Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"O szczegóły pytaj sprzedawcę"

Featured Replies

Napisano

Przymierzając się do kupna nowego pojazdu, porównuje się oferty różnych marek. Wiadomo że dosyć kluczowym czynnikiem jest cena. Na stronach są cenniki, ale na miejscu w salonie można wynegocjować niespodziewanie duży upust.

Pytanie dotyczy sensu takiego postępowania dilerów.

Przecież ktoś może porównywać ceny oficjalne, wybrać najniższą, pójść do salonu i tam dostać upust. Gdyby poszedł do salonu "droższego", mógłby dostać jeszcze większy upust i w efekcie zapłacić mniej.

Przykład:

A oficjalnie 70 tys.

B oficjalnie 75 tys.

A w salonie 65 tys.

B w salonie 62 tys.

Ale nie każdemu chce się krążyć po salonach, więc ci co dają wyższe ceny oficjalne, mogą tracić bez sensu klientów. Czy też może jakiś ukryty sens w tych działaniach jest?

Napisano

Nie ma,

Na rynku używanych aut też tak jest, że jedni sprzedają z ceną tylko do niewielkiej negocjacji a inni opuszczają po 3-5 tyś i wtedy kupiec myśli że znalazł okazję, a w rzeczywistości i tak było to zaplanowane. Po prostu inny schemat oddziaływania na psychikę.

Dodam tylko tyle, że polski naród lubi okazje i promocje i widać to po marketach, że kiełbasa może być zielona ale jak ma karteczkę promocja i przecena z 35zł na 9,9 za kg to ludzie będą wydzierać ją sobie z rak by kupić.

Z samochodami jest tak samo. Do mnie też piszą/dzwonią ludzie co na aucie np za 10 tyś piszą dam 6 czy 7 i zabieram, z jednej strony dla mnie to idioci, z drugiej-może cwaniacy co szukają idiotów, bo skoro są na tyle bezczelni to widocznie gdzieś, kiedyś udało im się w taki sposób zakupić i dalej próbują. Tego się nie zmieni, dlatego przy nowym aucie trzeba troche dupogodzin wysiedzieć, podzwonić, pojeździć jak się chce trochę przyoszczędzić grosza.

Napisano

Ale w A nie kupisz bo dają tylko 5 rabatu a w B kurde taka promocja że aż żal nie kupić - no poprostu brać i nie zastanawiać się bo może taka okazja się nie powtórzyć zlosnik.gif

To tak działa na ludzi i tak jest w każdej branży że więcej ludzi patrzy na to ile dostanie rabatu niż na cenę końcową. Ostatnio w sklepie słyszałem jak jakiś budowlaniec się zachwalał przyszłem pani inwestor że on jej załatwi grzejniki bo ma w jakimśtam sklepie 60% rabatu hehe.gifhehe.gif Urabiał ją jak masełko smile.gif

Napisano

jak idziesz kupowac rabat to idź tam gdzie dają największe %... szkoda że skończyły się czasy jak ludzie kupowali konkretny pojazd a nie właśnie rabat na taką masówkę jak dziś się produkuje...

Napisano

nie ma sensu - z punktu widzenia sprzedażowego jest to bez sensu, bo nie prowokuje klienta do wejścia do danego salonu. ALe w sumie może to wynikać, np z oficjalnej ceny nałożonej przez producenta, a wysokość "bonusu" może wynikać zarówno z planów na marże i planów na ilość jakie sobie nałożył salon.

Napisano

> sensu klientów. Czy też może jakiś ukryty sens w tych działaniach jest?

Sam się nad tym zastanawiałem, w sytuacji, gdy odrzuciłem samochód z ceną cennikową 80 kpln, zakładając że nie ma szans kupić go za 60 kpln - a okazało się że parę miesięcy później kolega go za taką cenę kupił. Więc klasycznie odstraszyli klienta.

Napisano
  • Autor

> Ale w A nie kupisz bo dają tylko 5 rabatu a w B kurde taka promocja że aż żal nie kupić - no

> poprostu brać i nie zastanawiać się bo może taka okazja się nie powtórzyć

Ale w tym przypadku akurat się sprawdza, bo w B kupię taniej niż w A.

Pod warunkiem że ruszę tyłek i pójdę do B. Bo jak się wystraszę ceny w B albo nie będzie mi się chciało szwendać po salonach, to kupię drożej w A. Nie tylko ja stracę - B też. Pytam, jaki B ma w tym cel że dopiero w salonie daje upust i dopiero tam o tym upuście można się dowiedzieć.