Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 20-25000zł. Używany Van/Suv

Featured Replies

Napisano

Cześć. Jeździłem wcześniej starym Fiaterm Bravo. Teraz czas na coś nowszego grinser006.gif. Niestety nie jestem obeznany w temacie. Liczę, że pomożecie 270751858-jezyk.gif. Niżej wymienie parę modeli które mi wpadły w oko:

SUV(Terenowe też) :

Mitsubischi Outlander

Nissan Murano

Z Vanów to:

Fiat Multipla/Ulysee

Mazda 5

Opel Zafira

Renault Espace/Grand espace

VW Touran

i inne (wasze propozycje)

Wymagania:

W miarę tanie w eksploatacji. Bez szczególnych bolączek z prostym silnikiem.

Benzyna(może być z LPG) ale silniki typu V6 i inne duże jednostki odpadają. Max 2.0 może być doładowany.

Skrzynia manualna(z automatu chciał bym cvt ale to nie w tych pieniądzach)

W miarę popularne auto - dobry dostęp do części - tanie części(wobec konkurencyjnych marek).

Elektryczne szyby(raczej standard)

Klimatyzacja

Tempomat

ABS

fajnym dodatkiem będzie podgrzewana przednia szyba.

Nie chcę kombi.

Napisano

Wymagania masz wysokie. Budżet za to skromny. Rozstrzał wymienionych modeli - spory.

Nie napisałeś też, do czego chcesz używać tego samochodu (miasto/trasa), ile osób będzie w nim jeździło, jaki zakładasz przebieg roczny i tak dalej.

Przy tak postawionych pytaniach, ja proponuję następującą odpowiedź: Kup sobie samochód. zlosnik.gif

(może spróbuj przyjrzeć się kompaktom)

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Z tych wszystkich ktore wymieniles, to ja bym wybral Murano ok.gif

Napisano

> Z tych wszystkich ktore wymieniles, to ja bym wybral Murano

Znajdz takiego za 20-25 tysięcy który nie jest jeżdżącym przystankiem. najtańszy za 30 000 na allegro z USA. Pewnie ma bogatą historie w carfaxie. Za rozsądnego trzeba dać minimum 30 000zł.

Napisano

Z tych wszystkich które wymieniłeś proponowal bym albo Zafirę albo Espace (tyle że Espace dożo wiekszy jak ma być wielkości Zafiry to Grand Scenic). Touran będzie albo 1.6 i nie jedzie albo 2.0 TDI (nie wiem co gorsze).

Napisano

> Znajdz takiego za 20-25 tysięcy który nie jest jeżdżącym przystankiem. najtańszy za 30 000 na

> allegro z USA. Pewnie ma bogatą historie w carfaxie. Za rozsądnego trzeba dać minimum 30

> 000zł.

Napisal ze w tej cenie wpadly mu w oko te modele. To nie wnikam skad ma takie ceny (swoja droga tez nie widzialem tak tanich Murano). Ale ja ostatnio kupilem Audi 8P Sportback za 25 tys zł , co tez jest niemozliwe a jednak zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie napisałeś też, do czego chcesz używać tego samochodu (miasto/trasa), ile osób będzie w nim

> jeździło, jaki zakładasz przebieg roczny i tak dalej.

Miasto/Trasa 50/50

Docelowo 2 osoby natomiast nie zaszkodzi 7 miejsc(np. Zafira) jak np pojadę z rodziną na zakupy.

Przebiego roczny 10 000km(a może i mniej)

> Przy tak postawionych pytaniach, ja proponuję następującą odpowiedź: Kup sobie samochód.

> (może spróbuj przyjrzeć się kompaktom)

Heh, dzięki nie chcę już małej popierdółki do której nic nie zapakuję.

Napisano

Te 7 miejsc w Zafirze to taka akcja na chwilę. Myślę że osoby dorosle długo tam nie usiedzą a po podniesieniu foteli bagaznika prawie niema. Jak kupujesz auto dla dwoch osob to osobiście odpuścil bym Vany itd.

Napisano

> Miasto/Trasa 50/50

> Docelowo 2 osoby natomiast nie zaszkodzi 7 miejsc(np. Zafira) jak np pojadę z rodziną na zakupy.

Jeśli masz rodzinę >5 os, to na duże zakupy Zafirą nie masz co jechać, bo dużo nie zapakujesz przy rozłożonych tylnych siedzeniach.

Mnie by było szkoda kasy na zakup oraz późniejsze utrzymywanie SUVa czy minivana, jesli miałbym jeździć <10.000km rocznie, w dwie osoby. 20-25 tysięcy to niewygorowany budżet, proponowałbym wydać te pieniądze rozsądnie.

> Przebiego roczny 10 000km(a może i mniej)

No to benzyne proponuję, jakąś wolnossącą.

> Heh, dzięki nie chcę już małej popierdółki do której nic nie zapakuję.

Nie chcesz "popierdółki" a piszesz o CitiGo? To ja czegoś nie rozumiem.

