Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka dziwnych problemów po swapie na 1,2 8v

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie, to nie pierwszy swap w moim życiu, lecz coś na tym świecie mocno pragnie bym go nie skończył tak jak planuje

tym razem padło na obecny dupowóz czyli CC , ex 900 z wytryskiem, na 1,2 8v 75km z punto 1. elektryka sklejona z CCS 1,1 spi, rozdzielony tylko sygnał na 4 wtryskiwacze zamiast jednego

mianowicie mam taki problem z obrotomierzem, sygnał podpięty pod jedna z cewek<oczywiście pod impuls tak jak być powinno >, no i co ? wskazówka się wychyla, oczywiście, lecz na wolnych obrotach skacze, miedzy 1500-1000, jutro postaram się to nakręcić,

dalej, po postoju chyba szlag trafił alternator, mianowicie, po podpięciu elektryki, okazuje się że nie ładuje, a i kontrolka ładowania, nie zapala się normalnie, lecz z 1-2 sekundowym opóźnieniem, i nie pali się jasno, lecz żarzy tak powiedzmy na pół gwizdka, za jakieś 3 godziny go wyciągnę, ale czyżby to był objaw mostka , który przez 3 lata leżenia skończył swój żywot?

następne co to palący się check, jutro postaram się go podpiąć pod kompa, bo już brak mi rozwiązań, podmieniałem już cewki, wtryski, czujnik położenia wału, TPS, VAE, i nic, dalej jak się palił tak się pali, wiązka prześwietlona N razy, i wszystko w najlepszym porządku, i tu moje pytanie, bo komp posiada ściągnięty imobiliser, jak dobrze pamiętam, robił to HUBA, czy może być że po jego naprawach check się będzie palił? dodam ze robione był to 3 lata temu i od tamtej pory wszystko leżało w komórce,

kolejna prośba, tyczy się stabilizatora, czy jest ktoś w stanie przedstawić mi fotkę, jak fabrycznie wygląda zamontowany w CCS stabilizator, jak idzie wydech, i jak zamontowany jest on do podłogi, jak wyglądają te uchwyty, bo w necie jest niby tego kupe, a tak naprawde to albo ktoś zamontował jak mu pasowało, albo nie widać tego co dokładnie potrzebuje dostrzec

to chyba było by na tyle z tego co pamiętam na ten moment, tymczasem zbieram się dłubać dalej i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Napisano

Obrotomierz podlacza sie pod pin przekaznika sterujacego pompa paliwa a nie cewke. Oczywiscie oryginalny obrotek.

Napisano

Co do alternatora miałem taki przypadek kiedyś w swoim SC, winą było zwarcie na stojanie, efekt: zaburzenia ładowania i właśnie świecąca się na pół gwizdka kontrolka.

Co do Checka to najlepiej pod kompa, ale jeśli komp to ECOL to może być różnie, mi od tak sobie wchodził w tryb awaryjny, świeciło check i nie wkręcał sie powyżej 3,5 tys obr, po zmianie kompa na normalnego (bodajże z palio) problem ustąpił. Ewentualnie może być problem z sonda lambda, podmień i ją. Tylko jak podmieniasz jakieś czujniki, etc. to resetuj kompa, czyli odłączaj od zasilania na jakiś czas.

Napisano

Zacznij od prawidłowego podłączenia obrotomierza jak pisze Lesiu, jest malutka szansa, że przez to jest check. I dojdź do ładu z altkiem (masy masz dobrze podłączone?), potem bierz się za kompa. Jeżeli musiałeś usuwać immo, to jestem prawie pewien, że komp jest w wersji nie ECOL (czyli dobrze). Po usunięciu immo nie świecą się checki - tzn. mogą, jak ktoś odwali fuszerę (łącznie z Tobą przez nie odłączenie centralki immo), ale wtedy nie odpaliłbyś silnika. Huba robi bardzo porządnie i do tego jeszcze ogólnie sprawdza kompy przy okazji, więc jak po naprawieniu pierwszych dwóch usterek mu check nie przejdzie, czeka Cię diagnostyka, kabelki w dzisiejszych czasach są tanie, soft jest za darmo.

