Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drążki kierownicze...

Featured Replies

Napisano

Właśnie wróciłem z badania tech. 5letnia thalia go nie przeszła pozytywnie...

Powód luzy w przednich kołach, do wymiany końcówki drążków kierowniczych po obu stronach...

Teraz pytanie wymieniać same końcówki, czy od razu drążki? w zaświadczeniu (na 2 tyg) mowa tylko o końcówkach...

Napisano

Jeżeli końcówka drążka występuje jako część eksploatacyjna to osobiście nie widzę sensu wymiany całych drążków.

Napisano
  • Autor

> Hej a jaki przebieg tej thalii po 5latach?

Stosunkowo mały ok. 67kkm

Napisano

> Stosunkowo mały ok. 67kkm

W sumie to nie od przebiegu zależy tylko od stanu nawierzchni po których jeździmy, ja załatwiłem drążek kierowniczy jedną dziurą...

Kup same końcówki jak na nich jest luz tylko.

Napisano

> Stosunkowo mały ok. 67kkm

hmmm malutki przebieg, ja u siebie w fiacie przechodziłem wszystkie przeglądy bez problemu, fiacikowi idzie 13 rok grinser006.gif

z zawieszenia to gałkę kierowniczą prawą wymieniałem i ostatnio lewą tuleję wahacza wink.gif

Napisano

> hmmm malutki przebieg, ja u siebie w fiacie przechodziłem wszystkie przeglądy bez problemu,

> fiacikowi idzie 13 rok

> z zawieszenia to gałkę kierowniczą prawą wymieniałem i ostatnio lewą tuleję wahacza

Bo zapewnwe cały napęd i zawias masz na XTR smile.gif

Napisano

> Właśnie wróciłem z badania tech. 5letnia thalia go nie przeszła pozytywnie...

> Powód luzy w przednich kołach, do wymiany końcówki drążków kierowniczych po obu stronach...

> Teraz pytanie wymieniać same końcówki, czy od razu drążki? w zaświadczeniu (na 2 tyg) mowa tylko o

> końcówkach...

Jeśli luz jest na końcówce (przy kole) to tylko końcówkę, ale może być też na drążku przy maglownicy. Wtedy trzeba i drążek i końcówkę.

Napisano

> Bo zapewnwe cały napęd i zawias masz na XTR

XTR nie jest trwały tylko lekki - a to różnica ok.gif nikt kto chce trwały napęd nie kupuje XTR-a no.gif

ps. a poza tym to nie temat na ten kącik....

Napisano

> Jeśli luz jest na końcówce (przy kole) to tylko końcówkę, ale może być też na drążku przy

> maglownicy. Wtedy trzeba i drążek i końcówkę.

Jeśli na BT stwierdzili że tylko końcówki to chyba możemy założyć że sprawdzili to...przynajmniej tak by wypadało grinser006.gif

Napisano

> Właśnie wróciłem z badania tech. 5letnia thalia go nie przeszła pozytywnie...

> Powód luzy w przednich kołach, do wymiany końcówki drążków kierowniczych po obu stronach...

> Teraz pytanie wymieniać same końcówki, czy od razu drążki? w zaświadczeniu (na 2 tyg) mowa tylko o

> końcówkach...

Same końcówki.

Tylko zbieżności nie zapomnij ustawić po tej operacji.

B

Napisano

> Jeśli na BT stwierdzili że tylko końcówki to chyba możemy założyć że sprawdzili to...przynajmniej

> tak by wypadało

tylko nie zawsze wszystko da się stwierdzić na badaniu.

Czasem osłony przekładni są tak sztywne ze nie ma jak ścisnąć palcami i wymacać luz.

Jest prosta zasada kwalifikująca drążek kier do wymiany:

Jeśli po odkręceniu od niego końcówki drążka ustawiony poziomo nie opada to może zostać.

W innym przypadku powinien zostać wymieniony, bo choć może jeszcze nie mieć luzu to już jest na wykończeniu i nie ma sensu pozostawianie go.

pozdr

Napisano

> Jeśli na BT stwierdzili że tylko końcówki to chyba możemy założyć że sprawdzili to...przynajmniej

> tak by wypadało

Na podnośniku więcej widać, a jeszcze lepiej jak się koło na wahaczu podeprze.

Napisano

> Na podnośniku więcej widać, a jeszcze lepiej jak się koło na wahaczu podeprze.

Tak, ale skoro sprawdzili to zbytnio bym się nie przejmował i zakładał same końcówki, nie bądźmy nadgorliwi w tych tematach, tym bardziej że BT tego co pisze zostało przeprowadzone dobrze bo posprawdzał mu. Będzie się martwił jak będzie coś nie tak jak zmieni drążki, a mechanik i tak policzyłby dodatkowo.

Napisano

> Tak, ale skoro sprawdzili to zbytnio bym się nie przejmował i zakładał same końcówki, nie bądźmy

> nadgorliwi w tych tematach, tym bardziej że BT tego co pisze zostało przeprowadzone dobrze bo

> posprawdzał mu. Będzie się martwił jak będzie coś nie tak jak zmieni drążki, a mechanik i tak

> policzyłby dodatkowo.

Będzie się martwił, jak wymieni końcówki, ustawi zbieżność a luzy będą dalej. zapłaci wtedy ponownie za robocizne i zbieżność. Nie wiem jak u Ciebie, ale u nie wymiana końcówek/drążków 160, zbieżność 120, wiec nie ryzykowałem i wymieniając drążki (miały luz przy maglownicy) kupiłem też nowe końcówki.