Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chleb razowy na zakwasie

Featured Replies

Napisano

Podrzućcie jakieś (dokładne) przepisy. Najlepiej "czysty" chleb bez dodatków.

Zakwas zrobiłem sam. Pachnie dobrze, wygląda jak rzadka kupa (podobno tak ma być) i mam go dużo po spuchł icon_eek.gif

Muszę zrobić sporo chleba smile.gif

Poproszę tez o podanie temperatur pieczenia i czasów.

Napisano

> Podrzućcie jakieś (dokładne) przepisy. Najlepiej "czysty" chleb bez dodatków.

W Biedronce zaraz jak wejdziesz masz góra pięć metrów na regale po lewej leży ze słonecznikiem i bez.

Napisano

> W Biedronce zaraz jak wejdziesz masz góra pięć metrów na regale po lewej leży ze słonecznikiem i

> bez.

To nie jest HP. Dziwi Cię to, że ktoś chce sam coś zrobić?

Osobiście chętnie dowiem się jak ten chleb zrobić.

Napisano

> Zakwas zrobiłem sam. Pachnie dobrze, wygląda jak rzadka kupa (podobno tak ma być) i mam go dużo

Wrzuć przepis, proszę.

Napisano

Przepis babci na chleb pszenno-żytni (tzw biały chleb)

1 L letniej wody

5 dag drożdży

zakwas (albo troszkę surowego ciasta z poprzedniego pieczenia)

około 75 dag mąki żytniej pytlowanej

Z tego się robi rozczyn, zostawić w cieple do wyrośnięcia.

Jak opadnie do poprzedniego poziomu dodać sól (do smaku) i mąki pszennej tez pytlowanej około 1,5 kg (będziesz widzieć ile). No i zagnieść ciasto.

Zostawić do wyrośnięcia, następnie nałożyć na blachy i znowu zostawić do wyrośnięcia.

Posmarować wodą lub jajkiem i piec w temperaturze 200-220*C jedną godzinę.

Jak się zrumieni można zmniejszyć do 180*C.

To jest babcina proporcja na trzy chlebki.

Zawsze zostawia troszkę surowego ciasta "do następnego chleba".

Napisano

> Nie wiem czemu, ale mnie zawsze taki chleb na zakwasie wychodził

> bardzo twardy

Babcia mówi:

"No twardy będzie jak się da za dużo mąki, ciasto ma być "wolne", trzeba jak sie miesi wyczuć. Ciasto ma być w ręku takie jak na pierogi wolne, a nie twarde. "

Napisano

> Podrzućcie jakieś (dokładne) przepisy. Najlepiej "czysty" chleb bez dodatków.

> Zakwas zrobiłem sam. Pachnie dobrze, wygląda jak rzadka kupa (podobno tak ma być) i mam go dużo po

> spuchł

> Muszę zrobić sporo chleba

> Poproszę tez o podanie temperatur pieczenia i czasów.

Sprawdzony przepis, ale pamiętaj, że podstawa to mocny zakwas. Jak dopiero go zrobiłeś to efekt może nie być zadawalający.

Zaczyn:

200 g letniej wody i 200 g maki żytniej chlebowej typ 720, dodać zakwas i wymieszać. Przykryć żeby nie wysychało i odstawić na 12 do 15 godzin. Przez ten czas powinno ładnie pracować.

Po tym czasie odkładasz sobie z zaczynu ze 3 łyzki do słoiczka na następny raz i wkładasz do lodówki. Co kilka dni dokarmiasz.

Jak minie te 15 godzin to dodajesz 200 g mąki żytniej typ 720 i 200 g Mąki pszennej typ 650, dodajesz 150 g wody i wyrabiasz przez 5 min. Klei się niemiłosiernie do rak, ale tak ma być. Odstwiasz na 20 min i po tym czasie znów wyrabiasz przez 5 min.

Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki przekładasz ciasto tak żeby było gdzieś do połowy wysokości.. Odstawiasz do wyrośnięcia na jakieś 3 do 4 godzin. Jak masz "młody" zakwas to może to trwać dłużej. Powinno urosnąć zauważalnie. Ja robiłem tak, że wstawiałem do lodówki na 4 h i potem jeszcze z godzinę rosło w temp pokojowej. Acha, warto przykryć czymś zeby nie wyschło z wierzchu.

Jak już wyrośnie nacinasz nożem wzdłuż ! i wstawiasz do nagrzanego piekarnika do 230 st na 15 min, po tym czasie zmniejszasz temp do 200 st i pieczesz jeszcze przez 20 min. Jak już się upiecze to wyjmujesz od razu i mozesz delikatnie z wierzchu posmarowac wodą, skórka zrobi się błyszcząca i chrupiąca.

Polecam, pycha.

Napisano

Agatka ma na swojej stronie kilka przepisów, jeszcze nie robiłem ale wyglądają przepysznie:-)

Napisano
  • Autor

> W Biedronce zaraz jak wejdziesz masz góra pięć metrów na regale po lewej leży ze słonecznikiem i

> bez.

Na Ciebie można zawsze liczyć ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czemu, ale mnie zawsze taki chleb na zakwasie wychodził

> bardzo twardy

Możliwe, że zakwas miałeś wujowy.

Trzeba ten od ciotki brać podobno. Im starszy tym lepszy. Jak wino old.gif

Napisano
  • Autor

> Przepis babci na chleb pszenno-żytni (tzw biały chleb)

> 1 L letniej wody

> 5 dag drożdży

I tu ucinamy. Bez drożdży nono.gif

Napisano
  • Autor

> Wrzuć przepis, proszę.

Ja robiłem razowy, żytni, bez drożdży.

