Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bledy p0101 i p0106 grande punto

Featured Replies

Napisano

ODCZYT PARAMETRÓW:

Obroty silnika: 1227 obr/min

Temperatura wody: 58 °C

Temperatura powietrza: 24 °C

Temp. oleju w silniku: 59 °C

Wyprzedzenie zapłonu: -8,6 °

Obciażenie silnika: 15,75 Kg/h

Ciśnienie w dolocie: 373 mBar

Oczekiwane ciśnienie powietrza: 1017 mBar

Korekta powietrza biegu jałowego: 0,2 %

Kąt przepustnicy: 6,3 °

Kąt przepustnicy: 0,0 %

Napięcie lambda 1 przed kat.: 0,048 V

Napięcie lambda 1 za kat.: 0,002 V

ODCZYT PARAMETRÓW:

Obroty silnika: 1216 obr/min

Temperatura wody: 58 °C

Temperatura powietrza: 24 °C

Temp. oleju w silniku: 59 °C

Wyprzedzenie zapłonu: 7,9 °

Obciażenie silnika: 9,75 Kg/h

Ciśnienie w dolocie: 261 mBar

Oczekiwane ciśnienie powietrza: 1017 mBar

Korekta powietrza biegu jałowego: 6550,4 %

Kąt przepustnicy: 6,5 °

Kąt przepustnicy: 0,0 %

Napięcie lambda 1 przed kat.: 0,065 V

Napięcie lambda 1 za kat.: 0,003 V

tak wygladaja zapisy z fesa tuz przed lub juz po wywaleniu checka , moze mi ktos pomoc w wyjasnieniu np b.duzej zmiennej odnosnie odczytu korekty powietrza biegu jalowego i skad taka wartosc

Napisano

Sprawdź szczelność układu dolotowego powietrza.Weź plaka i popsikaj na zapalonym silniku w okolicach kolektora ssącego .Wzrost obrotów to wykryta nieszczelność

Przemyj czujnik MAP .

Napisano
  • Autor

sprawdzalem plakiem ,nie zaobserwowalem roznicy w pracy silnika. znajomy z fiata tez obstawia dolot mowil zeby zeszlifowac troche ta plaszczyzne ktora laczy sie z silnikiem i wymienic uszczelki na kolektorze .chociaz zamykajac dlonia gardziel przepustnicy auto momentalnie gasnie , nie wiem myslalem ze jezeli jest nieszczelnosc to po zasloniecu gardzieli silnik bedzie zasysal powietrze gdzies bokiem a on momentalnie dusi sie

Napisano

Jak przedmówca , gdziesik coś zasysa. Dolot do dokładnego oblookania. Aaa LPG brak ?

Napisano

> sprawdzalem plakiem ,nie zaobserwowalem roznicy w pracy silnika. znajomy z fiata tez obstawia dolot

> mowil zeby zeszlifowac troche ta plaszczyzne ktora laczy sie z silnikiem i wymienic uszczelki

> na kolektorze .chociaz zamykajac dlonia gardziel przepustnicy auto momentalnie gasnie , nie

> wiem myslalem ze jezeli jest nieszczelnosc to po zasloniecu gardzieli silnik bedzie zasysal

> powietrze gdzies bokiem a on momentalnie dusi sie

Przy pracującym silniku poruszaj zespołem kloektora ssącego tak góra dół , tylko z wyczuciem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wymieniłem uszczelki na kolektorze ssacym , sprawdziłem szczelność kolektora mocując go do plaskiej powierzchni tj bakielitu, skrecajac miejsce przepustnicy tez wyciętym bakielitem. pozostałe otwory tj wejscia na wtryskiwacze , wejscie na map sensor ,wejscie na weżyk podcisnienia tez zasłonilem .następnie podałem powietrze i pelna szczelność .

pomyslałem ze to jest kolektor na ktorym wystepuje podcisnienie wiec go stworzyłem i jest szczelny

po zamontowaniu do auta i przejechaniu okolo 1km najpierw bląd p0106i po dalszych 7km bląd p0101 ktory to wprowadza auto w tryb awaryjny brak reakcji na pedał gazu

już brak mi pomysłow

Napisano

> już brak mi pomysłow

Nie dziwię się,nawet eper nie mówi nic więcej o tym przypadku.

