Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłoga do przedpokoju i kuchni

Featured Replies

Napisano

Kto z praktyków ma w kuchni i przedpokoju podłogę z drewna ...

Myślę tu o parkiecie Merbau fabrycznie lakierowanym w twardości raczej przemysłowej

Takie gotowe dechy wielkości paneli z Obi

Czy dać sobie siana i iść w stronę klasycznych płytek ceramicznych / gresowych

Miejsce zabudowy to wieżowiec z lat 60

Czas użytkowania ok 10 lat.

Napisano

mam podłogę Tali-deska barlinecka

od 2006 roku w przedpokoju i kuchni

polecam

ok.gif

Napisano

Zależy co się chce osiągnąć, ja teraz szedłbym w płytki co zresztą za jakiś czas uczynię

Napisano

> Kto z praktyków ma w kuchni i przedpokoju podłogę z drewna ...

> Myślę tu o parkiecie Merbau fabrycznie lakierowanym w twardości raczej przemysłowej

> Takie gotowe dechy wielkości paneli z Obi

> Czy dać sobie siana i iść w stronę klasycznych płytek ceramicznych / gresowych

> Miejsce zabudowy to wieżowiec z lat 60

> Czas użytkowania ok 10 lat.

Spokojnie daj drewno, jak ci sie podoba. Ja bede mial deski debowe olejowane. B. ladnie taka kuchnia wyglada, szczegolnie jesli masz blat (i ewentualny stol) skomponowany z podloga, a i meble drewniane.

Napisano

ja całe mieszkanie mam w desce dębowej smile.gif Polecam smile.gif Tylko spiżarka i łazienki są w płytkach i mały kawałek przy drzwiach wejściowych coby zabłocone i mokre buty tam zostawiać. Po 1.5 roku jest ok. Nie wiem o co chodzi smile.gif Moja ciotka miała kilkadziesiąt lat w całym domu deski...bez problemu to przetrwało..nawet przy piecu w kuchni i i w izbie. Płytki może i praktyczniejsze ale zimne grinser006.gif

Napisano

> Kto z praktyków ma w kuchni i przedpokoju podłogę z drewna ...

> Myślę tu o parkiecie Merbau fabrycznie lakierowanym w twardości raczej przemysłowej

> Takie gotowe dechy wielkości paneli z Obi

> Czy dać sobie siana i iść w stronę klasycznych płytek ceramicznych / gresowych

> Miejsce zabudowy to wieżowiec z lat 60

> Czas użytkowania ok 10 lat.

Mam panele w kuchni. Mają koło 4-5 lat.

Na razie nic się z nimi nie dzieje.

Napisano

> Spokojnie daj drewno, jak ci sie podoba. Ja bede mial deski debowe olejowane. B. ladnie taka

> kuchnia wyglada, szczegolnie jesli masz blat (i ewentualny stol) skomponowany z podloga, a i

> meble drewniane.

Jedyny minus powyższego w kuchni to podatność na zabrudzenia. Jeśli chlapnie Ci na podłogę woda to zostaje nieładny zaciek, który domyjesz preparatami do czyszczenia olejowanego parkietu. Jeśli chlapie olej to nie domyjesz - musisz czekać aż zejdzie z czasem. Trzeba wyrobić w sobie nawyk smażenia na palnikach/polach od ściany. wink.gif

Jeśli chcesz zrobić olejowany dąb od razu za drzwiami wejściowymi to może być ciężko utrzymać to w czystości. Ja zrobiłem za progiem metr płytek - na co dzień nie wchodzę zabłoconymi butami na parkiet.

Napisano

> Jedyny minus powyższego w kuchni to podatność na zabrudzenia. Jeśli chlapnie Ci na podłogę woda to

> zostaje nieładny zaciek, który domyjesz preparatami do czyszczenia olejowanego parkietu. Jeśli

> chlapie olej to nie domyjesz - musisz czekać aż zejdzie z czasem. Trzeba wyrobić w sobie nawyk

> smażenia na palnikach/polach od ściany.

