Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kradzież tablic - ponowna rejestracja ?

Featured Replies

Napisano

Koleżance skradziono tablice rejestracyjne z auta. Obie.

Zgłosiła to na Policję.

Czy teraz musi iść do WK i przerejestrować samochód ?

Jeśli tak - to jak rozwiązać sprawę współwłaściciela, którym jest jej ojciec leżący w szpitalu ? Jakieś zwykłe upoważnienie na kartce wystarczy ?

Napisano

> Koleżance skradziono tablice rejestracyjne z auta. Obie.

> Zgłosiła to na Policję.

> Czy teraz musi iść do WK i przerejestrować samochód ?

> Jeśli tak - to jak rozwiązać sprawę współwłaściciela, którym jest jej ojciec leżący w szpitalu ?

> Jakieś zwykłe upoważnienie na kartce wystarczy ?

Z tego co wiem to nie musi przerejestrowywac tylko wyrabia wtorniki tablic niemniej czeka sie chyba około 2 tygodni lub może od ręki wyrobić nowe, a co do współwłaściciela to w niektórych urzędach wystarczy zwykle upoważnienie albo podpisane druki przez współwłaściciela i jego dowód osobisty, są jednak pseudourzedy które oczekują obecności współwłaściciela a więc przedzwonic do WK i sie dopytac.

Napisano

Skoro to była kradzież i zgłosiła na policję to teraz Wydział Komunikacji pewnie będzie czekał na papiery z policji o toku postępowania. To trzeba się przygotować na miesiąc, może dwa czekania. Co do załatwienia za ojca - trzeba spisać pełnomocnictwo do załatwienia spraw które dla zstępnych nie podlega opłacie skarbowej.

Napisano

> Skoro to była kradzież i zgłosiła na policję to teraz Wydział Komunikacji pewnie będzie czekał na

> papiery z policji o toku postępowania. To trzeba się przygotować na miesiąc, może dwa

> czekania. Co do załatwienia za ojca - trzeba spisać pełnomocnictwo do załatwienia spraw które

> dla zstępnych nie podlega opłacie skarbowej.

Mi w listopadzie skradziono jedną tablicę.

W WK złożyłem wniosek o wtórnik tablicy+naklejki, zapłaciłem jakieś 80zł, poczekałem 2 tygodnie i dostałem nowiutką tablicę.

Nie musiałem przedstawiać żadnych papierów z Policji, wystarczyło na wniosku napisać, że tablica została skradziona.

Inna kwestią jest to, że policjant nie chciał przyjąć zgłoszenia, bo to powoduję, że przy każdej kontroli Policji w systemie wyskoczy im, że to samochód był skradziony, a nie tylko jedna tablica, i że będę musiał wozić ze sobą zaświadczenie o zgłoszeniu kradzieży, a i tak mogę mieć przez to większe kłopoty niż gdybym tego nie zgłaszał. Paranoja no.gif

Napisano

> Z tego co wiem to nie musi przerejestrowywac tylko wyrabia wtorniki tablic niemniej czeka sie chyba

> około 2 tygodni lub może od ręki wyrobić nowe,

lepiej wziąc nowy numer rej. jak numerów tych użyto do popelnienia przestępstwa to potem mogą podczas kontroli drogowej wynikać z tego nieporozumienia.

co do upoważnienia to jak najbardziej wystarczy.

Napisano

> Inna kwestią jest to, że policjant nie chciał przyjąć zgłoszenia, bo to powoduję, że przy każdej

> kontroli Policji w systemie wyskoczy im, że to samochód był skradziony, a nie tylko jedna

> tablica, i że będę musiał wozić ze sobą zaświadczenie o zgłoszeniu kradzieży, a i tak mogę

> mieć przez to większe kłopoty niż gdybym tego nie zgłaszał. Paranoja

Co za bzdura.

Napisano

> Nie musiałem przedstawiać żadnych papierów z Policji, wystarczyło na wniosku napisać, że tablica

> została skradziona.

To jest niezłe, fajnych macie urzędników. Wierząc Tobie na słowo (bez zaświadczenia z Policji lub Twojego oświadczenia o zgubieniu) biorą wszystko na klatę ... ale Ciebie to nie musi obchodzić.

> Inna kwestią jest to, że policjant nie chciał przyjąć zgłoszenia, bo to powoduję, że przy każdej

> kontroli Policji w systemie wyskoczy im, że to samochód był skradziony, a nie tylko jedna

> tablica, i że będę musiał wozić ze sobą zaświadczenie o zgłoszeniu kradzieży, a i tak mogę

> mieć przez to większe kłopoty niż gdybym tego nie zgłaszał. Paranoja

No to też niezłe, policjant nie chciał przyjąć zgłoszenia. Kurna przecież on od tego jest ... A jakby tak ktoś z pół godziny zatankował do pełna jakąś brykę z Twoją rejestracją, to myślisz, że kogo by ścigali ... tego policjanta czy Ciebie ?????

