Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o sens zmiany auta starego na jeszcze starsze

Featured Replies

Napisano

witam.mam porsche 911sc na k-jetroniku ale ze względu na dość skomplikowany układ wtryskowy a raczej obsługę jego przy ewentualnych problemach które występują w moim przypadku i brak umiejętności naprawiania go samemu zacząłem zastanawiać się nad zmianą tego auta na starsze 912 gaźnikowe.dokładnie dwa.silnik podobno bezproblemowy a ponad to prosty w obsłudze.co o tym myślicie,czy to dobry pomysł?

Napisano

na poczatek to bym profil uzupełnił ok.gif

Napisano

> witam.mam porsche 911sc na k-jetroniku ale ze względu na dość skomplikowany układ wtryskowy a

> raczej obsługę jego przy ewentualnych problemach które występują w moim przypadku i brak

> umiejętności naprawiania go samemu zacząłem zastanawiać się nad zmianą tego auta na starsze

> 912 gaźnikowe.dokładnie dwa.silnik podobno bezproblemowy a ponad to prosty w obsłudze.co o tym

> myślicie,czy to dobry pomysł?

Ja zmieniłem auto stare na jeszcze starsze i jestem zadowolony grinser006.gif Też był wtrysk (choć niespecjalnie skomplikowany) i teraz jest gaźnik zlosnik.gif Uważam, że przy takich autach to nie ma problemu. Jeśli jest w miarę dobry dostęp do części to można śmiało brać. Na początku może się wydawać, że gaźniki, tradycyjne układy zapłonowe to czarna magia, ale potem okazuje się, że to jest bardzo proste i przyjemne w obsłudze wink.gif

PS jak już kupisz to Porsche 912 i akurat tak się złoży, że będziesz chciał się pozbyć przednich hamulców to daj znać biglaugh.gif

Napisano

> witam.mam porsche 911sc na k-jetroniku ale ze względu na dość skomplikowany układ wtryskowy a

> raczej obsługę jego przy ewentualnych problemach które występują w moim przypadku i brak

> umiejętności naprawiania go samemu zacząłem zastanawiać się nad zmianą tego auta na starsze

> 912 gaźnikowe.dokładnie dwa.silnik podobno bezproblemowy a ponad to prosty w obsłudze.co o tym

> myślicie,czy to dobry pomysł?

A nie prościej sam układ wtryskowy na jakiś stand alone, np EMU ?

gaźnik to zawsze zabawa z obsługą, zużywająca się mechanika, wyższe zużycie paliwa i konieczność regularnego serwisu. Dobry układ wtryskowy to lepsze osiągi, bezobsługowość i lepsza ekonomika. A koszty podobne.

Napisano

A ja sie zastanawiam, co kieruje ludzmi, ktorzy juz kupili starego grata, zeby kupowac jeszcze starszego. Wg mnie zmiana bez sensu. Ale to tylko moje zdanie.

Napisano

> A ja sie zastanawiam, co kieruje ludzmi, ktorzy juz kupili starego grata, zeby kupowac jeszcze

> starszego. Wg mnie zmiana bez sensu. Ale to tylko moje zdanie.

Takich aut się nie kupuje po to żeby bezproblemowo przemieszczać się nimi z punktu A do B (czy tam G jak kto woli biglaugh.gif), tylko do zabawy, żeby samemu podłubać itp. cool.gif

Napisano

> Ano, grat jakich pełno na naszych drogach

Nie znam się za bardzo na układach wtryskowych w Porsche, ale wydaje mi się, że K-Jetronic to już nie najmłodszy wynalazek i np. tacy, którzy poza Passatem świata nie widzą rzeczywiście mogą uznać takie Porsche za "grata" hmm.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A nie prościej sam układ wtryskowy na jakiś stand alone, np EMU ?

> gaźnik to zawsze zabawa z obsługą, zużywająca się mechanika, wyższe zużycie paliwa i konieczność

> regularnego serwisu. Dobry układ wtryskowy to lepsze osiągi, bezobsługowość i lepsza

> ekonomika. A koszty podobne.

EMU to ciekawa opcja ale niestety auto juz zabytkowe i raczej nie należy ingerować w układ wtryskowy.

A auto nie jest gratem mimo trzydziestki na karku.

