Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autolaweta/Pomoc drogowa a OC

Featured Replies

Napisano

Jakie mogą być szacunkowe koszty OC dla samochodu typu autolaweta/pomoc drogowa do 3,5 tony? Może posiada ktoś tego typu auto i się podzieli informacją?

Napisano

> Jakie mogą być szacunkowe koszty OC dla samochodu typu autolaweta/pomoc drogowa do 3,5 tony? Może

> posiada ktoś tego typu auto i się podzieli informacją?

takie jak kazdego ciezarowego do 3500kg bez znizek wiek 25+ ok 1300zl-1500zl

Napisano

> takie jak kazdego ciezarowego do 3500kg bez znizek wiek 25+ ok 1300zl-1500zl

Dodałbym jeszcze wykorzystywanego do działalności zarobkowej.

Napisano
  • Autor

> takie jak kazdego ciezarowego do 3500kg bez znizek wiek 25+ ok 1300zl-1500zl

Czytałem, że ludzie rejestrują takie auta jako pomoc drogową ze względu (podobno) na niższe ubezpieczenie. Prawda to?

Napisano

a ty nie masz na mysli tych ferrari i innych "pomocy drogowych" ...? wink.gif

Napisano

No własnie chyba to ma na mysli zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No własnie chyba to ma na mysli

Absolutnie nie! Chodzi o najprawdziwszą w świecie autolawetę.

Napisano

> Czytałem, że ludzie rejestrują takie auta jako pomoc drogową ze względu (podobno) na niższe

> ubezpieczenie. Prawda to?

jako pojazd specjalny, ale teraz w malo gdzie mozna takie oc wykupic, ze znizkami 60% nie wychodzi drogo jako zwykle auto

bardziej to ma sens w autach powyzej 3500kg , jako pojazd specjalny nie placi sie drogowego/osiowego wiec wywrotki rejestruje sie jako plugi sniezne itp...

Napisano

Na szybko Liberty Direct:

Przy 60% znizkach na OC , Wrocław , dziecko itd, kierowca 32 lata bezzwypadkowa przeszłość:

OC 2155zł.

Napisano
  • Autor

OK, dzięki. Już mam pewne wyobrażenie kosztów. Nie jest tak źle- w Niemczech OC na taki pojazd to ok. 2000 Euro na rok zlosnik.gif

Napisano

> Na szybko Liberty Direct:

> Przy 60% znizkach na OC , Wrocław , dziecko itd, kierowca 32 lata bezzwypadkowa przeszłość:

> OC 2155zł.

Drogo, w MTU niemal o połowę taniej. zlosnik.gif

Napisano

w dowodzie wpis do przewozu pojazdów silnik 2,0hdi 2003r. 304zł oc na rok w proamie uzbroj_zlo.gif (60% moich zniżek i od proamy jeszcze 10%)

Napisano

> Drogo, w MTU niemal o połowę taniej.

Ale 2.2L Diesel 2006 rok przebieg 15-20 tysięcy?

Napisano

> w dowodzie wpis do przewozu pojazdów silnik 2,0hdi 2003r. 304zł oc na rok w proamie (60% moich

> zniżek i od proamy jeszcze 10%)

Przestań bzdury opowiadać. Wyliczyłem na ich stronie i wyszło 1030zł. 2.3l Diesel Laweta, 2006 rok, 2 drzwiowy Wrocław właściciel 32 lata prawko od 98 bezwypadkowo 60% zniżek.

300zl to wiecej mi wyliczyli na Seja 900 przy 60% zniżkach.

Napisano

No to Cie ładnie w bambusa próbują zrobić zlosnik.gif

Napisano

> Przestań bzdury opowiadać.

> 300zl to wiecej mi wyliczyli na Seja 900 przy 60% zniżkach.

Może te 304zł za lawetę to rata, a nie za cały rok...? hmm.gifbiglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> Może te 304zł za lawetę to rata, a nie za cały rok...?

albo za lawetę, a nie autolawetę grinser006.gif

Napisano

> Ale 2.2L Diesel 2006 rok przebieg 15-20 tysięcy?

Dostawczy Fiat Ducato do 3,5t. w wieku poniżej 12 lat.