Napisano

> To jest niezłe, fajnych macie urzędników. Wierząc Tobie na słowo (bez zaświadczenia z Policji lub

> Twojego oświadczenia o zgubieniu) biorą wszystko na klatę ... ale Ciebie to nie musi

> obchodzić.

Odniosłem wrażenie, że nawet jakbym nie napisał, że zgubiłem/ukradli to dostałbym kolejną tablicę.

> No to też niezłe, policjant nie chciał przyjąć zgłoszenia. Kurna przecież on od tego jest ... A

> jakby tak ktoś z pół godziny zatankował do pełna jakąś brykę z Twoją rejestracją, to myślisz,

> że kogo by ścigali ... tego policjanta czy Ciebie ?????

Zgłoszenie przyjął i zaświadczenie wystawił, bo się bardzo uparłem.

Z resztą i tak po 3-4 tygodnia przyszło umorzenie.

Napisano

> Co za bzdura.

MIałem podobną sytuację,policjant powiedział,że zgłoszenie może przyjąć ale poinformował mnie,że będę miał x razy więcej rutynowych kontroli bo te numery będą widniały w ich systemie jako"zatrzymać i sprawdzić".

Napisano

przeżyłem to w zeszłym roku w zimę...

obie tablice skradzione...zgłoszone na policje...policja kazała przyjechać takim samochodem do nich na oględziny... screwy.gif

pytanie czy koleżanka wyjeżdża za granicę samochodem czy nie...

my nie więc zdecydowaliśmy się nie przerejestrowywać tylko wyrobić nowe tablice z tymi samymi numerami...poza tym nie będę dawał zarobić baranom więcej wink.gif

i tyle...a do czasu wyrobienia nowych niech sobie wyrobi inne, z którymi samochód będzie mógł chociaż stać (w jakiejś drukarni po 30 zł za komplet)...

Napisano

> Co za bzdura.

Nie bzdura tylko szczera prawda. Dopóki w systemie policyjnym widnieje wpis o kradzieży to każda nawet rutynowa kontrola kończyć się może, ale nie musi, wizytą na komendzie. Znam taki przypadek z autopsji. Ilekroć kolega był kontrolowany nawet od tak bo stał z kolegami na parkingu i był samochodem to było:

- XX99 sprawdz mi nr WTxxxxx

- XX55 numery są kradzione

- koledzy tam mam zaswiadczenie w dowodzie, że były skradzione

- no jest ale na komendzie i tak musimy protokół spisać, to jedziemy.

I tak przynajmnej kilka razy.

A o wyjeździe za granicę z takimi nr to zopamnij, pierwsza kontrola i dołek.

Napisano

od roku ani razu mnie nie zatrzymali...a nowe blachy ze starymi numerami to nie jedyny powód do zatrzymania wink.gif

nie patrzą po tablicach za bardzo po prostu wink.gif

Napisano

> Zgłoszenie przyjął i zaświadczenie wystawił, bo się bardzo uparłem.

> Z resztą i tak po 3-4 tygodnia przyszło umorzenie.

i pewnie dlatego nie chciał wystawić - niewykryta kradzież, spadek w statystykach grinser006.gif

jak zgłaszałem kradzież dokumentów to też mnie tak zagadywali

Napisano

> Nie bzdura tylko szczera prawda. Dopóki w systemie policyjnym widnieje wpis o kradzieży to każda

> nawet rutynowa kontrola kończyć się może, ale nie musi, wizytą na komendzie.

no ale to logiczne, przecież na tych kradzionych blachach ktoś może jeździć

i z tego względu lepiej wziąć IMO nowe nr hmm.gif

Napisano

> Koleżance skradziono tablice rejestracyjne z auta. Obie.

> Zgłosiła to na Policję.

> Jeśli tak - to jak rozwiązać sprawę współwłaściciela, którym jest jej ojciec leżący w szpitalu ?

Bierz nowe numery i tyle- wyrobienie identycznych - biorąc pod uwagę obowiązujący system prawny - to proszenie się o kłopoty i częste kontakty z organami ścigania i ciągłe udowadnianie, że nie jesteś wielbłądem.

Napisano

Ja bym przerejestrował.

Teoretycznie powinno się obejść nawet bez żadnego upoważnienia na kartce (jakiś tekst) ale w urzędzie się dowie czegoś innego zlosnik.gif

Napisano

czy jak ukradną czarne to trzeba wyrabiać nowe białe? Czy jest jakaś szansa żeby znowu mieć czarne?

Napisano

> czy jak ukradną czarne to trzeba wyrabiać nowe białe? Czy jest jakaś szansa żeby znowu mieć czarne?

Nowe białe grinser006.gif

Czarnych nie robią zlosnik.gif

Napisano

od roku zero kontaktu z policial.gif

i numery te same i nie tylko...

widocznie ja mam jakiś przedziwny fart wink.gif

nie demonizujcie tak...

Napisano
  • Autor

Koleżanka będzie przerejestrowywać auto na nowe numery.

Upoważnienie od Ojca rozwiązuje problem.