Zakwas robi się tak: woda plus mąka i temperatura cool.gif

Znaczy bierzesz dwie części mąki, dwie części wody (letnia, ale nie gorąca). Mieszasz na papkę w garnku albo misce (spore musi być to naczynie, najlepiej przeźroczyste i z pionowymi ściankami, pojemność min 1,5l). Ja pojechałem po bandzie i pierwszy dzień to było 200g mąki żytniej razowej typ 2000 i 200ml ciepłej ale nie gorącej wody. facepalm%5B1%5D.gif

Woda nie może być chlorowana, Ma być czysta ale nie za czysta. Najlepsza ze studni albo oligocenka z lekko brudnego kranu.

Odstawiasz to w suchym... chłodnym.... WRRRÓĆ! facepalm%5B1%5D.gif Ciepłym, wilgotnym miejscu pod przykryciem grubszej ściereczki (zakwas ma sobie pobierać z powietrza co trzeba ale lepiej żeby nie wysychał).

Po 12h mieszasz z grubsza.

Po kolejnych 12h dosypujesz 100g mąki i 100ml wody jak wyżej.

kolejne 12h i mieszanko

kolejne 12h i mąka z wodą

Kolejne 12h...

I tak dopóki ci się nie znudzi. Najlepiej to z 5 dni. Ja robiłem 4 dni co mi pochłonęło w sumie 500g mąki.

W pewnym momencie zakwas będzie mocniej pracował (bąbelki) i sporo urośnie (dlatego wspomniałem o tym większym garnku).

Zakwas mi trochę miejscami przysychał na brzegach, nie trzymałem się terminarza ze stoperem w ręku, nie zaglądałem, nie przeszkadzałem... niech se tam kwasi ok.gif

No i po tym pewnego pięknego wieczora (albo poranka) oddzielasz sobie od tego zakwasu tak ze szklankę rzadkiej papki i stawiasz w lodówce. Do reszty śmierdzącej papki sypiesz zamiast 100g mąki aż pół kilo (i pół litra wody). Mieszasz, odstawiasz na 12h. Potem sypiesz pół kilo mąki, lejesz szklankę ciepłej wody z solą (łyżeczka albo dwie, zależy czy czubate grinser006.gif ). Wyrabiasz ciasto w misce, dosypujesz co tam chcesz (nasionka, suszone owoce, etc.). Kładziesz tego pół foremki (foremkę dobrze wysmarować jakimś olejem/oliwą i podsypać suchą mąką), potem foremkę kładziesz w ciepłym miejscu, przykrywasz ściereczką i czekasz aż sobie to podrośnie. Może urosnąć x2 ale podobno lepiej żeby do tego nie dopuścić. to trwa 3-5h (zależy na pewno od temperatury i pewnie czegoś jeszcze). Im więcej dasz dodatków tym mniej wyrośnie więc trzeba na to poprawkę wziąć jak chcesz mieć po upieczeniu chleb "unijnej" wielkości.

Jak już masz wyrośnięte to nacinasz skórkę kilka razy po skosie (dzięki temu nie pęknie podczas pieczenia) i smarujesz wrzątkiem (nie wiem czy to coś daje ale raczej nie szkodzi). Potem wstawiasz do rozgrzanego piekarnika (kolejny trick: rozgrzewasz piekarnik na max możliwości, wstawiasz chleb i od razu skręcasz na 200 stopni). W trakcie pieczenia sypiesz garść lodu na dno piekarnika żeby skórka się zrobiła chrupiąca. Pieczesz godzinę, wyciągasz z formy i kładziesz do góry kołami na desce albo ścierce (spód odparuje i też będzie chrupiący).

Podsumowanie:

-nie trzymałem się żadnego przepisu tak na prawdę a mimo tego chleb wyszedł zajesmaczny

-robiłem to pierwszy raz bez żadnego przygotowania i wyszło

-chleb po wyjęciu z piekarnika pachnie i smakuje lepiej niż cokolwiek co można dostać w sklepie

-nie bać się zakwasu, to po prostu sfermentowana pasza dla kur. Serio... pachnie identycznie rotfl.gif

-na różnych forach wypisują jaki to ma niby mieć zapach ten zakwas jak nie jest zepsuty. Moim zdaniem to wali jak porozlewane piwo kilka dni później.

-polecam zielone, silikonowe formy za 16zł z Auchan ok.gif

-nie bać się jak sypniesz pół grama więcej mąki niż w przepisie "na oko" też wyjdzie

-nie używać stopera do robienia zakwasu

Przy kolejnym wypadzie po słoiki pobieram wór mąki żytniej z młyna palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Agatka ma na swojej stronie kilka przepisów, jeszcze nie robiłem ale wyglądają przepysznie:-)

adres? spy.gif

Napisano
  • Autor

> Babcia mówi:

> "No twardy będzie jak się da za dużo mąki, ciasto ma być "wolne", trzeba jak sie miesi wyczuć.

> Ciasto ma być w ręku takie jak na pierogi wolne, a nie twarde. "

U mnie to było takie "wolne" że łyżką wyrabiałem.

I wyszło hehe.gif

Napisano

> I tu ucinamy. Bez drożdży

niewiem.gif

Prababcia robiła z drożdżami, babcia robi z drożdżami i chleb jest pyszny food.gif

Napisano
  • Autor

> Prababcia robiła z drożdżami, babcia robi z drożdżami i chleb jest pyszny

ale razowy, żytni?

Napisano

> ale razowy, żytni?

Napisałam wyraźnie że pszenno-żytni, biały.

edit.

O razowy i żytni tez pytałam.

Powiedziała, że zawsze dodaje troszkę drożdży.