Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BzAK]Czym utwardzić podwórko?

Featured Replies

Napisano

jak w temacie czym w miarę tanio utwardzić podwórko bo na wiosnę robi się błoto niesamowite zlosnik.gif

mam koło 100m2 a kostka wychodzi dość drogo, a i żeby wytrzymało jazdę ciężarówką ok.gif

Napisano

> jak w temacie czym w miarę tanio utwardzić podwórko bo na wiosnę robi się błoto niesamowite

> mam koło 100m2 a kostka wychodzi dość drogo, a i żeby wytrzymało jazdę ciężarówką

Kliniec. Tanio nie bedzie, ale i tak bys musial to, albo cos podobnego dac pod kostke.

Napisano

> Kliniec. Tanio nie bedzie, ale i tak bys musial to, albo cos podobnego dac pod kostke.

kolega urtwardzał żużlem. plus taki, że dostał prawie za darmo, drugi plus, że woda ładnie przepływa. miał dylemat, że może będzie się kurzyć ale po pierwszym deszczy wszystko się ładnie ułożyło a kurz spłynął.

ma porobione krawężniki, wygląda to jak na jakimś parkingu, autokomisie.

Napisano

> jak w temacie czym w miarę tanio utwardzić podwórko bo na wiosnę robi się błoto niesamowite

> mam koło 100m2 a kostka wychodzi dość drogo, a i żeby wytrzymało jazdę ciężarówką

Płyty jumby , w kratki ziemię i zasadzić trawkę. grinser006.gif

Tak jest u mnie od strony "przemysłowej".

Napisano

> Płyty jumby , w kratki ziemię i zasadzić trawkę.

> Tak jest u mnie od strony "przemysłowej".

Tez wczesniej trzeba gruzem chocby utwardzic.

Napisano

> Tez wczesniej trzeba gruzem chocby utwardzic.

Myślałem czy koledze tego nie napisać ale nie napisał czy ma takie normalne błocko czy wpada z autem po klamki. grinser006.gif

Napisano

> Myślałem czy koledze tego nie napisać ale nie napisał czy ma takie normalne błocko czy wpada z

> autem po klamki.

No i czy ma dzieci biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Myślałem czy koledze tego nie napisać ale nie napisał czy ma takie normalne błocko czy wpada z

> autem po klamki.

normalne błotko z domieszką trawy zlosnik.gif

Napisano

ja w ubiegłym roku utwardząłem drogę dojazdową a właściwie budowałem od podstaw bo była to zwykła scieżka na polu kamieniem kolejowym , tak się złożyło że w mojej gminie modernizowali linie kolejową i stary kamień w ramach współpracy PKP-e przekazał zakładowi komunalnemu gminy a ten był łaskaw mi pare wywrotek sprzedać . u mnie było tego dość duzo bo droga ma ok 100 m szeroka wyszła na nie całe 3 m. Grubość tez wyszła na oko jak koparkowemu się rozgarnęło ale fajnie to zrobił bo rozgarniał i przygniatał Spychem z przodu tak że ubił te kamienie na wstępie. co do nośności dwa razy była cysterna z LPG parę razy bajadera po szambo i droga sie trzyma . Na poczatku bylo trochę szyfu na tych kamieniach tj. taka czarna maźpewnie oleje ale po paru deszczach kamienie dostały kolor kamienia i nic nie brudzi butów.

Napisano

Tym.

photo-048.jpg

Mamy całe podwórko tym wyłożone i trawka sobie rośnie.

Nie chce mi sie szukać teraz zdjęć jak to na żywo wygląda, ale u nas się to sprawdza. Jeżdżone osobowymi autami, ciągnikami z przyczepami i bez, busami - żadnych zmian.