Pozdrawiam

Bartek

• 4 miesiące później...
Napisano

Z twojego zestawienia wybrałbym albo Outlandera, albo Mazdę 5. Co prawda, wydaje mi się, że nowoczesny SUV to najlepsze rozwiązanie. Jeśli nie jeździsz na co dzień wszędzie z rodziną, to jest wygodniejszy i lepiej się nim jeździ, tzn. lepiej się prowadzi, niż minivan. A jeśli minivan to właśnie Mazda5, albo może Toyota Verso. Jednak japońskie samochody są pewniejsze niż francuskie i zdecydowanie mniej jest kłopotów przy ich eksploatacji.

Napisano

> Heh, dzięki nie chcę już małej popierdółki do której nic nie zapakuję.

Ale wiesz że np. taki Outlander ma mniejszy bagażnik niż większość kompaktów? Jak chcesz dużo pakować to kup Partnera/Berlingo.

Z tym budżetem nie szukaj SUVa.

Napisano

> Z twojego zestawienia wybrałbym albo Outlandera, albo Mazdę 5.

Mazda niestety potrafi rdzewieć ale w nieco wyższym budżetem jest możliwe znalezienie zdrowego egzemplarza z przebiegiem w granicach 150 tyś km. Mi się nią nawet dobrze jechało ale hałas mnie do niej zniechęcił. Outlander będzie rdzewieć także ale może uda się kupującemu coś trafić w miarę sensownego, bo sam miałem już wycieczek dosyć wink.gif

Napisano

> Ale wiesz że np. taki Outlander ma mniejszy bagażnik niż większość kompaktów?

Zapomniałeś o tym, że w nich pojemność jest liczona mnie więcej do rolety/linii okien, więc realnie ma większy bagażnik niż podaje producent w katalogach.

> Jak chcesz dużo

> pakować to kup Partnera/Berlingo.

> Z tym budżetem nie szukaj SUVa.

Też odradzam suva z tym budżetem.

Napisano

Murano odradzam bo mieliśmy. Po pierwsze auto się zjarało po wjeździe w kałużę, a dokładnie zwariowała elektronika.

Wydech rdzewiał w 2 letnim aucie z ASO, nowy kosztował kosmiczne pieniądze, a auto po gwarancji było. No i spalanie poniżej 14 nie schodziło

Napisano

Jak potrzeba 7 miejsc to Zafira, jak nie to Frontera. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Touran będzie albo 1.6 i nie jedzie albo

> 2.0 TDI (nie wiem co gorsze).

Jest jeszcze opcja 1.9 105KM 23-25 tyś znajdzie takiego co ma poniżej 200tyś oryg nalotu, o ile nie będzie celował w najmłodszy rocznik. Do tego czip na 145 KM i ma fajne,mało palące auto z prostym silnikiem, którego wartość z roku na rok nie leci na łeb na szyję jak w przypadku francuzów.

Espace jak zadbany to też fajny tylko z benzyn praktycznie nie ma w czym wybierać, diesle to tylko chyba 2.0 można wziąć pod uwagę.

Zafira-dla mnie to taka plastikowa taczka, a za 25 w zafirach B to nie kupi takiej by "się podobała".

Napisano

> Z Vanów to:

> Wymagania:

> z prostym silnikiem.

> Benzyna(...) Max 2.0

> Skrzynia manualna

> dobry dostęp do części - tanie części

> Elektryczne szyby

> Klimatyzacja

> Tempomat

> ABS

> fajnym dodatkiem będzie podgrzewana przednia szyba.

> Nie chcę kombi.

Ostatnio jestem monotematyczny, ale co zrobię, że ludzie szukają tego samego zlosnik.gif No to powyższe wymagania spełnia Honda FR-V (Pb 2.0)

Nie jest to auto popularne, ale przy dotychczasowych wymianach po zakupie nie zaobserwowałem problemu dostępności części. Poza tym, było tanie, nie-stare, mam pewność, że nie pomylę auta pod supermarketem bo stoi tam 40 takich samych, a jednocześnie nie będzie się na tyle wyróżniało, żeby kusić jakiegoś oszołoma z gwoździem. W środku ekstra (poważnie, b. fajnie wykończony), prowadzi się przyjemnie (jest szeroki), wygodne, pojemne.

Kupiłem je przypadkiem i przypadkiem okazało się, że zakup był całkiem udany ...póki co grinser006.gif

Dla porównania, wczoraj po dłuższej przerwie wsiadłem w firmowe Doblo i stwierdziłem, że auto jest małe (sięgam ręką do drzwi od strony pasażera, w FR-V - zapomnij zlosnik.gif), tandetnie plastikowe, siedzi się jak na stołku (a niby Honda to Van) a biegów trzeba szukać (w H. są w 'dziwnym' miejscu, ale człowiek przyzwyczaja się w pół sekundy).

Więc - osobiście odradzam szukania tego co wszyscy. Wydumki mają potencjał.

Nie ma na nie zbytu więc są tanie a przeważnie okazują się spoko samochodami.