Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P 508 1.6 THP - dlaczego uciekać od tego auta?

Featured Replies

Napisano

> jezdze i jezdze juz kurde 3 tygodnie i nic nie wybuchło... nie odpadło...

> musi byc cos nie tak z tym francuzem

lepiej zdaj relacje jak tam się sprawuje plusy i minusy zlosnik.gif

bez foto się nie liczy zlosnik.gif

Napisano

> jezdze i jezdze juz kurde 3 tygodnie i nic nie wybuchło... nie odpadło...

A jak spalanie wygląda? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> lepiej zdaj relacje jak tam się sprawuje plusy i minusy

relacja wstępna już była. uzupełniam.

Plusy:

- bardzo komfortowy i cichy przy wysokich prędkościach

- silnik swietnie narazie się prezentuje pod względem ekonomii

- wyswietlacz hud - podoba mi się koncepcja przeniesienia podstawowych informacji pod samą szybę, ale to pewnie dlatego ze przywykłem do cyfrowego licznika...

- dobre audio (nawet bez jbl)

- dobre bluetooth i synchronizacja kontaktów

- grzana skóra robi... do tej pory miałem podgrzewane fotele w 3 autach ( nie licząc bmki - która nie jezdzi zimą). nigdy tego nie używałem, ale na skórzanych siedziskach jednak jest to sensowne. na szmatexach nie.

Minusy:

- doświetlanie zakrętów halogenami - bezużyteczny gadżet

- nawigacja - beznadziejna

- idiotyczne rozwiązanie HUD... klapka która odbija wyświetlacz? którą trzeba regulować pod kątem wysokości oczu kierowcy... dlaczego nie załatwili tego zwykłym LCD? bez niepotrzebnej regulacji kąta i składania?

- ekran niedotykowy, zamiast tego dzojstik - mega lipa (w aucie z 2011 powinien byc dotykowy ekran, nawet chevrolet ma )

- brak schowków na klucze, telefon (będzie doskwierał latem, przy braku kieszeni)

- automatyczne wycieraczki jak narazie nie sprawdzają się (jak to u francuzów, w megane tez lipa), liczyłem że ten komponent się poprawia w focusie z 2006 działały swietnie, prawie bezbłędnie.

- zamykanie bagażnika - konieczne jest dopchnięcie klapy, dotykając blachy (nie da sie tego zrobic z uchwytu) - oznacza to brudne łapy... do tego przy deszczowej pogocie, przy otwieraniu leje się troche do bagaznika.

ogólnie jezdzi i robi swoje. szału nie ma - mcphersony nie naginają fizyki. silnik pomimo ze charakterystyka dobra, to ma troche mało Nm i mocy... ale jest cicho i wygodnie. fotelik dla małego wszedł (coprawda za mną nie dało rady - nadal za bardzo odsunięty fotel, ale zmieścił się za pasażerem, a żona ma dość miejsca żeby za mną podróżować (w megane nie miała).

> bez foto się nie liczy

masz foto:

fot0139.JPG

Napisano

felerny Ci się trafił zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A jak spalanie wygląda?

9,3 pokazuje komp (jeszcze nie wyjezdzilem baku) - 100% trasa praca - dom - praca w Warszawie (godziny szczytu, ostatnio snieg, breja i deszcz) - uznaje to za rewelacyjny wynik (zwłaszcza jak na rozmiar auta).

Tyle palił mi 1.8 TDCI w Focusie (na troche innej trasie coprawda) smile.gif

Napisano

> 9,3 pokazuje komp (jeszcze nie wyjezdzilem baku) - 100% trasa praca - dom - praca w Warszawie

> (godziny szczytu, ostatnio snieg, breja i deszcz) - uznaje to za rewelacyjny wynik (zwłaszcza

> jak na rozmiar auta).

> Tyle palił mi 1.8 TDCI w Focusie (na troche innej trasie coprawda)

A ile poganiasz na trasie. Pytam z ciekawości, bo chcialbym jakos to odnieść do spalania w moim aucie. Podobno ten 1,6 jest oszczędny. Zrobilen raz swoim trasę z Dąbrowy G. do Rumi z kręceniem się po Wawie. Wg. kompa wyszło 11,3 ale gdzie się dało jechałem 150-160.