Olej, czy olejowosk?

> Jeśli chcesz zrobić olejowany dąb od razu za drzwiami wejściowymi to może być ciężko utrzymać to w

> czystości. Ja zrobiłem za progiem metr płytek - na co dzień nie wchodzę zabłoconymi butami na

> parkiet.

Sam korytarz daje plytki - musi byc latwozmywalna powierzchnia dojscia do piwnicy.

Napisano

mam merbau deska barlinecka. merbau w kolorze czerwono - białym. odbarwił się na brąz od słonca (pod szafkami dalej czerwony). słaby lakier, niby egzotyk a miekki. drugi raz w kuchni bym nie położył....

Napisano

> ja całe mieszkanie mam w desce dębowej Polecam Tylko spiżarka i łazienki są w płytkach i mały

> kawałek przy drzwiach wejściowych coby zabłocone i mokre buty tam zostawiać. Po 1.5 roku jest

> ok. Nie wiem o co chodzi Moja ciotka miała kilkadziesiąt lat w całym domu deski...bez

> problemu to przetrwało..nawet przy piecu w kuchni i i w izbie. Płytki może i praktyczniejsze

> ale zimne

Slowo klucz "mieszkanie & stary dom" tam raczej podlogowek nie ma.

Napisano

> Slowo klucz "mieszkanie & stary dom" tam raczej podlogowek nie ma.

Nie wszyscy chca miec podlogowke, a juz rezygnowac z podlogi drewnianej, bo podłogówka jest modna, to dziwne podejscie.

Napisano

> Nie wszyscy chca miec podlogowke, a juz rezygnowac z podlogi drewnianej, bo podłogówka jest modna,

> to dziwne podejscie.

nie modna ale efektywna, nie wyobrażam sobie teraz nowego domu tylko z klasycznymi grzejnikami no chyba że zasoby $$$ nie stanowią bariery w utrzymaniu domu to wtedy mamy szerokie pole do popisu .

Napisano

> nie modna ale efektywna, nie wyobrażam sobie teraz nowego domu tylko z klasycznymi grzejnikami no

> chyba że zasoby $$$ nie stanowią bariery w utrzymaniu domu to wtedy mamy szerokie pole do

> popisu .

Bez przesady - mam tradycyjne grzejniki i tragedii $$ nie ma. wink.gif

Napisano

> nie modna ale efektywna, nie wyobrażam sobie teraz nowego domu tylko z klasycznymi grzejnikami no

> chyba że zasoby $$$ nie stanowią bariery w utrzymaniu domu to wtedy mamy szerokie pole do

> popisu .

Czyli przy podlodze drewnianej o podloglowce mozna na bank zapomniec?

Napisano

> Czyli przy podlodze drewnianej o podloglowce mozna na bank zapomniec?

Zapomniec nie, ale nie ma specjalnie sensu. Drewno jest dobrym izolatorem ciepla i podlogowka musisz mocniej grzac, zeby miec ten sam efekt, co przy plytkach. Mozna kombinowac - jakies cienkie deski trojwarstwowe itp., ale bedzie to sredni kompromis. Zaleta natomiast drewna (szczegolnie olejowanego) jest to, ze mozesz chodzic na bosaka i nie bedziesz czul chlodnej powierzchni.

p.s. poniewaz ostatnio testuje olejowanie drewna na luznych deskach, to bede mogl przetestowac zamaczanie takiej deski, czy plamienie jej roznymi plynami i czyszczenie. Dam znac do konca tygodnia.

Napisano

> p.s. poniewaz ostatnio testuje olejowanie drewna na luznych deskach, to bede mogl przetestowac

> zamaczanie takiej deski, czy plamienie jej roznymi plynami i czyszczenie. Dam znac do konca

> tygodnia.

Pewnie sie przyda wink.gif