Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zerwany wężyk spryskiwacza HTB - how to...

Featured Replies

Napisano

Czas: 4 do 6 papierosów

Koszt: 7 zł (węzyk paliwowy gates 3225 6mm multi fuel carburant, zbrojony zlosnik.gif276370646-DSC01719.JPG276370646-DSC01720.JPG276370646-DSC01721.JPG276370646-DSC01724.JPG276370646-DSC01726.JPG276370646-DSC01727.JPG276370646-DSC01729.JPG

post-61762-1435246803365_thumb.jpg

Napisano

Chłopie, to co pokazałeś, chwała za wysiłek i chęci, to pikuś i na czuja każdy powinien to zrobić. Najgorzej jak na foto nr 1 wężyka nie widać, i trzeba go szukać pod podsufitką

PZDR

Jacek

Napisano
  • Autor

> Chłopie, to co pokazałeś, chwała za wysiłek i chęci, to pikuś i na

> czuja każdy powinien to zrobić. Najgorzej jak na foto nr 1

> wężyka nie widać, i trzeba go szukać pod podsufitką

> PZDR

> Jacek

A no, co racja to racja...

Napisano

> Czas: 4 do 6 papierosów

> Koszt: 7 zł (węzyk paliwowy gates 3225 6mm multi fuel carburant,

> zbrojony

witam.

a mnie krew zalewała, bo koleś sprzedał mi 4mm wężyk no i musiałem pokombunować żeby go założyć.

ale gratulacje za chęci przyda sie innym.

pozdrawiam

Napisano

Ja też ostatnio miałem jazdę z wężykiem tylko że z przodu. Jakimś cudem zawias klapy go przeciął icon_eek.gif Musiał się akurat jakoś nieteges ułożyć. Kupiłem w motoryzacyjnym taki zaworek (zwrotny czy bezzwrotny go zwą hmm.gif) połączyłem obie końcówki i śmiga waytogo.gif

Napisano

A czy ktoś wymieniał cały wężyk i może przedstawić manuala?

Napisano

No proszę, ja też ostatnio dokonałem sztuki sztukowania wężyka z tyłu, tylko u mnie było znacznie szybciej - całość nie trwała nawet jednego papierosa wink.gif

Ale mam problem, może tttm, ale jak włączam spryskiwacz tylnej szyby, to muszę chwilkę poczekać aż pojawi się płyn. Czy to moja wina - nieszczelność połączenia, czy jakiś zaworek zwrotny przy końcowce odszedł? Czy też tak macie z tym czekaniem?

Napisano
  • Autor

> No proszę, ja też ostatnio dokonałem sztuki sztukowania wężyka z

> tyłu, tylko u mnie było znacznie szybciej - całość nie trwała

> nawet jednego papierosa

> Ale mam problem, może tttm, ale jak włączam spryskiwacz tylnej szyby,

> to muszę chwilkę poczekać aż pojawi się płyn. Czy to moja wina -

> nieszczelność połączenia, czy jakiś zaworek zwrotny przy

> końcowce odszedł? Czy też tak macie z tym czekaniem?

U mnie sika szybko, nie trzeba dlugo czekac.

Moze łącznik niedostatecznie szeroki?

Napisano

> Czas: 4 do 6 papierosów

> Koszt: 7 zł (węzyk paliwowy gates 3225 6mm multi fuel carburant,

> zbrojony

I wystarczy to tak wcisnąć i nie cieknie?

Napisano
  • Autor

> I wystarczy to tak wcisnąć i nie cieknie?

nic a nic - na probe wypryskalem pol zbiornika wody...

Napisano

> U mnie sika szybko, nie trzeba dlugo czekac.

> Moze łącznik niedostatecznie szeroki?

Połączyłem w ten sposób, że pęknięty dotychczasowy wężyk (ale był sztywny, skubany, nic dziwnego, że pękł!) przedłużyłem szerszym - wciskając parę centymetrów i dodatkowo zabezpieczając klejem. Jak będzie cieplej, to rozmontuje i się przyjrzę, czy nie przecieka.

No ja niby też długo nie czekam, ale wydaje mi się, że płyn powinien lecieć NATYCHMIAST - bo powinien być już w końcówce, a nie zaciągany z metra.

Napisano

Ja dziś też reanimowałem tylny spryskiwacz. Kupiłem taki plastikowy łącznik spryskiwacza za 3 zeta, 5 minut i po sprawie. grinser006.gif Działa ok.