Tylko takie coś

286756195-gp.jpg

286756195-gp%2C.jpg

Jak sprawdziłeś kolektor i jest OK,to został Ci czujnik,a w zasadzie jego okablowanie,bo czujnik z tego co mi "świta"podmieniałeś.

post-140827-1435251949247_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

zeskanowałem FES-em swoje i kolegi sprawne auto ,a ze oba bledy dotycza parametru cisnienia powietrza moją uwagę zwrócily 3 parametry

ciśnienie w dolocie u kolegi 292 mbar / w moim aucie 350 mbar

oczekiwane cisnienie powietrza u kolegi 287 mbar / w moim aucie 1004 mbar

cisnienie atmosf. u kolegi 997mbar / w moim aucie 1004 mbar

ten drugi parametr nie zmienia się w moim aucie zostaje taki sam jak wartosc cisnienia atmosferycznego

czy to oznacza uszkodzoną centralke

Napisano

> zeskanowałem FES-em swoje i kolegi sprawne auto ,a ze oba bledy dotycza parametru cisnienia

> powietrza moją uwagę zwrócily 3 parametry

> ciśnienie w dolocie u kolegi 292 mbar / w moim aucie 350 mbar

> oczekiwane cisnienie powietrza u kolegi 287 mbar / w moim aucie 1004 mbar

> cisnienie atmosf. u kolegi 997mbar / w moim aucie 1004 mbar

> ten drugi parametr nie zmienia się w moim aucie zostaje taki sam jak wartosc cisnienia

> atmosferycznego

> czy to oznacza uszkodzoną centralke

Zdaje się,że to centralka bosch?A to by faktycznie wskazywało na jej uszkodzenie(choć nie koniecznie) frown.gifNie rozłączałeś przypadkiem aku?One są bardzo czułe na "przepięcia"

EDIT:

Rozłącz ją i obwachaj,jak się spaliła,to na pewno poczujesz woń spalenizny frown.gif

Napisano

> centralka IAW 5SF3.M2

Aaaa 8 zaworowy silnik, sory niedoczytałem blush.gif

W boschowskich właśnie w ten sposób padały,że nie pokazywały ciśnienia powietrza i bardzo często dochodził do tego też błąd temperatury powietrza.Miałem kilka takich przypadków Z twoją się nie spotkałem,co nie znaczy,że one też nie "padają"w taki sposób frown.gif

Jak posprawdzasz okablowanie i będzie OK,to znajdź na necie firmę Ko-car w Tychach i zadzwoń,powiedzą Ci czy się do to naprawić i czy w tym IAW-e występują takie przypadki.Są dobrzy,nie raz korzystałem z ich usług.Chyba,że znajdziesz jakąś firmę bliżej swojego miejsca zamieszkania.

Napisano
  • Autor

byłem w ASO fiata tam pracownik skasował błedy ,poogladał na examinerze dane i powiedział że nic złego nie widzi .poprosiłem aby wsiadł i się przejechał . po przejechaniu ok 8km z róznymi predkosciami zatrzymaniami itp dalej nic , auto zachowuje się jak na auto przystało .pomyslałem że gosc ma farta, zamieniamy się miejscami i odwiozlem goscia do serisu bez niespodzianek .lzejszy o 5 dych wróciłem do domu .dzis tez punto mnie nie zawiodlo .

najgorsze w tym jest to ze dalej nie znam powodu dla którego te auto swiruje.

co najdziwniejsze examiner nie czyta lub tez nie widzi parametru o nazwie oczekiwane cisnienie powietrza które to tak rożniło sie gdy porównywałem parametry auta kolegi FESem i swoje

Napisano

> co najdziwniejsze examiner nie czyta lub tez nie widzi parametru o nazwie oczekiwane cisnienie

> powietrza które to tak rożniło sie gdy porównywałem parametry auta kolegi FESem i swoje

Fes w niektórych funkcjach jest bardziej rozbudowany w inne funkcje,których na próżno szukać w examinerze smile.gif i na odwrót smile.gifTym raczej bym się nie sugerował.

Dzwoniłeś do tej firmy?Zadzwoń,to nie kosztuje majątku a chłopaki powiedzą Ci ,czy w tych centralkach spotkali się z takim problemem,i czy jest to do naprawienia.