Napisano
  • Autor

więc tak wydech ustrugany, na razie bez staba, jest poliuretan ale na staba nie mam czasu,

co do obrotomierza, to może mi ktoś powiedzieć pod który pin przekaźnika pompy paliwa należy podpiąć obrotomierz? , bo u mnie z obrotomierza wychodzi osobno kabelek, bo w ori wersji nie było zegarów z obrotkiem, a przyznam szczerze ze nie mam pojęcia pod który pin to podpiąć

masy mam 2, jedna przykręcona do głowicy od strony pasażera, z drugiej do skrzyni, wiec masy na pewno ok, komputer również ma mase,

a może ktoś jeszcze wie, za co odpowiada 7pin ze sterownika ? bo w żadnym schemacie go nie ma, a i z wiązki 900tki i wychodził kabelek do wiązki auta, zarówno i w tej obecnej tak samo zrobiłem

co do IMMO , to oczywiście odpiąłem centralkę, wiec komp się nie zakoduje

w kwestii check-a , to po zapłonie oczywiście należycie zapala się, po chwili gaśnie, po czym nawet na zapłonie po pewnej chwili się zapala, nie zwróciłem uwagi na obroty, ale silnik raczej wkręca się do końca, podmieniałem już czujnik położenia wału, tps, czujnik temp powietrza w kolektorze, temp wody, mapsensor, wiec czujniki raczej w porządku, wieczorem podepnę się jak kumpel wróci z roboty

Napisano

7 pin z tego co kojarze jest od immo

Napisano

Obrotomierz jest podłączony do przewodu, który łączy pin 23 kompa z pinem bodajże 7 przekaźnika podwójnego. Od cewki go odłącz koniecznie, bo ECU jest bardzo bardzo czułe na "nieplanowane" zmiany oporów na cewkach.

Napisano

jezeli mozna to podepne sie pod temat, mam problem po swapie takze na 1,2 8v, no kompie wyszedl blad czujnika polozenia wału, wymieniony na nowy niestety zamiennik, po 3 dniach auto zaczelo lapac muła podczas jazdy ja mu w gaz a on tak jakby chcial zgasnac... ogolnie po okolo 30 sek zaczyna nierowno pracowac, po odpaleniu da sie przejechac z 30m i powtorka z rozrywki... swiece, kable, cewki nowe

Napisano
  • Autor

u mnie wychodzi na to że troski zostały zażegnane, check zgasł, winowajcą okazał się niepodpięty pochłaniacz par paliwa, który w pierwszym momencie uznałem za mało ważny, i o nim zapomniałem,

obrotomierz również hula jak należy,

pozostał problem ze skrzynią, ma ktoś jakieś pojęcie, dlaczego mogą występować problem z wbiciem 5tego biegu ? po prostu nie mogę go wrzucić, wszystkie inne są, 5tki nie można wsadzić, trochę martwi mnie wizja zakupu drugiej skrzyni, dodam ze jak zdjąłem boczny dekiel, to tę przesuwkę pod deklem ręką wbiłem bez problemu,

jeżeli jeszcze moge mieć pytanie, to czy skrzynia opisana jako C514.513.45 to ta sama skrzynia opisana w FAQ

"Skrzynia c.514.5 (montowana w S z podciaganym wstecznym)

1->3.909

2->2.158

3->1.345

4->0.974

5->0.766

R->3.818

Przelozenie glowne 3.562(16/57) "

z przełożeń wynika że to chyba najdłuższa po 6 biegowej ?

dokładnie to tak wygląda

http://img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/28/91/29/09/2891290921

oraz czy podciągany wsteczny mamy na myśli tą blokadę, w wybieraku zmiany biegów który mamy w kabinie ? czy do skrzyni dochodzi jakaś trzecia linka, której notabene na tym zdjęciu nie wiedziałbym gdzie umieścić,

bo jutro będe oglądał taką skrzynie, a mnie osobiście wydaje się ze podejdzie,

Napisano

> u mnie wychodzi na to że troski zostały zażegnane, check zgasł, winowajcą okazał się niepodpięty

> pochłaniacz par paliwa, który w pierwszym momencie uznałem za mało ważny, i o nim zapomniałem,

Jedna mała, bardzo ważna sprawa... Pochłaniacz par paliwa NIE ZAPALA check`a

Napisano
  • Autor

No właśnie Lesiu jakimś cudem zapala, miałem wiele błędów bo włączałem zapłon na rozpiętych , usunąłem wszystkie, po włączeni zapłony pokazał błąd stały pochłaniacza i sporadyczny pochłaniacza, błąd był stały i nie znikał, check się palił, podpiąłem zaworek pochłaniacza, usunąłem błąd, check zgasł,

w 900tce, miałem go całkiem zdjętego i nie palił checka, a tu widać coś mi nie pasuje, teraz jest ok, check zgasł, wszystko lala:d

a podpowie ktoś jak ma się sprawa z tą skrzynią ?