Napisano
  • Autor

> lecieć NATYCHMIAST - bo powinien być już w końcówce, a nie

> zaciągany z metra.

a no wlasnie chyba tak jest ( moge sie mylic )

Napisano

> ale wydaje mi się, że płyn powinien lecieć NATYCHMIAST - bo powinien być już w końcówce, a nie

> zaciągany z metra.

Owszem ale w stanie nieważkości. Na Ziemi póki co istnieje jeszcze grawitacja i płyn wraca do zbiornika. Dlatego ludzie montują zaworki zwrotne.

Napisano

> nic a nic - na probe wypryskalem pol zbiornika wody...

Ja ostatnio próbowałem naprawić ten wąż za pomocą rurki termokurczliwej, ale wiatr sprawił, że nie dałem rady jej odpowiednio podgrzać (gasły mi zapałki). Będę musiał spróbować z przewodem paliwowym ok.gif.

Jeśli chodzi o to, że trzeba czekać aż płyn zacznie lecieć to mam to samo. Ktoś pisał kiedyś na forum, że można zamontować zaworek jednokierunkowy chyba od Uno i wtedy leci od razu.

Napisano

> Ale mam problem, może tttm, ale jak włączam spryskiwacz tylnej szyby, to muszę chwilkę poczekać aż pojawi się płyn. Czy to moja wina - nieszczelność połączenia, czy jakiś zaworek zwrotny przy końcowce odszedł?

zaworka zwrotnego to w asterce nie ma chyba że sobie sam założysz, płyn cofa się wobec czego i zanim napompuje to troszkę czasu mija

PZDR

Jacek

Napisano

> zaworka zwrotnego to w asterce nie ma chyba że sobie sam założysz,

> płyn cofa się wobec czego i zanim napompuje to troszkę czasu

> mija

> PZDR

> Jacek

zaworek powinien byc w pompce

Napisano

> zaworek powinien byc w pompce

"Powinien" to odpowiednie słowo... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> zaworek powinien byc w pompce

yikes.gif wyczytalem kiedyś na forum że takowego zaworka nie ma,

jeżeli jest w pompce to sorki za wprowadzanie w błąd,

rozumiem z tego że jeżeli się cofa w takim razie znaczy że zaworek pad.gif

i kolejna wiedza została zapisana na twardzielu

Napisano

> wyczytalem kiedyś na forum że takowego zaworka nie ma,

> jeżeli jest w pompce to sorki za wprowadzanie w błąd,

> rozumiem z tego że jeżeli się cofa w takim razie znaczy że zaworek

> i kolejna wiedza została zapisana na twardzielu

Kolega Chuchras kiedy pisał, że w pompce powinien być zaworek zwrotny, wyraził nasze pobożne zyczenie. Ten kto projektował pompkę przeczytał w podręczniku fizyki, że ciśnienie atmosferyczne jest w stanie utrzymać słup wody wysokości około 10m, więc cóż znaczy te kilkadziesiąt cm w naszej Asterce wink.gif . I nie dał zaworka zwrotnego. Nie doczytał (może małym drukiem było wink.gifzlosnik.gif , że owszem tak się dzieje, ale pod warunkiem szczelności układu.

Pozdroofka

Napisano

> I wystarczy to tak wcisnąć i nie cieknie?

Ja proponuje nie kombinowac z łaczenie dwóch weżyków "na zakładkę".

Ja zrobiłem to inaczej. Koszt tez kolo 6 - 7 zł.

W sklepie motoryzacyjnym kupujecie 0,5 metra weżyka do spryskiwacza. Do tego zaworek zwrotny od fiata za 5 zł.

Demontujecie spoiler, wywalacie urwany kawałek starego wężyka pomiedzy miejscem pękniecia a dysza spryskiwacza. W to miejsce wstawiacie nowy kawałek wężyka i ucinacie na długosc. Całosc ze starym przewodem łączycie za pomocą zaworku zwrotnego. Jesli koncówka starego wężyka nie chce wejsc, to należy podgrzac chwileczke zapalniczką. Tylko pamietajcie zeby dobrze zamontowac zaworek ( jest na nim strzałka pokazujaca kierunek przepływu), bo w przeciwnym wypadku spryskiwacz nie bedzie psikał smile.gif.

Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest prawie natychmiastowe psikanie płynu po włączeniu spryskiwacza.

pozdro

Napisano
  • Autor

> Ja proponuje nie kombinowac z łaczenie dwóch weżyków "na zakładkę".

> Ja zrobiłem to inaczej. Koszt tez kolo 6 - 7 zł.

> W sklepie motoryzacyjnym kupujecie 0,5 metra weżyka do spryskiwacza.

> Do tego zaworek zwrotny od fiata za 5 zł.