Napisano

poszukaj fotkę i podaj w przybliżeniu koszta, bo mam ten sam problem co kolega u siebie i zastanawiam się co z tym fantem zrobić

Napisano

Najtańsza rozsądna opcja to jednak kostka przemysłowa typu "psia kość" i jakaś podbudowa z kruszywa. Poszukaj jakichś tanich ofert na piach, tłuczeń czy inne kruszywo (lub nawet gruz, byle nie ceglany) i rzecz jasna na kostkę. Jeśli teren jest w miarę regularny to da się znaleźć jakąś ekipę która nie weźmie drogo.

Podlicz sobie to wszystko jeszcze raz, bo jeśli tam wjeżdża cięższy sprzęt to każde tańsze rozwiązanie będzie tylko czasowe, zwłaszcza jeśli teren jest "podatny na błoto". W przypadku dobrze położonej, o odpowiedniej nośności nawierzchni z kostki masz problem raz na zawsze załatwiony ok.gif

Napisano

> Najtańsza rozsądna opcja to jednak kostka przemysłowa typu "psia kość" i jakaś podbudowa z

> kruszywa. Poszukaj jakichś tanich ofert na piach, tłuczeń czy inne kruszywo (lub nawet gruz,

> byle nie ceglany) i rzecz jasna na kostkę. Jeśli teren jest w miarę regularny to da się

> znaleźć jakąś ekipę która nie weźmie drogo.

> Podlicz sobie to wszystko jeszcze raz, bo jeśli tam wjeżdża cięższy sprzęt to każde tańsze

> rozwiązanie będzie tylko czasowe, zwłaszcza jeśli teren jest "podatny na błoto". W przypadku

> dobrze położonej, o odpowiedniej nośności nawierzchni z kostki masz problem raz na zawsze

> załatwiony

Szwagier robił utwardzenie na podwórku pod ciężarówkę, to po prostu wybrał sporo ziemi i wysypał tam grubą warstwę tłucznia.

Napisano

> Tym.

Kiepsko widzę jazdę ciężarówką po takich kratkach 270751858-jezyk.gif

> Mamy całe podwórko tym wyłożone i trawka sobie rośnie.

> Nie chce mi sie szukać teraz zdjęć jak to na żywo wygląda, ale u nas się to sprawdza. Jeżdżone

> osobowymi autami, ciągnikami z przyczepami i bez, busami - żadnych zmian.

Ciągnikami siodłowymi czy rolniczymi? Busami czy autobusami? Masz coś pod spodem, czy kratki leżą bezpośrednio na ziemi?

Napisano

> Szwagier robił utwardzenie na podwórku pod ciężarówkę, to po prostu wybrał sporo ziemi i wysypał

> tam grubą warstwę tłucznia.

Czyli nie ominęły go koszty typu koparka, korytowanie, wywóz urobku i przywóz tłucznia, koszt samego tłucznia. Myślisz że u kolegi przy pow. 100 m2 najtańsza, szara kostka wyjdzie dużo drożej? Zakładam, że chodzi o podwórko przed domem - wyobraź sobie np. odśnieżanie tłucznia wink.gif Albo minę żony, kiedy się wystroi i musi jakoś dojść do auta.

Napisano

> poszukaj fotkę i podaj w przybliżeniu koszta, bo mam ten sam problem co kolega u siebie i

> zastanawiam się co z tym fantem zrobić

Przed ułożeniem kratki:

838e4bfc6b11bc0ea5bb74960670487119743_min.jpg

5a4d15745af64c9d9c11313056a598cd8597_min.jpg

W trakcie:

13775458c64a4082ff2ecc00c12a573610890_min.jpg

3eb15203af0768834954d08954d1eed918881_min.jpg

bb44bbba56546d443665c0cdd5f0e78819991_min.jpg

ea2b996d772e8e740291a3f90703e58818865_min.jpg

I w dniu dzisiejszym:

c52dfe3ca71b12e36fa50868d84ea47914999_min.jpg

73b19d81416d7968e1d0819fd6595cf318681_min.jpg

41af9ca6141edffa93bb44997830ef052661_min.jpg

(Żelazko miałam pod ręką - dlatego zdjecia są takiej, a nie innej jakości no.gif , ale co najważniejsze to chyba widać zlosnik.gif )

Kratka była układana w czerwcu ubiegłego roku. Koszt jak się nie mylę 40 zł/m kratki (głowy nie dam, muszę faktur poszukać).

