pół sekundy jak kręce silnikiem to wiem chociaż że podświetlenie jest

> niebieskie

Jak padło wszystko naraz to dość dziwne. A jak świecą się tylko pewne partie to raczej znaczy że reszta popalona zlosnik.gif

Najmniejszy problem to włącznik świateł - wyjmujesz cały włącznik i z tyłu podmieniasz żarówkę. Pamiętam, że był problem z nią i były do dostania tylko w ASO w jakiejś chorej cenie.

Żarówki pokręteł nawiewów to też nie problem - ściągasz po prostu ten plastik naokoło włączników - tylko trzeba z wyczuciem żeby zawiasików nie połamać.

Podświetlenie zegarów to już większa rzeźba i tym się nie bawiłem więc nie pomogę.

Tak jak ktoś już napisał - podświetlenie oryginalnie było żółte więc tutaj ktoś już grzebał skoro jest niebieskie.

Napisano

> poprzedni poprzedniego właściciela tej drezyny poprzerabiał wszystko na niebiesko i wstawił xenony

No ale co to ma do tego? Przecież włącznik świateł zapala również podświetlenie deski. Wg mnie trzeba go wyjąć i obejrzeć styki. Trzeba też zainteresować się samymi żarówkami (choć to dziwne dla mnie, że tyle elementów deski by nie świeciło z ich powodu) oraz bezpiecznikami.

Napisano
  • Autor

żarówki nie popalone skoro tylko przy rozruchu na chwilunie zapala sie deska

czy stacyjka ma coś do tego skoro nie odpowiada za światła??

Napisano

Na forum Vectra klub zanalazłem info, że dobrze zacząć od wymiany (profilaktycznej) bezpieczników o nr 13,22,29,31.