> Demontujecie spoiler, wywalacie urwany kawałek starego wężyka

> pomiedzy miejscem pękniecia a dysza spryskiwacza. W to miejsce

> wstawiacie nowy kawałek wężyka i ucinacie na długosc. Całosc ze

> starym przewodem łączycie za pomocą zaworku zwrotnego. Jesli

> koncówka starego wężyka nie chce wejsc, to należy podgrzac

> chwileczke zapalniczką. Tylko pamietajcie zeby dobrze zamontowac

> zaworek ( jest na nim strzałka pokazujaca kierunek przepływu),

> bo w przeciwnym wypadku spryskiwacz nie bedzie psikał .

> Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest prawie natychmiastowe

> psikanie płynu po włączeniu spryskiwacza.

> pozdro

Tak. Ale...

1. zaworek musi byc jak najbliżej pompki

2. jakie jest prawdopodobieństwo zamarzniecia stojącego płynu w węzyku powiedzmy przy klapie?

Napisano

Ja też założyłem zaworki na tylni i przedni spryskiwacz (przy pompce) i gdy psikam na przednią szybę działa jak powinno (zdąży psiknąć nim pociągnie wycieraczka) ale na tył mimo zaworka i tak muszę chwilę poczekać nim zacznie lecieć

Napisano

> Tak. Ale...

> 1. zaworek musi byc jak najbliżej pompki

> 2. jakie jest prawdopodobieństwo zamarzniecia stojącego płynu w

> węzyku powiedzmy przy klapie?

ad. 1 Co za różnica czy jest przy pompce czy przy dyszy. nie wpływa to za bardzo na funkcjonowanie.

ad. 2 prawdopodobienstwo jest takie samo przy zaworku zamontowanym na poczatku jak i na koncy układu. Poza tym jak zamarza w przewodzie to zamarza wszedzie.

Ogólnie mówiac w zimie należy stosowac zimowe płyny smile.gif

Napisano

Przeczytawszy cały wątek zdecydowałem się w miejscu przerwania wężyka włożyć zawór jednokierunkowy z cinquecento, a pozostałą część węża aż do spryskiwacza wymienić na nową. Jak postanowiłem tak zrobiłem i po 20 minutach pracy (tak długo, bo po ciemku grinser006.gif) spryskiwacz znowu działa i to bez zarzutu. Teraz trochę odczekam i sprawdzę czy zaworek się sprawdza. Koszt naprawy 5 pln za zawór, 2 pln za 2 metry węża (kupiłem na zapas). Dzięki koledzy za ten bukiet pomysłów blagam.gif

Napisano

> Panowie widze ze TTTM

Na to wygląda smile.gif. Leć do sklepu po zaworek od cinquecento i kawałek węża tak jak radził fila1astra. Dzisiaj mogę już powiedzieć, że to rozwiązanie doskonale się sprawdza. Płyn leci od razu po uruchomieniu pompki ok.gif

Napisano

> Ja proponuje nie kombinowac z łaczenie dwóch weżyków "na zakładkę".

> Ja zrobiłem to inaczej...

No super pomysł!

Chylę czoła.

Jak mrozik odpuści, to wezmę się za temat od nowa...

Dzięki.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Moze mi ktos podpowiedziec jak reanimowac wezyk w mojej Asterce wink.gif Sprawa ma się tak: po jej kupnie po przejechaniu przez jakąś większą "hope" spod dywanika pod schowkiem na wycieraczke wypadł zwinięty węzyk. Jako że wtedy tylnia wycieraczka jeszcze nie działała to olałem sprawe i spowrotem wciesnełem go za dywanik i dodatkowo owinelem końcówkę izolacją żeby płyn się nie lał przez przypadkowe uruchomienie spryskiwacza. W grudniu dzięki autokącikowi udało się mi reanimować wycieraczke 893goodvibes.gif Koleją rzeczy teraz pora na węzyk grinser006.gif Niestety pewnie musze demonotwać podsufitke żeby dorwać drugi przerwany koniec. I tu moje pytanie: jak to zrobić najprościej wink.gif

Napisano

Podpowie ktos jak puscic ten zerwany wezyk zeby znalazl sie pod podsufitka zlosnik.gif

Napisano

> Zalezy w którym miejscu zerwany.

Wezyk jest gdzies zerwany pod podsufitka ale poprzedni wlasciciel wyciagnal go widocznie i zwinal i wrzucil za wykladzine pod schowkiem. I teraz nie wiem jak pociagnac go do podsufitki, przez jakis slupek czy jak niewiem.gif Mam plana zeby zerwane koncowki jak da rade polaczyc "slynnym" zaworkiem zwrotnym zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.