Napisano
  • Autor

> A ile poganiasz na trasie. Pytam z ciekawości, bo chcialbym jakos to odnieść do spalania w moim

> aucie. Podobno ten 1,6 jest oszczędny. Zrobilen raz swoim trasę z Dąbrowy G. do Rumi z

> kręceniem się po Wawie. Wg. kompa wyszło 11,3 ale gdzie się dało jechałem 150-160.

trasy jeszcze nie robilem i pewnie nie zrobie szybko. ale jak zmiesci sie w 8miu bedzie dobrze. megana robi ok 9ciu.

• 12 lat później...
Napisano
W dniu 1.02.2013 o 20:24, jimbo22 napisał(a):

> A ile poganiasz na trasie. Pytam z ciekawości, bo chcialbym jakos to odnieść do spalania w moim

> aucie. Podobno ten 1,6 jest oszczędny. Zrobilen raz swoim trasę z Dąbrowy G. do Rumi z

> kręceniem się po Wawie. Wg. kompa wyszło 11,3 ale gdzie się dało jechałem 150-160.

trasy jeszcze nie robilem i pewnie nie zrobie szybko. ale jak zmiesci sie w 8miu bedzie dobrze. megana robi ok 9ciu.

Jakie wrażenia po latach eksploatacji? Ile nim jeździłeś?

Silnik padł czy nie 🫣

Napisano
  • Autor
W dniu 12.09.2025 o 22:44, mati_lecha napisał(a):

Jakie wrażenia po latach eksploatacji? Ile nim jeździłeś?

Silnik padł czy nie 🫣

Łomatko 2013 rok 😄

Auto wspominam źle. 
1. SIlnik wymagał przez 3 lata (jakies 60 tys km) 2 wymian rozrządu "prewencyjnie", bo ewidentnie w miarę "rozciągania" pojawiał się lag na pedale gazu. Zaczynał powoli, progresywnie coraz gorzej chodzić.
2. Auto do bólu generyczne, mdłe... źle sie prowadzi, ergonomia wnętrza słaba, wygłuszenie takie se itp itd.

3. Takze odjechał po leasingu dalej, nie mam żadnego żalu i tęsknoty :) Zrobiłem nim przez te 3 lata chyba ok 60 tys km. Jedyna "awaria" wkurzająca to powracający błąd dot. skrętnych lamp, ktorego przez cały okres ASO nie umiało usunąć. Czyli nic strasznego.

Wyleczyłem się z Peugeota po tym samochodzie. Ale to ile juz lat? 9-10 od kiedy go nie mam :)

Edytowane przez jimbo22

Napisano
7 godzin temu, jimbo22 napisał(a):

Łomatko 2013 rok 😄

Auto wspominam źle. 
1. SIlnik wymagał przez 3 lata (jakies 60 tys km) 2 wymian rozrządu "prewencyjnie", bo ewidentnie w miarę "rozciągania" pojawiał się lag na pedale gazu. Zaczynał powoli, progresywnie coraz gorzej chodzić.
2. Auto do bólu generyczne, mdłe... źle sie prowadzi, ergonomia wnętrza słaba, wygłuszenie takie se itp itd.

3. Takze odjechał po leasingu dalej, nie mam żadnego żalu i tęsknoty :) Zrobiłem nim przez te 3 lata chyba ok 60 tys km. Jedyna "awaria" wkurzająca to powracający błąd dot. skrętnych lamp, ktorego przez cały okres ASO nie umiało usunąć. Czyli nic strasznego.

Wyleczyłem się z Peugeota po tym samochodzie. Ale to ile juz lat? 9-10 od kiedy go nie mam :)

Dziękuję za wiadomość. Wpadł mi w oko C4 Picasso fulla opcja. Próbowałem w różnych miejscach w sieci znaleźć właściciela, który byłby zadowolony z eksploatacji silnika THP 156KM. Nie udało się.... I resign. 

Napisano
W dniu 17.09.2025 o 18:11, mati_lecha napisał(a):

Dziękuję za wiadomość. Wpadł mi w oko C4 Picasso fulla opcja. Próbowałem w różnych miejscach w sieci znaleźć właściciela, który byłby zadowolony z eksploatacji silnika THP 156KM. Nie udało się.... I resign. 

Heh THP mialem przez 90 tys km. To jest straszna kupa. Nawet o tym nie myśl.