Dowiezione bezpośrednio do nas chyba z Poznania.

Koszt układania - zależy od ekipy.

U nas było równanie całego podwórka (widać na zdjęciach), wysypane piaskiem, na to kratka, ziemia i nasiona trawy.

Po tej zimie musimy dosypać ziemi i trawy, bo miejscami "siadła".

Jak dla mnie świetna sprawa wink.gif wygodnie się odśnieża, dobrze sie po tym jeździ, nie ma błota (a to był problem), trawka sobie rośnie waytogo.gif

Czasami jest tylko zabawna reakcja ludzi "Na to można wjechać?" zlosnik.gif albo "Że też chciało się wam sadzić trawę w kubeczkach" hehe.gif

Napisano

> Kiepsko widzę jazdę ciężarówką to takich kratkach

Quote:

Wytrzymałość samych kratek między 100 a 600 ton/m2, dodatkowe obciążenia przenosi wypełnienie.

> Ciągnikami siodłowymi czy rolniczymi?

Rolniczymi z przyczepami dwuosiowymi z obciążeniem kilku ton.

> Busami czy autobusami?

Busami

> Masz coś pod spodem, czy kratki leżą

> bezpośrednio na ziemi?

Ziemia, piasek (jak się nie mylę z cementem) i na to kratka wypełniona ziemią (posiana trawa).

Napisano

> Przed ułożeniem kratki:

> W trakcie:

> I w dniu dzisiejszym:

> (Żelazko miałam pod ręką - dlatego zdjecia są takiej, a nie innej jakości , ale co najważniejsze

> to chyba widać )

> Kratka była układana w czerwcu ubiegłego roku. Koszt jak się nie mylę 40 zł/m kratki (głowy nie

> dam, muszę faktur poszukać).

> Dowiezione bezpośrednio do nas chyba z Poznania.

> Koszt układania - zależy od ekipy.

> U nas było równanie całego podwórka (widać na zdjęciach), wysypane piaskiem, na to kratka, ziemia i

> nasiona trawy.

> Po tej zimie musimy dosypać ziemi i trawy, bo miejscami "siadła".

> Jak dla mnie świetna sprawa wygodnie się odśnieża, dobrze sie po tym jeździ, nie ma błota (a to

> był problem), trawka sobie rośnie

> Czasami jest tylko zabawna reakcja ludzi "Na to można wjechać?" albo "Że też chciało się wam

> sadzić trawę w kubeczkach"

to ile łącznie wyszedł 1m2 takiego rozwiązania bo jak liczę wychodzi mi sporo drożej jak najtańsza kostka ???

Napisano

> to ile łącznie wyszedł 1m2 takiego rozwiązania bo jak liczę wychodzi mi sporo drożej jak najtańsza

> kostka ???

Hm...

40 zł/m kratki

40 zł/m robocizny

piasek - nie wiem ile

równanie -nie wiem ile wziął operator koparki za równanie podwórka i wywiezienie ziemi i gruzu

ziemia - przywieziona

nasiona - nie pamietam kosztów

Nam zależało na tym, żeby nie było błota między domem, a budynkiem gosp/garażem, ale z drugiej strony miało być ładnie i miałabyć trawa (beton/kostka - odpadały całkowicie) - więc padło na tę kratkę.

Równocześnie wjazd, przeście dom-garaż, taras, pasek 70cm dookoła domu, pod domem, pod garażem było tak samo równane i układana była kostka.

Napisano

> Ziemia, piasek (jak się nie mylę z cementem) i na to kratka wypełniona ziemią (posiana trawa).

No właśnie widzę po fotkach że jest podbudowa ok.gif

W takim razie solidne te kratki smile.gif

Niemniej nadal uważam że dla kogoś kto regularnie parkuje cieżarówkę na podwórku, jest to trochę ryzykowne rozwiązanie (w sensie trwałości).