Napisano

> w dowodzie wpis do przewozu pojazdów silnik 2,0hdi 2003r. 304zł oc na rok w proamie (60% moich

> zniżek i od proamy jeszcze 10%)

Świetny żart. hehe.gif

Napisano

> No to Cie ładnie w bambusa próbują zrobić

Jak bym chciał to bym poszukał i znalazl taniej. Zresztą w innych TU wychodzi taniej.

Napisano

mam zrobić Ci skan polisy i dowodu rejestracyjnego niedowiarku??

Napisano

> Może te 304zł za lawetę to rata, a nie za cały rok...?

masz rację cały kosz ubezpieczenia na rok to 373,60zł w tm samo Oc 304zł, a reszta to NNW i assistance wypadkowy alien.gif

beztytuuta.jpg

obraz4d.jpg

Napisano

> Świetny żart.

Tak tak Autokącikowicze zawsze wiedzą lepiej to już wiemy, ale jaki ten żart bo też bym się pośmiał. bananaevil.gif

Napisano

> Autokącikowicze zawsze wiedzą lepiej to już wiemy

no nie mów że dopiero się dowiedziałeś o tym:) i nie zapominaj że żyją i jeżdżą zawsze zgodnie z przepisami:) i tylko nowymi samochodami które kupili dzięki AK smile.gif

chętnie przeczytam co napiszą niedowiarki z tego wątku wink.gif

pzdr

Napisano

za przyczepę typu laweta płacę 50zł na rok, niżej się nie da, bo ustawa to narzuca czy jakoś tak

Napisano

zapomniałeś dopisać, że jeszcze nigdy nie donoszą na innych cool.gif

Pozdro

Napisano

> masz rację cały kosz ubezpieczenia na rok to 373,60zł w tm samo Oc 304zł, a reszta to NNW i

> assistance wypadkowy

no to niezly zonk spy.gif

a nie masz u nich ubezpieczonego pola, domu, zycia czy innych ekstra rzeczy , ze taka skladke niską wyjściową Ci dali ?

Napisano

nie, tylko Jumpera.

Ubezpieczenie kupowałem w październiku zeszłego roku.

Napisano

> masz rację cały kosz ubezpieczenia na rok to 373,60zł w tm samo Oc 304zł, a reszta to NNW i

> assistance wypadkowy

Zrobiłeś zakup on-line czy wariant z dostawą dokumentów do domu?

Napisano

> no nie mów że dopiero się dowiedziałeś o tym:) i nie zapominaj że żyją i jeżdżą zawsze zgodnie z

> przepisami:) i tylko nowymi samochodami które kupili dzięki AK

> chętnie przeczytam co napiszą niedowiarki z tego wątku

> pzdr

I wszystkie mandaty z fotoradarów i inne wykroczenia drogowe przyjmują na klatę i chętnie płacą bez mrugnięcia okiem, a tak w ogóle to przecież jeżdżą zgodnie z przepisami, swoimi autami nie wypierdzianymi przez dziadka z Niemiec, broń Boże w TDI'ku no.gif

Ps.

A co my tu robimy w takim razie cool.gif

Napisano

> I wszystkie mandaty z fotoradarów i inne wykroczenia drogowe przyjmują na klatę i chętnie płacą bez

> mrugnięcia okiem, a tak w ogóle to przecież jeżdżą zgodnie z przepisami, swoimi autami nie

> wypierdzianymi przez dziadka z Niemiec, broń Boże w TDI'ku

> Ps.

> A co my tu robimy w takim razie

nie wiem jak ty ale ja lubię tu poczytać wypociny tych wszechwiedzących, mających zawsze coś do powiedzenia sfrustrowanych posiadaczy flotowych aut:)

oni są miszczami smile.gif

pozdrawiam ludzi uśmiechniętych smile.gif

Napisano

> assistance wypadkowy

W tej chwili takie OC u nich na stronie kosztuje 600zł. Wiec dwa razy tyle prawie.

Napisano

> Tak tak Autokącikowicze zawsze wiedzą lepiej to już wiemy, ale jaki ten żart bo też bym się

> pośmiał.

Taki ze cena śmiesznie niska. Mówie Ci ze mi za osobowe Punto 1.6 policzyli prawie 500zł.

