Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opłaty przy sprowadzaniu auta z Niemiec

Featured Replies

Napisano

Moze banalne pytanie, ale wypadlem troche z obiegu.

Chciałbym sprowadzić sobie auto z Niemiec. Jakie opłaty przy silniku 1.6 lub 2.0 muszę uiścić?

Wielkie dzięki za pomoc. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Do pojemności 2,0 jest mniejsza akcyza, chyba 3,1%

I tyle? Jakieś opłaty recyklingowe itp? Czy tego już nie ma?

Napisano

> a powyzej?

18.3%

Napisano

> I tyle? Jakieś opłaty recyklingowe itp? Czy tego już nie ma?

nie no są jeszcze, recykling, przegląd, tłumacz, jakas oplata skarbowa..

Napisano

> i ta akcyza jest naliczana od wartosci auta czy od wartosci na umowie ?

Teoretycznie od wartości na umowie a w praktyce i tak Pani/Pan w Urzędzie Celnym bierze wartość z Eurotaxu a na umowie możesz mieć wpisane ile dusza zapragnie, oni i tak skorygują.

Napisano

> Moze banalne pytanie, ale wypadlem troche z obiegu.

> Chciałbym sprowadzić sobie auto z Niemiec. Jakie opłaty przy silniku 1.6 lub 2.0 muszę uiścić?

> Wielkie dzięki za pomoc.

Masz tak.

1. Akcyza

2. Przegląd około 115zł

3. Tłumaczenia około 90 zł

4. W US Vat 24 bodajże około 160 zł

5. W UM ( recykling,rejestracja,karta pojazdu) około 800zł

6. W UM tablice próbne około 65zł

7. Ubezpieczenie

Mniej więcej chyba te koszty trzeba ponieść , mogłem coś przeoczyć.

Napisano

> Moze banalne pytanie, ale wypadlem troche z obiegu.

> Chciałbym sprowadzić sobie auto z Niemiec. Jakie opłaty przy silniku 1.6 lub 2.0 muszę uiścić?

> Wielkie dzięki za pomoc.

Do 2 litrów jest akcyzy 3.1 powyżej 2 litrów jest 18.6%.

Opłaty:

1. Akcyza

2.Opłata za wydanie potwierdzenia zapł. podatku akcyzowego-17zł

3.Tłumaczenie dokumentów

3.Skarbowy zaświadczenie o niepodleganiu podatkowi VAT-160zł

4. Badanie techniczne-90zł lub 169zł (w tym samym roku płaciłem raz tak raz tak)

5. Recykling 500zł

6. Wydział komunikacji 242.5zł

Napisano

> Może nie mieszaj w głowie jak sam do końca nie jesteś przekonany?

O te trzy dziesiąte zajmujesz serwer??? biglaugh.gif

Napisano

> i ta akcyza jest naliczana od wartosci auta czy od wartosci na umowie ?

Sprowadzalem to wyglada to tak.

Umowe w buty sobie wloz, do UC idziesz, wypisujesz deklaracje co ,jakie,jakiwypas, przebieg, panluka w ksiazke i mowie...44 tys zl ( na umowie mialem 24 tys i tyle zaplacilem)

do tego tlumaczenie jakies 200zl, do tego 160 zl z US zwlnienie z VAT-u

akcyza 3,1% do 2000ccm

rejestracja to 500zl recycling, tablice cos okolo 200 zl

razem wyszlo mnie ok 2300zl:) i mialem NIU blachy

Napisano

> Do 2 litrów jest akcyzy 3.1 powyżej 2 litrów jest 18.6%.

> Opłaty:

> 1. Akcyza

> 2.Opłata za wydanie potwierdzenia zapł. podatku akcyzowego-17zł

> 3.Tłumaczenie dokumentów

> 3.Skarbowy zaświadczenie o niepodleganiu podatkowi VAT-160zł

> 4. Badanie techniczne-90zł lub 169zł (w tym samym roku płaciłem raz tak raz tak)

> 5. Recykling 500zł

> 6. Wydział komunikacji 242.5zł

W czwartek zaplacilem za badanie techniczne 158zl, zeby moc jechac na badanie musialem pobrac w WK tymczasowe tablice -62zl, teraz czeka mnie juz w WK normalna procedura w postaci normalnych tablic i "miekkiego" dowodu, a pozniej "twardego".

