Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 auta, jedna szkoda a znizki AC

Featured Replies

Napisano

sa 2 auta: A i B, na jednego wlasciciela

auto A jest ubezpieczone u X, auto B u Y

auto B mialo szkode z AC

czy auto A tez bedzie mialo mniejsze znizki?

Napisano

> sa 2 auta: A i B, na jednego wlasciciela

> auto A jest ubezpieczone u X, auto B u Y

> auto B mialo szkode z AC

> czy auto A tez bedzie mialo mniejsze znizki?

znizki ma własciciel (użytkownik) nie auto. czyli tak.

Napisano
  • Autor

> znizki ma kierowca nie auto. czyli tak.

a ubezpieczyciele maja juz jakis wspolny system? cfaniaczek.gif

Napisano

> sa 2 auta: A i B, na jednego wlasciciela

> auto A jest ubezpieczone u X, auto B u Y

> auto B mialo szkode z AC

> czy auto A tez bedzie mialo mniejsze znizki?

Zależy od OWU towarzystwa. Wiele towarzystw ma teraz zapisy, że szkoda w jednym samochodzie nie powoduje korekty w B-M przy innych samochodach tego samego właściciela.

Natomiast przy zakupie nowego samochodu brana jest niestety najmniej korzystna zniżka B-M ze wszystkich samochodów.

Napisano

> a ubezpieczyciele maja juz jakis wspolny system?

W zakresie OC tak (prowadzony przez UFG). W zakresie AC, chyba tylko część towarzystw na razie z niego korzysta.

Napisano

> Zależy od OWU towarzystwa. Wiele towarzystw ma teraz zapisy, że szkoda w jednym samochodzie nie

> powoduje korekty w B-M przy innych samochodach tego samego właściciela.

> Natomiast przy zakupie nowego samochodu brana jest niestety najmniej korzystna zniżka B-M ze

> wszystkich samochodów.

Często też jest tak, że 1 szkoda nie powoduje zbytniej podwyżki w cenie polisy.

Napisano

tak

Napisano

A to ciekawe zlosnik.gif

Jak właściciel pożyczy sąsiadowi auto, który nie ma swojego (nie ma tym samym żadnych zniżek) i spowoduje kolizję pożyczonym samochodem, to kto straci zniżkę? Kierowca, czyli sąsiad, czy jednak właściciel, który nawet może nie miec prawa jazdy, więc kierowcą nie będzie zlosnik.gif

Inna sytuacja - auto firmowe. 10 kierowców. Jeden spowoduje kolizję....kto straci zniżkę? zlosnik.gif

Napisano

no dobrz. zalezy od ubezpieczyciela (jakie konsekwencje 1 szkody będą), ale nie zmienia to tego co napisałem - właściciel ma znizki i deklaruje historię szkód - co z nią robi ubezpieczyciel, to jego brocha, jeden patrzy na szkody z 10 lat, jeden na czas posiadania prawka itp itd... ale nie samochód A albo B.

Napisano

> A to ciekawe

w tym konkretnym przypadku kierowca = właściciel. moje uproszczenie...

> Jak właściciel pożyczy sąsiadowi auto, który nie ma swojego (nie ma tym samym żadnych zniżek) i

> spowoduje kolizję pożyczonym samochodem, to kto straci zniżkę? Kierowca, czyli sąsiad, czy

> jednak właściciel, który nawet może nie miec prawa jazdy, więc kierowcą nie będzie

a co jesli auto to statek kosmiczny? albo własciciel już nie żyje od 200 lat? albo nikt nie zgłosi tej kolizji?

> Inna sytuacja - auto firmowe. 10 kierowców. Jeden spowoduje kolizję....kto straci zniżkę?

firmy mają własne warunki ubezpieczeń i stopniowanie zniżek na troche innych zasadach.

Napisano

Tak ale nie wszyscy

Napisano

> Inna sytuacja - auto firmowe. 10 kierowców. Jeden spowoduje kolizję....kto straci zniżkę?

Auto firmowe, leasingowane. Miałem szkodę i dowaliło mi na prywatnych polisach beksa.gif

Napisano

> w tym konkretnym przypadku kierowca = właściciel. moje uproszczenie...

> a co jesli auto to statek kosmiczny? albo własciciel już nie żyje od 200 lat? albo nikt nie zgłosi

> tej kolizji?

hmm.gif aha ok.gif

> firmy mają własne warunki ubezpieczeń i stopniowanie zniżek na troche innych zasadach.

Wiem o tym. Żebyś miał jaśniej - wieloosobowa rodzina, w której jest 10 kierowców i jeden spowoduje kolizję zlosnik.gif

Napisano

> Auto firmowe, leasingowane. Miałem szkodę i dowaliło mi na prywatnych polisach

Moje firmowe auta tez miały szkody. Żaden kierowca nie stracił zniżki... a szkoda zlosnik.gif

Napisano

> aha

> Wiem o tym. Żebyś miał jaśniej - wieloosobowa rodzina, w której jest 10 kierowców i jeden spowoduje

> kolizję

żebyś miał jaśniej - co to ma do tematu wątku? jest 1 kierowca (własciciel, użytkownik głowny itp itd) i 2 auta...

co chcesz udowodnić? że są różne OWU i sytuacje? no co ty!? icon_eek.gif

miałem leasing gdzie byłem jedynym z użytkowników i przy kolizji - ja (jako główny) dostałem po zniżkach. miałem też wariant że mogłem walić raz w miesiącu - i ni cholery nic bym nie ucierpiał, bo tak było skonstruowane ubezpieczenie. ale to nie na temat.

Napisano

> co chcesz udowodnić? że są różne OWU i sytuacje? no co ty!?

Chcę Ci udowodnić, że piszesz bzdury:

Quote:

znizki ma kierowca nie auto

grinser006.gif

Napisano

> Chcę Ci udowodnić, że piszesz bzdury:

> Quote:

> znizki ma kierowca nie auto

aha. gratuluje potrzeby zaistnienia... udowodniłeś!

sprostowałem wczesniej -

Quote:

w tym konkretnym przypadku kierowca = właściciel. moje uproszczenie...

chyba łatwo sie domyslic, bez czepiania? i nie troluj, bo szkoda wątku...

Napisano

niekoniecznie w allianz jest tak, że jesli masz ubezpieczone u nich oba auta i masz szkode na jednym to na drugie nie tracisz.

Napisano

> niekoniecznie w allianz jest tak, że jesli masz ubezpieczone u nich oba auta i masz szkode na

> jednym to na drugie nie tracisz.

ja wiem ze jest różnie u każdego...

w allianz to akurat mam tak, ze mi w 2006 roku wbili do systemu jakąś szkodę, której nie jestem autorem i teraz nie mogę się od łosiów doczekać wyjaśnienia sprawy od miesiąca smile.gif dzisiaj im robiłem awanture;)

Napisano
  • Autor

> Auto firmowe, leasingowane. Miałem szkodę i dowaliło mi na prywatnych polisach

a to jakas dziwna polise musicie miec albo zasady

Napisano

W kwestii aut używanych do działalności gospodarczej jeden z lepszych, jeśli nie najlepszy, system zniżek to WIS w PZU.

Napisano
  • Autor

przy polisach firmowych a zwlaszcza flotowych jest zupelnie inaczej

Napisano

> przy polisach firmowych a zwlaszcza flotowych jest zupelnie inaczej

Oczywiście, w większości przypadków kierowca nie traci zniżek zlosnik.gif