Napisano
  • Autor

> u agenta

Ta cena wydaje się być dumpingowa. Może taka taktyka tej firmy- tacy jak Ty puszczą w świat nowinę o niskich cenach zlosnik.gif

Napisano

> Ta cena wydaje się być dumpingowa. Może taka taktyka tej firmy- tacy jak Ty puszczą w świat nowinę

> o niskich cenach

Nie wiem czy dumpingowa czy nie, miało być po prostu jak najtaniej i chyba z tego co piszecie to jest zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem czy dumpingowa czy nie, miało być po prostu jak najtaniej i chyba z tego co piszecie to

> jest

Dobra, już zebrałem szczękę z podłogi... biglaugh.gif a teraz gadaj, gdzie znaleźć takiego agenta? Nie, żebym miał drożej, ale zawsze mogę mieć jeszcze taniej... cfaniaczek.gif (dla jasności: uno 1,4 wszelkie możliwe zniżki bla, bla, bla i samo OC - 286zł... icon_rolleyes.gif).

Napisano

> Dobra, już zebrałem szczękę z podłogi... a teraz gadaj, gdzie znaleźć takiego agenta? Nie, żebym

> miał drożej, ale zawsze mogę mieć jeszcze taniej... (dla jasności: uno 1,4 wszelkie możliwe

> zniżki bla, bla, bla i samo OC - 286zł... ).

286zł za 1,4 i jeszcze chcesz taniej? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nie wiem czy dumpingowa czy nie, miało być po prostu jak najtaniej i chyba z tego co piszecie to

> jest

Ja w PZU za 1.2 mam coś koło 300zł wink.gif

Napisano

> 286zł za 1,4 i jeszcze chcesz taniej?

A co? Skoro za 1.9 użytkowany zarobkowo, pewnie deklarowane przebiegi też ma większe, niż moje 5-9kkm/rok, może być 304, to moje 286 wydaje mi się drogie biglaugh.gifhehe.gifwpysk.gif

Napisano

> A co? Skoro za 1.9 użytkowany zarobkowo, pewnie deklarowane przebiegi też ma większe, niż moje

> 5-9kkm/rok, może być 304, to moje 286 wydaje mi się drogie

To przestaje być śmieszne. facepalm%5B1%5D.gif Stawki, które podajesz, są jednymi z najniższych i ma być jeszcze taniej? shocked.gif

Radzę zatem nie dziwić się, dlaczego TU rąbie klientów na każdym kroku. waytogo.gif

Napisano

> To przestaje być śmieszne. Stawki, które podajesz, są jednymi z najniższych i ma być jeszcze

> taniej?

Ale o co Ci chodzi? Czyż nie chcieliśmy (prawie) wszyscy wolnego rynku rządzącego się prawami ekonomii? No więc? Jak TU ma przyciągnąć do siebie takiego klienta, jak ja? Musi zaoferować maksymalnie niską stawkę, ot co.

> Radzę zatem nie dziwić się, dlaczego TU rąbie klientów na każdym kroku.

Sądzisz, że to wina moja i mnie podobnych? Ja myślę, że to agresywny kapitalizm w wydaniu wczesnowschodnioeuropejskim...

Napisano

> A co? Skoro za 1.9 użytkowany zarobkowo, pewnie deklarowane przebiegi też ma większe, niż moje

> 5-9kkm/rok, może być 304, to moje 286 wydaje mi się drogie

ale twoje uno jest stare czyli stawka np + 10% , mieszkasz w miescie wiekszym stawka inna, nie jestes targetem ubezpieczyciela - stawka wieksza itp.

Napisano

> Ale o co Ci chodzi? Czyż nie chcieliśmy (prawie) wszyscy wolnego rynku rządzącego się prawami

> ekonomii? No więc? Jak TU ma przyciągnąć do siebie takiego klienta, jak ja? Musi zaoferować

> maksymalnie niską stawkę, ot co.

W takim razie trzeba Ci uświadomić, że takie stawki są jednymi z możliwie najniższych.

> Sądzisz, że to wina moja i mnie podobnych? Ja myślę, że to agresywny kapitalizm w wydaniu

> wczesnowschodnioeuropejskim...

Ciekawa diagnoza. Skąd ubezpieczyciel ma mieć kasę na odszkodowania, jeśli ma małe przychody ze składej?