Napisano

co do piatki to zobacz czy wsteczny wbijesz bez wciskania lewarka, jesli wejdzie bez wcisku to jest źle ustawiona linka która wciska lewarek (nie można jej regulowac i trzeba albo kombinowac albo zamienić na nową)

Napisano

> Jedna mała, bardzo ważna sprawa... Pochłaniacz par paliwa NIE ZAPALA check`a

ale u mnie tez zapalal , powaga...

Napisano
  • Autor

> co do piatki to zobacz czy wsteczny wbijesz bez wciskania lewarka, jesli wejdzie bez wcisku to jest

> źle ustawiona linka która wciska lewarek (nie można jej regulowac i trzeba albo kombinowac

> albo zamienić na nową)

powiem tak, lewarek który był z tą skrzynia, jest taki sam jak miałem w cc 900, identyczny, niby był ten mechanizm do podciągania blokady, lecz był rozwalony i zdecydowałem się zostawić mój lewarek z cc 900, bo jest w idealnym stanie

pytanie tylko czy ta blokada tam sie jakoś nie aktywowała:D

jutro wywlekę bo linka od blokady jest urwana, i sie dowiem co i jak,

tylko mam pytanie, czy jeśli blokada będzie załączona, czyli będzie odblokowany bieg wsteczny, to wtedy będzie zablokowane włączenie 5tego biegu ?

Napisano

> ale u mnie tez zapalal , powaga...

wszystko zalezy jaki komp. Wszystkie ECOLe zalaczaja checka bez zaworu pochlaniacza

Napisano

> powiem tak, lewarek który był z tą skrzynia, jest taki sam jak miałem w cc 900, identyczny, niby

> był ten mechanizm do podciągania blokady, lecz był rozwalony i zdecydowałem się zostawić mój

> lewarek z cc 900, bo jest w idealnym stanie

> pytanie tylko czy ta blokada tam sie jakoś nie aktywowała:D

> jutro wywlekę bo linka od blokady jest urwana, i sie dowiem co i jak,

> tylko mam pytanie, czy jeśli blokada będzie załączona, czyli będzie odblokowany bieg wsteczny, to

> wtedy będzie zablokowane włączenie 5tego biegu ?

dokładnie tak jak piszesz. Z wciśniętym lewarkiem można wbić tylko wsteczny, 5 biegu nie wbijesz

Napisano
  • Autor

> dokładnie tak jak piszesz. Z wciśniętym lewarkiem można wbić tylko wsteczny, 5 biegu nie wbijesz

więc tak, sprawa ma się nastepująco:

biegi wchodzą jak nalezy, ttylko musze coś wymyślić by nie celowac w piątkę, blokada jest całkowicie wyjęta, a otwór po niej zaślepiony, 5tka i wsteczny wchodza jak należy,

po pierwsze primo, auto jeździ, wręcz powiedział bym jak na ten moment zapie$%ala jak strzała, w taką pogode jak dzisiaj, czyli mokro, do tego 155 navigatory, i duże problemy z trakcją,

po drugie primo motor siedzi, wszystko ładnie pospinane, pozostało jutro wystroić podtlenek, na ECU Mastera nie znajdę chyba czasu , założe jutro wskaźnik AFR, by dobrze wystroić podtlenek, do tego muszę pokombinowac z poduszką silnika, albo zmienić na oryginalną gdyż wsadziłem poliuretan, i cała buda chodzi aż buczy

musze zrobić odme, bo filterek to złe rozwiązanie, bucha przepalonym olejem w kabinie, głównie po dłuższym postoju

no i mam pytanie co do temperatury i wskaźnika temperatury silnika, mianowicie temperatura utrzymuje mi się spokojnej jeździe w granicach 90-92 stopnie , przy katowaniu 95 pod 100,

czujnik temperatury na silniku, mam oryginalny, czyli z punto 1, odpowietrzenie układu wodnego, zrobiłem poprzez podpięcie bezpośrednio do zbiorniczka na górę, przewodu który uprzednio był do ogrzewania przepustnicy, teraz omijając ją

mam również pytanie co do checka, bo dzisiaj wyszło, ze jednak się pali, lecz po kilkukrotnym naciśnięciu pedału gazu,