Napisano

Koledzy widze zorientowani. A jaie oplaty sa w przypadku tzw mienia przesiedlenczego? Czy takie cos nadal istnieje? Powiedzmy ze samochod byl & bedzie zarejestrowany na jedna osobe.

sa dalej jakies oplaty od pojemnosci?

Napisano

> W czwartek zaplacilem za badanie techniczne 158zl, zeby moc jechac na badanie musialem pobrac w WK

> tymczasowe tablice -62zl, teraz czeka mnie juz w WK normalna procedura w postaci normalnych

> tablic i "miekkiego" dowodu, a pozniej "twardego".

Na jesieni powymyślali właśnie kolejne kłody pod nogi by reperować budżet. We wrześniu jeszcze głupot nie było. Za BT zapłaciłem w lipcu 169zł a we wrześniu 90zł z tym, że na innych stacjach, do tego tu gdzie robiłem za 90zł dostałem giftów na 40zł (bon na 20zł do wykorzystania w ich sklepie, i 1 rzecz do wybrania z półki na diagnostyce (kosmetyki) wziąłem koncentrat płunu letniego na 25l-koszt ok 18zł).

Napisano

> Sprowadzalem to wyglada to tak.

> Umowe w buty sobie wloz, do UC idziesz, wypisujesz deklaracje co ,jakie,jakiwypas, przebieg,

> panluka w ksiazke i mowie...44 tys zl ( na umowie mialem 24 tys i tyle zaplacilem)

Z tą umową to nie do końca, jak zaniżysz sporo to głupi nie są i dla pokazania kto tu rządzi pociągną bezpośrednio z cennika, jak cena nie odbiega za bardzo to nie wnikają i piszą z kwitów Twoich. Każde auto co sprowadzałem płaciłem od umowy, nie z cennika UC, ale nie miałem głupot typu 1 euro czy 1/2 wartości rzeczywistej.

Wszystko trzeba z głową robić, a nawet gdyby było mniej i zaczynali kręcić nosem, trzeba umieć zagadać, żeby przeszło, tylko jeszcze raz napiszę-trzeba rozsądnie. Zawsze można powiedzieć, że to dlatego że uszkodzony zderzak, czy porysowany dookoła. W przypadku sporych różnic czasami warto wziąć rzeczoznawcę wtedy przechodzi kwit od niego. Sprowadziłem lekko uszkodzone i chcieli mi naliczyć z cennika, wziąłem rzeczoznawcę (250zł) i zaoszczędziłem 1750zł na akcyzie, bo auto było powyżej 2.0 więc duża akcyza.

Napisano

> stacjach, do tego tu gdzie robiłem za 90zł dostałem giftów na 40zł (bon na 20zł do

> wykorzystania w ich sklepie, i 1 rzecz do wybrania z półki na diagnostyce (kosmetyki) wziąłem

> koncentrat płunu letniego na 25l-koszt ok 18zł).

boje_sie.gif kurde! gdzie takie dobre stacje są? W "moich" okolicach (Grudziądz, Kwidzyn, Malbork) nie słyszałem o takich giftach frown.gif

Napisano

> kurde! gdzie takie dobre stacje są? W "moich" okolicach (Grudziądz, Kwidzyn, Malbork) nie

> słyszałem o takich giftach

W moich okolicach też nie, i tu właśnie 169zł mnie kroili, a potem pojechałem do celnego, i czekając na kwity od akcyzy wpadłem na stację, a tam mają stację, myjnię,serwis mechaniczny i duży sklep, no i zrobiłem badanie, Pan pieczątkę na karteczce z bonem 20zł do sklepu i kazał z półki wybrać sobie gifta (pianki do czyszczenia, płyny i koncentraty do spryskiwaczy,szczotki do mycia,szampony,jeszcze jakaś drobnica). Byłem miło zaskoczony, bo w sumie to BT chyba za free robią.