Napisano

> EMU to ciekawa opcja ale niestety auto juz zabytkowe i raczej nie należy ingerować w układ

> wtryskowy.

Pamiętaj, że o ile zrobisz to czysto to jest zmiana w całości odwracalna. W razie odsprzedaży samochodu możesz bez najmniejszych problemów wrócić do oryginału. Moim zdaniem to dobra alternatywa - szczególnie jeśli lubisz autem jeździć na co dzień nie martwiąc się awaryjnością i zużyciem paliwa.

> A auto nie jest gratem mimo trzydziestki na karku.

w to nie wątpię. większość starych 9121 jest w rękach ludzi o nie dbających.

Napisano

> A ja sie zastanawiam, co kieruje ludzmi, ktorzy juz kupili starego grata, zeby kupowac jeszcze

A dlaczego grata? Ja wlasnie sie zastanawiam na zakupem 21-letniego BMW, kolega sprzedaje i mam dobra oferte ok.gif

Napisano

> Ale to tylko moje zdanie.

Bo tak 911/912 będzie dalej jeździła gdy dowolny Opel i Honda będą już dawno przetopione? hehe.gif

Napisano

Ja np. chciałbym wiele starych gratów tylko mnie na nie nie stać niestety frown.gif

Napisano

Jak często masz problemy z wtryskiem? Ile bierze za naprawę serwis?

Napisano
  • Autor

> Jak często masz problemy z wtryskiem? Ile bierze za naprawę serwis?

z serwisem jest problem bo fachowcy od k-jetroników już chyba nie żyją,a tak serio to nikt nie chcę się brać za to.A bo to za dużo dłubania,szukania przyczyny a na koniec nic nie wskórają to głupio gościa skasować itp.Obecni mechanicy chcą podłączyć wtyczkę do kompa i problem sam wyskakuje lub przez ten czas poświęcony mojemu k-jetowi zmienić w trzech samochodach klocki i dniówka jest,a nie myśleć specjalnie.

Problem miałem z wtryskiem ,dawką paliwa ciepłego/zimnego i gdzieś ciągnął lewe powietrze.Problemy obecnie pokonane ale obawiam się że może powrócą i będę miał problem dlatego myślałem o zmianie na gażnikowy.

Napisano

cześć...

też mam 911sc...

po pierwsze poszukaj pomocy tu : http://porscheclassic.pl/index.php?optio...&Itemid=144

po drugie poszukaj kontaktu do Pana Piotra D... z Warszawy.

i jak ty się na początku zabawy zrażasz do 911 to odpuść sobie i kup Pandę...

sorry za złośliwość ale nie mogłem się powstrzymać

jak będziesz miał jakieś pytania wal na PW

Napisano

> raczej obsługę ... i brak

> 912 gaźnikowe....czy to dobry pomysł?

Jeśli masz auto w nienagannym stanie technicznym i zakładam że takie samo nabędziesz, to jak najbardziej taka zamiana ma sens.

Z gaźnikiem poradzisz sobie łatwo i na dodatek masz możliwość pewnych manipulacji przy nim w celu niewielkiej zmiany (poprawy) osiągów bez innych zmian w aucie.

Jesli jest tak jak napisałem, to ja osobiście taką zamianę zrobiłbym.

Napisano

Skoro nikt tego nie naprawi to pozbadz sie poki dziala, aso tez rece rozklada?

Napisano

> Skoro nikt tego nie naprawi to pozbadz sie poki dziala, aso tez rece rozklada?

ty mowisz poważnie?

Napisano

> ty mowisz poważnie?

Zeby sie pozbyl? Jak mnie cos wkurza to sie pozbywam. O aso? Czasem warto sprobowac, mozna sie milo rozczarowac

Napisano
  • Autor

a możesz dokładniej o który warsztat chodzi?to ten na 1000lecia?

Napisano

> Zeby sie pozbyl? Jak mnie cos wkurza to sie pozbywam.

posiadanie zabytku nie na tym polega...

> O aso? Czasem warto sprobowac, mozna sie milo

> rozczarowac

miło to mozna kogoś zaskoczyć wink.gif w ASO jak nie podłącza wtyczki to nie wiedza jaki kolor ma auto...

Napisano

> a możesz dokładniej o który warsztat chodzi?to ten na 1000lecia?

nie.